Dolomiitit, Alta Via 1

atteh
Viestit: 58
Liittynyt: 01 Kesä 2009 14:53

Dolomiitit, Alta Via 1

Viesti Kirjoittaja atteh »

Moro kaikille!

Onko joku vaeltanut kyseisen reitin?
Käsittääkseni Italiassa ei saa telttaansa pystyttää suojelualueelle. Netissä kuitenkin juttua, että tuollakin reitillä jotkut teltan kanssa kulkevat. Miten mahtaa onnistua, eli onkohan kuinka tarkan valvonnan alla?

Tarkoitus ei siis ole siellä telttailla, ellei tule jonkin sortin pakkotilanne... Yli kolmasosalla reitistä ei ole suojelualuetta, eli siellä voi varmaan mennä vähän matkan päähän reitistä telttailemaan ihan huoletta?

Toki sieltä löytyy alppimajoja vaikka kuinka, mutta en ole valmis maksamaan 20e/hlö yöstä...

Jos jollakin tosiaan kokemusta reitistä, niin otan mielelläni vastaan neuvoja asioista, jotka olisi hyvä ottaa huomioon :)

Ja niille, joiden kiinnostus heräsi, niin täältä löytyy aika hyvin infoa kyseisestä reitistä: http://marmotpost.wordpress.com/2011/06 ... lta-via-1/


Mummis
Viestit: 41
Liittynyt: 20 Touko 2009 13:45

Kiinnostava reitti!

Viesti Kirjoittaja Mummis »

Kiitos linkistä, kiinnostaisi kuulla sitten kokemuksiasi, kun mietin kesän 2012 reittiä jo. Käythän täällä sitten kertomassa..
Telttailusta en tiedä, mutta eikös vuoristossa päde sääntö jonka mukaan auringonlaskun ja -nousun välillä teltan saa pystyttää mihin vain?
Saladin
Viestit: 44
Liittynyt: 18 Tammi 2006 14:06

Viesti Kirjoittaja Saladin »

En ole mitään Alta Via -reiteistä kulkenut, mutta osuuksia niistä ja muita polkuja siellä päin. Eipä siellä kyllä koskaan ole ketään telttailemassa näkynyt, paitsi joskus jossain tien varren parkkipaikan reunassa aamua odottelemassa.

Noin yleisesti ottaen telttailu Alpeilla rajoittuu aika pitkälle leirintäalueisiin. Syitä on monia:

- Telttailu on usein periaatteessa kiellettyä, eikä mitään jokamiehenoikeutta ole.
- Etenkään vuoristomajojen lähellä telttailua ei katsota hyvällä, tosin ainakin 90-luvulla itäeurooppalaisten telttailua katsottiin säälistä läpi sormien, koska heillä ei yksinkertaisesti ollut varaa yöpyä majoissa. Luultavasti puolalaiset ja tsekitkin ovat jo nykyään siirtyneet käyttämään majoja.
- Telttamajoituksen vaatimat kamat painavat niin paljon, että kulku reiteillä on epämukavaa, hidasta tai mahdotonta reitistä riippuen. Kevyt reppu on vuoristossa välttämättömyys ja myös turvallisuustekijä, että pääsee nopeasti suojaan myrskyn sattuessa.
- Telttailu auringonlaskun ja nousun välillä -käytäntö pätee lähinnä silloin, kun ollaan kiipeämässä vuoria, joiden reiteillä ei ole majaa sopivassa kohdassa yöpymistä varten.
- Tasaisen telttapaikan löytäminen esim. Dolomiittien kivierämaasta on usein työn ja tuskan takana. Lumelta toki sellainen löytyy, mutta sitten pitää taas olla varautunut kylmyyteen ja märkyyteen, eli ottaa lisää ja painavampia varusteita. Leiriytymiseen sopivia alppiniittyjä ei tosiaankaan aina osu kohdalle, varsinkaan ilman lehmiä.

Eli suosittelen kyllä ilman muuta yöpymään vuoristomajoissa teltan sijaan. Se on minusta ainoa järkevä vaihtoehto Alpeilla. Majoituksen saa yleensä puoleen hintaan, jos liittyy johonkin kansainvälisen kiipeilyliiton (UIAA) jäsenjärjestöön (DAV, ÖAV, Suomen kiipeilyliiton jäsenseurat...). Lisäksi jäsenille on usein tarjolla edullinen ja täyttävä ateria, jota ei aina edes myydä muille. Jäsenyys maksaa n. 50 euroa, joten se kannattaa jo viikon reissulla.

