Leipä pieneen tilaan
Se kai on kaikille selvää että kuivattu leipä kulkee rinkassa kevyemmin kuin kuivaamaton. Jos ruislimpun kuivaa, sen tilavuus ei ainakaan kasva (pikemminkin päivastoin) - joten eiköhän ne suurinpiirtein saman tilan vie.
Hapankorppu on hyvä retkieväs, koska se myös maistuu.
Viime kesällä oli Maukas- näkkäriä mukana . Söin sitä yleensä pelkän voin kanssa (makkarat ja juustot erikseen), koska se maistui , ja jopa niin hyvälle että jouduin muutaman päivän jälkeen laskemaan näkkärit ja säännöstelemään, että riittää koko reissuksi.
Joskus on myö Pirkka- näkkäriä, valmistaja Vaasan&Vaasan ja yhtä hyvää kuin Maukas.
Energiaa 100g/tuotetta 310kcal. Onkohan tullut oikein merkityksi?
Yksi viipale n. 16g 50kcal.
Paketti paina 500g - Tämä paketti on vanha retkijämä kun päiväys on : Parasta ennen 28.6.2009
Sisältö vielä:Täysjyväruisjauho 84%,ruislese 5%, vesi, hiiva, suola 1,7% voimakassuolainen.
Hapankorppu on hyvä retkieväs, koska se myös maistuu.
Viime kesällä oli Maukas- näkkäriä mukana . Söin sitä yleensä pelkän voin kanssa (makkarat ja juustot erikseen), koska se maistui , ja jopa niin hyvälle että jouduin muutaman päivän jälkeen laskemaan näkkärit ja säännöstelemään, että riittää koko reissuksi.
Joskus on myö Pirkka- näkkäriä, valmistaja Vaasan&Vaasan ja yhtä hyvää kuin Maukas.
Energiaa 100g/tuotetta 310kcal. Onkohan tullut oikein merkityksi?
Yksi viipale n. 16g 50kcal.
Paketti paina 500g - Tämä paketti on vanha retkijämä kun päiväys on : Parasta ennen 28.6.2009
Sisältö vielä:Täysjyväruisjauho 84%,ruislese 5%, vesi, hiiva, suola 1,7% voimakassuolainen.
-
- Viestit: 1358
- Liittynyt: 10 Huhti 2010 21:04
Anteeksi tyhmyyteni, mutta kuinka paljon säästän painossa kuivaamalla esim. viikon reissuun mukaan ottamani leivät? Äkkiseltään tuntuu, ettei se voi montaakaan grammaa olla.
Mielenkiintoista lukea eri leipävaihtoehdoista mitä reissuun mukaan voi ottaa. Itse juoksin viime kesänä-syksynä ympäri marketteja etsimässä ruisleipää, jonka säilyvyys lähes riittää viikon reissun yli. Kyllähän sellainen lopulta löytyi...tosin melkomoisen etsimisen jälkeen.
Nyt taidan ottaa mukaan joko ylhäistenleipää, hapankorppua tai näkkäriä. Säästyy aikaa ja vaivaa.
Mielenkiintoista lukea eri leipävaihtoehdoista mitä reissuun mukaan voi ottaa. Itse juoksin viime kesänä-syksynä ympäri marketteja etsimässä ruisleipää, jonka säilyvyys lähes riittää viikon reissun yli. Kyllähän sellainen lopulta löytyi...tosin melkomoisen etsimisen jälkeen.
Nyt taidan ottaa mukaan joko ylhäistenleipää, hapankorppua tai näkkäriä. Säästyy aikaa ja vaivaa.
- Sokosti Suomujoki
- Viestit: 2405
- Liittynyt: 26 Syys 2008 22:37
Pitää testailla kuivaamalla tuota painoa. Jauhelihaa kuivatessa 400 g paketti painaa kuivauksen jälkeen 100 g eli säästö on 75%.
Jokainen gramma on liikaa - http://sokosti.wordpress.com/
"Kyseinen nimimerkki SS on niitä joiden viesteissä ei useinkaan ole mitään perää. Sen olen todennut niin monesti vuosien aikana. " - Eräkulkuri
"Kyseinen nimimerkki SS on niitä joiden viesteissä ei useinkaan ole mitään perää. Sen olen todennut niin monesti vuosien aikana. " - Eräkulkuri
- Sokosti Suomujoki
- Viestit: 2405
- Liittynyt: 26 Syys 2008 22:37
Paahdoin pari palaa. Ennen paahto 90 g ja paahdon jälkeen 76 g. Paahdetussa on tietysti vielä vettä mukana.
Jokainen gramma on liikaa - http://sokosti.wordpress.com/
"Kyseinen nimimerkki SS on niitä joiden viesteissä ei useinkaan ole mitään perää. Sen olen todennut niin monesti vuosien aikana. " - Eräkulkuri
"Kyseinen nimimerkki SS on niitä joiden viesteissä ei useinkaan ole mitään perää. Sen olen todennut niin monesti vuosien aikana. " - Eräkulkuri
Kyllähän nyt leipä säilyy , vaikka miten , kunhan se on pelkkää ruisleipää , eikä mitää vehnä - tai muuta sekoitetta.
Aito ruisleipä säilyy vaikka miten , se vaan kuivuu , ja pienen liotuksen jälkeen on taas ihan hyvää.
Joku vehnäsekoite sensijaan ei välttämättä säily, ja ei maistukkaan hyvältä.
Vaan mitä ei nälkäinen söisi.
