Kokemuksia risukeittimistä
Kokemuksia risukeittimistä
Risukeittimat olleet viimeaikoina eräänlainen muoti-ilmiö ja olen niihin haksahtanut itsekin. Itse olen käyttänyt risukeitintä lyhyiden retkien lisäksi kahdella pitkällä vaelluksella. Kokemukset ovat kaksijakoiset.
Kunzin risukeitin toimi hienosti viime syyskesästä Muotkalla kolmen ihmisen vaelluksella, eikä muuta keitintä kaivannut. Hyvään käyttökokemukseen vaikuttivat luonnollisesti varsin hyvät sääolosuhteet ja seutu, jolta risua oli saatavissa.
Toisenlainen kokemus oli Vargo Hexagon kesäkuun alun reissulla. Teholtaa Vargo on Kunziin tottuneelle pettymys, vaikka kyllä silläkin kiireetön keittelee. Keveys on tietysti omaa luokkaansa.
Sattui myös pari sellaista iltaa, että Vargolla ruuat olisivat jääneet tekemättä. Onneksi matkassa oli myös kaasua. Seutu oli varsinkin alkumatkasta turhan vaativaa risukeittimen käytölle.
Aivan varauksetta pelkällä risukeittimellä ei minusta matkaan lähtemistä voi suositella. Vähintään tulee varautua siihen, että lämpimän aterian puuttumaan jääminen on hyväksyttävissä.
Jotenkin risukeittelystä tuntuu myös olevan menossa uutuuden viehätys ja mietityttää, onko se aina kaiken sen vaivan arvoista. Onko muilla samansuuntaisia ajatuksia vai olenko ainoa "luopio".
Kunzin risukeitin toimi hienosti viime syyskesästä Muotkalla kolmen ihmisen vaelluksella, eikä muuta keitintä kaivannut. Hyvään käyttökokemukseen vaikuttivat luonnollisesti varsin hyvät sääolosuhteet ja seutu, jolta risua oli saatavissa.
Toisenlainen kokemus oli Vargo Hexagon kesäkuun alun reissulla. Teholtaa Vargo on Kunziin tottuneelle pettymys, vaikka kyllä silläkin kiireetön keittelee. Keveys on tietysti omaa luokkaansa.
Sattui myös pari sellaista iltaa, että Vargolla ruuat olisivat jääneet tekemättä. Onneksi matkassa oli myös kaasua. Seutu oli varsinkin alkumatkasta turhan vaativaa risukeittimen käytölle.
Aivan varauksetta pelkällä risukeittimellä ei minusta matkaan lähtemistä voi suositella. Vähintään tulee varautua siihen, että lämpimän aterian puuttumaan jääminen on hyväksyttävissä.
Jotenkin risukeittelystä tuntuu myös olevan menossa uutuuden viehätys ja mietityttää, onko se aina kaiken sen vaivan arvoista. Onko muilla samansuuntaisia ajatuksia vai olenko ainoa "luopio".
Hemmetin hemmetti! Juuri kun aloin vakavissani harkitsemaan risukeittimen hankkimista, niin joko se alkaa olla menneen talven lumia? Toisaalta sopisi minulle hyvin. Haukkukaa vaan lyttyyn kaikki keittimenne, jotka risuilla toimivat, niin minä ostan yhden niistä varsin edukkaaseen hintaan.
Mietin, että rinkkaan (Savotta 50) näyttää jäävän tilaa ylimääräisille risuille. Jos tervaisia risuja ottaisi mukaan varalle muutaman heinähäkillisen, niin ei olisi ihan varvikon armoilla koko ajan. Myös tupakinnatsat ja persepaperit palanevat Kuntsissa?
Mitä häh?
-Boueme
Mietin, että rinkkaan (Savotta 50) näyttää jäävän tilaa ylimääräisille risuille. Jos tervaisia risuja ottaisi mukaan varalle muutaman heinähäkillisen, niin ei olisi ihan varvikon armoilla koko ajan. Myös tupakinnatsat ja persepaperit palanevat Kuntsissa?
Mitä häh?
-Boueme
Ihmisen viisaus on rajallinen, mutta ihmisen tyhmyys on rajaton.
