Ruisleipä omasta uunista
Uskomattoman kovat on Suppiksen lämpötilat. Mutta uskon kyllä. Välillä nimittäin olen pitänyt tiinua saunanlauteilla ja käytellyt kiuasta päällä. Silloin on alkanut tapahtumaan ja kuplimista on esiintynyt. En ole kehdannut asiasta mainita, kun on tuntunut hullun hommalta.
Pitääpä jatkossa kiinnittää enemmän huomiota tuohon lämpöön.
Siemeniä voisi kokeilla ja ruisrouhetta. Vaaleaa jauhoa en aio ihan heti taikinaan laittaa. Mieluummin teen varrasleipää, kun hampaat siihen vielä pystyy. Eli leipä halki heti uunista otettua ja pöydälle kuivamaan. Sellaista leipää kun tekee, niin ei tarvitse välttämättä nostattaakaan kovin paljoa.
Pitääpä jatkossa kiinnittää enemmän huomiota tuohon lämpöön.
Siemeniä voisi kokeilla ja ruisrouhetta. Vaaleaa jauhoa en aio ihan heti taikinaan laittaa. Mieluummin teen varrasleipää, kun hampaat siihen vielä pystyy. Eli leipä halki heti uunista otettua ja pöydälle kuivamaan. Sellaista leipää kun tekee, niin ei tarvitse välttämättä nostattaakaan kovin paljoa.
Ei oo häränpäivää!!
Tää ei ole helppoa, mutta juuri siksi niin kiehtovaa hommaa...heluna74 kirjoitti:Saat vissisti !! Olen vahvasti sitä mieltä, että vaikkei ensimmäinen satsi (eikä vielä toinenkaan) onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla, niin syötävän hyvää se lämpimänä on joka tapauksessa !!
Ei oo häränpäivää!!
-
- Viestit: 1358
- Liittynyt: 10 Huhti 2010 21:04
No niin...olen täällä nyt su päivän ajan opiskellut Raudulta ja Helunalta saatuja ohjeita ja kirjoitellut niitä listaksi itselleni. Kiitokset vaan, korvaamaton apu prosessin hahmottamisessa, joka itselleni täysin tuntematon vielä. Vaikka muuten leiponut olenkin.
Luomuruisjauhoa metsästän huomenna...
Mutta Rautu, tuon juuren minkä lähetit, tarkoititko että se laitetaan kaikki nesteeseen likoamaan vai riittääkö jos siitä käyttäisin ensin vain puolet?
Vain siltä varalta kun en tiedä miten mahtaa käydä tuon onnistumisen kanssa...olisi vielä ns. varaerä jäljellä.
Luomuruisjauhoa metsästän huomenna...
Mutta Rautu, tuon juuren minkä lähetit, tarkoititko että se laitetaan kaikki nesteeseen likoamaan vai riittääkö jos siitä käyttäisin ensin vain puolet?
Vain siltä varalta kun en tiedä miten mahtaa käydä tuon onnistumisen kanssa...olisi vielä ns. varaerä jäljellä.
-
- Viestit: 1358
- Liittynyt: 10 Huhti 2010 21:04
Kiitos tiedosta. Käytän juuresta ensin vain puolet ja toinen puoli jää odottamaan. Kaiken varalta.
Katson huomenna vielä löydänkö netistä jotain uutta, mutta selkeät ohjeet sain. Niillä uskon, että mennään. Kolme päivää ajattelin varata aikaa juuren hapattamiseen. Eli kun ma aloitan to aion leipoa.
Huomenna töiden jälkeen se sitten alkaa....
Luomuruistiedusteluni on tuottanut jo 4 potentiaalista paikkaa löytää niitä huomenna.
Katson huomenna vielä löydänkö netistä jotain uutta, mutta selkeät ohjeet sain. Niillä uskon, että mennään. Kolme päivää ajattelin varata aikaa juuren hapattamiseen. Eli kun ma aloitan to aion leipoa.
Huomenna töiden jälkeen se sitten alkaa....
Luomuruistiedusteluni on tuottanut jo 4 potentiaalista paikkaa löytää niitä huomenna.
Pitäisköhän sitä laittaa yhtä jalkaa omakin taikina pöhiseensallatuulia kirjoitti:Kiitos tiedosta. Käytän juuresta ensin vain puolet ja toinen puoli jää odottamaan. Kaiken varalta.
