Nokipannukahvi
Juon vaelluksellakin suodatinkahvia. Kevyt muovinen kestosihti ja siihen vielä suodatinpaperi sekä suodattimelle sopiva astia alle. Ihan hyvältä on maistunut.
Itse en ole saanut pannukahvia mieleiseksi tehtyä, tosin joidenkin "ammattilaisten" keittämä on maistunut hyvälle.
Ei tosin itse kokkaama ruoka tai eväskään maistu yhtä hyvälle kuin vaimon - tai aiemmin äidin tekemä, vaikka raaka-aineet ovat samat.
Kokkailen silti itse aika paljon arkiruokaa. Alas on mennyt sekin !
Itse en ole saanut pannukahvia mieleiseksi tehtyä, tosin joidenkin "ammattilaisten" keittämä on maistunut hyvälle.
Ei tosin itse kokkaama ruoka tai eväskään maistu yhtä hyvälle kuin vaimon - tai aiemmin äidin tekemä, vaikka raaka-aineet ovat samat.
Kokkailen silti itse aika paljon arkiruokaa. Alas on mennyt sekin !
En käytä kahvia, mutta monia ainoita oikeita tapoja olen nähnyt. Ilmeisesti lopputulos kaikilla suht sama. Yksi tapa näyttää olevan vesi kiehuvaksi ja pannu pois tulelta ja porot sisään ja ei muuta kuin odotus, että painuvat pohjaan. Nokkaporot maahisille ja valmista on. Ei kiehautusta eikä säikäytystä. Vain malttia.
-
- Viestit: 1571
- Liittynyt: 19 Joulu 2008 11:36
Tästä rohkenen olla eri mieltä. Tummapaahtoinen on parhaimmillaan erinomaisen pehmeää ja sanalla sanoen sivistynyt makuelämys. Aika yleisesti kuvitellaan, että vaalea paahto on pehmeää, mutta asia lienee päinvastoin. Se on huonompi homma, että tummapaahtoisia ei juurikaan saa pannukarkeudessa, vaan pitää jauhaa itse.Pepi kirjoitti: Juon pehmeän makuista vaaleapaahtoista. Tummapaahtoinen on niin karvaan ja pohjaan palaneen makuista, ettei mene oikein alas.
Kuvailutulkki
Kukin maistaa tavallaan. Minulle tummapaahtoinen maistuu ja tuoksuu pohjaan poltetulta. Makuasioihin asiantuntijatkin vastaavat vähän riippuen siitä, kuka kysyy ja miten kysytään:
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000000870720.html
https://yle.fi/uutiset/3-5303486
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000000870720.html
https://yle.fi/uutiset/3-5303486
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
Nain kay jos ostaa tummaa suomalaista, ruotsalaista tai ranskalaista. Siita etelaanpain (Italia, Espanja - jossa perinteisesti papujen lahteet tosin olleet italialaisten suosimia huonolaatuisempia - ja vielakin kauemmas etelaan (esim. Arabian niemimaa) osaavat kylla saada taytelaisyyden aikaiseksi ilman "pohjaan polttamista"Pepi kirjoitti:Kukin maistaa tavallaan. Minulle tummapaahtoinen maistuu ja tuoksuu pohjaan poltetulta. Makuasioihin asiantuntijatkin vastaavat vähän riippuen siitä, kuka kysyy ja miten kysytään:
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000000870720.html
https://yle.fi/uutiset/3-5303486
- taytyy tunnustaa "leiria" eli juon aina tummaksi paahdettua. Tuo parkkihappohan tulee hyvin esille kun seisottaa kahvia: vaalean saa hyvinkin pian kaataa viemariin. Tummasta (johon kaytettya vetta ei ole sekoitettu mukaan yli 98 asteisena) aamukahveesta voi horpata loput viela iltapaivalla ihan OK.
Ikinä en ostaisi kotimaista tummapaahtoista (kerran kokeilin ja se oli juuri pohjaanpalaneen maulla) mutta ruotsalaiset kyllä maistuvat. Ostelen enimmäkseen Arvid Nordqvist-merkin eri variaatioita ja jos jos sattuu löytämään niin Zoega-merkkistä. Kahvini valmistan pressopannulla.
