Riippumatossa yöpyminen

Mazah
Viestit: 51
Liittynyt: 08 Maalis 2011 18:35
Paikkakunta: Lapinjärvi

Riippumatossa yöpyminen

Viesti Kirjoittaja Mazah »

Onko kellään kokemusta kyseisestä tavasta vaelluksella. Eli siis TTTM Hammock, päälle laavuvaate. Itseäni on alkanut kiehtoa kyseinen systeemi, pian tilaan tarvikkeita muuan armeijatavarakaupasta. Kätevä systeemi siinä mielessä, että pelaa grammaajallakin ja ei tarvitse välittää maan kosteudesta. Makuualustaa ei tarvitse, ja homma toimii talvellakin lisävarustuksen kanssa. Varustelekassa on artikkeli tästä aiheesta, kylläkin winter-edition, mutta sama periaatehan tuossa on.


Avatar
Pekka
Viestit: 4242
Liittynyt: 12 Tammi 2006 08:26

Viesti Kirjoittaja Pekka »

Riippumatossa en ole yöpynyt, mutta kuinka käy jos tuulee ja tuiskuttaa? Lumi kun pakkaa pahimmillaan vaikka kuinka suljettuun tilaan.
Kun eksyn, lähden kotiin.
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Re: Riippumatossa yöpyminen

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

Mazah kirjoitti:Onko kellään kokemusta kyseisestä tavasta vaelluksella. Eli siis TTTM Hammock, päälle laavuvaate. Itseäni on alkanut kiehtoa kyseinen systeemi, pian tilaan tarvikkeita muuan armeijatavarakaupasta. Kätevä systeemi siinä mielessä, että pelaa grammaajallakin ja ei tarvitse välittää maan kosteudesta. Makuualustaa ei tarvitse, ja homma toimii talvellakin lisävarustuksen kanssa. Varustelekassa on artikkeli tästä aiheesta, kylläkin winter-edition, mutta sama periaatehan tuossa on.
Ainakin jenkeissä käyttävät riippumaton kanssa pakkassäässä paksuja untuvatäkkejä (quilt, tai siis tarkemmin under quilt) riippumaton alla estämässä lämmön karkaamista alakautta ja päällä sitten makuupussi tai toinen täkki. Väittäisin, että talvella lumen pinnalla voi hyvinkin olla lämpimämpi, mutta varma en ole kun kokemusta ei ole.

Riippumattoa kokeilleita kirjoittajiakin löytyy. Esim. täältä voi lukea Timo A:n kokemuksia samasta TTTM:n riippumatosta.

Talven kovissa pakkaslumituiskuissa riippumatto voisi olla jännä majoite! Onneksi Etelä-Suomen metsissä tuiskuaa hyvin harvoin samalla tavalla kuin Lapin aavoilla.
Mazah
Viestit: 51
Liittynyt: 08 Maalis 2011 18:35
Paikkakunta: Lapinjärvi

Viesti Kirjoittaja Mazah »

Teltassa on kyllä se suuri etu tuohon kyseiseen hökötykseen, että saa tavaratkin sateelta suojaan, ja on vähän enemmän liikkumatilaa, jos on vaikka myrskysää.

EDIT:

Ei piru mikä vehje! Mutsi olikin näemmä joskus hommannut meille tollasen. Tossa istuu TODELLA mukavasti sivusuunnassakin. Kyllä nyt varmistu se, että hankin oman!
Avatar
Orion
Viestit: 50
Liittynyt: 07 Kesä 2011 17:32

Viesti Kirjoittaja Orion »

Minuakin kiehtoo riippumattoilu, TTTM:n Hammock on hankittu, muttei vielä käytännössä kokeistettu. Lähden juhannusviikolla vaellukselle parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. En ole vielä päättänyt, minkä majoitteen ottaisin mukaani, perinteinen teltta, vaiko riippumatto + tarppi sadesuojaksi, kenties vielä huopaviltti lisäsuojaksi kylmältä. Mahdollisesti kumpikin majoite varmuuden varalle ja kumpaakin testatakseni, mutta painoa silloin kertyy ja rinkka täyttyy... hulluko olen?

Riippumattoilussa askarruttaa eniten suojautuminen itikoita vastaan, joten ehkä suosin telttaa mieluiten.

