Pitkospuut

Antero
Viestit: 176
Liittynyt: 05 Helmi 2006 14:28
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja Antero »

Ostettuani Sokosti-Suomujoki-kartan vuodelta 1995 huomasin heti ensi silmäyksellä kartalla puolenkymmentä virhettä tai epätarkkuutta, joista ilmoitin kartan julkaisseelle Karttakeskukselle. Sain vastauksen, jossa virheet laitettiin useiden eri tahojen syyksi sekä korvaukseksi vasta ilmestyneen Suomen maantiekartan. Sokosti -Suomujoki-kartan seuraavaan painokseen kaikki ilmoittamani virheet ja epätarkkudet oli korjattu eli kyllä retkeilijöiden ilmoituksilla on merkitystä.

Hupaista oli, että saamani maantiekartan perusteella etsiessäni seuraavalla lomareissulla Keski-Suomessa yöpymispaikkaa, kaksi ensimmäistä yritystä vetivät vesiperän sen takia, että karttaan merkityistä lomakylistä ei löytynyt mitään merkkiä paikan päällä. Kun ilmoitin Karttakeskukselle näistä virheistä en enää saanut vastausta enkä ole tullut tarkistaneeksi onko nämä virheet myöhempiin karttoihin korjattu.

Lisäksi tulee mieleen mukava sattuma Aakenuksen Pyhäjärven kämpältä. Iltasella kerroin kämpällä olijoille havainneeni virheen silloin tuoreella vuoden 1993 Ylläs-Levi-kartalla. Kuulijat ilmoittivat olevansa Maanmittaushallituksen leivissä ja tarkistavansa asian heti palattuaan työpaikalleen. Voisko tätä sanoa suoraksi palautteeksi?

Karttavirheet tuntuvat vainoavan minua muutenkin, sillä Valittujen Palojen Suomen tiekartastossa vuodelta 1999 osui silmiini kartalta puuttuva 8 km:n maantien pätkä, joka on ollut olemassa 1950-luvulta lähtien (ei siis rakennettu kartan aineiston valmistumisen jälkeen).

Karttaan niin kuin muuhunkin informaatioon kannattaa siis aina suhtautua kriittisesti.


Gártanoaidi
Viestit: 599
Liittynyt: 06 Huhti 2006 20:53
Paikkakunta: Lullimeahcci

Re: Karttatiedot

Viesti Kirjoittaja Gártanoaidi »

Eräkulkuri kirjoitti:Satun tietämään, että ehdotuksia karttatietojen muuttamiseksi tulee erittäin paljon sekä paikkakuntalaisilta että muilta tahoilta, jotka tuntevat paikkoja ja käyttävät karttoja. Sehän on sinänsä hyvä asia, mutta osa näistä tiedoista on ristiritaisia ja jotkut oikaisuista ovat kyseenalaisia. Karttoja julkaisee Suomen maanmittaushallitus, jolle karttojen tekeminen ei tiettävästi ole mikään tuottava bisnes eikä kaikkien muutosesitysten tekijöiden nimiä varmaankaan voida julkistaa ja palkita ruhtinaallisesti.
Karttoja julkaisee Suomessa moni muukin taho kuin Maanmittauslaitos, joka vastaa Suomen julkisesta maastokartoituksesta. Maastokartta on merkittävä osa hyvin järjestäytyneen yhteiskunnan infrastruktuuria. Niinpä maastokartoitusta toteutetaan pitkälti verovaroin, Arkadianmäen talutusnuorassa. Maanmittauslaitos ei ole julkaissut kovinkaan monta varsinaista ulkoilukarttaa.

Ulkoilukarttojen saralla selvästi tärkein julkaisija on Genimap (joka käyttäää joissain yhteyksissä edelleen myös nimeä Karttakeskus). Genimap (eli AffectoGenimap) on julkisesti noteerattu yritys, joka tuskin julkaisee yhtään liiketaloudellisesti kannattamatonta karttaa.

Silti tai siksi olen sitä mieltä, että luotettavien karttatietojen antaja olisi syytä palkita. Julkaisijasta riippumatta.
Avatar
pena
Viestit: 1396
Liittynyt: 18 Tammi 2006 08:33
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pena »

Gártanoaidi kirjoitti: ...Maanmittauslaitos ei ole julkaissut kovinkaan monta varsinaista ulkoilukarttaa.
...
Joo'o, mutta toisaalta ei siitä sentään niin kovin kauan ole, kun eräs suomalainen kustantaja osti Karttakeskus-nimeä käyttämään ryhtyneen mJaanmittaushallituksen Karttapainon ja yhdisti sen omaan Genimapiinsa. Lähinnä kai tästä syystä ei ulkoilukarttoja ole pahemmin julkaistu Maanmittauslaitoksen nimellä. Sen sijaan MMH:n Karttapainon tai Karttakeskuksen ulkoilukarttoja taitaa monilla vaeltajilla olla hyllyt täynnä.

Paljon närää näillä palstoilla aiheuttaneet ulkoilukarttojen laatuongelmat lienevät jäljitettävissä mm. MML:n materiaalia hyödyntäviin muihin julkaisijoihin.
Gártanoaidi
Viestit: 599
Liittynyt: 06 Huhti 2006 20:53
Paikkakunta: Lullimeahcci

Viesti Kirjoittaja Gártanoaidi »

Jatketaan pitkospuista tässä ketjussa. Keskustelun karttojen laadusta voisi ehkä siirtää toiseen ketjuun...?
Sokosti

Viesti Kirjoittaja Sokosti »

Joo! Karttavirheet toisaalle. Pitkospuista jutut tänne! Niiden takia avasin tämänkin kerran.
Vastaa Viestiin