Ahkion pakkausjärjestelmä

tyy

Ahkion pakkausjärjestelmä

Viesti Kirjoittaja tyy »

Huonosti pakattu ahkio on kiikkera ja kaatuilee tämän tästä. Näin kävi minulle ensimmäisenä päivänä pääsiäisvaelluksella, koska olin pakannut ahkion huolimattomasti. Oli kai kiire johonkin.

Kuva

Siinä ahkiota pystyyn nostellessa tuli mieleen taas aemminkin vaivannut asia, että pitäisi olla modulaarinen pakkausjärjestelmä, jossa olisi ahkion muotoon tehtyjä kasseja yms, jotka soljahtaisivat paikalleen automaattisesti, palapelin tapaan. Näin ei tarvitsisi koskaan miettiä mihin mikäkin nyssäkkä tulee ja paketista tulisi automaattisesti ryhdikäs.

Minulla on Biltemasta ostettu kankainen kylmälaukku, johon sopii ruuat ja koko keittiö. Se sopii täsmälleen Savotan Paljakan keskelle. Samanlaisia moduleita kaipaisi koko ahkion pituudelta. Makuuhuone yhteen, työkalut toiseen, varavaatteet kolmanteen jne.

Varmaan joku on miettinyt asiaa ja ehkä tuollaisen toteuttanutkin.

Haastelimma tästä aiheesta muistaakseni Ikiksen kanssa vuosi sitten, mutta se sittemmin unohtui. Täytyy laittaa mietintämyssyyn ens talveksi.

Kuva


Ahjo
Viestit: 116
Liittynyt: 19 Touko 2007 20:42

Viesti Kirjoittaja Ahjo »

Eräässä näkemässäni itserakennetussa ahkiossa mitat oli valittu siten että sisään sopi muovisia säilytyslaatikoita (~20-30 l). Vaikutti erittäin näppärältä. Laatikot toki painavat jonkin verran mutta tuo ei nyt suuri puute ole. Lähes kaikkiin ahkioihin tietysti sopii erilaiset kankaiset putkikassit/vast sisään.
Ursus
Viestit: 8537
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Missä sinä olet minun ähkiöni nähnyt? ;)
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
Hamalainen
Viestit: 3508
Liittynyt: 12 Tammi 2006 09:40

Viesti Kirjoittaja Hamalainen »

Hanki kuule savenmaalta ruåttalainen lasikuituahkio niin ei kaadu ja mahtuu tavaraa riittävästi mukaan :D
AnttiH
Viestit: 1325
Liittynyt: 06 Kesä 2006 19:29
Viesti:

Viesti Kirjoittaja AnttiH »

Meitsi osti ahkioon ruokia varten ihan normaalin n. 35 litran muovilaatikon lukittavalla kannella: ei haittaa vaikka ahkio kaatuu. Osa ruoiasta pakataan tämän lisäksi n. 40L kanoottipusseihin. Makuupusseille ostin vedenpitävät kanoottipussit (oisko 60 tai 80 litraiset). Vaatteet pakkaan 90 litran vedenpitävään base camp -kassiin tyyliin The North Face - ostin tosin halvemman version. Keitinlaatikko pitäisi vielä saada jostain. Teltta omassa pussissaan sekaan ja telttakaaret erikseen. Polttoaine omiin kannuihinsa.

Ahkioni on n. 200cm pitkä ja 55cm leveä eli huomattavasti normaalia isompi.

Modulaarisuus toimii seuraavasti: teltta kasaan, vaatteet sisälle laukussa, makari perässä vedenpitävässä pussissa, laatikko esille ruoanlaittoon, sapuskat mukaan ruokalaatikossa ja polttoaineet pulloissa. Kaikki oleellinen on nopeasti siirreltävissä, eikä mikään kriittinen tavara pääse kastumaan lumen ryöpsähdellessä ahkioon sisälle. Ruoka, vaatteet ja makuupussi ovat kaikki suojattuja vaikkapa polttoainekanisterin hajoamiselta.
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