Tai sitten: makuupussihan lienee suht' tiivis hyttysiä vastaan, kunhan keksisi jotenkin peittää pääaukko hyttystiiviisti...
suok
Viestit: 196
Liittynyt: 29 Joulu 2008 17:02

Viesti Kirjoittaja suok »

Taloudessa on 2 kpl Hennessy hammockia.

Makuualusta on tärkein varuste riippumatossa nukkuessa. Kylmä tulee alapuolelta kun eristävät kerrokset painuvat kasaan. Ilman makuupussia kyllä pärjää lämpimällä mutta ei ilman solumuovilaustaa.

Hyttyset eivät vaivaa ainakan Hennessyssä, verkko on sen verran tiivis ja kangasta vasten pitää olla jotain eristävää.

Sateella ok, jopa kohuullisessa tuulessa. Kengät etc. tosin kastuvat maton alla.

Vääntäytyminen matossa maaten pussiin ja sen jälkeen makuualustan päälle käy notkeustreenistä. Paras käydä pisillä jo ennen nukkumaan menoa.

Riippumatto on erinomainen varuste kivikkorannoilla, esim. Kolovedellä. Telttapaikat voivat olla varattuja mutta mäntyjä riittää ja alla voi olla vaikka minkälainen louhikko.
HarriR
Viestit: 658
Liittynyt: 28 Huhti 2009 21:54

Viesti Kirjoittaja HarriR »

Noille on olemassa omia hyttysverkkojaan jotka toimivat mainiosti.

Ticket To The Moonin (TTTM) om verkkokaan ei maksa kuin jotain 30-40€.

Itselläni on sellainen ja Nahannyn riippumattokatos, hyvin pelittää nukkuminen.

Tuota tuon kertomuksen systeemiä että riippumatto olisikin makuupussin sisä, eikä ulkopuolella en olekaan koskaan edes ajatellut saati kokeillut. Pitääpä testata toimisiko. Ei ainakaan painu eristeet kasaan selkäpuolelta. Pärjäisköhän tuolla tavalla ilman solumuovialustaa selän alla?
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

suok kirjoitti: - -
Sateella ok, jopa kohuullisessa tuulessa. Kengät etc. tosin kastuvat maton alla.
- -
Eikö kengät voisi sitoa maton alle tai päätyihin nauhoistaan? Ja ehkä jotain muuta pientä kuivana pidettävää pakkauspusseissa? Rinkkahan kannattaa olla muutenkin pakattu sadetiiviisti.
Mazah
Viestit: 51
Liittynyt: 08 Maalis 2011 18:35
Paikkakunta: Lapinjärvi

Viesti Kirjoittaja Mazah »

Onnistuuko muuten kahden laavukankaan yhteen ompeleminen? Meneekö siinä vedenpitävyys? Leka myy 270x175cm laavuvaatteita 15e-hintaan. Jos kaksi tuollaista ompelisi lyhyiltä sivuilta yhteen, saataisiin 270x345(saumavarat)cm vehje, joka olisi aika kelvollinen kokonsa puolesta. Paracordin avulla solmisi sitten puuhun kiinni, niin syntyisi edullinen ja toimiva suoja, varsinkin jos omistaa hyttysverkon.
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

Mazah kirjoitti:Onnistuuko muuten kahden laavukankaan yhteen ompeleminen? Meneekö siinä vedenpitävyys? Leka myy 270x175cm laavuvaatteita 15e-hintaan. Jos kaksi tuollaista ompelisi lyhyiltä sivuilta yhteen, saataisiin 270x345(saumavarat)cm vehje, joka olisi aika kelvollinen kokonsa puolesta. Paracordin avulla solmisi sitten puuhun kiinni, niin syntyisi edullinen ja toimiva suoja, varsinkin jos omistaa hyttysverkon.
Vedenpitävyys kärsii hieman sauman kohdalta, mutta sen voi kiertää saumateipillä tai liima-liuotin seoksella. Pelkkä turpoavan langan (puuvillapäällysteinen lanka) käyttäminen voi ehkä riittää. Saumana kannattaa käyttää telttasaumaa. Valmiiden laavuvaatteiden ostamisen sijaan voisi ostaa myös laavukanagsta metritavarana ja ommella siitä haluamansa mallin, esim. vaikkapa kaksi peveyttä peräkkäin 2x3m tai kaksi leveyttä vierekkäin 3x3m (eli perinteisen Erätoverin). Ohjeita ompeluun löytyy turinodien tee-se-itse-osastolta. Ja kankaita esim. Shelbystä tai SOS:sta.
Avatar
jänkäjussi
Viestit: 711
Liittynyt: 17 Tammi 2011 01:14
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja jänkäjussi »

