Makuualusta talviretkeilyssä

sepe
Viestit: 180
Liittynyt: 20 Marras 2007 09:24
Paikkakunta: Espoo

Makuualusta talviretkeilyssä

Viesti Kirjoittaja sepe »

Ostin jokunen vuosi sitten ilmatäytteisen makuualustan, joka on huomattavan mielyttävä umpisolumuoviseen verrattuna ja vie pakattuna paljon pienemmän tilan. Olen käyttänyt tuota ilmatäytteistä alustaa myös talvella, mutta vime aikoina on alkanut hieman mietityttämään onko se kuitenkaan kovin järkevää. Nimittäin jos alustaan tulee reikä tai venttiili prakaa niin sitten loppuikin nukkumiset (ainakin mielyttävät) sillä reissulla. Tokihan patjaa voi yrittää korjata reissussa, mutta oma vaivansa siinäkin on. Olenkin yhä vakavammin alkanut harkita paluuta umpisolumuovisen alustan käyttöön talviretkeilyssä sen huolettomuuden vuoksi.

Onko kukaan muu pohdiskellut samaa asiaa ja minkälaiseen lopputulokseen olette päätyneet?

-SF


Avatar
Sokosti Suomujoki
Viestit: 2405
Liittynyt: 26 Syys 2008 22:37

Viesti Kirjoittaja Sokosti Suomujoki »

Pohdiskelin samaa asiaa eräänä kesänä Kivipään kupeella, kun piti herätä parin tunnin välein puhkumaan ilmaa Expedin venttiilin annettua periksi ensimmäisellä reissulla. Nyt käytän vain ja ainoastaan solumuovia, sen verran hankalaa oli takuuasian hoito.
Jokainen gramma on liikaa - http://sokosti.wordpress.com/

"Kyseinen nimimerkki SS on niitä joiden viesteissä ei useinkaan ole mitään perää. Sen olen todennut niin monesti vuosien aikana. " - Eräkulkuri
Avatar
johtamaa
Viestit: 1693
Liittynyt: 26 Helmi 2007 20:52
Paikkakunta: Hämeenlinna
Viesti:

Viesti Kirjoittaja johtamaa »

Olen myös luopunut ilmatäytteisistä patjoista. Solumuovinen ei petä edes kovilla pakkasilla.
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

Itselläni on sama mietintä menossa, mutta niinpäin, että siirtyisinkö pumpattavaan patjaan? Saksasta saisi edullisesti Expedin DLX-kokoisia eristettyjä ilmapatjoja ja uskoisin, että ne parantaisivat nukkumismukavuutta aikalailla. Pehmeästä lumesta ja muutamasta solumuovipatjasta huolimatta käteni on alkanut puutuumaan tänätalvena kyljellänä nukkuessa...

Ilmapatjan lisäksi teltan pohjalla on 10mm solumuovinen kokolattiamatto, joten ilmapatjan puhkeaminen ei ole ihan katastrofaalista, muttei mukavaakaan. Lisäksi voisi tietysti pakata varoiksi mukaan yhden tavallisen Ridgerestin, mutta se ei tunnu oikein järkevältä. Varamakuualusta kuulostaa jo vähän liioittelulta...

Kuinka monella (Expedin) eristetty ilmapatja on sanonut työsopimuksensa irti kesken reissun?
Avatar
Pepi
Viestit: 7437
Liittynyt: 23 Tammi 2006 18:16

Viesti Kirjoittaja Pepi »

Korpijaakko kirjoitti:Kuinka monella (Expedin) eristetty ilmapatja on sanonut työsopimuksensa irti kesken reissun?
Eristämätön Exped on vaihtunut takuuseen riittävän tiuhaan. Malli vaihtunut samalla ja nyt uusimmat ovat kestäneet. Untuvaeristeinen on kestänyt. Mielestäni vikamekanismi on ollut sellainen, jolle eristämätön patja on alttiimpi kuin eristetty. Ylitäyttö liian kovaksi on pahasta.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
Avatar
Tura
Viestit: 1525
Liittynyt: 20 Elo 2006 09:55

Viesti Kirjoittaja Tura »

Kaksi umpisolua päällekkäin on lämmin ja varma valinta.

Tura, retkeilijäturisti
hannes
Viestit: 10808
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Viesti Kirjoittaja hannes »

Talvella Thermarest L päällä ja Therma Z-rest alla.
Avatar
sepeteus
Viestit: 1184
Liittynyt: 18 Tammi 2006 13:28
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja sepeteus »

En ole likikään grammanviilaaja, joten alustana kuljetan kesin talvin Thermarestin kolmesenttiä paksua ilmapatjaa, jonka kierrän loppupakkauksessa vanhan metrin pitkän solumuovisen patjan sisään. Maatessa pätkä on ilmapatjan alla.

Näin on mukana edes auttava varapatja, joka sekä kulkiessa että nukkuessa suojaa ilmapatjaa vahingoilta. Kertaakaan ei ole Thermari puhjennut ja on ostettu markka-aikaan. Ilmapatja on ollut käytössä yli 200 yönä. Korjaustarpeet ovat varuilta myös aina mukana.

