Leipominen

kantsu_
Viestit: 1303
Liittynyt: 08 Syys 2011 10:25
Paikkakunta: Tampere

Leipominen

Viesti Kirjoittaja kantsu_ »

Mitä kukin leipoo vaellukselle/vaelluksella? :P
Tässä tämän päivän tuotosta


Avatar
Virsu
Viestit: 1511
Liittynyt: 25 Kesä 2007 14:21

Viesti Kirjoittaja Virsu »

Nam, sepäs näytti herkulliselta, ja näyttii sähköuunissakin onnistuvan. Onko sulla kantsu ihan oma perinnejuuri? Itse teen silloin tällöin pikaruisleipiä ruisleipäaineksista. Tänään tosin syntyi vain rouheiset sämpylät.
kantsu_
Viestit: 1303
Liittynyt: 08 Syys 2011 10:25
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja kantsu_ »

Sain todella vanhan taikinajuuren "alkion" tuttavaltani Haminasta. Juuri on ilmeisesti (huhujen mukaan) alunperin lähtöisin jostain Venäjältä vuosikymmenten ehkä jopa vuosisatojen takaa...mene ja tiedä sitten näistä legendoista :wink:
Joka tapauksessa yllätyin leivän pehmeästä mausta, vaikka leipätaikina tuoksui todella happamalta ja siinä käytetyt jauhot ovat 100% täysjyväruista. Olisipa vain se kunnon perinteinen leivinuuni...

Tällaisen leivän säilyvyys on erittäin hyvä, joten kulkisi vaelluksella mukavasti mukana (itse käytän), siis ellei satu olemaan grammaviilaaja. :)

Kyllähän noista ruisleipäaineksistakin saa maittavia leipiä, säästää ajassa ja vaivannäossä. Lisäksi varmasti alentavat kynnystä aloittaa ruisleivän leivonta.
Viimeksi muokannut kantsu_, 25 Tammi 2012 08:20. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Avatar
Virsu
Viestit: 1511
Liittynyt: 25 Kesä 2007 14:21

Viesti Kirjoittaja Virsu »

kantsu_ kirjoitti:Tällaisen leivän säilyvyys on erittäin hyvä, joten kulkisi vaelluksella mukavasti mukana (itse käytän), siis ellei satu olemaan grammaviilaaja. :) .
Säilyvyyttä ja keveyttä lisäisi tietysti vielä sekin, että tekisi jälkiuunileipää. Eli leipoisi ohuemmaksi, paistaisi hitaasti ja matalassa lämpötilassa tavallista limppua kuivemmaksi.
kantsu_
Viestit: 1303
Liittynyt: 08 Syys 2011 10:25
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja kantsu_ »

Säilyvyyttä ja keveyttä lisäisi tietysti vielä sekin, että tekisi jälkiuunileipää. Eli leipoisi ohuemmaksi, paistaisi hitaasti ja matalassa lämpötilassa tavallista limppua kuivemmaksi.
Kuorma kevenisi ja silti saisi fiiliksen tuoreesta leivästä. Tosin vaatisi hieman perehtymistä uunin säätöihin. Kiertoilmauuni on menossa leivonnassa seuraavan kerran testaukseen. Aikaisemmin olemme käyttäneet sitä vain marjojen ja sienien kuivattamiseen.

Erätulilla -ohjelmassa valmistettiin kerran pizzaa nuotiolla paistinpannussa - pannupizzana. Itsekin tykätään kokkailla laavulla perusruoka-aineista alkaen.

Onko kenelläkään kokemusta esim. tikkuleivän paistosta nuotiolla? Vaahtokarkit voidaan unohtaa :D
Glottis
Viestit: 733
Liittynyt: 01 Elo 2010 15:29

Viesti Kirjoittaja Glottis »

kantsu_ kirjoitti: Onko kenelläkään kokemusta esim. tikkuleivän paistosta nuotiolla?
Kokeiltu on. Se on hyvää, mutta vain tasan niin kauan kun on lämmintä. Keppiä ei kannata jättää näkyviin, tiivis "kuppi" pitää kätevästi sulan rasvan sisällään.

