Radioamatöörit vaeltajat

windtlker
Viestit: 4
Liittynyt: 11 Elo 2010 01:56
Paikkakunta: Espoo

Radioamatöörit vaeltajat

Viesti Kirjoittaja windtlker »

Ei täällä sattuisi olemaan ketään joka olisi/tuntisi jonkun, joka on vaeltava radioamatööri? Kun ihmiset tuntuu raahaavan painavia kameralaukkuja sun muita tarvikkeita, niin luulisi, että joku olisi ehkä joskus jotain kannettavaa kapulaakin kantanut mukanaan.Tietysti hyvin metsäisillä alueilla kuuluvuus voi olla vähän heikompaa, ja erityisesti Lapissa väkeä harvassa, mutta koska Lapissa on tuntureita ja enemmän puutonta aluetta, niin päätinpä tämän ketjun tälle alueelle perustaa.

Ajattelinpa, että jos täällä sattuu olemaan muitakin radioamatöörejä, niin voisivat täällä ilmoittautua ja kertoa kokemuksia, että tuleeko kapulaa kannettua reissuilla mukana, ja onko tullut yhtään yhteyksiä missään vaellusreissujen varrella ja miten (toistimien kautta vai jollain tietyllä taajuudella)? :)

Tietty jos tätä sattuu lukemaan joku, joka on joskus kokeillut kantaa vaelluksella vapaasti käytettäviä, kaupoista helposti saatavissa olevia PMR-puhelimia, niin voi myöskin ilmoittautua oman radiokutsumanimensä kera :)

73 de OH2FLI


Avatar
rautu
Viestit: 6662
Liittynyt: 26 Tammi 2006 23:03

Viesti Kirjoittaja rautu »

En ole radioamatööri, mutta omistan skannerin, jota tulee silloin tällöin kuunneltua. Lähinnä Neste oil rallyn aikaan, kun täällä on enemmänkin liikennettä.

Riekkometsästysreissulla olen kuitenkin PMR-puhelimia kuljettanut mukana porukan yhteydenpitoa varten. Mitään muuta radioliikennettä ei ole PMR-puhelimista kuulunut, kuin oman porukan ääntelyitä.
Omien puhelimieni kantavuus on sen verran heikko, vaikka avotunturissa ollaan metsästeltykin, että tuskin kovin kaukaa mitään kuuluisikaan.
Kuva
Ei oo häränpäivää!!
jaakko33
Viestit: 532
Liittynyt: 06 Helmi 2009 15:07

Viesti Kirjoittaja jaakko33 »

Suomalaiset hamit on melko laiskoja liikkumaan, mutta ainakin kolme radiourheilumuotoa löytyy Suomestakin. Siis radiosuunnistus, Kansallispuistojen aktivointi sekä kansainvälisempi SOTA-aktivointi. Kansallispuistoista löytyy tämä uutinen

http://www.luontoon.fi/news.asp?Section=1603&Item=19969

Käsikapulalla voi saada yhteyksiä jossain järvisuomessa, jos kiipeää sopivan mäen päälle ja joku lähistöllä viitsii kuunnella taajuutta. Lapissa vasta-asemaa löytyy harvemmin.

73 seitsemänbeeäffä
IkiHonka
Viestit: 5848
Liittynyt: 11 Tammi 2006 23:42
Paikkakunta: Hundrakommun

Re: Radioamatöörit vaeltajat

Viesti Kirjoittaja IkiHonka »

windtlker kirjoitti:Ei täällä sattuisi olemaan ketään joka olisi/tuntisi jonkun, joka on vaeltava radioamatööri?
Matsoni nyt ainakin.

Itekin vanha titari, mutta ei oo tullut sekaannuttua radioamatöörihommiin. Joskus oli mielessä, vaan jäi ajatuksen asteelle. Olis pitänyt silloin tuntea joku harrastaja... se on joskus pienestä kiinni. Tosin noita harrastuksia on kertynyt niin paljon, että osa on pitänyt hyllyttää, kun ei kaikkeen ehdi ja uutta pukkaa...
"Mies menee ja mies tulee ja mies vastaa itse kulkemisistansa"
Ikis the I
ikihonka koiranhäntä hotmail piste com ikihonka koiranhäntä hotmail piste com ikihonka koiranhäntä hotmail piste
jaakko33
Viestit: 532
Liittynyt: 06 Helmi 2009 15:07

Viesti Kirjoittaja jaakko33 »

Minulta saa lisätietoa tuosta englantilaisten radioamatöörien kehittämästä Summits On The Air ohjelmasta, jos jotain kiinnostaa. Asiaa harrastamattomille voi kertoa, että lyhytaalloilla tunturien ja vaarojen laelta yhteydet pidetään yleensä Suomen ulkopuolelle. Omassa logissani on ainakin maita Saksa, Itävalta, Belgia, Venäjä, Ukraina, Ranska, Unkari, Englanti, Tsekit, Ruotsi, Norja, Puola ja Sveitsi. Tämä vaatii tietysti jotain osaamistakin ja tämä on myös radiourheilua.