Oma "vakioitunut" pakkaussysteemi on seuraava:
- ahkion perään (joka hieman kapenee kulmistaan): leirijalkineet, bensa kannut
- seuraavaksi: Tatonka Barrel-laukku, jossa ruuat (ja vaatteet)
- seuraavaksi: Keitinlaatikko tai keittiölaukku (, jossa keitin ja vaatteet)
- kärkipiikkiin (voimakkaasti kapeneva keula): taukoeväät pakkauspussissa, untuvatakki ja rukkaset survottuna tavaroiden sekaan
- päälle teltta rulla makuualustoineen
- makuupussi on kanoottisäkissä keitinlaatikon päällä tai tyhjemmässä kassissa
- lisäksi ahkion pohjalla/sivussa voi olla varasauvaa, harjaa, lumilapiota, jne.

Se, mitä pitäisi vielä kehittää olisi kevyemmät ja pakkautuvammat leirijalkineet, jotka sopisivat vaatekassiin ja kunnollinen kassi taukoeväille. Onnistuin viime reissulla hajottamaan yhden geneerisen ympyräpohjaisen makuupussin pakkauspussin tuossa käytössä. Oli kai huonoa laatua kun hajosi, mutta pussi ei ole paras käyttöliittymäkään. Mietin, että ompelisin tukevasta kankaasta ahkion keulan muotoa mukailevan kassin. Kassiin väliseinä (syvemmälle puolelle pullot, matalammalle eväät), sulku vetoketjuläpällä, kantokahva nostamiseen ja ehkä seiniin jäykisteeksi vähän solumuovia. Kärkipiikistä taukoeväiden (ja -vaatteiden) käyttö onnistuu, vaikka telttakäärö on ahkion päällä, mutta käytettävissä oleva aukko on pienehkö, joten ryhdikäs kassi helpottaisi käyttöä.

Ja yksi avaintekijä mukavaan ahkion vetämiseen on sovittaa tavaramäärä ahkion kokoon. Ja kannattaahan se silloinkin pakata tasapainoiseksi. Kahdella viime talven reissulla sain ahkion kaatumaan vain kerran niin, ettei se oiennut hiihtämällä ja aisasta nykäisemällä. Sekin kaatui Mallan luonnonpuiston rinteessä ahkiota perä edellä alas laskiessa...
Avatar
Pekka
Viestit: 4241
Liittynyt: 12 Tammi 2006 08:26

Viesti Kirjoittaja Pekka »

Ahkiosta saa tekemällä aivan millaisen haluaa. Pitäisi vaan ensin määrittää (standardisoida) ne modulit, koska todennäköisesti ne ovat vielä erilaiset eri käyttäjillä.
Kun eksyn, lähden kotiin.
Eeke
Viestit: 138
Liittynyt: 24 Heinä 2006 10:52
Paikkakunta: Uusimaa

Viesti Kirjoittaja Eeke »

Itse ajattelin ompeluttaa äitimuorilla ahkiooni 5 kpl 40cmx40cm+60cm kasseja ohuesta ripstopista, jolloin ahkiopussit eivät paina itsessään mitään ja ovat kuitenkin lumenpitäviä sekä helppoja heittää telttaa tai apsidiin. Jos oikein viilaisi, niin kassien pohjat voisivat olla teltanpohjakangasta.

Helpointa olisi kyllä tilata 5 kpl sportnett.no:n paris ES:n puolipusseja. Ne lienevät kutakuinkin sopivan kokoisia.

Tähän saakka olen pakannut tavarat untuvanailonista tehtyihin pusseihin, jotka ovat olleet sitten "basecamp" kassissa ja ikea sinisessä kassissa. Näiden kassien päällä on ollut makuualustarullat ja taukoasut avoimina. "Basecamp" kassi tuo vaan pari kiloa turhaa painoa, joten ensi reissulle on tarkoitus keventää ainakin siitä.