Kannattaa testata tuo rippumatossa nukkuminen jo kotioloissa,
ettei tuosta aiheudu pysyvää ryhtivikaa. :twisted:
Avatar
sau~n
Viestit: 249
Liittynyt: 11 Heinä 2009 21:22

Viesti Kirjoittaja sau~n »

jänkäjussi kirjoitti:Kannattaa testata tuo rippumatossa nukkuminen jo kotioloissa,
ettei tuosta aiheudu pysyvää ryhtivikaa. :twisted:
Tuo on yleinen (harha)luulo, että riippumatossa nukkuma-asento on huono. Kun mattoon asettuu viistottain, selkä on suorassa ja vain lantion kohdalle tulee pieni kulma. Ainakin itse nukun matossa paljon paremmin kuin teltassa. Makuasia toki.
oml
Viestit: 316
Liittynyt: 02 Kesä 2008 10:59
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja oml »

HS:
Tutkimus: Riippumatossa nukkuu sikeämmin
21.6.2011 19:49
Jani Kaaro

Lapset pitävät keinuttelusta eikä syyttä. Tuore tutkimus osoittaa, että keinuva liike saattelee ihmisen sikeämpään ja virkistävämpään uneen.

Geneven yliopiston tutkimuksessa oli mukana kymmenen miestä, jotka nukkuivat 45 minuutin päiväunet unilaboratoriossa. Ensimmäisenä päivänä he nukkuivat tavallisella sängyllä ja toisena päivänä keinuvalla sängyllä. Tutkijat seurasivat EEG:n avulla miten nopeasti vapaaehtoiset nukahtivat ja minkä laatuista heidän unensa oli.


Tulokset osoittivat, että kaikki vapaaehtoiset nukahtivat keinuvassa sängyssä nopeammin ja nukkuivat sikeämmin.

Tutkimuksen huomionarvoisin tulos oli keinuvan sängyn vaikutus aivojen sähköiseen toimintaan. Tutkijat havaitsivat, että jos ihmiset nukkuivat keinuvalla alustalla, heidän aivosähkökäyrässään esiintyi enemmän unikehriä. Ne ovat puoli sekuntia kestäviä sähköpurkauksia, joita nähdään sikeämmän unen aikana.


Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että mitä enemmän unessa on unikehriä, sitä virkistyneemmäksi ihminen tuntee itsensä päiväunilta herättyään.

Tutkimukseen ei otettu mukaan naisia, sillä kuukautiskiertoon liittyvä hormonaalinen vaihtelu vaikuttaa unen laatuun, mikä olisi voinut vaikeuttaa tulosten tulkintaa. Tutkijat eivät osaa sanoa, vaikuttaisiko keinuva liike samalla tavalla yöuniin, mutta sitä aiotaan selvitellä jatkotutkimuksissa.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tut ... 5267078601
Avatar
jänkäjussi
Viestit: 711
Liittynyt: 17 Tammi 2011 01:14
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja jänkäjussi »

Tuo on tullut huomattua, kuinka helppo on saada pienet lapset nummumaan autossa, kun se liikkuu ja keinuu. :lol:
Rippumattosängyn yläpuolelle, jos pigoittaisi tiukan narun ja sen päälle kevyt pressusta A- teltan, jonka helmat saisi naruista kiskomalla riippusängyn alla vedettyä yhteen, syntyisi jonkinlainen tuulen suoja, en epäilekkään, etteikö siinä makoisia yöunia nukuttaisi. :lol:
Vihtahousu
Viestit: 213
Liittynyt: 02 Helmi 2006 20:54

Viesti Kirjoittaja Vihtahousu »

Tuo riippumaton keinuminen saattaa olla hyvä unilääke.
Mutta kuka sitä jänkhällä yöllä keinuttaisi? Keinuporo?
Jos maailma ei hymyile minulle, minä hymyilen maailmalle.
Vastaa Viestiin