Lumikammeja

akuusist
Viestit: 607
Liittynyt: 15 Helmi 2007 14:34

Lumikammeja

Viesti Kirjoittaja akuusist »

Yksi tehty 27.12. Nuuksion Haukkalammelle. Jos on vielä ehjä niin säilynee jonkin aikaa kun nyt pakastaa. Helppo paikka kokeilla yöpymistä jos kiinnostaa. Avaa ensin katossa oleva ilma-aukko risulla rassaamalla. Saa korottaa jos on liiaksi painunut.

Olisi kiva jos tähän ketjuun ilmestyisi muitakin lumikammeja/luolia. Tulisi oiva tukikohta yön yli reissulle. Eikä tarvitse laittaa paikkaa tarkkaan. Tulee löytämisen iloa.


Avatar
Joonas Frisk
Viestit: 2119
Liittynyt: 04 Tammi 2007 18:56

Viesti Kirjoittaja Joonas Frisk »

Hyvä idis. Mutta kun ne tahtoo painua kasaan parissa kolmessa vuorokaudessa. Ainakin meikäläisen värkkäämät.
Joronjälki
Viestit: 187
Liittynyt: 11 Helmi 2006 12:58
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Joronjälki »

Onpa hyvä idea!
Kun nyt saisi aikaiseksi lähteä rakentelemaan. Sellainen on kyllä yksin melko työläs tehdä, pitäisi olla kaveri mukana. Kelit ovat tosiaan suosiolliset kerrankin myös täällä etelässä.
Muutama vuosi sitten tein lohkareista iglun keittiön ikkunan alle. Silloin oli sellainen lumituisku että yön aikana tuli lunta auratulle rivarin pihalle puoli metriä. Tamppasin sitten hankea suksilla ja siitä sain lohkareet, ja lisäksi aurauspenkasta joka oli kanssa kovettunutta.
Jostain olen lukenut ohjeen että lumimajoite pitäisi rikkoa kun sitä ei enää käytetä, siksi että jos se heikkenee ja sortuu vahingossa jonkun päälle. En kyllä pidä tuota kovin suurena vaarana, varsinkaan jos katon lumikerros ei ole kovin paksu.
Napakettu
Viestit: 885
Liittynyt: 05 Helmi 2007 20:16

Viesti Kirjoittaja Napakettu »

Oli vähän aikaa sitten mielessä kehoittaa porukkaa kasamaan kammeja kun kerran eteläänkin lunta tuli reippaasti mutta se jäi joulun jalkoihin, mutta hyvä että nyt puhutaan! Kammihan on mitä mainioin majoite, ja nyt hötölumen aikaan riuska ihminen sen takapihalleen rakentaa tunnissa, sitten vartoo pari tuntia että lumi hienosti sanottuna sintrautuu ennen kuin ryhtyy majoituspuuhiin. Siellä on mukava köllötellä,jos seinänpaksuus on 30-50 cm niin pakkanen ja urbaani melu pysyvät hyvin ulkopuolella.
MaKo
Viestit: 143
Liittynyt: 19 Helmi 2009 12:10
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

...kammi...

Viesti Kirjoittaja MaKo »

Ei o lumi vaan turvekammi joka on tehty kuruun karhukosken laavun tuntumaan.
En o itte sitä vielä nähnyt livenä mutta semmonen kuulemma on :wink:
Ja onhan siinä nyt luntakin päällä :lol:
Topa
Viestit: 142
Liittynyt: 27 Syys 2009 12:32

Viesti Kirjoittaja Topa »

On noita lumikammeja yritetty täälläkin rakentaa. Veljen, kenellä oli kokemusta lumikammien teosta aiemminkin, kanssa teimme sellaisen. Tamppasimme alustan, teimme lumikasan, laitoimme tikut ja annoimme kiteytyä pari tuntia. Sen jälkeen kaivuu puuhiin. Minä kaivoin sisältä, veli otti lumia ulos. Jätimme kammin sikseen kiteytymään pariksi päiväksi.

Kun tulimme takaisin oli katto sortunut sisään, tuntien työ aivan turhaan. Syyksi arvelimme liian paksun katon, joka olisi omalla painollaan sortanut katon, samoin kun sen etten kaivanut sisäkattoa riittävän pyöreäksi. :oops

Se minun lumikammi kokemuksista...
Jotta mitä että?
Arinakääpä

Viesti Kirjoittaja Arinakääpä »

Voe hyvä jyssääs!