Muotkalla myös keväällä risukeittimen kanssa, ja hyvin pärjäsin. Sellainen huomio kyllä tuli että ainakaan noin keväällä tunturissa koivun risu ei pala kun on läpeensä märkää, täällä kotopuolessa sillä kyllä keittelee vaikka het vesisateen päälle. Matkassa oli myös kirves jolla sai silpastua hyvää tervaslastua aina ku sattu kunnon punakka kanto vastaan. Keitin ei itessään paina mitään kun on titaaninen four dog stove mut jos ajattelee et kantaa parin päivän tervasvarastoa (ehket 300-400g) ja kirvestä (500g) niin niillä kyllä mennään lähemmäs kaasutarpeiston painoa. Mutta kaasupänikät ainakin pitemmällä matkalla veisivät kyllä enämpi tilaa. Eikähän tuota varmuusvarastoa tarvi kantaa muuten ku avo paljakas ja koivikos, mistä mä en ainakaan tahtonu löytää poltettavaa. Ellei sit löydy katajaa. Jos joku osaa neuvoa et miten sen tunturi koivun saa palamaan niin olisin kiitollinen.
Omassa keittimessäni en moiti muuta kuin että olisi ehket saanu olla pikkasen isompi. Noita on markkinoilla kolmea eri kokoa ja otin keskimmäisen. Olis varmaan pitäny ottaa se isoin niin olisi saanu pikkasen enämpi tehoa keittelyyn, tosin vaatiihan se sitten enämpi polttoainetttakin. Tehokkuutta saa huomattavasti myös oikeanlaisella kattila valinnalla ja jonkinlainen tuulensuoja on kyllä ainakin tässä mallissa ehdoton.
Omassa keittimessäni en moiti muuta kuin että olisi ehket saanu olla pikkasen isompi. Noita on markkinoilla kolmea eri kokoa ja otin keskimmäisen. Olis varmaan pitäny ottaa se isoin niin olisi saanu pikkasen enämpi tehoa keittelyyn, tosin vaatiihan se sitten enämpi polttoainetttakin. Tehokkuutta saa huomattavasti myös oikeanlaisella kattila valinnalla ja jonkinlainen tuulensuoja on kyllä ainakin tässä mallissa ehdoton.
Vielä palan matkaa,,,
Tunturikoivu lahoaa todella nopeasti, eikä siitä enää ole polttopuuksi. Missä taas havupuun risua on saatavilla, ei risukeittimen kanssa yleensä tule ongelmia.teeri kirjoitti:Muotkalla myös keväällä risukeittimen kanssa, ja hyvin pärjäsin. Sellainen huomio kyllä tuli että ainakaan noin keväällä tunturissa koivun risu ei pala kun on läpeensä märkää
Joo, tähän olen päätynyt minäkin. Ihan ilman kaasua lähteminen aiheuttaa todennäköisesti suuremman epämukavuuden, kuin sen pienen putelin ja poltimen kantaminen.Appis kirjoitti:Pidän kerran-parin keittokerran polttopuita=risuja mukana rinkassa ja piän mukana pientä kaasupoltinta ja -pulloa. Just myrskyllä/sateella on kiva teltassa keitellä lämmintä, kun ulos ei huvita lähteä.
-
- Viestit: 3511
- Liittynyt: 12 Tammi 2006 09:40
Itselläni on ollut tenupullo ja tenupoltin Vargo Hexagonin kaverina. Keitän aamukahvit yleensä jokatapauksessa tenulla koska teen sen ennenkuin nousen edes ylös.
Käynyt kyllä mielessä pieni lisätuulisuoja ja esbit-keitin jolloin tenua ei tarvittaisi ollenkaan. Esbit-napit olisivat todennäköisesti märkien puidenkin kaverina aika kelvollisia sytytysapuja. Melko kalliita nuo napit kylläkin ovat.
Käynyt kyllä mielessä pieni lisätuulisuoja ja esbit-keitin jolloin tenua ei tarvittaisi ollenkaan. Esbit-napit olisivat todennäköisesti märkien puidenkin kaverina aika kelvollisia sytytysapuja. Melko kalliita nuo napit kylläkin ovat.
Vargo vaatii kuivat risut toimiakseen kunnolla. Koivuisella alueella kannattaa hakea vaikka sitä yhtä sinne eksynyttä mäntyä, jolloin soppaveden saa kuumaksi.
Kunzi on isompi ja varmempi mutta painaakin enemmän.
Primuksen Expres stove - kaasukeitin kulkee mukana - ja useimmiten täysi kaasupullokin
Nyt oli kattilana mukana Trangian kahvipannu mutta sekin on liian leveä optimaaliseen kokkaukseen.