Niin sekin vielä, kovasti ihmettelen niitä jotka juovat valtavia määriä kahvia päivittäin että miten vatsa kestää kun vielä on hapanta vaaleapaahtoista.
Itsellä kulutus on 1 muki (n. 3-4dl) aamulla, sen enempää en päivisin juo. Joskus, erittän harvoin eli ei edes kerran viikossa, saatan juoda iltapäivällä pienen kupillisen.
Niin sekin vielä, kovasti ihmettelen niitä jotka juovat valtavia määriä kahvia päivittäin että miten vatsa kestää kun vielä on hapanta vaaleapaahtoista.
Itsellä kulutus on 1 muki (n. 3-4dl) aamulla, sen enempää en päivisin juo. Joskus, erittän harvoin eli ei edes kerran viikossa, saatan juoda iltapäivällä pienen kupillisen.
Jonkin aikaa sitten uutisoitiin että Suomessa ollaan lisätty tummapaahtoisen kahvin juontia, ja ulkomailla päinvastoin, vaaleapaahtoiset lisäävät siellä suosiota.
Oma kahvini on edelleen Pauligin Mundo :Reilun kaupan luomukahvi, keskipaahto (3).
Laitan mitan tai kaksi - vesimäärästä riippuen- yli ohjeen, jolloin kahvin oikea maku tulee esiin.
Laihan sumpin jätän mieluummin juomatta!
Kyllä Euroopassakin tumma paahto osataan pilata niin että saa mahapuruja.
Oma kahvini on edelleen Pauligin Mundo :Reilun kaupan luomukahvi, keskipaahto (3).
Laitan mitan tai kaksi - vesimäärästä riippuen- yli ohjeen, jolloin kahvin oikea maku tulee esiin.
Laihan sumpin jätän mieluummin juomatta!
Kyllä Euroopassakin tumma paahto osataan pilata niin että saa mahapuruja.
"Kahvini valmistan pressopannulla."
- metsassakin?
Itsellä kulutus on 1 muki (n. 3-4dl) aamulla, sen enempää en päivisin juo
- 4 mukia menee, espressovahvuutta, mutta joskus klo 10 loppu sille paivalle
PS. Espressosta saa hyvaa cafetier-menetelmalla, mutta pitaa kaataa hitaasti ja tasaisesti, ja silti menee melkein viimeinen viidennes hukkaan
- metsassakin?
Itsellä kulutus on 1 muki (n. 3-4dl) aamulla, sen enempää en päivisin juo
- 4 mukia menee, espressovahvuutta, mutta joskus klo 10 loppu sille paivalle
PS. Espressosta saa hyvaa cafetier-menetelmalla, mutta pitaa kaataa hitaasti ja tasaisesti, ja silti menee melkein viimeinen viidennes hukkaan
Harrastan vain päiväretkeilyä jolloin ei tule kahvia tehtyä. Kotioloissa teen lasisella pressopannulla mutta minulla on myös titaaninen Snow Peak-merkkinen pressopannu joka sopisi hyvin retkeilyyn.
Snow Peak pressopannu: https://cdn.shopify.com/s/files/1/0392/ ... 1475079790
Snow Peak pressopannu: https://cdn.shopify.com/s/files/1/0392/ ... 1475079790
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
Siis sellaista tyypillistä espressoa, jossa käytetään mitallinen (7g) puruja 3-4cl annokseen? Eli 2dl:n mukillisilla menee noin 160 g kahvijauhetta päivässä?luuppi kirjoitti: - 4 mukia menee, espressovahvuutta, mutta joskus klo 10 loppu sille paivalle
Itse olen aika maltillinen kahvinjuoja. Kotona juon 1-2 mukillista Aeropress-kahvia, joko lattena (laiskana miehenä mikrotan maidon) tai americanoksi jatkettuna. Kahvia taitaa kulua n. 20g/mukillinen. Maastossa juon yleensä kahvit iltapäivällä tai leirissä ruuan päälle. Usein murukahvia, mutta tulistelureissuilla perinteisesti pannukahvia.
