KUIVATUS (ei jauheliha)

Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

Pihkasilmä Kaarnakorva kirjoitti:Kyselläänpä täältä. Eli oon siis kuivatellut tulevalle vaellukselle suikaleina ja raasteena sipulia, paprikaa, perunaa, juuriselleriä, porkkanaa ja tomaattia. Oon säilyttänyt niitä avoimissa paperipusseissa keittiössä, mutta nyt viime päivinä on ollut niin paljon kosteutta ilmassa, että melkein joka pussin sisältö on nahkeaa, eikä enää rapsakan kuivaa. Osa tomaateista on aivan tahmeita.

Eilen jaoin nuo annospusseihin (minigrip) ja suljin minigripit. Nyt aloin kuitenkin miettimään, että kannattaisiko ne pussit kuitenkin vielä pitää auki lähtöön asti, joka on siis tämän viikon lauantaina, ettei homehdu tms?
Kannattaa laittaa suoraan kuivurista/uunista ilmatiiviiseen pakkaukseen. Minigripit eivät oman kokemukseni mukaan yleensä ole yhtä tiiviitä kuin esim. lasipurkki hyvällä kannella. Toki tavaran voi annostella pusseihin ja pusseja säilyttää vielä ilmatiiviissä purkissa.

Tuotteiden kosteus on hyvin pieni kun ne otetaan kuivurista (tuloilman lämmitys laskee sen suhteellista kosteutta ja jos kuivaa talvella, niin ilma on muutenkin kuivaa) ja oman kokemukseni mukaan vähärasvaiset/rasvattomat kuivat tuotteet säilyvät vuosia tiiviisti pakattuna ilman pakastamistakin. En ole kokeillut, mutta huonolla tuurilla pakastimessa vähäinen kosteus voi tiivistyä pussin sisäpinnalle ja pois otettaessa kastella pienen osa tuotteesta, joka alkaisi sitten pilaantumaan. Ehkä turha huoli. Mutta turhalta on tuntunut pakastaminenkin.

Esim. viime syksynä kuivasin kerrallan jauhelihaa koko talven tarpeisiin (en enää muista, paljon kuitenkin) ja pakkasin kuivan jauhelihan kuivurilämpimänä suoraan säilöntöpurkkeihin (ns. patenttikorkki). Yksi purkki jäi yli ja kun avasin sen nyt kesäreissua varten, oli sisällä edelleen alipaine (lämmin tavara jäähtynyt huoneenlämpöön) ja jauheliha oikein kelvollista. Säilytys toki valolta suojattuna.


Avatar
Pihkasilmä Kaarnakorva
Viestit: 308
Liittynyt: 13 Huhti 2016 10:12
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pihkasilmä Kaarnakorva »

Korpijaakko kirjoitti:
Pihkasilmä Kaarnakorva kirjoitti:Kyselläänpä täältä. Eli oon siis kuivatellut tulevalle vaellukselle suikaleina ja raasteena sipulia, paprikaa, perunaa, juuriselleriä, porkkanaa ja tomaattia. Oon säilyttänyt niitä avoimissa paperipusseissa keittiössä, mutta nyt viime päivinä on ollut niin paljon kosteutta ilmassa, että melkein joka pussin sisältö on nahkeaa, eikä enää rapsakan kuivaa. Osa tomaateista on aivan tahmeita.

Eilen jaoin nuo annospusseihin (minigrip) ja suljin minigripit. Nyt aloin kuitenkin miettimään, että kannattaisiko ne pussit kuitenkin vielä pitää auki lähtöön asti, joka on siis tämän viikon lauantaina, ettei homehdu tms?
Kannattaa laittaa suoraan kuivurista/uunista ilmatiiviiseen pakkaukseen. Minigripit eivät oman kokemukseni mukaan yleensä ole yhtä tiiviitä kuin esim. lasipurkki hyvällä kannella. Toki tavaran voi annostella pusseihin ja pusseja säilyttää vielä ilmatiiviissä purkissa.

Tuotteiden kosteus on hyvin pieni kun ne otetaan kuivurista (tuloilman lämmitys laskee sen suhteellista kosteutta ja jos kuivaa talvella, niin ilma on muutenkin kuivaa) ja oman kokemukseni mukaan vähärasvaiset/rasvattomat kuivat tuotteet säilyvät vuosia tiiviisti pakattuna ilman pakastamistakin. En ole kokeillut, mutta huonolla tuurilla pakastimessa vähäinen kosteus voi tiivistyä pussin sisäpinnalle ja pois otettaessa kastella pienen osa tuotteesta, joka alkaisi sitten pilaantumaan. Ehkä turha huoli. Mutta turhalta on tuntunut pakastaminenkin.

