Leipominen
Sain todella vanhan taikinajuuren "alkion" tuttavaltani Haminasta. Juuri on ilmeisesti (huhujen mukaan) alunperin lähtöisin jostain Venäjältä vuosikymmenten ehkä jopa vuosisatojen takaa...mene ja tiedä sitten näistä legendoista
Joka tapauksessa yllätyin leivän pehmeästä mausta, vaikka leipätaikina tuoksui todella happamalta ja siinä käytetyt jauhot ovat 100% täysjyväruista. Olisipa vain se kunnon perinteinen leivinuuni...
Tällaisen leivän säilyvyys on erittäin hyvä, joten kulkisi vaelluksella mukavasti mukana (itse käytän), siis ellei satu olemaan grammaviilaaja.
Kyllähän noista ruisleipäaineksistakin saa maittavia leipiä, säästää ajassa ja vaivannäossä. Lisäksi varmasti alentavat kynnystä aloittaa ruisleivän leivonta.
Joka tapauksessa yllätyin leivän pehmeästä mausta, vaikka leipätaikina tuoksui todella happamalta ja siinä käytetyt jauhot ovat 100% täysjyväruista. Olisipa vain se kunnon perinteinen leivinuuni...
Tällaisen leivän säilyvyys on erittäin hyvä, joten kulkisi vaelluksella mukavasti mukana (itse käytän), siis ellei satu olemaan grammaviilaaja.
Kyllähän noista ruisleipäaineksistakin saa maittavia leipiä, säästää ajassa ja vaivannäossä. Lisäksi varmasti alentavat kynnystä aloittaa ruisleivän leivonta.
Viimeksi muokannut kantsu_, 25 Tammi 2012 08:20. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Säilyvyyttä ja keveyttä lisäisi tietysti vielä sekin, että tekisi jälkiuunileipää. Eli leipoisi ohuemmaksi, paistaisi hitaasti ja matalassa lämpötilassa tavallista limppua kuivemmaksi.kantsu_ kirjoitti:Tällaisen leivän säilyvyys on erittäin hyvä, joten kulkisi vaelluksella mukavasti mukana (itse käytän), siis ellei satu olemaan grammaviilaaja. .
Kuorma kevenisi ja silti saisi fiiliksen tuoreesta leivästä. Tosin vaatisi hieman perehtymistä uunin säätöihin. Kiertoilmauuni on menossa leivonnassa seuraavan kerran testaukseen. Aikaisemmin olemme käyttäneet sitä vain marjojen ja sienien kuivattamiseen.Säilyvyyttä ja keveyttä lisäisi tietysti vielä sekin, että tekisi jälkiuunileipää. Eli leipoisi ohuemmaksi, paistaisi hitaasti ja matalassa lämpötilassa tavallista limppua kuivemmaksi.
Erätulilla -ohjelmassa valmistettiin kerran pizzaa nuotiolla paistinpannussa - pannupizzana. Itsekin tykätään kokkailla laavulla perusruoka-aineista alkaen.
Onko kenelläkään kokemusta esim. tikkuleivän paistosta nuotiolla? Vaahtokarkit voidaan unohtaa
Kokeiltu on. Se on hyvää, mutta vain tasan niin kauan kun on lämmintä. Keppiä ei kannata jättää näkyviin, tiivis "kuppi" pitää kätevästi sulan rasvan sisällään.kantsu_ kirjoitti: Onko kenelläkään kokemusta esim. tikkuleivän paistosta nuotiolla?
Aineksina käytin 1tl leivinjauhetta, 3dl vehnäjauhoa, n. 1dl vettä ja vähän suolaa.
Tota olis tarkoitus kokeilla kanssa joskus:
http://blogit.mtv3.fi/elamamakeaksi/200 ... %B5%D8%B1/
En kyllä raahaa muurikkaa mukana vaan sävellän jotain
Munkit oli kanssa jees, mutta uppopaistoon tarvittava rasva on painvaa ja menee sellaiseen muotoon ettei sitä viitsi enään käytön jälkeen syödä. Reseptiä en muista mutta lämmitettiin iso, litteä kivi nuotiolla ja tehtiin taikina sen päälle. Jätettiin siihen kohoamaan ja sitten paistettiin munkit kuumassa öljyssä. Sokeria pintaan, ja ääntä kohti.
Edit: vaahtokarkit on kyllä sellainen perversio mitä en ole ikinä ymmärtänyt, ei ollut kovin kummallista vaikka keksit, karkit ja ohjeistaja olivat aitoa tavaraa atlantin takaa.
Vakaana seisoo metsä paikoillaan.
Ihmisen vaellukset täällä ovat niin turhia.
-Erno Paasilinna
Ihmisen vaellukset täällä ovat niin turhia.
-Erno Paasilinna
Kaveri teki kaltiaisia viime kesän Vätsärin reissulla. Yllätyin kuinka maukkaita olivat voin kera. Resepti jotakuinkin tällainen (poimittu Luontoon.fi -sivulta): "Sekoitetaan muovipussissa ohra- tai ruisjauhoja, merisuolaa ja vettä niin, että muodostuu sitkeä taikina. Taikinasta leivotaan ohuita räiskäleen tapaisia leipiä, jotka paistetaan nuotion loisteessa kuumennetun laakakiven päällä molemmin puolin. Syödään kuumina voin kera."
