Ruoka jäisenä tunturiin?

Avatar
TiMoKo
Viestit: 3157
Liittynyt: 09 Huhti 2006 16:20
Viesti:

Ruoka jäisenä tunturiin?

Viesti Kirjoittaja TiMoKo »

Onkohan muut harrastaneet retkeilyssä jäisen ruuan kuljettamista tunturiin?

Itse olen jo monta vuotta pakastanut hyviä pihvilihoja, jotka sitten huolellisesti suojattuna saan jäisenä reissun lähtöpisteeseen. Talvella pakkaan ne sitten ahkion pohjalle alimmaiseksi, josta sitten yhden aterian tarpeet kerrallaan nostan ne "lämpenemään".
Kesäreissulla taas jätän pihvit leikkaamatta, jolloin leikkaan lihaa lihapalan kyljestä sitä mukaa, kun se sulaa. 1kg filepalasta saa sopivasti kolmantena päivänä herkullisimmat palat, kun säilyttää lihan pakattujen tavaroiden sisällä hyvin suojassa.

Juuri eilen leikkasin ja pakastin kevään reissua varten pihvit neljää päivää varten (hyvää kotimaista naudanlihaa suoraan tuottajalta, jonka lihan leikkaaja oli edellisenä päivänä leikannut) ja lisäksi yhden sopivan palan sisäfilettä tyhjiöpakattuna odottamaan sopivaa herkutteluhetkeä reissun aikana.


Maailman suurinta viisautta on jälkiviisaus, valitettavasti sitä ei voi käyttää etukäteen.
"vaikkapa hulluna pidettäisiin"
https://timokokairankiertaja.blogspot.com/
Avatar
rautu
Viestit: 6662
Liittynyt: 26 Tammi 2006 23:03

Viesti Kirjoittaja rautu »

Onhan tuonne tullut kuljeteltua. Esim hirven maksaa, joka on herkkuva.

Parasta ovat tietysti metsästysvaellusreissut, jolloin liha otetaan suoraan tunturista.
Kuva
Ei oo häränpäivää!!
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

En ole ruokia ottanut pakastettuina, sensijaan 2 ltrn reservoir'in kyllakin, joka toimii kylmakallena, aluksi, ja rutistuu kokoon varoiksi, jos tulee sellaisia osuuksia missa vetta on kannettava.

Kun otit puheeksi, niin kai nuotiomakkarat kannattaisi pakastaa; nyt ne syodaan aina kahden ensimmaisen paivan aikana.

Mita mielta voista? Teravalla puukollahan siivutus ei ole mikaan ongelma
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

Kesäisin on tullut jäädytettyä lihoja, jotta säilyvät mm. melontareissuilla. Hyvä pihviliha siivuiksi, vakuumiin ja pakkaseen.

Talvisin ruokatarvikkeet jäätyvät väkisin, joten jäätykööt. Yleensä jäädytän esipaistettuja ruokatarvikkeita, jotta ne voi heittää suoraan kattilaan tai pannuun leirissä. Esim. esipaistettu pekoni (pannulle voinokareen kanssa) tai esipasitettu jauhelihakasvisseos, jonka voi lisätä makaronin, riisi ntai couscousin sekaan kattilaan. Pihvejä on tullut joskus otettua mukaan, mutta sulattelussa on liikaa vaivaa jos teltassa elää, tuvilla menee mukavasti. Jäätelöäkin on tullut mukana kuljetettua. Erinomainen jälkiruoka lämpimässä teltassa ja hyvässä seurassa nautittuna. :wink:
Avatar
varg62
Viestit: 5824
Liittynyt: 03 Syys 2008 18:34
Paikkakunta: Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja varg62 »

En ole jäädytellyt mitään,kun vakuumin nykyisin laitan kaikki.Pekoni muuten säilyy ihan omassa paketissa vähintäin viikon kesän helteilläkin ja parasta mitä voin kuvitella on nuotiolla tikkupekonin laitto.
tst
Viestit: 6535
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

