Mistä poronlihaa etelään?

Avatar
sau~n
Viestit: 249
Liittynyt: 11 Heinä 2009 21:22

Viesti Kirjoittaja sau~n »

tyy kirjoitti:
sau~n kirjoitti:Poikkeava mielipide:
Vanhan reseptin mukaan ensin vuollaan hyvin ohuet siivut kohmeisesta lihasta (jäinen liha tunti, pari jääkaapissa), pannaan potut kiehumaan ja samassa tohinassa käristelihat kypsymään kuumaan voihin. Molemmat ovat valmiita yhtä aikaa. Salaisuus on vuolemisessa, pitää tehdä niin ohutta kuin osaa. Valmiit käristyslihat ovat aina liian paksua siivua.
Käristyksen haudutusaikakeskustelun suurin ongelma on siinä, että ei puhuta samasta asiasta. Eihän porossa ole mitään paikkaa, johon on kirjoittettu "käristysliha". Alun perin kai sitä on tehty vähän siitä ruhon osasta, mitä nyt sattuu olemaan.

Nykyään käristystä tehdään jopa paistista. Minusta se on paistin hukkaan heittämistä. Esimerkiksi lapa tai rinta on sopivampaa käristyslihaksi ja silloin haudutusaika on pitempi, kuin paistikäristyksellä.

Missä tahansa liharuuan laitossa on oleellista tietää, mistä ruhonosasta on kyse.

Leikkaaminen vaikuttaa asiaan luonnollisestikin.
Kuka sitä nyt paistia käristykseen :shock:
Riittävän ohuet siivut ja etuselästäkin tulee nopeasti syömiskuntoon kypsyvää käristystä. Kertasyömisen jälkeen ruuan voi laittaa hautumaan uutta syömiskertaa varten.

Yksi käristyksen parhaita puolia on, ettei sitä ruokaa tarvitse suunnitella kauan etukäteen, vaan voi ottaa sopivan lihapalan pakastimesta vuoltavaksi ilman että sitä tarvitsee sulatella päivätolkulla etukäteen (vrt. vaikka uunipaisti).

Äärimmäisen totta, että ruhonosa ja ruholaji (vasa / raavas) vaikuttaa lihan ominaisuuksiin ja makuun.

Naudan sydämestä saa muuten ihan hyvän käristyksen, kannattaa kokeilla. Eikä tarvitse miettiä vuollessa, mihin suuntaan lihassyyt menevät.


tyy

Viesti Kirjoittaja tyy »

sau~n kirjoitti:Kuka sitä nyt paistia käristykseen :shock:
Sano muuta. Näin täällä etelässä.
Ile
Viestit: 402
Liittynyt: 08 Heinä 2006 07:17
Paikkakunta: Roi

Viesti Kirjoittaja Ile »

sau~n kirjoitti:
tyy kirjoitti:
sau~n kirjoitti: Äärimmäisen totta, että ruhonosa ja ruholaji (vasa / raavas) vaikuttaa lihan ominaisuuksiin ja makuun.
Taas on se aika vuodesta, että tienlaidat on poroja täynnä. Keväällä tienpenkkojen sulettua alkaa toinen tienvarsisesonki. Taitaa liha marinoitua valmiiksi tuollaisilla eväillä?
Ursus
Viestit: 9599
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Ennen vanhaan porot kävivät suolan tarpeensa tyydyttämässä mm tukkikämppien pihapiirissä siellä, missä miehet kävivät ns vettä heittämässä. Hirvillekin laitetaan nykyään nuolukiviä, joissa on suolan lisäksi muitakin hievnaineita. Hirvenlihakaan ei siis ole enää luomua?
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
Avatar
George
Viestit: 3343
Liittynyt: 22 Marras 2007 21:58
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja George »

Ölliäinen kirjoitti: Tuolta on Ölli tilannu. Tosin nuita puolikkaan vasan paketteja en oo tilannu vaan muuta yksittäispakattua. Paketit oon lunastanu aikataulun mukkaan mualimannavan torilta. Hyvin on pelannu systeemit ainaki tännepäin eikä ou jiäny lihat syömäti.
Tuolta minäkin tilasin Öllinkäisen vihjeen perusteella vasan puolikkaan ja lähes kotiovelle toimitettiin.
Erinomainen laatu ja kohtuuhinta. Tänään nautimme porokeittoa. Nam.
(testasin juuri huollosta tullutta Nikkorin 135 mm kirpputoriprimeä)
Inarinjärvi kansallispuistoksi
Avatar
Ölliäinen
Viestit: 835
Liittynyt: 15 Helmi 2006 13:37
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ölliäinen »

Porokeittoa, NAM.

Jäi Ölliltä tämän syksyn poronlihasatsi ostamati muitten hankintakiireitten takia. Minkä taatta aina kaikki pitäs suaha puolilimaseks? Ite oun kyllä valamis maksamaan lihapaketeista pyyvetyt hinnat ilomielin savukoskelaisille.