Aenae myö, jotka ollaan synnytty viime vuostuhannella, osataan tehhä lumesta maja.

Se on se sama, jota kurssinkääneet sannoo lumikammeks ( pöljä nimi).

Iliman lummajan tekotaetoo ee ennen piässynnä porukoehin ja minullae olj joka vuosj omassa pihassa vähintäen yks, kutej jokkaesella kymmevvuotiaalla.

Näen se kääp:

Kasataan lumlapijolla ja/tae kolalla ihtesä korkunen kasa lunta. Jos out persjalakanen taekka suuruuvehhullu, muuta mitotusta.
Sittä taputellaan raata- taekka lumlapijolla kasa tiiviiks ja jätetään yöks kovettummaa.
Uamulla aletaan kovertammaan raatalapiolla sisältä ontoks.
Ove etteen pannaa joku levy esteeks, jotta kissat ee kää kuseksimassa sisälle.

Näen se kestää piäsijäeseen ja voep vaella katolla kävellä :wink:
Joronjälki
Viestit: 187
Liittynyt: 11 Helmi 2006 12:58
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Joronjälki »

Lähden viikonlopuksi Torronsuolle tekemään lumikammin. Jos jollakulla on joutavaa aikaa niin tervetuloa mukaan talkoisiin, omat kaivuuvälineet mukaan. Menen sinne jo huomenna elikkä perjantaina iltapäivällä tai illalla, ja kammia meinaan rakentaa lauantaina. Tarkempi paikka on Kiuassaari, se on suolla Porin tien päässä oleva iso saareke. Ja vielä tarkempi on pohjois- tai itäreuna ettei kavätaurinko sitä niin pian sulata. Palailen kotiin sitten sunnuntaina kammissa hyvin nukutun yön jälkeen.
akuusist
Viestit: 607
Liittynyt: 15 Helmi 2007 14:34

Viesti Kirjoittaja akuusist »

Iltalenkillä kasasin lumikiepin, tai miksikä tuollaista ryömintäkorkuista yhden miehen suojaa nyt sanotaan. Tuosta on jo muutama päivä, liekö enää pystyssä.
Rakennustekniikkana oli kaksi ilmalla täytettyä jätesäkkiä, ja lumen kasaus koiratyyliin etutassuilla kuopien. Kovettumisaikaa annoin puoli tuntia, sitten säkit pois ja tuntui riittävän. -10 astetta ja pilvistä. En kyllä tiedä onko tuosta mitään etua verrattuna siihen että kääriytyisi makuupussiin, muoviin, ja heittelisi vähän lunta päälleen.
Metsän Omena
Viestit: 3095
Liittynyt: 13 Tammi 2008 19:58

Viesti Kirjoittaja Metsän Omena »

Kireillä syysjäillä kokeiltiin aikoinaan seuraavanlaista konstia: Toinen sahasi moottorisahalla, tavallinen jääsahakin olisi sopivanpaksuisella jäällä käynyt, jäästä harkkoja. Toinen muurasi mökkiä kastamalla harkot veteen ja nostamalla ne seiniksi. Jäätyminen tapahtui samantien. Isommat palat katoksi. Paksummalla jäällä sahasimme jäähän vaaksan syvyisistä sahausrailoista ruudukon ja naputtelimme moskan sekä latan avulla harkot irti.
akuusist kirjoitti:Iltalenkillä kasasin lumikiepin, .
Siinä se on karttapala, josta näkyy miten ihmiset ovat pakkautuneet toiselle rannalle. Espoo on aina Espoo.
Joronjälki
Viestit: 187
Liittynyt: 11 Helmi 2006 12:58
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Joronjälki »

Onpa meillä etelänkin variksilla mahtavan hieno talvi menossa, lunta ja pakkasta riittää!