Ja jos nyt kuitenkin lähdet pitkää reittiä vaeltamaan telttamajoituksella, niin syö nyt ainakin ateriat vuoristomajoilla. Keittimen, polttoaineiden, veden ja useamman päivän ruokien raahaaminen mukana on aika järjetöntä vuoristoreiteillä. Vettä saattaa toki jostain purosta saada ja tietysti majoilta rahalla, joskus ilmaiseksikin. Lisäksi reittejä ei ole usein suunniteltu niin, että matkan varrella on kauppoja, joista voi täydentää ruokavaroja. Jos syö lounaan ja päivällisen (tai edes päivällisen) majoilla, ei tarvitse kantaa mukana kuin välipalaa ja päivän juomavesi, jota toki helteessä kuluu helposti 2 - 3 litraa ja raskaalla repulla paljon enemmänkin.
atteh
Viestit: 58
Liittynyt: 01 Kesä 2009 14:53

Viesti Kirjoittaja atteh »

Kiitoksia Saladin! Tuossahan tuli vaikka kuinka hyviä juttuja esille :)
Teltta painaa sen 1300g, niin ei sen kantaminen mikään ongelma. Omasta mielestä sellainen hyvä aina olla mukana varmuuden vuoksi.

Sen verran mitä netistä olen lukenut, niin telttailu tosiaan suojelualueella kiellettyä. Opiskelijalle vaan aika suuri raha, jos kaksi henkeä majoittuu alppimajoihin viikonkin ajan. Tekee varmaan helposti 400e. Siihen vielä päälle se jäsenyys.

Ruokailumahdollisuuksia olisi tarkoitus kyllä hyödyntää majoilla. Niissä se jäsenyys nyt ei ihan hirveästi vaikuta, muutaman euron.

Itselleni tämä on myös jossain määrin periaatekysymys. Vaikka telttailu jonkin verran rasittaakin luontoa, niin ei se mielestäni niin paljoa rasita kuin alppimajat. Enkä pidä siitä, että suojelualueilla on rakennuksia. Jos ihmiset ei muuten sinne jaksa mennä, niin pysyköön kotona vaan :) Totta kai pitää olla jossain määrin rajoitettua se telttailukin... Mieluummin näkisin niiden alppimajojen paikalla paikan telttailulle.

Tarkoituksena on kiertää ne pahimmat paikat reitillä. Ei oo minkäänlaista kiipeilykokemusta nimittän, eikä liiemmin varusteita. Ja nehän ne vasta painaisikin sitten.

Retkeilykamat on viimesen päälle kevyttä, joten ei pitäisi olla ongelma kantaa niitä ja vielä ruokia siinä mukana. Jännä vaan nähdä minkälaista sapuskaa Italian kaupoissa myydään. Varmaan tarttee ottaa kotoa jotain mukaan. Ainakin puurot, kiisselit jne. Mukaan lähtee vedenpuhdistinkin, niin voi vettä ottaa vähän epäilyttävästäkin paikasta sitten.

Saas nähdä millaset helteet lykkää. 30-40 astetta varmaan helposti. 20. päivä on lento Ryanairilla Milanoon, sieltä junalla etiäpäin. Vähän vielä mietinnän alla kummasta päästä lähtisi. Pohjoiseen päähän kestää junamatka kaksin verroin ja tarttis vielä kauppaan keretä ostoksille samana iltana. Jännää tulee :D Mutta sillä mielellä lähdetään liikkeelle, että voidaan kyllä keskeyttää homma ihan koska vaan ja mennä sitten reitiltä sivuun. Reissun lopuksi pitäisi vielä mennä neljäksi yöksi Venetsiaan :)

Mummis: Koitan saada aikaiseksi jotain juttua. Luontokuvausta, kun harrastan, niin lähtee kameravehkeetkin mukaan. Jotain kuviakin siis ehkä tulee napsittua siinä.