Katson huomenna vielä löydänkö netistä jotain uutta, mutta selkeät ohjeet sain. Niillä uskon, että mennään. Kolme päivää ajattelin varata aikaa juuren hapattamiseen. Eli kun ma aloitan to aion leipoa.
Huomenna töiden jälkeen se sitten alkaa....
Luomuruistiedusteluni on tuottanut jo 4 potentiaalista paikkaa löytää niitä huomenna.
Ei oo häränpäivää!!
Minäpäkin innostuin ja olin ruisleivän teko-opissa ystävän luona viikonloppuna. Tuli lyötyä kaksi kärpästä samalla iskulla, opiskelu ja vierailu tärkeän ihmisen luona.
Samaisesta juuresta tehtyä leipää tuli syötyä 90-luvulla aika paljonkin. Nyt juurta löytyy myös minun pakastimesta:) Juuri on kulkenut tuossa suvussa ties kuinka kauan.
On se vaan aika kätevää kun 17kpl ruislimppuja menee kerralla uunin pimentoon:)
Taikinatiinuun (jossa siis juuri) oli laitettu lämpöistä vettä ja lisätty ruisjauhoja, eli tehty sellainen "velli". Se oli yön yli lämpöisessä saunassa. Aamulla taikina sitten alustettiin ja puolilta päivin alettiin vääntää leipiä:)
...Ja illalla olikin sitten maha turvoksissa:)
Siitä oli puhetta myös että kaupan jauhot on tosiaan liian hienoja, tulee aikas tiivistä leipää jos niistä tekee. Karkeampi on parempi.
Taikina pitäisi muistaa jättää riittävän pehmeäksi, helposti laittaa liikaa kun ruistaikina on aika erilainen muihin taikinoihin verrattuna.
Ehkä pidempi tekeytymisaika vellille voisi olla myös hyvä.
On sitten makuasia, minkälaisia niistä leivistä pyörittelee, pyramideja vai palloja:) Samoin se, jättääkö limpun malliseksi vai litistääkö ennen uuniin laittoa. Lauantain, ja aiempien vuosienkin perusteella kuulun jälkimmäiseen koulukuntaan
Samaisesta juuresta tehtyä leipää tuli syötyä 90-luvulla aika paljonkin. Nyt juurta löytyy myös minun pakastimesta:) Juuri on kulkenut tuossa suvussa ties kuinka kauan.
On se vaan aika kätevää kun 17kpl ruislimppuja menee kerralla uunin pimentoon:)
Taikinatiinuun (jossa siis juuri) oli laitettu lämpöistä vettä ja lisätty ruisjauhoja, eli tehty sellainen "velli". Se oli yön yli lämpöisessä saunassa. Aamulla taikina sitten alustettiin ja puolilta päivin alettiin vääntää leipiä:)
...Ja illalla olikin sitten maha turvoksissa:)
Siitä oli puhetta myös että kaupan jauhot on tosiaan liian hienoja, tulee aikas tiivistä leipää jos niistä tekee. Karkeampi on parempi.
Taikina pitäisi muistaa jättää riittävän pehmeäksi, helposti laittaa liikaa kun ruistaikina on aika erilainen muihin taikinoihin verrattuna.
Ehkä pidempi tekeytymisaika vellille voisi olla myös hyvä.
On sitten makuasia, minkälaisia niistä leivistä pyörittelee, pyramideja vai palloja:) Samoin se, jättääkö limpun malliseksi vai litistääkö ennen uuniin laittoa. Lauantain, ja aiempien vuosienkin perusteella kuulun jälkimmäiseen koulukuntaan
Hienoa, että ruisleipojia riittää. Sitä voisi ajatella vaikkapa vaihdella näitä juuria, niin voisi testata että onko maussa eroja.
Taikinan pehmeys, ennen leipomista ilmenee tuosta areenan pätkästä. http://areena.yle.fi/tv/1635208
n. 2.30 minuutin kohdalta. Eli aika pehmeää taikina on nostatuksen jälkeen. Komeita limppuja uunista sitten tulikin. Jos uuniin mahtuu 17 leipää, niin sen lämmittäminenkin voi olla hikinen urakka.
Taikinan pehmeys, ennen leipomista ilmenee tuosta areenan pätkästä. http://areena.yle.fi/tv/1635208
n. 2.30 minuutin kohdalta. Eli aika pehmeää taikina on nostatuksen jälkeen. Komeita limppuja uunista sitten tulikin. Jos uuniin mahtuu 17 leipää, niin sen lämmittäminenkin voi olla hikinen urakka.
