Lemmenjoen takamaat

Avatar
seppo
Viestit: 2778
Liittynyt: 17 Tammi 2006 22:49
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja seppo »

Tuo sade on ollut näköjään hyvin paikallinen: Angelissa 8.8.1997 satoi 17,5 mm, kun Ivalon lentokentällä sinä päivänä ei satanut ollenkaan, sademäärä sen sijaan oli 9.8. lentokentällä 14,5 mm ja Angelissa 5,6 mm.


Avatar
Kuukkeli
Viestit: 883
Liittynyt: 09 Helmi 2006 00:13
Paikkakunta: Turku
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Kuukkeli »

Kiitos Turhis ylitysvinkistä. Ajatuksena olisi joskus lähteä Angelin alapuolelta Kirkko-Oudalta metsäautotien päästä kohti lounasta. Aika koivuvaltaista ja pusikkoista seutua näyttää olevan. Sanki- ja Honkavaaralla on vanhojen mäntymetsien alueet jotka kiinnostavat.
-------------------------------
Perisoreus Infaustus
Pohjantikka
Viestit: 20
Liittynyt: 20 Heinä 2021 17:51

Viesti Kirjoittaja Pohjantikka »

Ivalojoen ylityspaikoista on mainittu Korsatunturin pohjoispuolella oleva paikka. Onko kenelläkään kokemusta Ivalojoen ylittämisestä idempää?
Hanu
Viestit: 3949
Liittynyt: 03 Heinä 2007 14:30

Viesti Kirjoittaja Hanu »

Jostakin Kattilakosken paikkeilta olen saappaat jalassa ylittänyt Ivalojoen. Syyskuun alussa.
Pohjantikka
Viestit: 20
Liittynyt: 20 Heinä 2021 17:51

Viesti Kirjoittaja Pohjantikka »

Pohdin, että pääsisikö Lisman eteläpuolelta Lismansuulta Ivalojoen yli
https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/k ... :100%7D%5D
Pohjantikka
Viestit: 20
Liittynyt: 20 Heinä 2021 17:51

Viesti Kirjoittaja Pohjantikka »

Kultakurun kämpälle tulee lännestä kultakurunojan pohjoispuolta vahvannäköinen polku. Osaako joku sanoa, että kulkeeko se pidemmällekin länteen jopa mahdollisesti Kalmantielle saakka vai yhtyykö se ojan eteläpuolen polkuun vai onko kyseessä vain poronpolku?
Avatar
seppo
Viestit: 2778
Liittynyt: 17 Tammi 2006 22:49
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja seppo »

Olen kulkenut ko. polkua Kultakurun suunnalla, muistaakseni siinä oli mönkijän jälkiä. Kultakurun erakon kämpästä muutama sata metriä itään on kansallispuiston raja ja lähellä sitä poroaita ja siinä portti. Erakon kämpän nurkilla on pieni puro ja jonkinlainen silta - mutta en muista, pääsisikö siitä mönkijällä yli, luultavasti.

Sen sijaan en kulkenut Kultakurusta länteen ko. polkua kovinkaan pitkää matkaa, kun suuntasin Korsatuvalle päin Korsajärven suuntaisesti.
Pohjantikka
Viestit: 20
Liittynyt: 20 Heinä 2021 17:51

Viesti Kirjoittaja Pohjantikka »

Ainakin kämpän ja savusaunan välissä on silta, mutta se on noin 30cm leveä.

Ihan kiinnostuksen vuoksi kyselen. Syyskuun reissullani saavuin Kultakuruun Sileävaaran ja Pikku Risuvaaran koilispuolta. Matkalla jo mietin, että kämpälle todennäköisesti tulee polkukin, kun on suhteellisen lähellä tietä. Niinhän näytti tulevan, mutta mistä asti. Käväisin Korsatuvalla saunassa ja jatkoin Lemmenjoen puolelle.
jänkkääjä
Viestit: 211
Liittynyt: 27 Tammi 2006 13:14

Viesti Kirjoittaja jänkkääjä »

Muutama vuosi sitten kävelin Kalman tieltä (noin Leevijärveltä) selvää mönkijän uraa Kultakurun suuntaan. Perille ei päästy, koska alkukesästä olivat puroissa vedet niin korkealla ja virrat voimakkaat, että ylitys ei turvallisesti onnistunut. Sinällään mielenkiintoista, että "väärään aikaan" pienikin puropahanen voi olla tekemätön paikka. Mutta veikkaan selvän uran Kalman tieltä jatkuvan Kultakuruun asti.
Hanu
Viestit: 3949
Liittynyt: 03 Heinä 2007 14:30

Re: Lemmenjoen takamaat

Viesti Kirjoittaja Hanu »

Onkohan kellään kokemusta Ivalojoen yläjuoksulla ylittämisestä Kattilakosken ja Naskamasuvannon välillä? Onko jossakin kahlaamalla mahdollista? Kattilakoskesta olen saappaat jalassa yli mennyt syyskuussa.
asentopaikan aave
Viestit: 100
Liittynyt: 05 Marras 2022 00:27

Re: Lemmenjoen takamaat

Viesti Kirjoittaja asentopaikan aave »

Ensi kesälle, varmaankin elokuulle, olisi suunnitelmissa ensimmäinen reissu Lemmenjoelle ja kiinnostaisi suunnata oitis takamaille. Julkisen liikenteen varassa olen, joten lähtöpaikkana toimisi Nunnanen.

