Retkiuuni
- jänkäjussi
- Viestit: 711
- Liittynyt: 17 Tammi 2011 01:14
- Paikkakunta: Oulu
Retkiuuni
Kuvanmukaista savustuslaatikoa vois varmaan käyttää retkiuunina
leipää paistaissa ja vaikka keitettäissä kalasäilykettä lasipurkkiin.
Tuttavalla on kuvanmukainen savustuslaatikki, ja tuolla on muikkuja
savustettu Keiteleen saaressa.
Vahinko vain, että laatikko on isokokoinen ja painava, eikä
sovi retkivarusteeksi.
Kunnollisen puuttuessa on tyydyttävä savustuspusseihin.
http://jaatiedostosi.com/kepakko/Kalastus/Savustin2.jpg
leipää paistaissa ja vaikka keitettäissä kalasäilykettä lasipurkkiin.
Tuttavalla on kuvanmukainen savustuslaatikki, ja tuolla on muikkuja
savustettu Keiteleen saaressa.
Vahinko vain, että laatikko on isokokoinen ja painava, eikä
sovi retkivarusteeksi.
Kunnollisen puuttuessa on tyydyttävä savustuspusseihin.
http://jaatiedostosi.com/kepakko/Kalastus/Savustin2.jpg
Savustus onnistuu kannellisessa kattilassakin.
Kaippa yhden pullan paistokin.
Kypsennettävät pitää vain erottaa jollain kattilan pohjasta jotteivat ne pala.
Savustuksessa käytetty kattila on tosin vaikea puhdistaa. Se kannattaakin pitää mukana vain siihen tarkoitukseen. Mieluummin pidän savustamista varten kattilaa mukana kuin savustaisin foliokääreessä.
Kaippa yhden pullan paistokin.
Kypsennettävät pitää vain erottaa jollain kattilan pohjasta jotteivat ne pala.
Savustuksessa käytetty kattila on tosin vaikea puhdistaa. Se kannattaakin pitää mukana vain siihen tarkoitukseen. Mieluummin pidän savustamista varten kattilaa mukana kuin savustaisin foliokääreessä.
- jänkäjussi
- Viestit: 711
- Liittynyt: 17 Tammi 2011 01:14
- Paikkakunta: Oulu
Minun retkivarustessa kulkee usein mukana 10 litrainen
rosterisankko, tuossa on usein kuumennellu tiski ja pesuvesiä.
Edellisen idean pohjilta sitä voinee käyttää retkiuuninakin.
Levypala kaasunuotion päälle, muutama kivi pitämään
pullapeltiä koholla ja siitä leivänpaiston, tai jopa paisteleen
kaloja lasipurkkiin.
Sankko ylösalaisin käännettynä levyn pälle, uunihan siitä tulee.
Vois sillä onnistua jopa kalojen savustaminenkin.
Paljon on testattavaa kotioloissa ennen Juhannusta.
Löytyykö lapinluonnosta jotain savustuspuruksi kelpaavaa,
katajiahan siellä on, mutta tuskin omenapuuta.
rosterisankko, tuossa on usein kuumennellu tiski ja pesuvesiä.
Edellisen idean pohjilta sitä voinee käyttää retkiuuninakin.
Levypala kaasunuotion päälle, muutama kivi pitämään
pullapeltiä koholla ja siitä leivänpaiston, tai jopa paisteleen
kaloja lasipurkkiin.
Sankko ylösalaisin käännettynä levyn pälle, uunihan siitä tulee.
Vois sillä onnistua jopa kalojen savustaminenkin.
Paljon on testattavaa kotioloissa ennen Juhannusta.
Löytyykö lapinluonnosta jotain savustuspuruksi kelpaavaa,
katajiahan siellä on, mutta tuskin omenapuuta.
Olen laittant savupönttöön vaivaiskoivun oksasia, hyvin on pelannut. Sokeripalan/paloja laitan mukaan myös, antavat väriä jäähdytysvaiheessa.jänkäjussi kirjoitti:...
Löytyykö lapinluonnosta jotain savustuspuruksi kelpaavaa,
katajiahan siellä on, mutta tuskin omenapuuta.
Lappi on vapautta kalenterin ja kellon orjuudesta.
Savustuslastut saa kuoritusta lepästä. Vähän katajanoksia neulasineen joukkoon.jänkäjussi kirjoitti: Paljon on testattavaa kotioloissa ennen Juhannusta.
Löytyykö lapinluonnosta jotain savustuspuruksi kelpaavaa,
katajiahan siellä on, mutta tuskin omenapuuta.
Vaivaiskoivusta tulee vähän kitkerää makua.
Purojen varsilta löytyy jossainpaikoin kitukasvuista leppää, mutta parasta savulastut on ottaa mukaan jo matkaan lähtiessä. Huoltoasemilla niitä on pussitettuna valmiiksi.
Kuivat lastut kannattaa kostuttaa ja siihen lisätä ripaus hienoa sokeria joka antaa kullanhohtoisen kuorenvärin savukalalle.Sopiva kostutus on kun sokeri sulaa lastuihin.
Ja voinokare savustettavan kalan sisään!
Savustus kannattaa aloittaa miedolla kuumennuksella jotta savua ehtii muodostua mahdollisimman paljon ja sen maku on näin miedompi. Ja kaloista tippuva kosteus on hyvä estää menemästä lastuihin. Foliolla savustettaessa tätä ei voi kai juuri valttää.
Tällaiseksi esteeksi voi tehdä foliosta reunallisen välipohjan joka kerää tippuvan kalarasvan .