Ei oo häränpäivää!!
-
- Viestit: 1358
- Liittynyt: 10 Huhti 2010 21:04
Hyvä idea Raudulta yllä. Olen jotenkin mieltänyt itselleni, että ruisleivän tekemisessä on kaksi päävaihetta:
1. Juurivellin tekeminen = taikinan hapattamisvaihe
Tässä kohtaa kriittisiksi tekijöiksi nousevat: kädenlämpöinen vesi, johon juuri laitetaan (25 asteinen ei riitä), vedoton paikka jossa juurivelliä säilytetään (mielellään myös mahd. lämmin)
2. Itse taikinan alustaminen (tapahtuu leipomispäivän aamuna)
Tärkeää on tässä kohtaa muistaa, että taikinan annetaan kohota riittävän kauan ennen leipomista sekä se, että leipien annetaan nousta vielä pellillä n. 2 h ennen leipomista. Uunin tulee olla ensin 250 asteinen, josta lämpötilaa lasketaan joko a) heti kun leivät laitetaan uuniin 220 asteeseen tai b) n. 10 min paiston jälkeen 175 asteeseen. Ruisleipiä paistetaan siten a) vaihtoehdossa n. 20 min b) vähän reilu 30 min.
P.S. Ajattelin aloittaa tänään laittamalla Raudulta saamastani juuresta noin puolet 3dl n. 40 asteista vettä. Tässä "liemessä" annan juuren muhia yön yli. Ti aamulla lisään siihen vettä ja jauhoja.
Miltä kuulostaa?
1. Juurivellin tekeminen = taikinan hapattamisvaihe
Tässä kohtaa kriittisiksi tekijöiksi nousevat: kädenlämpöinen vesi, johon juuri laitetaan (25 asteinen ei riitä), vedoton paikka jossa juurivelliä säilytetään (mielellään myös mahd. lämmin)
2. Itse taikinan alustaminen (tapahtuu leipomispäivän aamuna)
Tärkeää on tässä kohtaa muistaa, että taikinan annetaan kohota riittävän kauan ennen leipomista sekä se, että leipien annetaan nousta vielä pellillä n. 2 h ennen leipomista. Uunin tulee olla ensin 250 asteinen, josta lämpötilaa lasketaan joko a) heti kun leivät laitetaan uuniin 220 asteeseen tai b) n. 10 min paiston jälkeen 175 asteeseen. Ruisleipiä paistetaan siten a) vaihtoehdossa n. 20 min b) vähän reilu 30 min.
P.S. Ajattelin aloittaa tänään laittamalla Raudulta saamastani juuresta noin puolet 3dl n. 40 asteista vettä. Tässä "liemessä" annan juuren muhia yön yli. Ti aamulla lisään siihen vettä ja jauhoja.
Miltä kuulostaa?
Minkä mallisia/kokoisia leipiä Sallatuulia tekee? Aika nopeasti meinaan paistuu:)
Ystäväni ilmoitti ruisleivän paistoajaksi n. tunnin, riippuen vähän leivinuunin lämpötilasta. Just samanlainenhan se ei ole ikinä. Riippuen poltettavista puista yms. Mutta kysyessäni lämpötilaa hän ilmoitti että yleensä n. 250 astetta.
Hän kokeilee myös leivän kypsyyden pohjasta koputtamalla, pitää kuulostaa oikeanlaiselta:)
Olen tuota joskus ennenkin kuulostellut kun hän on koputellut leipiä, kyllä siinä ääni muuttuu, kun leipä on kypsä;)
Ystäväni ilmoitti ruisleivän paistoajaksi n. tunnin, riippuen vähän leivinuunin lämpötilasta. Just samanlainenhan se ei ole ikinä. Riippuen poltettavista puista yms. Mutta kysyessäni lämpötilaa hän ilmoitti että yleensä n. 250 astetta.
Hän kokeilee myös leivän kypsyyden pohjasta koputtamalla, pitää kuulostaa oikeanlaiselta:)
Olen tuota joskus ennenkin kuulostellut kun hän on koputellut leipiä, kyllä siinä ääni muuttuu, kun leipä on kypsä;)
-
- Viestit: 1358
- Liittynyt: 10 Huhti 2010 21:04
Teen leivinuunin ihan sähköuunissa, jossa kiertoilma. Sitä ajattelin käyttää. Leivinuunia kun ei ole.