Aineksina käytin 1tl leivinjauhetta, 3dl vehnäjauhoa, n. 1dl vettä ja vähän suolaa.

Tota olis tarkoitus kokeilla kanssa joskus:
http://blogit.mtv3.fi/elamamakeaksi/200 ... %B5%D8%B1/

En kyllä raahaa muurikkaa mukana vaan sävellän jotain :)

Munkit oli kanssa jees, mutta uppopaistoon tarvittava rasva on painvaa ja menee sellaiseen muotoon ettei sitä viitsi enään käytön jälkeen syödä. Reseptiä en muista mutta lämmitettiin iso, litteä kivi nuotiolla ja tehtiin taikina sen päälle. Jätettiin siihen kohoamaan ja sitten paistettiin munkit kuumassa öljyssä. Sokeria pintaan, ja ääntä kohti.

Edit: vaahtokarkit on kyllä sellainen perversio mitä en ole ikinä ymmärtänyt, ei ollut kovin kummallista vaikka keksit, karkit ja ohjeistaja olivat aitoa tavaraa atlantin takaa.
Vakaana seisoo metsä paikoillaan.
Ihmisen vaellukset täällä ovat niin turhia.
-Erno Paasilinna
Avatar
taival
Viestit: 102
Liittynyt: 24 Heinä 2008 09:02

Viesti Kirjoittaja taival »

Kaveri teki kaltiaisia viime kesän Vätsärin reissulla. Yllätyin kuinka maukkaita olivat voin kera. Resepti jotakuinkin tällainen (poimittu Luontoon.fi -sivulta): "Sekoitetaan muovipussissa ohra- tai ruisjauhoja, merisuolaa ja vettä niin, että muodostuu sitkeä taikina. Taikinasta leivotaan ohuita räiskäleen tapaisia leipiä, jotka paistetaan nuotion loisteessa kuumennetun laakakiven päällä molemmin puolin. Syödään kuumina voin kera."
kantsu_
Viestit: 1303
Liittynyt: 08 Syys 2011 10:25
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja kantsu_ »

Glottis kirjoitti: Tota olis tarkoitus kokeilla kanssa joskus:
http://blogit.mtv3.fi/elamamakeaksi/200 ... %B5%D8%B1/
Tuollainen leipä toimisi loistavasti syötävänä "lautasena" varsinaiselle pääruualle. Paistaminen onnistuisi varmasti paistinpannullakin, mikäli sattuisi sellaisen laavulta löytämään. :)

Luin sattumalta vinkin, että paistinpannulla voisi käyttää rasvan sijasta nokkosenlehtiä paistopinnan tarttumisen estämiseksi. Kokeilemisen arvoinen vinkki, ainakin silloin, jos haluaa mahdollisimman vähärasvaista, on unohtanut paistorasvan kotiin tai se on päässyt loppumaan suunniteltua aikaisemmin.
Viimeksi muokannut kantsu_, 31 Tammi 2012 13:03. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
kantsu_
Viestit: 1303
Liittynyt: 08 Syys 2011 10:25
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja kantsu_ »

taival kirjoitti:Kaveri teki kaltiaisia viime kesän Vätsärin reissulla. Yllätyin kuinka maukkaita olivat voin kera. Resepti jotakuinkin tällainen (poimittu Luontoon.fi -sivulta): "Sekoitetaan muovipussissa ohra- tai ruisjauhoja, merisuolaa ja vettä niin, että muodostuu sitkeä taikina. Taikinasta leivotaan ohuita räiskäleen tapaisia leipiä, jotka paistetaan nuotion loisteessa kuumennetun laakakiven päällä molemmin puolin. Syödään kuumina voin kera."
Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen resepti - näppärä. Täytyisi ehdottaa metsähallitukselle ja muille laavuja ylläpitäville tahoille, että laavujen perusvarusteisiin lisättäisiin tuollainen kuvassa näkyvä "arinakivi".