-
- Viestit: 1142
- Liittynyt: 04 Elo 2010 18:09
Nokipannukahvi kuuluu mielestäni asiaan etenkin silloin, kun liikutaan isommassa porukassa (3 tai enemmän), mutta yksin tai kahden hengen porukassa liikkuessani valmistan kahvini yleensä eri tavalla.
Talvella ahkiossa kulkee mukana usein (StefanG:n jo aiemmin mainitsema) Snow Peakin pressopannu. Vahvaan pressokahviin laitan mukaan runsaasti kuumaa maitoa, jota voi myös vaahdottaa. Silloin käytössä on tälläinen "latte setti":
https://snowpeak.com/products/cafe-latt ... =671114313
Kanoottiretkillä sekä lyhyemmillä reppuretkillä kahvi tulee yleensä valmistettua Aeropress-laitteella ja Porlex Mini -kahvimyllyllä (paino yhteensä n. 500 g).
https://www.crema.fi/fi/products/aerobie/aeropress
https://www.crema.fi/fi/products/porlex/mini-grinder
Pitemmillä rinkkaretkillä valmistan usein suodatinkahvia Ortliebin suodattimella, joka ei vie tilaa repussa ja painaa vain 31 g.
https://www.ortlieb.com/en/Coffee-Filter/
Jatkossa käytän ehkä tätä todellista grammanviilaajan suodatinta (paino 12 g), jonka saa kiinnitettyä käytännössä mihin tahansa kuppiin.
http://www.gsioutdoors.com/ultralight-java-drip.html
Muitakin kahvin valmistustapoja retkillä on tullut kokeiltua. Erinomaista espressoa saa aikaan mm. tällä laitteella
https://www.crema.fi/fi/store/coffee-eq ... handpresso
ja perinteisesti mutteripannulla valmistettu kahvi on myös erinomaista.
https://www.crema.fi/fi/products/bialetti/moka-express
Mikä sitten on parasta kahvia? Se vähän vaihtelee. Eniten kahvin makuun voi vaikuttaa "kenttäoloissa", kun ottaa mukaan kahvipapuja, kahvimyllyn ja Aeropress-laitteen. Silloin kahvin makua voi muutella mahdollisimman vapaasti (ainoastaan papulajikkeeseen ja paahtoasteeseen ei voi vaikuttaa).
Talvella ahkiossa kulkee mukana usein (StefanG:n jo aiemmin mainitsema) Snow Peakin pressopannu. Vahvaan pressokahviin laitan mukaan runsaasti kuumaa maitoa, jota voi myös vaahdottaa. Silloin käytössä on tälläinen "latte setti":
https://snowpeak.com/products/cafe-latt ... =671114313
Kanoottiretkillä sekä lyhyemmillä reppuretkillä kahvi tulee yleensä valmistettua Aeropress-laitteella ja Porlex Mini -kahvimyllyllä (paino yhteensä n. 500 g).
https://www.crema.fi/fi/products/aerobie/aeropress
https://www.crema.fi/fi/products/porlex/mini-grinder
Pitemmillä rinkkaretkillä valmistan usein suodatinkahvia Ortliebin suodattimella, joka ei vie tilaa repussa ja painaa vain 31 g.
https://www.ortlieb.com/en/Coffee-Filter/
Jatkossa käytän ehkä tätä todellista grammanviilaajan suodatinta (paino 12 g), jonka saa kiinnitettyä käytännössä mihin tahansa kuppiin.
http://www.gsioutdoors.com/ultralight-java-drip.html
Muitakin kahvin valmistustapoja retkillä on tullut kokeiltua. Erinomaista espressoa saa aikaan mm. tällä laitteella
https://www.crema.fi/fi/store/coffee-eq ... handpresso
ja perinteisesti mutteripannulla valmistettu kahvi on myös erinomaista.
https://www.crema.fi/fi/products/bialetti/moka-express
Mikä sitten on parasta kahvia? Se vähän vaihtelee. Eniten kahvin makuun voi vaikuttaa "kenttäoloissa", kun ottaa mukaan kahvipapuja, kahvimyllyn ja Aeropress-laitteen. Silloin kahvin makua voi muutella mahdollisimman vapaasti (ainoastaan papulajikkeeseen ja paahtoasteeseen ei voi vaikuttaa).