Jauhoiksi hankin luomujauhoa. Itse asiassa kahta erilaista. Nyt sitten arvotaan kumpaa käytän.
Ihan kuin juuren päälle nousisi jo pienenpieni vaahto tai sen tapainen. Tuo 40 asteinen vesi on lopulta yllättävän lämmin. Ensin kun luulin että vesi ois 40 asteista se olikin vasta n. 30.
Huomenaamulla ennen töihin lähtöä lisään siihen 1 dl nestettä ja 1dl ruisjauhoa. Tämän jälkeen taikina on puolen litran suuruinen. Saman ajattelin toistaa töistä tullessani eli siis 1 dl jauhoja ja 1 dl nestettä. Keskiviikkona samalla setillä eli 1 dl nestettä ja 1 dl ruisjauhoja ehkä kaksi kertaa vielä. Vettä kuitenkin siten, että sitä taikinaan tulisi yhteensä litran verran.
Minua jännittää...
" Ruisleipä onnistuu paremmin, jos taikinajuurta platkutetaan niin kovaa, että se kuuluu naapuriin saakka".
Ruisleivän leipominen on hitaan elämän luksusta. Pirteästi kupliva juuri ja kauniisti kohoava leipätaikina kertovat onnistuneesta valmistelusta. Leipätaikinan alustaminen on oikeaa taikinaterapiaa, jossa mieli lepää.
Ruileipätalkoot -hanke, jota toteuttavat Maa- ja kotitalousnaiset yhteistyössä MTK:n kanssa.
Jauhoiksi hankin luomujauhoa. Itse asiassa kahta erilaista. Nyt sitten arvotaan kumpaa käytän.
Ihan kuin juuren päälle nousisi jo pienenpieni vaahto tai sen tapainen. Tuo 40 asteinen vesi on lopulta yllättävän lämmin. Ensin kun luulin että vesi ois 40 asteista se olikin vasta n. 30.
Huomenaamulla ennen töihin lähtöä lisään siihen 1 dl nestettä ja 1dl ruisjauhoa. Tämän jälkeen taikina on puolen litran suuruinen. Saman ajattelin toistaa töistä tullessani eli siis 1 dl jauhoja ja 1 dl nestettä. Keskiviikkona samalla setillä eli 1 dl nestettä ja 1 dl ruisjauhoja ehkä kaksi kertaa vielä. Vettä kuitenkin siten, että sitä taikinaan tulisi yhteensä litran verran.
Minua jännittää...
" Ruisleipä onnistuu paremmin, jos taikinajuurta platkutetaan niin kovaa, että se kuuluu naapuriin saakka".
Ruisleivän leipominen on hitaan elämän luksusta. Pirteästi kupliva juuri ja kauniisti kohoava leipätaikina kertovat onnistuneesta valmistelusta. Leipätaikinan alustaminen on oikeaa taikinaterapiaa, jossa mieli lepää.
Ruileipätalkoot -hanke, jota toteuttavat Maa- ja kotitalousnaiset yhteistyössä MTK:n kanssa.
Älä jännitä...
Laitoin omat pöhisemään vasta 3 tuntia sitten. En mitannut veden lämpötilaa, mutta lämpöiseltä tuntui. Vielä ei suurempaa elämää. Siirsin astian saunanlauteille. Katotaan aamulla uudelleen. Kyllä tähän pitää jokin saamarin lämpökaappi kehittää.
Mulla onkin sellainen auton lämpöistuinsuoja, joka toimii 12 voltilla. Saiskohan siitä kehiteltyä lämpövaipan.
Laitoin omat pöhisemään vasta 3 tuntia sitten. En mitannut veden lämpötilaa, mutta lämpöiseltä tuntui. Vielä ei suurempaa elämää. Siirsin astian saunanlauteille. Katotaan aamulla uudelleen. Kyllä tähän pitää jokin saamarin lämpökaappi kehittää.
Mulla onkin sellainen auton lämpöistuinsuoja, joka toimii 12 voltilla. Saiskohan siitä kehiteltyä lämpövaipan.
Ei oo häränpäivää!!
-
- Viestit: 1358
- Liittynyt: 10 Huhti 2010 21:04