Ruisleipä omasta uunista
Ruisleipä omasta uunista
Sain hyppysiini vanhan hapanleivän juuren. Juuri on kulkenut emännän puolen suvussa ties kuinka kauan. Sekoittelin äsken ruisvellin ja murentelin juuren sinne. Nyt odotetaan varmaankin pari päivää ja sitten alkaa leivontahommelit. Ehkä hieman jänskättää,miten mahtaa onnistua. Jos hyvin käy ja homma onnistuu, niin jatkossa jätän näkkärit kotiin. Reppuun lähtee ruisreikäleipää.
Ei oo häränpäivää!!
Onnea sulle, Rautu, leivontapuuhiin! Olen kaksi kertaa elämässäni leipunut itse ruisleipää ja sittemmin -onneton minä - hävitin juuren, vaikka sen olisi voinut pakastaa. Leivästä tuli kyllä erittäin tymäkkää tavaraa!! Maukasta, mutta painavaa (ainakin minun leivistäni) - en olisi sitä kyllä reissuun voinut ottaa. Kerropa sitten, miten leivät onnistuivat !
Juuren voi tehdä itsekin, esim. hapanleivästä, on muitakin tapoja.
Jos Hämäläisen leipä ei pelkällä juurella onnistu voi siihen lisätä hiivaa. Ottaa taikinaa palan talteen seuraava kertaa varten ja silloin voi jo onnistua.
Ensimmäiset leivät eivät välttämätä maistu vielä täysin oikealta - mutta tulee se oikeakin sieltä vielä.
Jos Hämäläisen leipä ei pelkällä juurella onnistu voi siihen lisätä hiivaa. Ottaa taikinaa palan talteen seuraava kertaa varten ja silloin voi jo onnistua.
Ensimmäiset leivät eivät välttämätä maistu vielä täysin oikealta - mutta tulee se oikeakin sieltä vielä.
Minä tein juurikin viikonloppuna tällä ohjeella hapanleipää, ja juurta ei ollut käytettävissä eli alusta lähtien. Suosittelen kokeilemaan:
http://lintulaakso.net/reseptipankki/re ... kate=perin
Tuolla on muuten kerrottu kuinka hapanleivän saa onnistumaan myös sähköuunissa
http://lintulaakso.net/reseptipankki/re ... kate=perin
Tuolla on muuten kerrottu kuinka hapanleivän saa onnistumaan myös sähköuunissa
-Petteri
Samat ovat aatokset itselläni. Sain kotoani vanhan juurisaavin, jolla äitini valmisti aikoinaan ruisleivät. Leivomme rieskat ja hiivaleivät itse jo nyt ja jonkin verran hapanta ohutta reikäleipää, mutta varsinaisen happaman ruislimpun tekoa ei ole vielä tullut kokeiltua.
Kunhan tulee pakkaset että leivinuunin voi lämmittää niin pitää kokeilla tuotakin.
Kunhan tulee pakkaset että leivinuunin voi lämmittää niin pitää kokeilla tuotakin.
Juuri heräsi ja voi hyvin. Tuolla se pöhisee. Kohta tulee kaksi vuorokautta täyteen. Jokohan alkaisi olla tarpeeksi hapanta. Huomenaamulla ajattelin sen alustaa ja jättää nousemaan ja illalla uuniin. Täytyy ottaa kuvaa valmiista reikäleivästä niiden valmistuttua.
Anopilla on leivinuuni, mutta sinne on sen verran matkaa, että paistellaan sähköuunilla.
Kaipa se tästä. Odotukset on kovat. Toivottavasti lopputulos tyydyttää. Pitää vielä ennen leipomista muistaa ottaa juurta pakkaseen.
Anopilla on leivinuuni, mutta sinne on sen verran matkaa, että paistellaan sähköuunilla.
Kaipa se tästä. Odotukset on kovat. Toivottavasti lopputulos tyydyttää. Pitää vielä ennen leipomista muistaa ottaa juurta pakkaseen.
Ei oo häränpäivää!!
Pieni vinkki: kun tekee omasta juuresta reikäleipää, niin voi jättää muutaman "reiän" saaviin kuivumaan. Ne sitten vain murentaa ja leipoo uutta.
(Pisin aika mikä itselläni on ollut kuivat reiät käyttämättä taitaa olla n. vuoden, ja hyvin lähtivät taas käyntiin; ei siis tarvitse työntää juurta pakkaseen. Näin se leipä ennen vanhaankin käsittääkseni tehtiin: puusaaviin jäi aina juurta kuivumaan, ja se sitten hapansi uuden taikinan.)
(Pisin aika mikä itselläni on ollut kuivat reiät käyttämättä taitaa olla n. vuoden, ja hyvin lähtivät taas käyntiin; ei siis tarvitse työntää juurta pakkaseen. Näin se leipä ennen vanhaankin käsittääkseni tehtiin: puusaaviin jäi aina juurta kuivumaan, ja se sitten hapansi uuden taikinan.)
- Timo Ylhäinen
- Viestit: 454
- Liittynyt: 10 Elo 2012 09:01
En ole paistanut ruisleipää, mutta muuta leipää kylläkin. Käytän leivän paistoon keraamista pizzakiveä, joka tuo sähköuuniin vähän oikean uunin ominaisuuksia.
Saattaisi toimi ruisleivänkin paistossa.
Esim tuommonen:
http://www.decanter.fi/Pizzakivi
Kiven käytössä on oleellista, että kivi kuumennetaan uunissa ja leipä nostetaan kuumalle kivelle.
Saattaisi toimi ruisleivänkin paistossa.
Esim tuommonen:
http://www.decanter.fi/Pizzakivi
Kiven käytössä on oleellista, että kivi kuumennetaan uunissa ja leipä nostetaan kuumalle kivelle.
Mielenkiintoinen tuo Tyyn pizzakivi. Enpä ole moiseen "törmännyt". Voipi siihen hapanleipäänkin hieman semmoista "arinaleivän" oloa syntyä tuon kiven ansiosta.
Kokkaustarvikkeista puhuttaessa; minä olen etsinyt jo pitemmän aikaa eräänlaista haudutuslaatikkoa. Olen semmoisen eräällä tuttavalla nähnyt ja se olisi mukava. Paitsi, että säästää sähköä, niin ruoka hautui siinä hienosti "ihan itsekseen". Esim. perunat annettiin kiehahtaa levyllä ja sitten koko kattila haudutuslaatikkoon ja siellä ne kypsyivät. Styroxia se oli, mutta pitää olla tarpeeksi pieni (kattilan kokoinen). Eli kaverillani oli yksi tämmöinen sopivankokoinen kattila, jota käytti haudutuksiin. Semmoisen lootan haluaisin, että jos joku tietää tai "törmää" semmoiseen, niin vinkki mulle. Kiitos .
Kokkaustarvikkeista puhuttaessa; minä olen etsinyt jo pitemmän aikaa eräänlaista haudutuslaatikkoa. Olen semmoisen eräällä tuttavalla nähnyt ja se olisi mukava. Paitsi, että säästää sähköä, niin ruoka hautui siinä hienosti "ihan itsekseen". Esim. perunat annettiin kiehahtaa levyllä ja sitten koko kattila haudutuslaatikkoon ja siellä ne kypsyivät. Styroxia se oli, mutta pitää olla tarpeeksi pieni (kattilan kokoinen). Eli kaverillani oli yksi tämmöinen sopivankokoinen kattila, jota käytti haudutuksiin. Semmoisen lootan haluaisin, että jos joku tietää tai "törmää" semmoiseen, niin vinkki mulle. Kiitos .