Kiitokset vielä Saladinille! :)
atteh
Viestit: 58
Liittynyt: 01 Kesä 2009 14:53

Viesti Kirjoittaja atteh »

Tuli muuten tilattua Amazonista Trekking in the Dolomites (ISBN 978-1-85284-563-6). Suosittelen niille, jotka tuonne ovat suuntaamassa. Löytyy kartat (aika surkeat) reiteistä Alta Via 1-6, pääasiassa keskittyy 1 ja 2 reitteihin. Todella hyvin infoa!

Kirjan mukaan tosiaan suojelualueella ei saa telttailla, paitsi jossain osassa Alta Via 2. Mainitaan, että kaikkialla muualla saa telttailla omalla vastuulla, mutta kannattaa kysyä asiaa, jos lähellä joku asustaa. Ja kirjan mukaan siellä jotkut suojelualueellakin telttailee kyllä, sakon uhalla :D
Mummis
Viestit: 41
Liittynyt: 20 Touko 2009 13:45

Kokemuksia?

Viesti Kirjoittaja Mummis »

Hei, kerropa jotain reissustasi!
Kiinnostaisi suunnitella ensi kesänä sinne päin, suositteletko vai kadutko että tuli mentyä?
Alpeilla Mont Blancin ympäristössä säät olivat tänä vuonna tavallista hankalammat, entäs Alta Vialla?
reif
Viestit: 8
Liittynyt: 03 Maalis 2012 00:42

Viesti Kirjoittaja reif »

Olen suunnittelemassa ensi kesäksi reissua Dolomiiteille ja erityisesti Alta Via 1-reitti kiinnostaisi. Aikaa ei ole kuitenkaan käytössä aivan sitä 11 päivää mitä esim. "Trekking in the Dolomites"-kirja ehdottaa.

Olisiko kenelläkään siis ajatusta siitä onko reittiä mahdollista lyhentää esim. viikon mittaiseksi? Missaisinko alkumatkasta jotain erityisen mieleenpainuvaa jos matka alkaisikin vasta esim. Passo Giaun paikkeilta? Ovatko komeimmat maisemat reitin alku- vai loppupäässä?

Jos tulee mieleen muita hienoja viikon mittaisia reittejä Dolomiitella (ei Via Ferrata) niin mielelläni kuulisin.
atteh
Viestit: 58
Liittynyt: 01 Kesä 2009 14:53

Viesti Kirjoittaja atteh »

Täytyy myöntää, että oli kyllä paska reissu :D No ei kokonaisuudessaan, mutta keli oli uskomattoman huono. Ei osattu varautua sellaiseen; vettä ja räntää satoi yhteen menoon useamman päivän, lämpötila siinä 0..5 astetta. Monet polut oli niin kuraisia ja liukkaita, että oli aika vaarallista touhua siellä kävellä. Vaellussauvat on siis must! Taisi kaikilla vastaantulijoilla olla (vastaantulijoita tosin vain n. 15-20 viiden päivän aikana)

Päädyttiin lähtemään Bellunosta, La Pissan pysäkiltä, matkaan. Jo lähtöpaikkaan oli vaikeuksia päästä, kun edellisenä iltana juna ei kulkenutkaan Bellunoon ja seuraavana päivänä Dolomiti Bussin työntekijät lakkoilivat. Aikaa meni siis aika paljon hukkaan, ja samalla reissulla oli vielä tarkoitus käydä ihmettelemässä Venetsian turistirysää (sinne ei kannata eksyä!). En voi kyllä suositella etelästä aloittamista ihan siitä syystä, että se tarkoittaa lähes 2 km:n nousua ennen minkäänlaista laskua. Tekee vähän tiukkaa, vaikka olisi kovassakin kunnossa. Ja uskoisin, että pohjoisesta lähtiessä maisemat on upeampia, mutta en mene sanomaan (nettikuvien perusteella pääteltyä...)

Vettä tuli tosiaan niin paljon, että oli pakko yöpyä alppimajassa yksi yö. Rifugio Pramperet, hieno mesta :) Ja paikan ylläpitäjä todella mukava kaveri, tarjosi lähtiessä vielä paukutkin... Passo Staulanzaan saakka mentiin, mutta sitten sai riittää, kun ei sade loppunut.

