Ruoka jäisenä tunturiin?
Ruoka jäisenä tunturiin?
Onkohan muut harrastaneet retkeilyssä jäisen ruuan kuljettamista tunturiin?
Itse olen jo monta vuotta pakastanut hyviä pihvilihoja, jotka sitten huolellisesti suojattuna saan jäisenä reissun lähtöpisteeseen. Talvella pakkaan ne sitten ahkion pohjalle alimmaiseksi, josta sitten yhden aterian tarpeet kerrallaan nostan ne "lämpenemään".
Kesäreissulla taas jätän pihvit leikkaamatta, jolloin leikkaan lihaa lihapalan kyljestä sitä mukaa, kun se sulaa. 1kg filepalasta saa sopivasti kolmantena päivänä herkullisimmat palat, kun säilyttää lihan pakattujen tavaroiden sisällä hyvin suojassa.
Juuri eilen leikkasin ja pakastin kevään reissua varten pihvit neljää päivää varten (hyvää kotimaista naudanlihaa suoraan tuottajalta, jonka lihan leikkaaja oli edellisenä päivänä leikannut) ja lisäksi yhden sopivan palan sisäfilettä tyhjiöpakattuna odottamaan sopivaa herkutteluhetkeä reissun aikana.
Itse olen jo monta vuotta pakastanut hyviä pihvilihoja, jotka sitten huolellisesti suojattuna saan jäisenä reissun lähtöpisteeseen. Talvella pakkaan ne sitten ahkion pohjalle alimmaiseksi, josta sitten yhden aterian tarpeet kerrallaan nostan ne "lämpenemään".
Kesäreissulla taas jätän pihvit leikkaamatta, jolloin leikkaan lihaa lihapalan kyljestä sitä mukaa, kun se sulaa. 1kg filepalasta saa sopivasti kolmantena päivänä herkullisimmat palat, kun säilyttää lihan pakattujen tavaroiden sisällä hyvin suojassa.
Juuri eilen leikkasin ja pakastin kevään reissua varten pihvit neljää päivää varten (hyvää kotimaista naudanlihaa suoraan tuottajalta, jonka lihan leikkaaja oli edellisenä päivänä leikannut) ja lisäksi yhden sopivan palan sisäfilettä tyhjiöpakattuna odottamaan sopivaa herkutteluhetkeä reissun aikana.
Maailman suurinta viisautta on jälkiviisaus, valitettavasti sitä ei voi käyttää etukäteen.
"vaikkapa hulluna pidettäisiin"
https://timokokairankiertaja.blogspot.com/
"vaikkapa hulluna pidettäisiin"
https://timokokairankiertaja.blogspot.com/
En ole ruokia ottanut pakastettuina, sensijaan 2 ltrn reservoir'in kyllakin, joka toimii kylmakallena, aluksi, ja rutistuu kokoon varoiksi, jos tulee sellaisia osuuksia missa vetta on kannettava.
Kun otit puheeksi, niin kai nuotiomakkarat kannattaisi pakastaa; nyt ne syodaan aina kahden ensimmaisen paivan aikana.
Mita mielta voista? Teravalla puukollahan siivutus ei ole mikaan ongelma
Kun otit puheeksi, niin kai nuotiomakkarat kannattaisi pakastaa; nyt ne syodaan aina kahden ensimmaisen paivan aikana.
Mita mielta voista? Teravalla puukollahan siivutus ei ole mikaan ongelma
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
Kesäisin on tullut jäädytettyä lihoja, jotta säilyvät mm. melontareissuilla. Hyvä pihviliha siivuiksi, vakuumiin ja pakkaseen.
Talvisin ruokatarvikkeet jäätyvät väkisin, joten jäätykööt. Yleensä jäädytän esipaistettuja ruokatarvikkeita, jotta ne voi heittää suoraan kattilaan tai pannuun leirissä. Esim. esipaistettu pekoni (pannulle voinokareen kanssa) tai esipasitettu jauhelihakasvisseos, jonka voi lisätä makaronin, riisi ntai couscousin sekaan kattilaan. Pihvejä on tullut joskus otettua mukaan, mutta sulattelussa on liikaa vaivaa jos teltassa elää, tuvilla menee mukavasti. Jäätelöäkin on tullut mukana kuljetettua. Erinomainen jälkiruoka lämpimässä teltassa ja hyvässä seurassa nautittuna.