Esim. viime syksynä kuivasin kerrallan jauhelihaa koko talven tarpeisiin (en enää muista, paljon kuitenkin) ja pakkasin kuivan jauhelihan kuivurilämpimänä suoraan säilöntöpurkkeihin (ns. patenttikorkki). Yksi purkki jäi yli ja kun avasin sen nyt kesäreissua varten, oli sisällä edelleen alipaine (lämmin tavara jäähtynyt huoneenlämpöön) ja jauheliha oikein kelvollista. Säilytys toki valolta suojattuna.
Seuraavalla kerralla sitten täytyy hoitaa asia järkevämmin. Jauhelihan kanssa ei pitäis nyt olla ongelmaa, koska sitä aloitin vasta viime viikolla kuivaamaan ja vielä olis yksi paketti kuivattavana, joten se varmaankin säilyy hyvin. Ja ne olen tosiaan laittanut kuivattamisen jälkeen pusseihin, jotka ovat suljettuina.

Mutta mikäli täältä ei mitään erityisiä varoitteluja tule, niin nuo kyseiset juurekset lähtee sitten vaellukselle muonaksi. Eniten tässä mietiyttää ehkä nyt se, että nyt kun niihin on hitusen ilmasta kosteutta imeytynyt, niin kannattaako niitä minigrippejä pitää nyt suljettuina vai auki.
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

Pihkasilmä Kaarnakorva kirjoitti: - -
Mutta mikäli täältä ei mitään erityisiä varoitteluja tule, niin nuo kyseiset juurekset lähtee sitten vaellukselle muonaksi. Eniten tässä mietiyttää ehkä nyt se, että nyt kun niihin on hitusen ilmasta kosteutta imeytynyt, niin kannattaako niitä minigrippejä pitää nyt suljettuina vai auki.
En usko, että säilytystavalla on tässä vaiheessa erityistä merkitystä. Tietysti jos haluaa pelata oikein varman päälle, niin tavaran voi kuivata uudelleen ja pakata sitten jälleen tiiviisti varmasti kuivana. Itse antaisin olla pusseissa ja ottaisin ne mukaan hyvillä mielin, mutta mitään takuuta tälle vinkille ei tietysti voi antaa.
Niilo Pielinen
Viestit: 175
Liittynyt: 19 Joulu 2015 12:54
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Niilo Pielinen »

Hep.

Kuinka olette onnistuneet porkkanan kuivaamisessa, taikka enemmänkin ennallistamaan ne takaisin al kruntshammaspoikki -moodista?

Väljään, kuumaan veteen pari tuntia liottaessakaan ja vaikka keittää vartin ylimääräistä niin koppuroiksi vieläkin pikkusen jäävät.

Ehkä pitää mitata, pitääkö Evermatin termostaatti lainkaan paikkaansa. Perunat kuiteskin toimivat ihan ok, pitäsikö porkanille olla paljonkin matalampi lämpötila? Termostaatin mukaan nuot ovat olleet noin 40 asteessa.

-Niilo
*Suunistaminen kokeellisella mentelmällä vaatii hyvät eväät matkaan...*
Avatar
Pihkasilmä Kaarnakorva
Viestit: 308
Liittynyt: 13 Huhti 2016 10:12
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pihkasilmä Kaarnakorva »

Korpijaakko kirjoitti:
Pihkasilmä Kaarnakorva kirjoitti: - -
Mutta mikäli täältä ei mitään erityisiä varoitteluja tule, niin nuo kyseiset juurekset lähtee sitten vaellukselle muonaksi. Eniten tässä mietiyttää ehkä nyt se, että nyt kun niihin on hitusen ilmasta kosteutta imeytynyt, niin kannattaako niitä minigrippejä pitää nyt suljettuina vai auki.
En usko, että säilytystavalla on tässä vaiheessa erityistä merkitystä. Tietysti jos haluaa pelata oikein varman päälle, niin tavaran voi kuivata uudelleen ja pakata sitten jälleen tiiviisti varmasti kuivana. Itse antaisin olla pusseissa ja ottaisin ne mukaan hyvillä mielin, mutta mitään takuuta tälle vinkille ei tietysti voi antaa.
Jääköön siis suljettuihin pusseihin. Eiköhän ne ne tule syötyä. Onneksi kuivatut kananmunat sentään on olleet pakastimessa kuivaamisen jälkeen, niin ei niistä tarvitse huolehtia. Eipä noiden muidenkaan suhteen mikään varsinainen stressi ole silti ollut, lähinnä vain heräsi pieni epäilys ja ajattelin varmistella.
Avatar
Pihkasilmä Kaarnakorva
Viestit: 308
Liittynyt: 13 Huhti 2016 10:12
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pihkasilmä Kaarnakorva »