Paikallisten kanssa oli puhetta säästä (mistäs muustakaan sitä puhuttaisiin), ja kaikki sanoivat, että koko kesä oli ollut aivan älyttömän huono keli normaaliin verrattuna. Toisaalta oltiin ehkä vähän liian aikaiseen liikenteessä. Parhaat kelit kai siinä elokuun puolivälissä.

Mummis: pahoittelut myöhäisestä vastauksesta!

reif: http://marmotpost.wordpress.com/2011/06 ... the-route/
Tuossa voisi olla sinulle sopiva reittivalinta?

Lisäkysymyksiä saapi esittää :)
reif
Viestit: 8
Liittynyt: 03 Maalis 2012 00:42

Viesti Kirjoittaja reif »

Ikävä kuulla, että säät eivät suosineet attehia. :) Olitteko siis milloin liikkeellä? Ollaan suunniteltu reissua heinäkuun alkuun mutta jos säät ovat keskimäärin heinäkuun alussa kovinkin kehnoja niin vaihtoehtona on reissun hivuttaminen heinäkuun loppupuolelle.

Kiitos linkistä ja luulen, että oma reissu tulee mukailemaan aika pitkälti tuota reittiä. Olin törmännyt sivuun jo aiemmin mutta nyt kun sain käsiini sen "Trekking in the Dolomites"-kirjan niin tietää vähän mistä siinä puhutaan. Ilmeisesti tuolle pohjoisellekin pätkälle mahtuu hienoja maisemia. Eniten olen ollut vain huolissani siitä, että jos reittiä lyhentää niin jääkö jotain must see-juttuja näkemättä.

Puhutaanko refugioissa muuten minkä verran englantia? En haluaisi varata koko reissun majoituksia kerralla kun ei tiedä tuleeko matkalla ylläreitä niin riittääköhän heinäkuussa jos varaa majapaikan puhelimitse samana tai edellisenä päivänä?
atteh
Viestit: 58
Liittynyt: 01 Kesä 2009 14:53

Viesti Kirjoittaja atteh »

Heinäkuun loppupuolella oltiin siis tuolla reissulla. Kokonaisuudessaan oltiin 2 viikkoa reissussa, vähän alkoi kyllästyttää, kun rahaa paloi. Jos kaikki olisi mennyt suunnitelmien mukaan, niin oltaisiin pärjätty oikein kivasti siellä vuoristossa, omat eväätkin oli matkassa.

Muistaakseni tuo "Trekking in the Dolomites" -kirja neuvoo menemään elokuun ja syyskuun vaihteessa. Eli, jos vuosi ei ole jotenkin poikkeuksellinen, niin elokuun loppu on varmasti parasta aikaa. Uskoisin, että netistä löytyy jonkinlaista infoa Dolomiittien säästä, ihan ajankohtaistakin. Ei välttämättä kannata suunnitella liikaa etukäteen. Itse olisin lähtenyt reissuun myöhemmin, mutta tyttöystävän koulu alkoi elokuun alkupuolella... Jos vuosi on hyvä, niin varmasti siellä viihtyy heinäkuussakin.

Ei kannata välittää niistä must-see -jutuista. Menet sitten toisen kerran katsomaan sen eteläisen osuuden! Ja samalla voit piipahtaa Bellunossa pizzalla, siellä oli parhaat :)

Poikettiin muistaakseni kolmessa alppimajassa ja kyllä siellä puhutaan sujuvaa englantia, sen verran suosittu reitti ulkomaalaistenkin keskuudessa. Vastaan tuli yhdysvaltalaisia, ranskalaisia, saksalaisia... Tulipa vastaan sitten joku eläkeläisryhmäkin, 60-80v :D kovaa sakkia.

Uskoisin, että heinäkuussa voit vaan kävellä suoraan sisään alppimajaan, ei siellä paljon muita ole. Luulisin, että samana päivänä varaaminen riittää. Eli, jos haluat vaeltaa rauhassa ja olla varma siitä, että majapaikka löytyy joka ilta, niin kyllähän tuo heinäkuun loppu on siinä mielessä hyvää aikaa. Vaatetta kannattaa varata aika paljon, eikä alppimajassakaan lämmin ole, joten kunnon makuupussi mukaan.