Loistavia valokuvia löytyi linkkien takaa :) - mielenkiintoisia kuvakulmia.
Antti Lahtela
Viestit: 242
Liittynyt: 28 Joulu 2011 09:41
Paikkakunta: Hamina

Viesti Kirjoittaja Antti Lahtela »

Kuva
Avatar
Tervasuo
Viestit: 735
Liittynyt: 12 Tammi 2006 12:33
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Tervasuo »

Puljun kierroksella tuli joitakin vuosia sitten tehtyä "ruisleipää". Mukana muovipussissa oli jauhoja, joihin oli etukäteen sekoitettu leivinjauhetta tai soodaako se oli ynnä suolaa. Pienessä pullossa oli sitten öljyä, joka sotkettiin jauhoihin veden kera. Paikan päällä kaveri halusi lisätä kaurahiutaleita, ja niitäkin lisättiin. Tuloksena oli taikinaklöntti, jonka paistoin hissunkissun Trangian spriikeittimellä, paistinpannulla. Ihan hyväähän tuo oli, kun malttoi tehdä hitaasti.
vanha akka
Viestit: 129
Liittynyt: 02 Touko 2007 22:09
Paikkakunta: eteläinen Suomi

Viesti Kirjoittaja vanha akka »

Karjalaisiin perinneleipomuksiin kuuluvat sultsinat paistetaan hellan päällä, eli hellan arinalla. Olen paistanut myös valurautapannulla. Pannua ei voidella. Eli kyseessä on vedestä, ruisjauhoista ja suolasta kaulittu ohuen ohut läpyskä. Kaulita voi vaikka muovipussissa. Alun perin nämä kypsyttyään voideltiin voilla ja annettiin pehmetä liinalla peitettynä. Sen jälkeen sisään käärästiin riisi tai mannapuuroa. Toimivat kuitenkin ihan hyvin voilla voideltuna ja juustoviipaleella höystettynä. Aine suhteet löytyy lähes jokaisesta keittokirjasta Karjalanpiirakka- kohdasta.
Joskus kun "herkku-hetki" iskee paistan voissa 2 pientä kaupasta ostetun lapinrieskaa ja laitan väliin juustoviipaleen ja vähän hunajaa. Johan tuli namia ja verensokerikin sai piristysruiskeen.
heluna74
Viestit: 3302
Liittynyt: 03 Syys 2008 08:15
Paikkakunta: Pirkanmaa

Viesti Kirjoittaja heluna74 »

Muutaman kerran olen leiponut vaelluksella. Ohrarieskat sillä tavoin kuin edelläkin kerrottiin. Paistan ne trangian paistinpannussa. Myös pullaa olen iltateelle leiponut. Muovipussissa minulla on valmiina spettijauhoja, kardemummaa, ruokosokeria, leivinjauhetta ja kanelia. Sitten vain vettä pussiin sopivasti ja voissa paistamaan. Hyvää tulee!
Koistinen
Viestit: 147
Liittynyt: 25 Helmi 2009 22:21
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Koistinen »

Tikkupulla on tietty jo klassikko. Loistava vaellusherkku.
Joskus rakentelin jouluaattona kämpällä "kaminauunin": Kaminan levyn päälle laitoin väärinpäin trangian pannun, sen päälle paistettavat (sillä kertaa jouluiset laatikot) ja päälle kämpästä löytynyt iso kattila pannun lailla väärinpäin. Toimi erinomaisesti ruuan lämmittämiseen eikä laatikot palaneetkaan pohjasta, kun oli tuo trangian pannun tekemä ilmakerros välissä. Tuossa "uunissa" olisi onnistunut vaikka sämpylät.
Metsät, järvet, tunturit, joet ja meret.
tst
Viestit: 6559
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Re: Leipominen

Viesti Kirjoittaja tst »

Tuon vanhan akan sultsinareseptin voisi testata. Eipähän tulisi kanneltua mitään extraa nestemäistä mukana ja olisi mukavan helppo nuotiopuuhastelu.
Vastaa Viestiin