-
- Viestit: 1142
- Liittynyt: 04 Elo 2010 18:09
Naapurimaassa valmistetaan puolen kilon painoista retkiuunia, jota voi käyttää melkein millä tahansa keittimellä.
http://www.omniasweden.com/us/oven-accessories/
Onko jollakin kokemusta tästä tuotteesta?
http://www.omniasweden.com/us/oven-accessories/
Onko jollakin kokemusta tästä tuotteesta?
Tuohan on oikeastaan vain kannellinen teräksinen kakkuvuoka - eli kiinnostunut voi kokeilla löytää sopiva kansi valitsemaansa kakkuvuokaan ja testata sillä. Hyvä vinkki!
Edit: Pitäähän siinä olla tietenkin myös tuo reiällinen pohjapannu.
Edit: Pitäähän siinä olla tietenkin myös tuo reiällinen pohjapannu.
Viimeksi muokannut Ursus, 25 Maalis 2021 21:04. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
Sitähän se uuni on. Idea on vain saada jostain se +200 astetta lämpöä suljettuun tilaan ilman, että ko. tilan pohja on +300 astetta. Eli toimii myös niin, että peltisen pesusoikon pohjalle asetetaan erillinen levy joka on reunoista irti ja 10-20mm koholla soikon pohjasta. Tällöin se kovin kuumuus ei tule suoraan paistoksen pohjaan.Ursus kirjoitti:Tuohan on oikeastaan vain kannellinen teräksinen kakkuvuoka - eli kiinnostunut voi kokeilla löytää sopiva kansi valitsemaansa kakkuvuokaan ja testata sillä. Hyvä vinkki!
Olen joskus kauan sitten saanut maistaa talvivaelluksella pizzaa, joka tehtiin juurikin tuollaisella uunilla, ja muistaakseni bensakeittimellä. Ahkiossa ei painokaan haitannut, eikä sen edessä tuhatkalorinen pizza.
Jos leipää haluaa niin paistaminen onnistuu kohtuudella lämmittäen paistinpannussa tai muurikalla. Voi prosessin puolivälissä kääntää ympäri. Lämpö pitää pitää alle hiiltymälämmön. Täällä mökillä näin tehdään silloin tällöin kun kaupassa tulee aika harvoin käytyä. Pitsakin onnistuu, mutta kantta on syytä käyttää.
Voihan sitä maakuopassakin paistaa leipää rosvopaistin tapaan tai niin kuin Tuaregit Saharassa: Tehdään ensin nuotio hiekalle. Sitten tunnin päästä siirretään hiillos sivuun, asetetaan taikinalätty kuumalle hiekalle ja lopuksi muutama cm hiekkaa ja hiillos takaisin päälle. Sitten taas tunti nuotion polttoa ja alla oleva leipä on valmis. (En ole kokeillut, näin telkkarista joskus)
-
- Viestit: 1142
- Liittynyt: 04 Elo 2010 18:09
Kuten osasin odottaakin käyttökokemuksia Omnian uunista ei juurikaan ole. Näyttäisi olevan muuallakin maailmassa suosittu lähinnä karavaanareiden parissa. Uuni on varsin kompaktin kokoinen ja riittävän kevyt, joten sen voisi kyllä hyvin ottaa mukaan avokanoottiin ja ahkioon ja voisihan se mennä rinkassakin silloin, kun yhteisiä leiriytymistarvikkeita voidaan jakaa useammalle kantajalle.
Oma arvioni on, että uunin käsittelemätön alumiinipinta on sellaisenaan erittäin huono paistamista ajatellen. Sillä voisi sellaisenaan kuvitella paistavansa ehkä korkeintaan jonkin kuivakakun, kunhan ensin voitelee ja jauhottaa vuoan hyvin.
Sen sijaan asia voisi muuttua aivan toiseksi hankkimalla uuniin pari erikseen myytävää tarviketta. Sopivaksi muotoiltu silikonivuoka saattaisi tehdä uunista hyvinkin käyttökelpoisen melkein mihin tahansa paistamiseen. "Pakollinen" lisävaruste olisi varmaankin myös erikseen myytävä paistoritilä. Uunin pohjalle voisi laittaa hiukan vettä ja paistaa esimerkiksi kokonaisia pikkukaloja tai paksuja kalapaloja ritilän päällä.
Sopivia lämpömittareita löytyy useita vaihtoehtoja. Sellaisen voisi kiinnittää helposti yhteen kannen höyryreikään. Hyvä paistotulos olisi sitä käytettäessä paljon varmempi.
Oma arvioni on, että uunin käsittelemätön alumiinipinta on sellaisenaan erittäin huono paistamista ajatellen. Sillä voisi sellaisenaan kuvitella paistavansa ehkä korkeintaan jonkin kuivakakun, kunhan ensin voitelee ja jauhottaa vuoan hyvin.
Sen sijaan asia voisi muuttua aivan toiseksi hankkimalla uuniin pari erikseen myytävää tarviketta. Sopivaksi muotoiltu silikonivuoka saattaisi tehdä uunista hyvinkin käyttökelpoisen melkein mihin tahansa paistamiseen. "Pakollinen" lisävaruste olisi varmaankin myös erikseen myytävä paistoritilä. Uunin pohjalle voisi laittaa hiukan vettä ja paistaa esimerkiksi kokonaisia pikkukaloja tai paksuja kalapaloja ritilän päällä.
Sopivia lämpömittareita löytyy useita vaihtoehtoja. Sellaisen voisi kiinnittää helposti yhteen kannen höyryreikään. Hyvä paistotulos olisi sitä käytettäessä paljon varmempi.
Re: Retkiuuni
Piipulle jatketta niin majoitekin lämpiää samalla kun valmistaa vaikkapa puurot tai tandoorit. https://www.aliexpress.com/item/4001013 ... 2Anpy&mp=1