Keitin ja kattilat on mulla ollut viimereissulla ahkionkeulassa ja varapolttoainepullot perässä. Noille voisi kyllä tehdä jonkun paremman ratkaisun, jotta pullot eivät pyörisi ahkion pohjalla pakkausvaiheessa. Joku laminoitu pulloteline takareunaan voisi olla mahdollinen tai sitten vähän tukevampi kassi.
Avatar
johtamaa
Viestit: 1691
Liittynyt: 26 Helmi 2007 20:52
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja johtamaa »

Eeke kirjoitti: Keitin ja kattilat on mulla ollut viimereissulla ahkionkeulassa ja varapolttoainepullot perässä. Noille voisi kyllä tehdä jonkun paremman ratkaisun, jotta pullot eivät pyörisi ahkion pohjalla pakkausvaiheessa. Joku laminoitu pulloteline takareunaan voisi olla mahdollinen tai sitten vähän tukevampi kassi.
Hommasin Motonetistä polttoainekanisterin ja tyhjensin pullot siihen. Nyt eivät enää pyöri ahkion pohjalla. Hintaa tuli noin neljä euroa. Muuten tavarat ovat joko ahkiossa siltään tai sitten yhdessä isossa kassissa, jonka nostan telttaan sisälle.
Avatar
TiMoKo
Viestit: 3146
Liittynyt: 09 Huhti 2006 16:20
Viesti:

Viesti Kirjoittaja TiMoKo »

Oma "järjestelmä" oli viime reissulla seuraava.
Kaksi muovilaatikkoa (Hammarplast) joiden koko oli n. 400x300x190 ja 400x300x110. Laatikoissa kätevästi lukittavat kannet ja laatikot menevät tarvittaessa sisäkkäin.
Isompaan laatikkoon pakkasin päivällisruuat, leivät yms ja pienempään laatikkoon aamupalat, välipalat yms.
Sijoitin laatikot ahkioon päälekkäin ahkion takaosaan siten että laatikoiden taakse sopi vielä trangia, marinol-pullo ja kaasupullo sekä pesuaineet ja tarvikkeet yms.
Laatikot menee hyvin ahkion pohjalle ja laatikon sivuille sopii esim voirasiat yms
Ahkion pohjalle telttakepit, vara-aisat ja "jääkaappitavarat" eli tuoreet lihat, leikkeleet yms.
Laatikoiden eteen makuupussi, teltta, kengät, ((hätä)varavaatteet tiivisti pakattuna).
Ahkion keulaan korjaussarja, varakärki, varasommat, avaruushuopa, hygieniavarusteet yms.
Ahkion päälle patja taukojen istuinalustaksi.
Varasauvat ja lumilapio ahkion päälle.
Rinkassa kuivat vaihtovaatteet, vaihto käsineet, taukotakki, kämppätossut, ea-välineet, otsalamppu, lisäjuomat (taskussa pari ohutta "taskumattia", rinkan suoja.

Loppureissussa kaikki ruuat pienemmässä laatikossa, laatikot sisäkkäin ja isompaan laatikkoon pienemmän laatikon alle sai laittaa kaikki roskat.

Laatikoihin ruokien pakkaaminen on mielestäni hyvä tapa, sinne ne saa tosi tiukasti pakattua, sieltä ne helposti löytää, helppo siirtää ruuanvalmistuspaikan viereen ja sieltä pois. Ja kun laatioihin alkaa tulla tilaa, ne voi halutessaan pakata sisäkkäin.

Vaihtovaatteet taas selässä, niin tauolle tullessa sai helposti taukotakin päälle tai yöpaikalle tullessa ei tarvinnut ensimmäisenä aukoa ahkota, vaan sai vaihtaa kuivat vaatteet päälle ja sen jälkeen sai rauhassa aloitella muut touhut.

Minulle sopiva "järjestelmä"
Maailman suurinta viisautta on jälkiviisaus, valitettavasti sitä ei voi käyttää etukäteen.
"vaikkapa hulluna pidettäisiin"
https://timokokairankiertaja.blogspot.com/
AnttiL
Viestit: 45
Liittynyt: 09 Huhti 2008 12:22
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja AnttiL »

Vedenpitäviin pusseihin ("kanoottipusseihin") kaikki mikä voi kastua, mielellään mahdolllisimman useaan jotta saa tiiviin ja matalan kuorman, sitten painavat jutut kuten kirves ja saha suoraan pohjalle. Keittimet, ruokailuvlineet ym kasseihin. Tavarat kelin mukaan sitten sijoiteltuna eli jos oikein sohjokeli niin minun ahkio tahtoo omaan mieltymykseen nähden ohjata liikaa (jalakset purevat kiinni) jos painoa liikaa keulilla siispä ruuat ja painavat jutut taakse ja vastaavasti avotunturissa hankikelillä missä ohjaavuutta tarvitaan sivurinteessä niin aamulla voi sijoittaa painoa eteen tai kaikkea sitten väliltä sen mukaan miten tuntuu.

