Kananmunan kuivaaminen?

Harhailija
Viestit: 719
Liittynyt: 12 Joulu 2008 11:31
Paikkakunta: Keskisessä Suomessa

Kananmunan kuivaaminen?

Viesti Kirjoittaja Harhailija »

En uskaltanut kysyä "väärässä" ketjussa, siellä mainittiin kananmunan kuivaamisesta, mites sellainen tapahtuu ja saako munan sitten takas sellaiseen muotoon vaelluksella, että sen saa paistettua pekonien kanssa, paistetut pekonit ja munat täytyy saada aamiaiseksi, tai päivää ei enään kannata pitemmälle jatkaakkaan... :D


Maastossa on mukavaa!
Glottis
Viestit: 733
Liittynyt: 01 Elo 2010 15:29

Viesti Kirjoittaja Glottis »

Ohje on ihan varmaan täällä jo ennestäänkin, mutten löytänyt vaikka hain. Enivei, tässä yksi tapa:
-laita pellille alumiinifoliota, taita reunat ylöspäin
-riko kananmunat, sekoita keltuaiset tasaisesti joukkoon ja mittaa tilavuus että osaat lisätä oikean määrän vettä sitten myöhemmin
-kaada seos folion päälle parin millin kerrokseksi
-uuniin, 40-50C, luukku rakoselleen esim. laittamalla puukauha väliin
-kannattaa kääntää pelti toisin päin välillä ja murskata kananmunia ohimennen.
-valmis lopputulos on vähän corn flakesien näköistä murua.
-taittele loputkin muruset irti foliosta ja hienonna niitä vielä lisää esim. murskaamalla niitä kulhossa sopivalla nuijalla. Mitä hienojakoisempaa, sitä helpommin lopputulos on toivottu.

Käytettäessä lisää vettä ensin vähän. Kun on imeytynyt, lisää loput että pääset alkuperäiseen tilavuuteen. Tämän voi sitten paistaa.

Pekonien sijasta on joskus tullut paistettua meetwurstisiivuja, niistäkin tulee suolaisia ja rapeita ja menevät varsin mukavasti alas tuon paistetun munan kaverina.
Harhailija
Viestit: 719
Liittynyt: 12 Joulu 2008 11:31
Paikkakunta: Keskisessä Suomessa

Viesti Kirjoittaja Harhailija »

Kiitos! Kauan munien annetaan olla uunissa? onko lämpö päällä koko ajan ja samassa 40-50c?

Jees, metukka siivuihin on joutunut usein loppuajasta turvautumaan, maistuu! Kokonaisia kananmuniakaan ei aivan järjettömästi viitsi raahata, niin on joutunut tyytymään pelkkään paistettuun metukkaan!
Maastossa on mukavaa!
Glottis
Viestit: 733
Liittynyt: 01 Elo 2010 15:29

Viesti Kirjoittaja Glottis »

Lämpö kokoajan sama - tärkeää on ettei kananmuna kypsy. En yhtään muista aikaa, meni ainakin yön yli, tais olla vähän reilu? Google ehdotti jonkun kuivannen 14h.

En niin tarkkaan noita aikoja katsele oikein millekään tuotteelle, kuivaan kunnes taittaessa "napsahtaa" poikki, tai tässä tapauksessa kunnes sitä on helppo murentaa pienemmäksi sormin. Kananmunassa on aikapaljon rasvaa joka lämpimässä härskiintyy, joten kannattaa säilöä kuivatut munat jääkaapissa ennen reissuun lähtöä.
Harhailija
Viestit: 719
Liittynyt: 12 Joulu 2008 11:31
Paikkakunta: Keskisessä Suomessa

Viesti Kirjoittaja Harhailija »

Jees, kiitos tarkennuksista! Elikkä kannattaa ajoittaa kuivaaminen vasta hieman ennen lähtöä.
Maastossa on mukavaa!
kantsu_
Viestit: 1303
Liittynyt: 08 Syys 2011 10:25
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja kantsu_ »

Seuraavaksi voisi ottaa kokeiluun kananmunien kuivaamisen. Tässä vertailussa kaksi eri tapaa:
How to make powdered eggs
Korvapuoli
Viestit: 2678
Liittynyt: 11 Tammi 2006 21:08
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Korvapuoli »