Talvisin ruokatarvikkeet jäätyvät väkisin, joten jäätykööt. Yleensä jäädytän esipaistettuja ruokatarvikkeita, jotta ne voi heittää suoraan kattilaan tai pannuun leirissä. Esim. esipaistettu pekoni (pannulle voinokareen kanssa) tai esipasitettu jauhelihakasvisseos, jonka voi lisätä makaronin, riisi ntai couscousin sekaan kattilaan. Pihvejä on tullut joskus otettua mukaan, mutta sulattelussa on liikaa vaivaa jos teltassa elää, tuvilla menee mukavasti. Jäätelöäkin on tullut mukana kuljetettua. Erinomainen jälkiruoka lämpimässä teltassa ja hyvässä seurassa nautittuna.
TiMoKo on oikea kulinaristi! Tuo on hyvä kikka saada murupusseihin vaihtelua. Jokin pakastettu eväs on minullakin useinkin reissuilla mukana ja pitää kylmää tarvitsevia sulatarpeita (oivariini, leikkeleet) aika kauan kylmänä, vaikka keli olisi lämmin.
Nuotimakkaroita en ole pakastanut, vakuumi riittää reilun viikonkin reissussa aivan mainiosti, jos ei nyt aivan helle ole. Avattu vakuumipakkaussisältö tosin on hyvä sitten käyttää parin päivän sisään kelistä toki riippuen.
Pehmeä kylmälaukku on reissuilla melkein aina mukana. Talvella isompi ahkiomalli ja kesällä pienempi rinkan pussiin mahtuva. Sitä kesäreissuilla siirtelen varjon taakse. Talvella usien lumikuoppa kylmälaukulle ja toivotuille pilkkikaloille.
Nuotimakkaroita en ole pakastanut, vakuumi riittää reilun viikonkin reissussa aivan mainiosti, jos ei nyt aivan helle ole. Avattu vakuumipakkaussisältö tosin on hyvä sitten käyttää parin päivän sisään kelistä toki riippuen.
Pehmeä kylmälaukku on reissuilla melkein aina mukana. Talvella isompi ahkiomalli ja kesällä pienempi rinkan pussiin mahtuva. Sitä kesäreissuilla siirtelen varjon taakse. Talvella usien lumikuoppa kylmälaukulle ja toivotuille pilkkikaloille.
Lappi on vapautta kalenterin ja kellon orjuudesta.
Itse en ole juurikaan tätä harjoittanut. Ehkä siksi, että yleensä valitsen rinkan ahkion sijaan, joten kuivatut ruoka-ainekset siis kiinnostavat enemmän.
Mutta mieleen on jäänyt, kun Jääsaaren autiotuvalla aikoinaan toisen seurueen miehet ottivat ahkioistaan valmiiksi kotona maitotölkkiin pakastetut lihakeitot ja ties mitkä "valmisruuat". Helppoa oli ruuanlaitto, sen kuin vain kamiinalla sulatteli.
Jäätelön ottaminen on aina välillä ollut mielessä keskitalven varmoilla pakkaskeleillä. Olisi se aika komeaa avata litran jäätelöpaketti jossain viidentenä vaelluspäivänä. Varmaan joskus vielä muistan toteuttaakin. - Jaa, Korpijaakko jo tämän mainitsikin, huomaan nyt.
Mutta mieleen on jäänyt, kun Jääsaaren autiotuvalla aikoinaan toisen seurueen miehet ottivat ahkioistaan valmiiksi kotona maitotölkkiin pakastetut lihakeitot ja ties mitkä "valmisruuat". Helppoa oli ruuanlaitto, sen kuin vain kamiinalla sulatteli.
Jäätelön ottaminen on aina välillä ollut mielessä keskitalven varmoilla pakkaskeleillä. Olisi se aika komeaa avata litran jäätelöpaketti jossain viidentenä vaelluspäivänä. Varmaan joskus vielä muistan toteuttaakin. - Jaa, Korpijaakko jo tämän mainitsikin, huomaan nyt.
Jounin kirjamyymälä: Vaeltajan erämaat, Talviretkeilijän opas, Vaellustarinoita, Retkeilijän kansallispuistot, Pohjois-Suomen vaellusreitit, Suomen autiotuvat...
https://www.mulletoi.com/shop/kodin_sis ... laajaateloJouni kirjoitti: Jäätelön ottaminen on aina välillä ollut mielessä keskitalven varmoilla pakkaskeleillä.
Ylläolevaa jäätelöä voit ottaa mukaan myös kesähelteellä.
Ja mina kun ajattelin, etta talla melkein 30 litraisella kannetaan kaljat kalapaikalle. pitaa jaat tallessa 72 tuntia, eli siina ajassa pitaisi olla jo pari kalaa kantaa takaisin, lopuissa jaissa:
https://gearjunkie.com/otterbox-backpac ... 3c-4873825
Mutta etta jaateloa... mikapas ettei
https://gearjunkie.com/otterbox-backpac ... 3c-4873825
Mutta etta jaateloa... mikapas ettei