Kokoon painettaville jutuille eli vaatteille, makuupussille ym. nuo kanoottipussit ovat siitäkin käteviä, että kun oikein polven alla ruttaa ilman pois ennen sulkemista niin jäävät pieniksi kun ovat ilmatiivitäkin ja kuorman siis saa siten matalaksi.

Kovin on korkeita nuo pakkaukset teidän kuvissa :)
Toki vaellusahkioni on 180 cm pitkä, jolloin esim paljakkaan nähden saa matalamman kuorman, mutta ei se kyllä kaatuilekkaan juuri koskaan.

Eli pakkausjärjestelmä minulla=pienet (30-60 litran säkkejä muistaakseni) vedenpitävät pussit, selvästi erivärisiä jolloin heti näkee mitä on missäkin (jos muistaa "värikoodit"), tavaroille joille ei kastuminen haittaa niin kangas kassit.
Avatar
-KP-
Viestit: 250
Liittynyt: 01 Maalis 2010 13:36

Viesti Kirjoittaja -KP- »

Eipä ole paljon lisättävää.

Vaatteet minä olen laittanut Hollannin armeijan kopressiopussiin.
http://www.varusteleka.fi/showproduct.p ... _2IL10ZVUR

En ole rypenyt paljon veden kanssa, en tiedä kestääkö hyvin.
Voisihan sitä tietysti käyttää vielä muovipusseja.....

Mutta materiaali on vahvaa ja remmeillä saa ilmat pihalle, eikä maksa paljoa.
tyy

Viesti Kirjoittaja tyy »

Ka, niit kanoottisäkkeihä miulla siellä just on. Ekana päivänä pakkaus oli huuolimaton ja kuorma korkea niinku näkyy ja nurin mentiin. Sen jälkeen ahkio ei kaatunut kun pakkasin paremmin.

Tämmöstä säätämistä, kun oli vasta toinen täysimittainen talvireissu. Eiköhän ne tavarat sinne paljakkaan ala jo ensi talvena mennä oikeille paikoilleen.
Avatar
seppo
Viestit: 2632
Liittynyt: 17 Tammi 2006 22:49
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja seppo »

Tuo tavaroiden pakkaaminen vedenpitävästi on tärkeintä. Käytännössä aina jostain raosta ja jotenkin muuten lunta pääsee ahkioon, ja reissussa sen poistaminen on hankalaa. Lumi taikka vesi pyörii ahkion pohjalla ja siten vedenpitävyys on tärkeää.

Jos ruokia vie tuvalle, sisään esimerkiksi yön ajaksi, myös myyrän tekemien vahinkojen estäminen on tärkeää. Muutoin huomataan aamulla, että myyrä on käynyt nakertamassa ruisleivän nurkkaa. Olen miettynyt peltisen ruokalaatikon ottamista. Onko kellään kokemuksia? Vai mikä olisi vielä suositeltavampi?
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

seppo kirjoitti: - -
Jos ruokia vie tuvalle, sisään esimerkiksi yön ajaksi, myös myyrän tekemien vahinkojen estäminen on tärkeää. Muutoin huomataan aamulla, että myyrä on käynyt nakertamassa ruisleivän nurkkaa. Olen miettynyt peltisen ruokalaatikon ottamista. Onko kellään kokemuksia? Vai mikä olisi vielä suositeltavampi?
Viime vuoden Paistuntureiden hiihtelyllä ruuat pysyivät tuvissakin koskemattomina Tatonkan kassissa kun sulki vetoketjun ja nosti kassin eteiseen roikkumaan (yleensä eteisen seinällä on koukkuja tai nauloja tähän). Peltilaatikko tuntuu hieman liioittelulta, ehkä sellainen muovinen Hammarplastin laatikko riittäisi?
Vastaa Viestiin