Voi niitä uunissakin kuivata. Sen jälkeen voi jauhaa jauhoksi ja voi pakastaakin, joten ei ole huolta vähän pitemmästäkään säilytyksestä. Tästä lähtien otan munajauhetta aina mukaan ja reilusti. Oli niin hyvä kokemus viime reissulla.
kantsu_
Viestit: 1303
Liittynyt: 08 Syys 2011 10:25
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja kantsu_ »

Kiva kuulla, että kuivatus onnistui! Tuo pakastaminen onkin hyvä idea. Kauankohan säilyy pakastimesta otettuna?
Korvapuoli
Viestit: 2678
Liittynyt: 11 Tammi 2006 21:08
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Korvapuoli »

Enpä tiedä kauanko säilyy syöntikelpoisena, mutta tarviikos tuota ennenaikojaan ottaa pakastimesta. Itse söin noin kolmen viikon kuluttua. Liukenee tosi nopeasti jauhettuna, joten ei tarvitse ennen käyttöä liotella.
heluna74
Viestit: 3302
Liittynyt: 03 Syys 2008 08:15
Paikkakunta: Pirkanmaa

Viesti Kirjoittaja heluna74 »

Minä kuivasin kananmunat kuivurissa muun vaellusmuonan mukana ja säilytin kananmuna"hiutaleet" jääkaapissa reissuun asti. Reilun viikon kulki rinkassa ja viimeisenä aamuna teimme Santun kanssa munakkaan. Hyvää oli.
Korvapuoli
Viestit: 2678
Liittynyt: 11 Tammi 2006 21:08
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Korvapuoli »

Näköjään taas kirjoitin epäselvästi. Siis söin jauheen savukinkkumunakkaassa 3 viikkoa pakastimesta oton jälkeen. Kinkku rouhittu ja myöskin kuivattu. Olen ollut huomaavinani, että vähän kaikki rouhittu näyttää sekä kuivuvan, että vettyvän paremmin, kuin paloiksi leikattu.
kantsu_
Viestit: 1303
Liittynyt: 08 Syys 2011 10:25
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja kantsu_ »

No näin on, että rouhittu kuivuu ja vettyy nopeammin kuin paloiteltu. Linkittämäni jutun kommenteissa mainittiin myös se vaihtoehto, että kuivattaisi vain valkuaiset ja käyttäisi keltuaiset muuhun tarkoitukseen. Vaikka eihän pelkästä valkuaisesta enää kunnon munakasta saisi :wink:

Voi apua, pari viikkoa sitten olin Lapissa monta päivää. Tällä kertaa majoituksessa ja päiväretkiä tehden. Kyllä taas tekisi mieli lähteä luonnonhelmaan eväineen. Tänne kirjoittaessa, reissukuume nousee aina :D
Jii.Pee
Viestit: 1074
Liittynyt: 22 Huhti 2010 23:53
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Jii.Pee »

Kuivaimella yritin joskus mutta tuli vaan sellaisia rasvaisia levyjä mitkä ei kunnolla kuivunut.
heluna74
Viestit: 3302
Liittynyt: 03 Syys 2008 08:15
Paikkakunta: Pirkanmaa

Viesti Kirjoittaja heluna74 »

Keltuainen on rasvaista ja jääkin siksi (eihän se rasva kuivu). Siksi kuivattu kananmuna onkin säilytettävä joko jääkaapissa tai pakastimessa. Levyt voi murskata pieniksi palasiksi. Ennallistaminen käy nopsasti.
Korvapuoli
Viestit: 2678
Liittynyt: 11 Tammi 2006 21:08
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Korvapuoli »

Jii.Pee kirjoitti:Kuivaimella yritin joskus mutta tuli vaan sellaisia rasvaisia levyjä mitkä ei kunnolla kuivunut.
Olen kuivaamisen jälkeen jauhanut ja vielä kuivannut tunnin-pari. Ei se jauheena erityisen rasvaiselta tunnu. Ihan mureaa, eikä könteissä.
Vastaa Viestiin