Siinä missä tämänkin palstan perusteella reitti Puljun läpi Kultakurun ja/tai Korsatuvan kautta näyttäisi olevan suositumpi, houkuttelisi enemmän reitti Avisuoran kammin kautta. Alustava reitti mitä olen miettinyt olisi Nunnanen-Leevinjärvi tietä pitkin, Leevinjärveltä lähtevä (mönkijä?)ura Kouhtatievojen jälkeen tulevalle urien risteykselle asti, josta sitten ura kohti pohjoista. Uran päättymisen jälkeen sitten suurinpiirtein Risuvaara-Sileävaara-Avisuoran kammi. Avisuoran kohdilta sitten Lemmenjoen puolelle ja läpi poroaidasta, ilmeisesti kammin kohdilla on porttikin. Poroaidan itäpuolta kulkien sitten kohti pohjoista, Rotkojärven länsipuolta ja Mukkavaaran yli lopulta liittyen Kalmankaltiosta itään vievälle uralle. Uraa noudatellen Kietsimäkuolpunoille asti josta Vaskolompolon tuvalle, tätä pidemälle en ole vielä ajatellut.

Onko joku kulkenut suunnilleen vastaavaa reittiä, erityisesti osuutta Leevijärvi-Avisuora-Mukkavaara, millaista seutua ja kuljettavaa on? Vaikeahko maastokaan ei sinällään haittaa, muttei viitsisi ensimmäistä reissua seuduille ihan sokeasti painattaessakaan aloittaa. Helpompi vaihtoehto olisi toki ottaa suoraan Kalmankaltiosta Peltotunturin kautta menevä ura ja seurailla sitä aina Vaskolompololle asti, mönkijäuraa taapertamisen mielekkyys tosin sitten tulee aina lopulta vastaan.
Hanu
Viestit: 3949
Liittynyt: 03 Heinä 2007 14:30

Re: Lemmenjoen takamaat

Viesti Kirjoittaja Hanu »

Joitain muistikuvia seudulta: Kieritunturi ja Sileävaara olivat kivoja kulkea. Avisuorajoen varsi ei ollut kovin kivaa kuljettavaa. Poroaidassa on portti kammin kohdilla. Rotkojärvi näyttää kartalla hienommalta kuin paikan päällä. Avisuoran kammilta Vaskolompolon kämpälle olen kulkenut Huuvaäytsin länsipuolta ja Repovaaran yli ja pidin tuosta reitistä. Repovaara on melko tiheää koivikkoa ainakin joen puolella, mutta tarjosi kyllä maisemia. Vaaran jälkeen Vaskolompololle oli hienoa maastoa.
Usmi
Viestit: 602
Liittynyt: 18 Tammi 2006 14:44
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Lemmenjoen takamaat

Viesti Kirjoittaja Usmi »

asentopaikan aave kirjoitti: 19 Helmi 2023 18:12 Ensi kesälle, varmaankin elokuulle, olisi suunnitelmissa ensimmäinen reissu Lemmenjoelle ja kiinnostaisi suunnata oitis takamaille. Julkisen liikenteen varassa olen, joten lähtöpaikkana toimisi Nunnanen
Korsatuvalta olen kulkenut luoteeseen sivuten kysymyksesi seutuja Kierivuoman ja Kultamaan välistä Talvitiejärville, Risuvaaran ja Kieritunturin eteläpuolitse Kivijärvelle ja Kalmakaltion tien varteen Hietatievan paikkeille josta siis lähdin ja palasin. Tuo pätkä on jäänyt mieleen ns. suorituspätkänä eli suht hankalaa maastoa paikoin eikä mitään erityistä nähtävää. Tiheähköä koivikkoa ja pusikkoa, suota yms. märkää. Kuljettavissa kyllä sinänsä.

Koko se vaellus meni karkeasti reittiä: Kalmatieltä Hietatievoilta - Rotkojärvi - Vaskolompolo - Postijoenlatva - Hopiajärven seutu - Repojoki - Huuvajärvi - Avisuorajoen kammi - Kultakuru - Korsatunturi - Korsatupa - Kivijärvi - Kalmatie.
Avatar
seppo
Viestit: 2778
Liittynyt: 17 Tammi 2006 22:49
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Re: Lemmenjoen takamaat

Viesti Kirjoittaja seppo »

Olen kulkenut Kämppävaaran tienoilta Pahtajärven länsipuolitse mönkijätietä Kietsimäkuolpunoiden ja Reposelän kautta Vaskolompolon tuvalla. Reitti on helposti kuljettavissa ja varsinkin Vaskolompolon lähellä harva koivikko on erittäin kaunista ja helppoa.

Tuolla koko reissu.
Ursus
Viestit: 9508
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Re: Lemmenjoen takamaat

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Näyttää saitilla vallitsevan kirjoitusmuoto Vaskolompolo, mutta karttapaikalta se löytyy nimellä Vaskolompola. Tämä siksi jos joku haluaa vilkaista sieltä noita reittikuvauksia ja -ehdotuksia.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
Vastaa Viestiin