Niilo Pielinen kirjoitti:Hep.

Kuinka olette onnistuneet porkkanan kuivaamisessa, taikka enemmänkin ennallistamaan ne takaisin al kruntshammaspoikki -moodista?

Väljään, kuumaan veteen pari tuntia liottaessakaan ja vaikka keittää vartin ylimääräistä niin koppuroiksi vieläkin pikkusen jäävät.

Ehkä pitää mitata, pitääkö Evermatin termostaatti lainkaan paikkaansa. Perunat kuiteskin toimivat ihan ok, pitäsikö porkanille olla paljonkin matalampi lämpötila? Termostaatin mukaan nuot ovat olleet noin 40 asteessa.

-Niilo
Raastoin porkkanan ja muutkin juurekset julienne-raastimella, joten alle tunnissa + ruuanlaiton yhteydessä tehdyssä keittelyssä meni pehmeäksi taas, kun pariin otteeseen testasin käyttää testiannoksissa.

Porkkanat kuivatin samassa lämpötilassa kaverin Excaliburissa, kuin muutkin juurekset, eli siinä 52 asteessa.
hannes
Viestit: 11340
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Viesti Kirjoittaja hannes »

Pihkasilmä Kaarnakorva kirjoitti:
Korpijaakko kirjoitti:
Pihkasilmä Kaarnakorva kirjoitti:Kyselläänpä täältä. Eli oon siis kuivatellut tulevalle vaellukselle suikaleina ja raasteena sipulia, paprikaa, perunaa, juuriselleriä, porkkanaa ja tomaattia. Oon säilyttänyt niitä avoimissa paperipusseissa keittiössä, mutta nyt viime päivinä on ollut niin paljon kosteutta ilmassa, että melkein joka pussin sisältö on nahkeaa, eikä enää rapsakan kuivaa. Osa tomaateista on aivan tahmeita.



Mutta mikäli täältä ei mitään erityisiä varoitteluja tule, niin nuo kyseiset juurekset lähtee sitten vaellukselle muonaksi. Eniten tässä mietiyttää ehkä nyt se, että nyt kun niihin on hitusen ilmasta kosteutta imeytynyt, niin kannattaako niitä minigrippejä pitää nyt suljettuina vai auki.
Ainakin omat tahmeksi jääneet tomaatit menivät pilalle. Kannattaa yrittää uudelleen kuivausta.

Jos kuivauksen jälkeen on hiukan vihanneksiin imeytynyt kosteutta, laitaisin ne mahdollisimman tasalämpöiseen kuivaan kaappiin ja pussin suut auki , jotta kosteus voisi haihtua eikä mahdollista hometta/ pilaantumista tulisi.
Päivittäiseen seurantaan!
Avatar
Pihkasilmä Kaarnakorva
Viestit: 308
Liittynyt: 13 Huhti 2016 10:12
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Pihkasilmä Kaarnakorva »

hannes kirjoitti: Ainakin omat tahmeksi jääneet tomaatit menivät pilalle. Kannattaa yrittää uudelleen kuivausta.