Hyva kun kysyit, enpa ole koskaan mitannut "espressoa, jossa käytetään mitallinen (7g) puruja 3-4cl annokseen? Eli 2dl:n mukillisilla menee noin 160 g kahvijauhetta päivässä? " mutta nyt kavin keittiossa
-45 ml espressoa antaa 400 ml sopivan voimakasta kahvia (maitoa sekkaan, mutta maltillisesti, jotta kahvikin siina maistuu)
- noita 3-4 (eihan tannekaan pysty kirjoittelemaan ennenkuin yksi on saatu tuulensuojaan)
- vaimo keraa sellaisen 250 ml puolimukillisen paalta pois, joten itselle jaa keskim. litra
227 gramman (netto) kahvipurkki veti vetta 700 ml... laitamme tuotantopanosten optimaalisen suhteen (45/360) sisaan faktorivektorianalyysin ja hypoteettisella espresson purkkihinnalla (p.o. italialaista , kummiskin) saamme viikkoluvun rahasuureena... joka on niin hirvittava, etta jatanpa laskematta
Retkellahan kahvi on suuri ilon aihe (ai-jai, ruisleivan ja metukan kanssa mita paras ruokajuoma, vaikka tuo jaa kotona kylla tekematta). Talviretkilla alkaa jo vatsa olemaan kovilla kun lumesta sulatettua vetta ei paljon sellaisenaan voi juoda, joten kahvitkin pitaa jattaa laihanlaisiksi, jotta tulee tarpeeksi nestetta (1/2 L urheilujuomaa siina sivussa, onneksi olen paassyt niissakin makukokeissa jo tulokseen, joka ei to"ki edes pa"ivitta"in ka"ytettyna").
-------
PS Pudistelivat paataan S. Arabiassa, kun ostin paikallisen kahvipannun mukaan. Sehan on avonainen, siita tulee vain puoli mukillista ja kiehauttelu on hetkittaista, holskyttelya valiin. Ei siis siina ostamisessa mitaan, mutta kun halusin paikalleen kierrettavalle puukahvalle varaosan (jos sattuu avotulella karahtamaan)
-45 ml espressoa antaa 400 ml sopivan voimakasta kahvia (maitoa sekkaan, mutta maltillisesti, jotta kahvikin siina maistuu)
- noita 3-4 (eihan tannekaan pysty kirjoittelemaan ennenkuin yksi on saatu tuulensuojaan)
- vaimo keraa sellaisen 250 ml puolimukillisen paalta pois, joten itselle jaa keskim. litra
227 gramman (netto) kahvipurkki veti vetta 700 ml... laitamme tuotantopanosten optimaalisen suhteen (45/360) sisaan faktorivektorianalyysin ja hypoteettisella espresson purkkihinnalla (p.o. italialaista , kummiskin) saamme viikkoluvun rahasuureena... joka on niin hirvittava, etta jatanpa laskematta
Retkellahan kahvi on suuri ilon aihe (ai-jai, ruisleivan ja metukan kanssa mita paras ruokajuoma, vaikka tuo jaa kotona kylla tekematta). Talviretkilla alkaa jo vatsa olemaan kovilla kun lumesta sulatettua vetta ei paljon sellaisenaan voi juoda, joten kahvitkin pitaa jattaa laihanlaisiksi, jotta tulee tarpeeksi nestetta (1/2 L urheilujuomaa siina sivussa, onneksi olen paassyt niissakin makukokeissa jo tulokseen, joka ei to"ki edes pa"ivitta"in ka"ytettyna").
