Sissi takki

Mangrove
Viestit: 356
Liittynyt: 26 Tammi 2008 21:42

Viesti Kirjoittaja Mangrove »

Asiakirjojen perusteella sanoisin, että sissitakkia kokeiltiin ensimmäisen kerran "ulkoilmassa" viimeistään Rannikkojääkäripataljoonan sissiharjoituksessa Kiikalassa helmikuussa 1982. Eräs rannikkojääkäri onnistui harjoituksen aikana polttamaan sissitakkinsa kipinämikkona ollessaan: "Vetoluukusta hulmahtanut liekki sytytti ensin takin helman ja sitten koko takin". Aikaisemmin takin päälle roiskunut bensiini lienee vaikuttanut onnettomuuteen.


Mangrove
Viestit: 356
Liittynyt: 26 Tammi 2008 21:42

Viesti Kirjoittaja Mangrove »

Olin väärässä. Jääkäriprikaati kokeili Sodankylän Pittiölammella sissitakkia jo 8.-9.12.1981.
Viimeksi muokannut Mangrove, 23 Syys 2014 09:21. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Mangrove
Viestit: 356
Liittynyt: 26 Tammi 2008 21:42

Viesti Kirjoittaja Mangrove »

Arkistotiedoista ei käy ilmi kenen polyesterivanua takissa käytettiin. Esimerkiksi Finnpilen Finnfill-vanun lämmönerityskyvyn suhde sen painoon on uutena vain 0,33 (clo/oz/ft³). Vertailun vuoksi Primaloftin vastaava luku on 0,83 ja parhaimpien untuvien 1,68. Suurimman luvun omaa on tehokkain eriste painoonsa nähden.

Tosin 170 g/m² Finnfill maksaa vain 6,90 € per metri Eurokankaassa.
Hamalainen
Viestit: 3511
Liittynyt: 12 Tammi 2006 09:40

uusi mastopuku v. vanha maastopuku

Viesti Kirjoittaja Hamalainen »

Menee vähän off topic mutta kävin parolan panssarprikaatissa viime viikolla ja seurasin siellä varusmiehiä arkiaskareissa. Ihan mututuntumalla nämä uudet maastokuvioiset puvut eivät ole yhtä kestäviä kuin nämä vanhemman polven puvut. Tämä uusi puku näytti jotenkin nuhruiselta ja kulahtaneelta palveluskäytössä. Aivan kuin kangas olisi venynyt ja puku näytti sen takia jotenkin muodottomalta. Lomapuku kun on uusi niin se näytää ihan istuvalta. Vanhemman mallin puvut näyttivät säilyttävän kuosinsa vaikka olivat usein hyvinkin haalistuneita. Takit ja housut olivat yleensä eriparia.
Metsän Omena
Viestit: 3103
Liittynyt: 13 Tammi 2008 19:58

Viesti Kirjoittaja Metsän Omena »

Takin helmat alaslaskettuna, paikallaan liikkumatta ollessa, muodostuu alhaalta avoin ja ylhäältä suljettu ilmatasku, jossa lämmin ilma pysyy pakkasella melko hyvin. (Juuri siten kuin sen ajan sissikomppanian tiedustelupuolen tähystystoiminnassa oli tarpeen. Samoin partioinnissa kaminallisen sissiteltan kanssa saattoi myöhemmin painavan makuupussin jättää pois. Ensisijaisesti talvivaatteeksi se suunniteltiin vaikka toiselle puolelle laitettiin maastokuvio. Pakattavuus huppuunsa huomattiin vasta jälkikäteen.)
Vänkäri
Viestit: 973
Liittynyt: 02 Marras 2010 11:47

Re: uusi mastopuku v. vanha maastopuku

Viesti Kirjoittaja Vänkäri »

Hamalainen kirjoitti:Menee vähän off topic mutta kävin parolan panssarprikaatissa viime viikolla ja seurasin siellä varusmiehiä arkiaskareissa. Ihan mututuntumalla nämä uudet maastokuvioiset puvut eivät ole yhtä kestäviä kuin nämä vanhemman polven puvut. Tämä uusi puku näytti jotenkin nuhruiselta ja kulahtaneelta palveluskäytössä. Aivan kuin kangas olisi venynyt ja puku näytti sen takia jotenkin muodottomalta. Lomapuku kun on uusi niin se näytää ihan istuvalta. Vanhemman mallin puvut näyttivät säilyttävän kuosinsa vaikka olivat usein hyvinkin haalistuneita. Takit ja housut olivat yleensä eriparia.

Istuvuus ei oikein metästys / sotimisasuissa ole hyvä asia, vaan on jossain sotapuuhissakin enempi eduksi jos asu on väljä ja epämääräisen muotoinen jollonka asu sulattaa esim tarkka-ampujan paremin maastoon, sama pätee muutamaan metästystapaan, kaikki ihmisen muotoa korostava on vain pahaksi..... urheiluasut erikseen :D . Mutta joo, minusta esmes "kuuskakkonen " oli paksumpaa tai kankeampaa/järeempää kuin nykyinen tosi veltto kangas. Oisko niin että kun sotaväki motorisoituu ja muuttuu muutenkin niin asujen ei tartte enää kestää niin paljon marssimista, maastoon syöksymistä jne, ei harjotuksissa/varusmiespalveluksessa eikä ehkä myöskään sodan tullen, kun liikutaan moottorilla (ainakin ajatustasolla) enempi.
Kohti korpea,kiitos.
Mangrove
Viestit: 356
Liittynyt: 26 Tammi 2008 21:42

Viesti Kirjoittaja Mangrove »

Sissitakkia edeltävä kenttätakki m/75 irroitettavilla sarkavuorilla ja hupulla oli käytössä samaan aikaan. Kuvat ovat Pääesikunnan Taloushuolto-osaston tavaraselosteesta.

Kuva

Kuva
diver
Viestit: 2398
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Re: Sissi takki

Viesti Kirjoittaja diver »

https://origopro.com/tuote/sissitakki-2 ... lumikuvio/
Tässä vanhoja säikeitä selaillessa lisätään tuommonen.
Voi teitä joista alkaa kuolemamme.
Voi teitä joita vapaus kahlitsee.(Juice)
Vastaa Viestiin