Tuollainen leipä toimisi loistavasti syötävänä "lautasena" varsinaiselle pääruualle. Paistaminen onnistuisi varmasti paistinpannullakin, mikäli sattuisi sellaisen laavulta löytämään.Glottis kirjoitti: Tota olis tarkoitus kokeilla kanssa joskus:
http://blogit.mtv3.fi/elamamakeaksi/200 ... %B5%D8%B1/
Luin sattumalta vinkin, että paistinpannulla voisi käyttää rasvan sijasta nokkosenlehtiä paistopinnan tarttumisen estämiseksi. Kokeilemisen arvoinen vinkki, ainakin silloin, jos haluaa mahdollisimman vähärasvaista, on unohtanut paistorasvan kotiin tai se on päässyt loppumaan suunniteltua aikaisemmin.
Viimeksi muokannut kantsu_, 31 Tammi 2012 13:03. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen resepti - näppärä. Täytyisi ehdottaa metsähallitukselle ja muille laavuja ylläpitäville tahoille, että laavujen perusvarusteisiin lisättäisiin tuollainen kuvassa näkyvä "arinakivi".taival kirjoitti:Kaveri teki kaltiaisia viime kesän Vätsärin reissulla. Yllätyin kuinka maukkaita olivat voin kera. Resepti jotakuinkin tällainen (poimittu Luontoon.fi -sivulta): "Sekoitetaan muovipussissa ohra- tai ruisjauhoja, merisuolaa ja vettä niin, että muodostuu sitkeä taikina. Taikinasta leivotaan ohuita räiskäleen tapaisia leipiä, jotka paistetaan nuotion loisteessa kuumennetun laakakiven päällä molemmin puolin. Syödään kuumina voin kera."
Loistavia valokuvia löytyi linkkien takaa - mielenkiintoisia kuvakulmia.
-
- Viestit: 242
- Liittynyt: 28 Joulu 2011 09:41
- Paikkakunta: Hamina
Puljun kierroksella tuli joitakin vuosia sitten tehtyä "ruisleipää". Mukana muovipussissa oli jauhoja, joihin oli etukäteen sekoitettu leivinjauhetta tai soodaako se oli ynnä suolaa. Pienessä pullossa oli sitten öljyä, joka sotkettiin jauhoihin veden kera. Paikan päällä kaveri halusi lisätä kaurahiutaleita, ja niitäkin lisättiin. Tuloksena oli taikinaklöntti, jonka paistoin hissunkissun Trangian spriikeittimellä, paistinpannulla. Ihan hyväähän tuo oli, kun malttoi tehdä hitaasti.
-
- Viestit: 129
- Liittynyt: 02 Touko 2007 22:09
- Paikkakunta: eteläinen Suomi
Karjalaisiin perinneleipomuksiin kuuluvat sultsinat paistetaan hellan päällä, eli hellan arinalla. Olen paistanut myös valurautapannulla. Pannua ei voidella. Eli kyseessä on vedestä, ruisjauhoista ja suolasta kaulittu ohuen ohut läpyskä. Kaulita voi vaikka muovipussissa. Alun perin nämä kypsyttyään voideltiin voilla ja annettiin pehmetä liinalla peitettynä. Sen jälkeen sisään käärästiin riisi tai mannapuuroa. Toimivat kuitenkin ihan hyvin voilla voideltuna ja juustoviipaleella höystettynä. Aine suhteet löytyy lähes jokaisesta keittokirjasta Karjalanpiirakka- kohdasta.
Joskus kun "herkku-hetki" iskee paistan voissa 2 pientä kaupasta ostetun lapinrieskaa ja laitan väliin juustoviipaleen ja vähän hunajaa. Johan tuli namia ja verensokerikin sai piristysruiskeen.
Joskus kun "herkku-hetki" iskee paistan voissa 2 pientä kaupasta ostetun lapinrieskaa ja laitan väliin juustoviipaleen ja vähän hunajaa. Johan tuli namia ja verensokerikin sai piristysruiskeen.
Muutaman kerran olen leiponut vaelluksella. Ohrarieskat sillä tavoin kuin edelläkin kerrottiin. Paistan ne trangian paistinpannussa. Myös pullaa olen iltateelle leiponut. Muovipussissa minulla on valmiina spettijauhoja, kardemummaa, ruokosokeria, leivinjauhetta ja kanelia. Sitten vain vettä pussiin sopivasti ja voissa paistamaan. Hyvää tulee!
Tikkupulla on tietty jo klassikko. Loistava vaellusherkku.
Joskus rakentelin jouluaattona kämpällä "kaminauunin": Kaminan levyn päälle laitoin väärinpäin trangian pannun, sen päälle paistettavat (sillä kertaa jouluiset laatikot) ja päälle kämpästä löytynyt iso kattila pannun lailla väärinpäin. Toimi erinomaisesti ruuan lämmittämiseen eikä laatikot palaneetkaan pohjasta, kun oli tuo trangian pannun tekemä ilmakerros välissä. Tuossa "uunissa" olisi onnistunut vaikka sämpylät.
Joskus rakentelin jouluaattona kämpällä "kaminauunin": Kaminan levyn päälle laitoin väärinpäin trangian pannun, sen päälle paistettavat (sillä kertaa jouluiset laatikot) ja päälle kämpästä löytynyt iso kattila pannun lailla väärinpäin. Toimi erinomaisesti ruuan lämmittämiseen eikä laatikot palaneetkaan pohjasta, kun oli tuo trangian pannun tekemä ilmakerros välissä. Tuossa "uunissa" olisi onnistunut vaikka sämpylät.
Metsät, järvet, tunturit, joet ja meret.
Re: Leipominen
Tuon vanhan akan sultsinareseptin voisi testata. Eipähän tulisi kanneltua mitään extraa nestemäistä mukana ja olisi mukavan helppo nuotiopuuhastelu.