Niinku kesällä valamiiks poimitut mansikattii. Ei sua Ölliä kirveelläkkää itepoimintapelloille. On tuota mansikanpoimua tullu tehyks aikonaan ihan tarpeeks ja nyt ilomielin maksan kovemman hinnan ku kerta pystyn! :D

Mutta ens kevväänä pittää yrittöö piipahtoo Savukosken kuivalihamarkkinoilla.
Eläkeehä immeisiks
Avatar
Taavetti
Viestit: 117
Liittynyt: 28 Maalis 2006 19:18
Paikkakunta: Keski-Suomi

Viesti Kirjoittaja Taavetti »

Wink wink! Olipa kallista poroa tuolla linkissä!
13e/kg poronvasa.. huh.
Täältä saa kaikenlaista ruppanaa paljon halvemmalla..
YV:llä saa lisätietoja.
On ravintolassa vacuumiinpakattuina esim. jauhelihaa 10e/kg, käristystä 24e/kg, sekä kylmäsavua ym. löytyy sopivaan hintaan
Hylykyukko
Walker
Viestit: 1796
Liittynyt: 31 Joulu 2007 17:55

Viesti Kirjoittaja Walker »

Olen tämän viikon viettänyt Lapissa ja tutustunut poronlihan tuoreisiin hintoihin. Vuosi sitten pakastettua käristelihaa sai kahdellakympillä 750 g. Nyt tuolla hinnalla sai enää 500 g. Hinta siis noussut kymmeniä prosentteja.
Kauppa käy lapin radiossa esiintyneen tuottajan mukaan kuin siima. Tuottajahintakin on nyt kunnossa. Vienti ulkomaille on auennut ja tavaraa ei tahdo edes ehtiä valmistaa tarpeeksi. Ongelmana on esim. pedot, mitkä verottavat poromiehiltä n. 20000 päätä vuosittain.
Hinta on nyt sitä luokkaa, että poro on tästälähtien minun pöydässäni entistä harvinaisempaa herkkua.
Mielenkiinnolla odottelen palstalaisten kertomuksia hankinnoistaan tulevana keväänä.
Mistä edullisimmin?
No, onhan täällä onneksi asiantuntijoita.
Polku on siinä, missä mies kulkee.
murku
Viestit: 763
Liittynyt: 11 Tammi 2007 18:30
Paikkakunta: Vaajakoski

Viesti Kirjoittaja murku »

Syksyn porotuotteet ovat pakastimessa.Suoraan Inarista tuottajalta 200m päähän kotiovelta tuotuna.Hinnat osittain unohtuneet,mutta paistikäristys oli 25€/kg ja jauheliha 10€/kg.Itsenäisyyspäivää juhlistettiin poronpaistilla ja hyvin maistui.Eihän poro mitään arkiruokaa täällä lannanmailla ole ,mutta silloin tällöin hyvää vaihtelua.Eikä hinnalla ole silloin niin suurta merkitystä.


Aloita jälkiruuasta,elämä on epävarma.
Masamu
Viestit: 190
Liittynyt: 26 Tammi 2006 10:47

Viesti Kirjoittaja Masamu »

Tässä yksi tämän syksyn sadon hinnasto, hinta rivin lopussa on kilohinta.

Jos kiinnostaa, voin laittaa yhteystiedot yv:nä. Tuote tulee Hammastunturista.


Poronlihaa suoraan tuottajalta !
Hinnat 1.10.2011

kokonainen ruho paloiteltuna,vakumoituna, keittoluut sahattuna vasa tai raavas, sopimuksen mukaan 13,50
puolikas vasa paloiteltuna ,vakumoituna, keittoluut sahattuna yht. n 10 kg 13,50
paisti, pyöreä, putkiluulla 2,5-4 kg 20,00
paisti, pyöreä, luuton 2,5-4 kg 25,00
sisäfile, kalvoton 2 kpl 150 - 200 g 45,00
ulkofile, kalvoton 1 kpl 500 - 800 g 45,00
sisäpaistin. 600 - 800 g 29,00
paahtopaistin. 150 - 250 g 29,00
lapakäristys 1 kg pussissa 17,00
lapakäristys 0,5 kg pussissa 17,50
paistikäristys 0,5 kg pussissa 28,00
jauheliha 1 kg pussissa 13,50
kylkirulla, luuton n. 1 kg 15,00
lapa, luuton n. 2 kg 15,00
kaulakiekotn. 1 kg pussissa 15,00
potkakiekotn. 1 kg pussissa 11,00
keittolihan. 1 kg pussissa 10,00
kylmäsavupaisti n. 400-500 g 70,00
sydän 2 kpl/pss n. 400 g 5,00
vasan maksa 2 kpl/pss n- 400 g 5,00
poronvasan kieli 5 kpl/pss, n. 600 g, á 2,50€ 12,50/pss
rahti: La Cotra kylmäkuljetus 1,48
Laskutus ja käsittelykulut / asiakas sis alv 23% 5,00
Hinnat sis. alv 13%,
Tuotteet ovat pakattuna vakuumiin ja jäädytetty.
juhop
Viestit: 11
Liittynyt: 28 Joulu 2011 16:29
Paikkakunta: Järvenpää

Viesti Kirjoittaja juhop »

Mites nämä hammastunturin porot kulkee etelään? Voit laittaa yksityisviestilläkin lisätietoja.

Vai onko tähän vuodenaikaan jo syksyn porot syöty?
Vastaa Viestiin