-------
PS Pudistelivat paataan S. Arabiassa, kun ostin paikallisen kahvipannun mukaan. Sehan on avonainen, siita tulee vain puoli mukillista ja kiehauttelu on hetkittaista, holskyttelya valiin. Ei siis siina ostamisessa mitaan, mutta kun halusin paikalleen kierrettavalle puukahvalle varaosan (jos sattuu avotulella karahtamaan)
Tuota
"Jatkossa käytän ehkä tätä todellista grammanviilaajan suodatinta (paino 12 g), jonka saa kiinnitettyä käytännössä mihin tahansa kuppiin.
http://www.gsioutdoors.com/ultralight-java-drip.html"
olen kaupassa hypistellyt, mutta jain kovin epailevaksi kestavyyden suhteen... toivottavasti saadaantanne kokemuksia.
Ortliebin vanhat hakkyrat olivat paksusta rautalangasta vaannettyja, jotka sai kuljetuksessa kasaan, littanaksi. Katkaisukohtia vaan ei oltu siloiteltu, eli ei ne kauheen kauniita olleet sahkoeristysnauhalla somistettuina. Melitta-koko kai 1, jota vastaavaa kokoa myydaan teesuodattimia, jolloin kupin reunoille ripustamiseen on yksinkertainen muovitikkusysteemi (jos menee rikki, niin puustahan saa varaosan, mutta alkuperaisosan puhdistustarve on olematon - ja loput nuotioon).
"Jatkossa käytän ehkä tätä todellista grammanviilaajan suodatinta (paino 12 g), jonka saa kiinnitettyä käytännössä mihin tahansa kuppiin.
http://www.gsioutdoors.com/ultralight-java-drip.html"
olen kaupassa hypistellyt, mutta jain kovin epailevaksi kestavyyden suhteen... toivottavasti saadaantanne kokemuksia.
Ortliebin vanhat hakkyrat olivat paksusta rautalangasta vaannettyja, jotka sai kuljetuksessa kasaan, littanaksi. Katkaisukohtia vaan ei oltu siloiteltu, eli ei ne kauheen kauniita olleet sahkoeristysnauhalla somistettuina. Melitta-koko kai 1, jota vastaavaa kokoa myydaan teesuodattimia, jolloin kupin reunoille ripustamiseen on yksinkertainen muovitikkusysteemi (jos menee rikki, niin puustahan saa varaosan, mutta alkuperaisosan puhdistustarve on olematon - ja loput nuotioon).
-
- Viestit: 1142
- Liittynyt: 04 Elo 2010 18:09
Pitää laittaa sitten aikanaan kokemuksia tuosta GSI:n ultrakevyestä suodattimesta.luuppi kirjoitti:Tuota
"Jatkossa käytän ehkä tätä todellista grammanviilaajan suodatinta (paino 12 g), jonka saa kiinnitettyä käytännössä mihin tahansa kuppiin.
http://www.gsioutdoors.com/ultralight-java-drip.html"
olen kaupassa hypistellyt, mutta jain kovin epailevaksi kestavyyden suhteen... toivottavasti saadaantanne kokemuksia.
Ortliebin vanhat hakkyrat olivat paksusta rautalangasta vaannettyja, jotka sai kuljetuksessa kasaan, littanaksi. Katkaisukohtia vaan ei oltu siloiteltu, eli ei ne kauheen kauniita olleet sahkoeristysnauhalla somistettuina. Melitta-koko kai 1, jota vastaavaa kokoa myydaan teesuodattimia, jolloin kupin reunoille ripustamiseen on yksinkertainen muovitikkusysteemi (jos menee rikki, niin puustahan saa varaosan, mutta alkuperaisosan puhdistustarve on olematon - ja loput nuotioon).
Noita rautalankaisia häkkyröitä en ole koskaan nähnytkään. Tämä linkittämäni Ortliebin suodatin on ollut markkinoilla iät ja ajat ja se on kokonaan pehmyttä mutta järeää kuivasäkkimateriaalia. Kestää varmasti, menee pieneen tilaan (myös taskuun) eikä revi mitään. Sopivat tukikepit on veistettävä aina erikseen tai käytettävä telttakiiloja tai muita vastaavia valmiita tukikeppejä.