Ja vielä muutama yleinen juttu:
- Italialaiset ei yleensä puhu mielellään englantia, vaikka osaisivat. Nuo rajaseudut lienee poikkeus. Aika kovaa kritiikkiä tuli yhdellä bussiasemalla...
- Kannattaa ostaa muita karttoja sen kirjan lisäksi
- Spriitä ei tunneta Italiassa ollenkaan, en viitsinyt viinaakaan lähteä ostamaan, vähän turhan kallista, jos haluaa toimivaa. Tuli siinä sitten pyörittyä useammassa kaupungissa ja kyseltyä vähän kaikilta. Lopulta ostin sitten kaasukeittimen.

Toivottavasti saat näistä jotain apua! :)
reif
Viestit: 8
Liittynyt: 03 Maalis 2012 00:42

Viesti Kirjoittaja reif »

Kiitos, tästähän oli suuri hyöty!

Voipi olla, että tulee tyytyväisin mielin vedettyä tuo pohjoinen puolikas Alta Via 1:stä ja mikäli homma koukuttaa niin eiköhän tuolta löydy hienoja ja haastavampia reittejä koluttavaksi myöhemminkin.

Itselläni on jonkin verran kokemusta vuoristopatikoinnista mutta ensikertalaista matkaseuralaista (kunto kohtalainen) hieman huolestuttaa reitin vaativuus. Kuinka huolettomin mielin tuolla siis voi patikoida ja tarvitseeko pelätä äkillistä putoamiskuolemaa kielekkeeltä? Käsittääkseni reitti olisi helpohko mutta mielelläni saisin tähän vahvistuksen joltain joka on noilla seudulla jo patikoinut.

Lomat on molemmilla heinäkuussa joten niiden ehdoilla pitää valitettavasti mennä. Syyskuussa siellä olisi kai hyvät säät ja vähemmän turisteja kuin elokuussa mutta ehkäpä sitten ensi kerralla eri aikaan.
atteh
Viestit: 58
Liittynyt: 01 Kesä 2009 14:53

Viesti Kirjoittaja atteh »

No kyllä siellä oikeasti saa aika tarkkana mennä joissakin kohtia. Meillä ei ollut sauvoja mukana, ja tyttöystävällä melko huonot kengät vuoristoon. Eikä kummallakaan minkäänlaista kokemusta vuoristossa vaeltamisesta. Ja vaikka varusteet oli meillä viilattukin todella kevyiksi, niin rankkaa se on. Jos kokemattoman kanssa lähtee, niin täytyy mennä sen mukaan. Eiköhän siellä kohtalaisella peruskunnolla ja terveellä järjellä selviä :)

Jonkin verran tietenkin voi painossa säästää, kun syö pääasiassa alppimajoissa (hiton hyvää ruokaa hintaan nähden!) ja jättää teltan kotio. Ja luonnollisesti myös lentokoneella kulkeminen helpottuu aika paljon. Itselläni oli sellainen hieno viritelmä rinkan ympärillä, musta jätesäkki :D Kyllä se aika paljon herätti ihmetystä lentokentillä, yllättävän virkailijoissa tosin.

Ja kannattaa hommata kiipeilyseuran jäsenyys, niin pääsee huomattavasti halvemmalla alppimajoissa. Alppimajoissa voi yöpymishintaan käydä 5min suihkussa, ainakin kerran päivässä ja kuivatella varusteitaan kamiinan edessä. En nyt aivan varmaksi sano, että kaikissa majoissa sama käytäntö olisi, mutta uskoisin.
Mummis
Viestit: 41
Liittynyt: 20 Touko 2009 13:45

Käyty

Viesti Kirjoittaja Mummis »

Hei atteh, muutaman vuoden siis haudutetun AltaVia1 reittiä ja kävin välillä muita (Haute Route, Tour Monte Rosa,Jura..) mutta viime kesänä siis tein tuon. Pohjoisesta lähdin. Tästä voit vilkaista onko tuttuja paikkoja? Pramperetissä olin minäkin, mutta tulin sinne kovan ukkosen alta kamerasta pyyhkiytyi muutama ruutu ja kännystä meni täysi akku tyhjäksi, kun ukkonen oli lähellä. Kuvia siitä ei siis montaa ole..‪ https://goo.gl/photos/x5EKjNKgCL3DbWU69‬
‪
Vastaa Viestiin