Jos kuivauksen jälkeen on hiukan vihanneksiin imeytynyt kosteutta, laitaisin ne mahdollisimman tasalämpöiseen kuivaan kaappiin ja pussin suut auki , jotta kosteus voisi haihtua eikä mahdollista hometta/ pilaantumista tulisi.
Päivittäiseen seurantaan!
No, ehkä noita tomaatteja voisi vielä uunissa koittaa kuivailla. Kuivuri oli lainassa kaverilta, joten se ei ole enää vaihtoehto tässä vaiheessa. Pussien pitäminen näillä säillä epäilyttää kyllä, koska ilma on niin kuumaa ja kosteaa koko aika. Tämän kämpän ainoa tarpeeksi kuiva kaappi lienee pakastin tällä hetkellä.
hannes
Viestit: 11340
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Viesti Kirjoittaja hannes »

Minkähänlainen teho noilla uusiin ostovaatteisiin laitetuilla silkonipusseilla on?
Aukaisin juuri yhden paitapaketin, ja huomasin noi pienet pussukat joiden tarkoitus on poistaa mahd. kosteus.
Daddy
Viestit: 147
Liittynyt: 07 Maalis 2013 12:03

Viesti Kirjoittaja Daddy »

Onko kukaan kuivattanut keitettyä kananmunaa? Meinaan olisi reissulla tarkoitus tehdä pinaattikeittoa ja sen kruunaisi keitetty muna.

Löysin netistä vain raa-an munanan kuivatuksesta juttua, mutta jos joku on kuivannut keitettyä, niin kuulisin mielelläni miten se on onnistunut/lähteekö siitä painoa pois?
Glottis
Viestit: 733
Liittynyt: 01 Elo 2010 15:29

Viesti Kirjoittaja Glottis »

Daddy kirjoitti: Löysin netistä vain raa-an munanan kuivatuksesta juttua, mutta jos joku on kuivannut keitettyä, niin kuulisin mielelläni miten se on onnistunut/lähteekö siitä painoa pois?
En ole itse kuivannut, mutta en näe mitään syytä etteikö se kuivuisi ja kevenisi. Munanleikkurilla viipaloisin, tasapaksuus helpottaa operaatiota. Keltuaisessa on paljon rasvaa jonka takia se luultavasti kuivuu eri tahtiin kuin valkuainen. Rasva voi myös härskiintyä, eli pidempi säilytys lämpimässä pilaa sen vähitellen ihan kuten raakanakin kuivatut munat.
Vakaana seisoo metsä paikoillaan.
Ihmisen vaellukset täällä ovat niin turhia.
-Erno Paasilinna
Daddy
Viestit: 147
Liittynyt: 07 Maalis 2013 12:03

Viesti Kirjoittaja Daddy »

näyttihän tuo eilen kuivuvan, samalla kun jlihaa kuivasin. Valkuaisesta tuli vähän outo läpinäkyvä kalvo, mutta katsotaan sitten vaelluksella miten maistuu. :D
form
Viestit: 305
Liittynyt: 16 Elo 2012 09:58

Viesti Kirjoittaja form »

Onko kukaan ehtinyt vielä kuivata uusia proteiininlähteitä - esim. nyhtökauraa, Härkistä, Oumphia? Härkiksen valmistajalla Versollahan on tuotevalikoimassa myös valmiiksi kuivatuotteena löytyvä härkäpapurouheseos, mutta kiinnostaisi toi Härkiksenkin kuivaaminen, jos se ennallistuu hyvin.
akpoika

Viesti Kirjoittaja akpoika »

Kuivattelin eilen kokeeksi kiertoilmauunissa 190 grammaa porkkanoita, jotka olin kuorimisveitsellä vuoleskellut lastuiksi. 2h 20min kesti niin painosta oli jäljellä vajaat 12% (22g) ja pistin siipaleet kahteen annospussiin. http://akpojanblogi.blogspot.fi/2017/01 ... austa.html
Kullervo
Viestit: 997
Liittynyt: 10 Elo 2013 16:49
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Kullervo »

Kuivatut porkkanat on hyviä, jotenkin niissä jopa makeus tuntuu lisääntyvän kuivatessa.

Itse pääsin viikonloppuna kokkailemaan kuivattua nyhtökauraa. Pistin kuumenevaan veteen likoamaan kasvisliemikuution kanssa ja kiehuttamisen jälkeen sekoitin perunamuusin joukkoon. Hyvin ennallistui, yllättävänkin samanlainen rakenne kuin kuivaamattomassa, vaikka kuivatessa tuntui että menee ihan murusiksi.
Maku oli kyllä tuohon reseptiin liian mieto. Pitäisi maustaa jollain voimakkaammalla ainesosalla esim aurinkokuivatulla tomaatilla tms. lisää. Tai sitten tehdä rehellisesti jonkinlainen kastike tuosta erikseen. Nyt pimeänä vuodenaikana on tulilla aikaa kokkailla vaikka vähän pidempäänkin :)
Vastaa Viestiin