Aito ruisleipä säilyy vaikka miten , se vaan kuivuu , ja pienen liotuksen jälkeen on taas ihan hyvää.
Joku vehnäsekoite sensijaan ei välttämättä säily, ja ei maistukkaan hyvältä.
Vaan mitä ei nälkäinen söisi.
Otin yhden Maalahden limpun kokeeksi mukaan, koskaan ennen en ollut sitä maistanut. Sehän oli todellista herkkua. Seuraavalle reissulle lähtee varmasti mukaan, reissun pituudesta on sitten kiinni, että lähteekö yksi vai kaksi limppua.jukkis33 kirjoitti:Maalahden limppu on kyllä leiväksi erittäin hyvän makuista ja kalorien sekä säilyvyyden puolesta vaellukselle sopivaa. Olen parille viime reissulle ottanut yhden limpun mukaan.
Maailman suurinta viisautta on jälkiviisaus, valitettavasti sitä ei voi käyttää etukäteen.
"vaikkapa hulluna pidettäisiin"
https://timokokairankiertaja.blogspot.com/
"vaikkapa hulluna pidettäisiin"
https://timokokairankiertaja.blogspot.com/
Onnistuuhan tämäkin. Kerran olen tehnyt. Ruisjauhojen sekaan emme laittaneet hiivaa, koska yksi kavereista ei sitä syö. Ei tainnut olla mitään tai sitten jotain leivinjauhoa tai soodaa. Jauhot ja suola olivat yhdessä pussissa, öljyä oli mukana pienessä pullossa ja sekaan lisäsimme lorauksen Vaskojärven vettä. Nesteet jauhojen sekaan ja sitten luovaa vaivausta muovipussisa hetkisen. Rojautimme lisäksi sekaan hieman kaurahiutaleita, koska taikina vaati vähän lisää sitkeyttä ja sitten Trangian pannulle ja tulta alle. Liekki säädettiin pienelle ja komeuden päälle iskimme kattilan, jotta saimme yhdistelmästä eräänlaisen uunin. Niin sitä sitten aikamme paisteltiin ja ihan leivältä näytti. Hyvältä maistui voin ja leikkeleiden ynnä kahvin kera tuore leipä.Hippu kirjoitti:Entä jos valmistaa itse vaikka kattilassa tai kuumalla kivellä. Ei tarvi ku jauhoja ja suolaa ja mitä nyt sekaan haluaa. On tuoretta ja menee tarpeet pieneen tilaan.
-
- Viestit: 571
- Liittynyt: 08 Helmi 2012 10:37
-
- Viestit: 1665
- Liittynyt: 26 Tammi 2006 13:12
Itellä on sama konsti mutta kaksi kiloa sokeria käärittynä solumuovimakuualustan rei'än täytteeksi. Niinikään kahden viikon ja kahvit ja räiskäleet saavat noista makunautintoa.jupe7 kirjoitti:ite käärin maukkaan solumuovialustan sisään. ei vie enempää tilaa kuin pelkkä makuualusta. sinne sopii 2 pakettia hyvin ja kolmas reppuun josta aloittaa syömisen. Tossa on jo kahden hengen viikon leivät.
Olettaen tietenkin että vaellan yksin!
Vaimon kanssa kaksin vaeltaessa ne ovat vaimon makuualustan rei'än täytteenä.
Itse olen vielä pystynyt kantamaan sen leipämäärän, minkä haluan syödä - nythän sitten kesäkuun alussa naatimme Santun kanssa myös kohtalaisesti leipää. Vielä on nekin leivät kulkenut, mitä me kaksin popsimme . Mutta. Täytyypä miettiä tuota kuivaamista, kun muutenkin kuivaan sapuskamme...
Yksi vaelluskaverini on korvannut aamupalan leivän isommalla puuroannoksella. Me emme ylettömästi rakasta puuroa (normiannos menee kyllä), niin, että se ei oikein ole meidän juttu.
Kuivatusta täytyy kokeilla.
Yksi vaelluskaverini on korvannut aamupalan leivän isommalla puuroannoksella. Me emme ylettömästi rakasta puuroa (normiannos menee kyllä), niin, että se ei oikein ole meidän juttu.
Kuivatusta täytyy kokeilla.
Paras laite minkä hankin ruokahuoltoon on vakuumikone.Kokeillut nyt säilyvyyksiä talven aikana ja esimerkiksi lihapiirakka säilyy täysin syötävänä ja maukkaana huoneen lämmössä 2kk.Samoin ruisleivät helppo pakata eikä murene ja voi heittää rinkkaan tuosta vain.Pussit voi käyttää uudellleen ja uudelleen,kun pesee se kunnolla fairyllä.Samoin valmiiksi paistettu ja maustettu liha säilyy loistavasti.Tilaa säästää ja ajattelinkin kokeilla kesällä laatia rautaisannospussin itse jossa koko päivän ateriat pakattuna vakuumiin.Voikin säilyy hyvin ja varsinkin jos löytyy kylmä vuoristopuro niin ehdoton sillä kun vakuumiin ja kenties sulanut voi laitetaan puroon joksikin aikaa tulee se taas kiinteään muotoon.Voin laitto vakuumipussiin onnistuu vain ensin paloittelemalla voi sopiviksi paloiksi ja pakastamalla voi.Sitten pakkasesta vakuumiin heti.Monikäyttöinen laite,kun astioitakin hankittu ja mikron kestäviä eli säilyy sopatkin mukavasti kotona.