Minusta systeemi toimii.
Lappi on vapautta kalenterin ja kellon orjuudesta.
Sissi
Viestit: 172
Liittynyt: 16 Tammi 2006 13:32

Viesti Kirjoittaja Sissi »

Tupla-alustan kannalla minäkin: Alla 16mm umpisolumuovialusta m/Tre Kronor, joku siuntiolaisfirma niitä aikoinaan trokasi Suomeen. Sen päälle "itsestään täyttyvä" Sudennahan Jaskan alusta, jota kyllä joutuu puhaltelemaan. Ainakaan toistaiseksi ei ilmatäytteisessä ole ollut venttiiliongelmia pakkasellakaan, alustan on saanut tyhjäksikin.

Ilmatäytteisen alusta mahdollisesti rikkoutuessa käytettävissä on kuitenkin se 16mm alusta + tyhjä ilmatäytteinen; pikkuisen toki kylmempää ja epämukavampaa.
kimski
Viestit: 33
Liittynyt: 24 Joulu 2007 02:17
Paikkakunta: Lahti

Viesti Kirjoittaja kimski »

Toissatalven pääsiäisretkellä hajosi vanhemman mallinen Exped Downmat 7 lopullisesti. Alustassa pysyi ilma noin kaksi tuntia nukkumakelpoisena, joten hienosta alustasta tuli lähinnä herätyskello, niinkuin Sokostillakin. Onneksi kyseessä oli lähiretkeily ja viimoinen yö maastossa, joten suuremmasta probleemasta ei ollut kyse. Sen jälkeen olen alkanut kantamaan mukana väh. 14mm solumuovia, niin varmuutena kuin lisäluksuksena. Itselläni ei ollut takuuvaihdon kanssa probleemia, tosin noin kolmisen viikkoa kesti saada uusi alusta, joka on onneksi uudempaa mallia.
maksaa
Viestit: 73
Liittynyt: 19 Tammi 2009 21:04

Viesti Kirjoittaja maksaa »

off topic tai ei mutta minkälainen takuu nuissa on?
Jaboo
Viestit: 89
Liittynyt: 20 Loka 2009 21:29
Paikkakunta: Riihimäki

Viesti Kirjoittaja Jaboo »

Meikällä on joku n.15-17mm tunturihaukka solumuovialusta ja sen päälle exped downmat 7 dlx, ja kun tuota teltan lattiapintaa riitää niin lisäksi noihin tyhjiin kohtiin muutama mikälie 10€ tarjoustalon alusta ja jonkun firman yrityslahjana saatu auringonottoon tarkoitettu picknik alusta joka on kokoa jotain 120x160, mukavasti riittä estämään altahohkaavan kylmyyden.

Tässä nyt hiihtoloman kunniaksi laitettiin tuo Kaitum pystyyn ja toissayö tuossa tuli oltua, onneksi oli vielä tuo mukava pikku lumimyräkkä tuomassa hieman tunnelmaa. Illalla oli joku -12c pakkasta ja mukava koilistuuli ja pyrytti. Yön aikana tuo tuuli sitten loppui ja sää selkeni, aamulla kun nokkansa työnti pihalle niin siellä odotti mukava -20c pakkasta. Hyvin kyllä tarkenin ja yöllä piti ottaa villasukat pois jalasta kun tuntuivat liian kuumilta makuupussissa, päällä oli smartwoolin kerrasto eikä muuta, makuupussina milletin untuvapussi, hyvin tarkeni tuossa -20c kelissä. Teltta oli kyllä kauttaaltaan melkoisessa huurteessa, sisätelttaa myöten ja makuupussin päälläkin ihan hentoinen kerros, pakkasta sisätiloissa oli -15c.

Aika paljon tuo auringonpaiste tekee, ulkona tänään päivällä -12c pakkasta ja sisällä teltassa +10, ilman mitään keitintä lämmittämässä, öiset huurteet häviävät aika hyvin.
Avatar
Sokosti Suomujoki
Viestit: 2405
Liittynyt: 26 Syys 2008 22:37

Viesti Kirjoittaja Sokosti Suomujoki »

Viiden vuoden takuu ensimmäisestä ostosta. Kaksi kertaa vaihdoin, sitten antoivat rahat takaisin. Vaati yhteydenpitoa Sveitsiin tehtaalle asti.
Jokainen gramma on liikaa - http://sokosti.wordpress.com/

"Kyseinen nimimerkki SS on niitä joiden viesteissä ei useinkaan ole mitään perää. Sen olen todennut niin monesti vuosien aikana. " - Eräkulkuri
Ässä
Viestit: 9
Liittynyt: 04 Tammi 2010 18:47

Viesti Kirjoittaja Ässä »

Mulla on ollut tämän talven käytössä Expedin Downmat 9 DLX patja,jonka alla käytän vielä paksua Thermarestin telamattoa. Kaksi patjaa vie tilaa ahkiossa mutta ovat luksusta pitkän päivän jälkeen. Itsellä on aina untuva/ilmapatjan lisäksi vara-alusta mukana jos sattuisi hajoamaan. Olen nyt nukkunut patjalla yhteensä 15 yötä pakkasissa, eikä mitään ongelmia. Kestänyt -28 pakkasia useamman yön.
Avatar
Pekka
Viestit: 4242
Liittynyt: 12 Tammi 2006 08:26

Viesti Kirjoittaja Pekka »

Talvella 15 mm:n solumuovi + kaksi 6 mm:n mustaa oikein tiukkaa ilmastointikanavien eristämiseen tarkoitettua solumuovia.
Pistämätön yhdistelmä.
Kesällä Prismasta ostettu 20 euroa maksanut ilmapatja. Just sopiva.
Kun eksyn, lähden kotiin.
Vastaa Viestiin