seitsemänbeeähvä, omakutsu toimii
Hanski1
Viestit: 116
Liittynyt: 13 Tammi 2006 09:44

Viesti Kirjoittaja Hanski1 »

Millaisilla radioilla tuommoisia puheluja voi pitää, ja minkälainen antenni??
Isovarvas
Viestit: 264
Liittynyt: 13 Heinä 2007 09:16
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Isovarvas »

En ole radioamatööri minäkään, mutta ilmeisesti niitä maastossa kuitenkin liikkuu. Vätsärissä pari viikkoa sitten bongasin polun varresta OH#XXX -tyyppisen koodin kaiverrettuna jonkun pitkospuun tai vastaavan kylkeen. En kyllä muista että missä, mutta jossain siellä.
Ursus
Viestit: 9510
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Aktiiviamatööri viestitti kuulleensa useita noista kansallispuistoista yhteyksiä pitäneistä lähinnä 80 metrillä.
Tiedoksi kaikille asiaa täysin tuntemattomille, että noiden amatöörien käyttämien radiolaitteiden hallintaan ja käyttöön vaaditaan tutkinto ja Telelaitoksen virallinen lupa. Eli ei kannata ostaa laitteita jos ei ole radioamatööritutkintoa ja asemalupaa, ellei halua mm sakkoja.
Asiasta enemmän kiinnostuneet voivat googlata radioamatöörien sivuille.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
Reporanka
Viestit: 9
Liittynyt: 22 Maalis 2010 13:55

Viesti Kirjoittaja Reporanka »

Ilmoittaudutaan nyt vaeltelevaksi amatööriksi... tosin radioaktiivisuus on laskenut niin alhaiselle tasolle ettei herkkyys vastaanottimissa riitä yhteydenpitoon. Laitteet odottelee komerossa, vaikkapa vaellusinnon hiipumista tai aikaa parempaa.

Ainakin lapin alueella yhteydet jäänee vähiin, kun VHF alueenkaan kantamat ei toistimille riitä ja vähänä aktiiviset asemat muutenkin. Matkalla toki juttuseuraa löytyy asianharrastajista. Lienee kapula turha tunturissa, PMR:ää voi tietysti porukan sisäiseen viestintään käyttää.
Omaa kokemusta ei toki tunturialueen QSOista ole, aktiivisuus keskittyi lähinnä titari-osastolle ja HF-alueille.
73, OH6MQE
jaakko33
Viestit: 532
Liittynyt: 06 Helmi 2009 15:07

Viesti Kirjoittaja jaakko33 »

Hanski1 kirjoitti:Millaisilla radioilla tuommoisia puheluja voi pitää, ja minkälainen antenni??
Jos tunturin huipulla on ongenvapa pystyssä, niin kyseessä on todennäköisesti radioamatööri. Tekniikka on sinänsä ikivanhaa ja sitä on käytetty jostain ensimmäisestä maailmansodasta lähtien. Eli siis langatonta sähkötystä (tästä Marconille ja Braunille Nobelin palkinto 1909). Tältä se näyttää



Radioamatöörien käsikapulan kantama on muuten hyvä kysymys. Teoriassa 1000 m:n korkeudessa radiohorisontti on 120 km päässä, jos välissä ei ole muita esteitä. Sveitsiläiset ja norjalaiset ovat muuten varmasti miettineet näitä asioita aika paljon.
Isovarvas
Viestit: 264
Liittynyt: 13 Heinä 2007 09:16
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Isovarvas »

Samaan kastiin taitaa mennä DX-kuuntelu. Maailmanradio reppuun mukaan ja antenneja autiotuvan katolle virittelemään. Siinä menee talvi-ilta kaukomatkaillessa sähköisen median parissa erämaassakin, jos sille tuulelle sattuu. Maailmanradiothan ei kevyimmillään mitään isoja möhkäleitä ole, ja varmaan moni niitä mukana kantaa ihan vain retkiradion ominaisuudessa. Mutta pakatapa joku Grundig Satellit pattereineen rinkkaan... eipä sinne savotan yläosastoon paljoa muuta sitten mahdukaan.
matsoni47
Viestit: 790
Liittynyt: 03 Tammi 2009 23:18
Viesti:

Viesti Kirjoittaja matsoni47 »