TiMoKon säikeen aloitusvinkkiä ei ole tullut vielä harrastettua vaikka se on monesti mielessä ollutkin. Tänä vuonna tuo idea täytyy siirtää pitäis-vaiheesta suorittamiseen. Hyvin maustettu paahtopaisti?
Avatar
sepeteus
Viestit: 1184
Liittynyt: 18 Tammi 2006 13:28
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja sepeteus »

TiMoKo on oikea kulinaristi! Tuo on hyvä kikka saada murupusseihin vaihtelua. Jokin pakastettu eväs on minullakin useinkin reissuilla mukana ja pitää kylmää tarvitsevia sulatarpeita (oivariini, leikkeleet) aika kauan kylmänä, vaikka keli olisi lämmin.

Nuotimakkaroita en ole pakastanut, vakuumi riittää reilun viikonkin reissussa aivan mainiosti, jos ei nyt aivan helle ole. Avattu vakuumipakkaussisältö tosin on hyvä sitten käyttää parin päivän sisään kelistä toki riippuen.

Pehmeä kylmälaukku on reissuilla melkein aina mukana. Talvella isompi ahkiomalli ja kesällä pienempi rinkan pussiin mahtuva. Sitä kesäreissuilla siirtelen varjon taakse. Talvella usien lumikuoppa kylmälaukulle ja toivotuille pilkkikaloille.
Lappi on vapautta kalenterin ja kellon orjuudesta.
Avatar
johtamaa
Viestit: 1693
Liittynyt: 26 Helmi 2007 20:52
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja johtamaa »

Olen kuljettanut pihvejä ja kalaa useiden vuosien ajan jäisinä vaelluksille. Sei on hyvää papujen ja voin kanssa... (jos seitä nyt lasketaan kalaksi)
Ursus
Viestit: 9510
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Seiti on kalaa, mutta kalapuikot eivät.
Itsellä ollut joskus mukana valmiiksi paistettua poronkäristystä ahkiossa. Onhan se tosiaan ollut jäässä ennen ensimmäistä tupaa ja tunturia.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
Jouni
Viestit: 1230
Liittynyt: 24 Huhti 2006 20:43

Viesti Kirjoittaja Jouni »

Itse en ole juurikaan tätä harjoittanut. Ehkä siksi, että yleensä valitsen rinkan ahkion sijaan, joten kuivatut ruoka-ainekset siis kiinnostavat enemmän.

Mutta mieleen on jäänyt, kun Jääsaaren autiotuvalla aikoinaan toisen seurueen miehet ottivat ahkioistaan valmiiksi kotona maitotölkkiin pakastetut lihakeitot ja ties mitkä "valmisruuat". Helppoa oli ruuanlaitto, sen kuin vain kamiinalla sulatteli.

Jäätelön ottaminen on aina välillä ollut mielessä keskitalven varmoilla pakkaskeleillä. Olisi se aika komeaa avata litran jäätelöpaketti jossain viidentenä vaelluspäivänä. Varmaan joskus vielä muistan toteuttaakin. :) - Jaa, Korpijaakko jo tämän mainitsikin, huomaan nyt.
Jounin kirjamyymälä: Vaeltajan erämaat, Talviretkeilijän opas, Vaellustarinoita, Retkeilijän kansallispuistot, Pohjois-Suomen vaellusreitit, Suomen autiotuvat...
StefanG
Viestit: 1858
Liittynyt: 17 Joulu 2013 12:21

Viesti Kirjoittaja StefanG »

Jouni kirjoitti: Jäätelön ottaminen on aina välillä ollut mielessä keskitalven varmoilla pakkaskeleillä.
https://www.mulletoi.com/shop/kodin_sis ... laajaatelo

Ylläolevaa jäätelöä voit ottaa mukaan myös kesähelteellä.
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Ja mina kun ajattelin, etta talla melkein 30 litraisella kannetaan kaljat kalapaikalle. pitaa jaat tallessa 72 tuntia, eli siina ajassa pitaisi olla jo pari kalaa kantaa takaisin, lopuissa jaissa:
https://gearjunkie.com/otterbox-backpac ... 3c-4873825

Mutta etta jaateloa... mikapas ettei
Vastaa Viestiin