Noin 20e:llä saa 0,6l kannellisen alumiinimukin/potin tai noin 70e:n titaanisen vastaavan. Painoero on vajaa 100g, hintaero 50e. Siinä sitä arpomista.
Potin leveys on sopiva Vargolle ja Expr.-stovelle
Hyviä syttyjä ja kuivaa kovaa puuta kannattaa yhden , kahden keitoksen verran kantaa rinkassakin.
Kyllähän sen harjuksen Trangian kahvipannuunkin kiepittää ja keittää mutta isommille kokkauksille (kalaa, lettuja) tein nuotion.
Nuotiolla pystyy myös 'esikuivattamaan' märät puut.
Kunzi on isompi ja varmempi mutta painaakin enemmän.
Primuksen Expres stove - kaasukeitin kulkee mukana - ja useimmiten täysi kaasupullokin
Nyt oli kattilana mukana Trangian kahvipannu mutta sekin on liian leveä optimaaliseen kokkaukseen.
Noin 20e:llä saa 0,6l kannellisen alumiinimukin/potin tai noin 70e:n titaanisen vastaavan. Painoero on vajaa 100g, hintaero 50e. Siinä sitä arpomista.
Potin leveys on sopiva Vargolle ja Expr.-stovelle
Hyviä syttyjä ja kuivaa kovaa puuta kannattaa yhden , kahden keitoksen verran kantaa rinkassakin.
Kyllähän sen harjuksen Trangian kahvipannuunkin kiepittää ja keittää mutta isommille kokkauksille (kalaa, lettuja) tein nuotion.
Nuotiolla pystyy myös 'esikuivattamaan' märät puut.
Mulla oli käytössä BushCooker. Tosin olin yleensä niin väsy, etten jaksanut alkaan pulaan sen kanssa vaan käytin kaasua. Alkusytytykseen olin varoiksi varannut Esbit-paloja.
Kokeiltava kuitenkin oli ja hyvin tuntui pelittävän. Olin yllättynyt kuinka paljon se vaati risuja eli kuinka taajaan niitä oli syötettävä. Juuri kun näytti hyvältä, niin johan liekit oli melkein kokonaan sammuneet kun risut paloi loppuun.
Mutta kerrassaan mainio peli ja kulkee mukana tulevaisuudessakin.
Kokeiltava kuitenkin oli ja hyvin tuntui pelittävän. Olin yllättynyt kuinka paljon se vaati risuja eli kuinka taajaan niitä oli syötettävä. Juuri kun näytti hyvältä, niin johan liekit oli melkein kokonaan sammuneet kun risut paloi loppuun.
Mutta kerrassaan mainio peli ja kulkee mukana tulevaisuudessakin.
Tämähän siinä usein on, varsinkin yksin ollessa.PeteBee kirjoitti:Mulla oli käytössä BushCooker. Tosin olin yleensä niin väsy, etten jaksanut alkaan pulaan sen kanssa vaan käytin kaasua. Alkusytytykseen olin varoiksi varannut Esbit-paloja.
Näiden pienempien riesa on juuri tuo. Kunzissa ilmiö ei ole aivan niin ärsyttävä.PeteBee kirjoitti:Kokeiltava kuitenkin oli ja hyvin tuntui pelittävän. Olin yllättynyt kuinka paljon se vaati risuja eli kuinka taajaan niitä oli syötettävä. Juuri kun näytti hyvältä, niin johan liekit oli melkein kokonaan sammuneet kun risut paloi loppuun.
Itelläni käytössä "ikea" puukeitin koska se sopii täydellisesti kattilan ympärille. Siis sellaisten kattiloiden jonka sisällä on tarkoitus pitää kaasupulloa eli ovat materiaalin verran leveämpiä kuin kaasupullo. Hintaa hökötykselle on 5€ sekä kaksi kapeaa telttakiilaa.
Kuva keittimestä
Ainoana miinuksena on keittimen pakkaaminen muiden kattiloiden kanssa käytettäessä. Pitäisi tehdä toinen versio jonka korkeutta voisi säätää. Silloin sen saisi mahtumaan suuremman kattilan sisälle näppärästi.
Kuva keittimestä
Ainoana miinuksena on keittimen pakkaaminen muiden kattiloiden kanssa käytettäessä. Pitäisi tehdä toinen versio jonka korkeutta voisi säätää. Silloin sen saisi mahtumaan suuremman kattilan sisälle näppärästi.