Kappas, en olekaan ainoa joka kanniskelee ylimääräistä painoa repussaan. Lähtenen piakkoin Kemihaaran maisemiin ja mukaan tulee Yaesu FT817, dipoliantenni 80/40m aaltopituuksille.
3W teholla olen sieltä pitänyt etelään yhteyksiä, QSO:ja.
Radioamatööritaajuuksilla ja laitteilla saa pitää yhteyksiä kun on läpäissyt tutkinnon. Ei kauhean vaikea, siinä on sähkö- ja radiotekniikan alkeet sekä tärkeimpänä kansainvälinen radioliikenne, erityisesti hätäliikenne painotetaan voimakkaammin.
Olen muutaman kurssin vetänyt. vastannee vaativuudeltaan jotain laivurikurssia tai autokoulua.
Tietoa aiheesta saa www.sral.fi.
Aiemmin tein pienen sähkötysradion itse vanhoista romuista, mutta nyttemmin käytän SSB modea,(puhe), ja muutenkin sillä voi kuunnella pakolliset uutiset ja sään, joten päädyin kaupalliseen radioon vaikka sen virrankulutus kuuntelussa on moninkertainen. 2,5-3Ah akku mukana.
Voin ilmoittaa hieman lähempänä lähtöhetkeä skediajan, (sovittu yhteysaika ja taajuus), jolloin olen yhteydessä etelään. radioamatööritaajuuksien kuuntelu on vapaata vaikka lähetin vaatii tutkinnon.

Ratiosissi OH1FU
Kairankulkija
Viestit: 1
Liittynyt: 06 Syys 2010 00:47

Viesti Kirjoittaja Kairankulkija »

Jo vain!

Täytynee minunkin ilmoittautua myös vaeltavaksi radioamatööriksi. Tunturiin en juurikaan ole hamssivehkeitä kanniskellut kun on tuota muutakin kannettavaa yllin kyllin. Nyt kuiteskin tuo SOTA touhu saattaa aiheuttaa jonkinmoista kiinnostusta ottaa myös joku QRP rigi mukaan.

73 Harri/OH6VM
Avatar
pena
Viestit: 1396
Liittynyt: 18 Tammi 2006 08:33
Viesti:

Viesti Kirjoittaja pena »

Isovarvas kirjoitti:Samaan kastiin taitaa mennä DX-kuuntelu. Maailmanradio reppuun mukaan ja antenneja autiotuvan katolle virittelemään. Siinä menee talvi-ilta kaukomatkaillessa sähköisen median parissa erämaassakin, jos sille tuulelle sattuu. Maailmanradiothan ei kevyimmillään mitään isoja möhkäleitä ole, ja varmaan moni niitä mukana kantaa ihan vain retkiradion ominaisuudessa. Mutta pakatapa joku Grundig Satellit pattereineen rinkkaan... eipä sinne savotan yläosastoon paljoa muuta sitten mahdukaan.
DX-kuuntelijoilla on Lemmenjoen seuduilla vakituinen vuokrakämppä, missä käy porukoita kuuntelemassa läpi talvikauden. Radiokelit ovat siellä yleensä erittäin hyvät, mutta vaeltamistahan se ei missään nimessä ole. Autolla pihaan ja autolla pois. Pitkien lanka-antennien huolto tarvittaessa taitaa olla ainoa syy pistäytyä ulkona.
Omia polkuja kuljemme me, jotka emme löydä toisten tallaamia ...
Matsoni48
Viestit: 35
Liittynyt: 14 Loka 2021 22:38
Paikkakunta: Nakkila

Re: Radioamatöörit vaeltajat

Viesti Kirjoittaja Matsoni48 »

Nonni, täällä taas. Kohta on ahkio pakattu ja radio mukana Nyt amerikkalainen Elekraft KX2, 10W maks teholla, kaikki modet.
Jo kauan olen sitä harrastanut. Talviaikaan yleensä pitää olla kämpässä hiljaa niiden vehkeiden kanssa ja kysyä jos saa hetken kokeilla yhteyttä. Yleensä lokiin on tullut muutamia kymeniä yhteyksiä etelä Suomeen. Joskus koko Eurooppa änkesi päälle kun olin Floora Fauna alueella Patvinsuolla ja kaikki halusivat yhteyden, eli puiston lokiinsa.
Oli onneksi sen verran kissan kokoisia paarmoja, että sanoin sen syyksi ja pistin aseman kiinni.
kevyimmillään asemani kaikkineen on painanut 800g, siis antenni, virtalähde ja kuulokkeet sekä sähkötysavain. Se muuten oli esitteillä tekniikan museossa aihepiiriin kuuluvassa näyttelyssä. Hintaa sille tuli 10€ jos ei työpalkkaa lasketa.(Suurin osa osista tulli vanhoista elektroniikkaromuista) Pixie qrp hakusanaksi nettiin niin saa kiinasta rakennussarjan jopa alle 10E. Silloin ollaan kyllä tarkasti yhdellä kiinteällä taajuudella, eli kiteellä
Se vain on hieno tunne kun koko valtakunta saisi olla sähkötöntä korpea ja vain 2 pikkuista radiota pitää keskenään yhteyttä.
Pidimme Porissa viime syksynä radioamatöörikurssin ja tulihan sieltä jokunen uusi jäsen kerhoomme.
73 de OH1FU Matti
Vastaa Viestiin