Nyt on Kiuassaaressa kammi jossa petipaikkoja kahdelle henkilölle. Se on saaren pohjoisreunalla niinkuin meinasinkin. Eipä näkynyt muita savusilmiä paikalla eikä kyllä ketään muutakaan ihmistä ja niin rakentelin kammin ihan yksin. Tuo jätesäkkien käyttö olikin hyvä ajatus, kiitos siitä akuusist. Laitoin ahkion nurin ja sen vierelle ilmalla täytetyt säkit ja sitten lapioimaan. Olipa kaivaminenkin paljon helpompaa. En kyllä saanut sitä lauantaina ihan valmiiksi joten nukuin teltassa ja tein kammin sunnuntaina loppuun. Yritin saada siihen holvikaaren muotoa että pysyisi pystyssä pitempään. Kuvia täällä: http:// www.kuvaboxi.fi/julkinen/2e83k+lumikammin-tekoa-ja

Jos joku käy siellä niin laittaisiko viestiä tänne niin tiedän missä kunnossa asumus on, ja senkin että en tehnyt koko hommaa turhan takia. Meinaan itsekin käydä uudestaan kevään mittaan että saan yövyttyäkin siinä. Muurasin lähtiessä oviaukon umpeen ettei elukat pesiydy, ja tein ilmareiän muurauksen yläosaan ja katolle toisen niin ettei sisäilma ummehdu.
Muutenkin tuo saareke näytti mielenkiintoiselta kun sieltä lähti ja sinne meni jälkiä. Ne olivat sen verran lumisia että en oikein saanut selvää mutta veikkaan kettua tai supikoiraa ja kuusipeuraa. Mutta pitäisi päästä se toinen viikonloppu siellä olemaan niin olisi aikaa noita asukkeja selvitellä.
Jaboo
Viestit: 89
Liittynyt: 20 Loka 2009 21:29
Paikkakunta: Riihimäki

Viesti Kirjoittaja Jaboo »

Hienolta näyttää, voisin jopa harkita tuolla jossain vaiheessa käymistä, tästä ei nyt mikään hirveän pitkä matka tuonne ole, nyt olen kuitenkin lähdössä keski-suomeen hiihtelemään ja lomailemaan.
varsijousi
Viestit: 1210
Liittynyt: 06 Helmi 2006 22:22

Viesti Kirjoittaja varsijousi »

Taisin johonkin jo kirjoittaakin lumikammista, jossa nukuin vuodenvaihteen yli yhden 9 -vuotiaan kanssa, pakkasta oli -16 astetta Celsiusta, hyvin nukuimme.

Kammi on kotipihallani ja se alkoi painumaan jonkin ajan kuluttua, tai painui hissukseen ja tasaisesti, mutta huomasin painumisen vasta jonkin ajan kuluttua. Viikko sitten kävelin kammin yli !!! ja se kesti hyvin painoni, noin 80 kg. Kammissa on korkeustilaa vieläkin sen verran, että siellä pystyy ryömimällä kulkemaan, sanoisin, että 50-60 cm.

Romahtamisvaaraa ei ainakaan ole, miksiköhän?
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

varsijousi kirjoitti:Taisin johonkin jo kirjoittaakin lumikammista, jossa nukuin vuodenvaihteen yli yhden 9 -vuotiaan kanssa, pakkasta oli -16 astetta Celsiusta, hyvin nukuimme.

Kammi on kotipihallani ja se alkoi painumaan jonkin ajan kuluttua, tai painui hissukseen ja tasaisesti, mutta huomasin painumisen vasta jonkin ajan kuluttua. Viikko sitten kävelin kammin yli !!! ja se kesti hyvin painoni, noin 80 kg. Kammissa on korkeustilaa vieläkin sen verran, että siellä pystyy ryömimällä kulkemaan, sanoisin, että 50-60 cm.

Romahtamisvaaraa ei ainakaan ole, miksiköhän?
Käsittääkseni lumi kiteytyy ajan kanssa hyvin kestäväksi rakenteeksi ja jostain syystä kovassa pakkasessa lumi kiteytyy varsin hyvin. Tietysti nuoskakelit ja uudelleen pakastuminenkin kovettavat rakennetta, mutta se on eri asia. Toisaalla kerroin, että meillä rakennusvaiheessa romantaneen kammin pystyyn jäänyt kaareva seinä kesti sen, että n. 70kg painoinen kaveri kiipesi seinän reunalle ns. tyhjän päälle.

Tammikuussa tekemäni lumikammi oli saavuttanut kuukaudessa ns. potentiaalienergian nollatason eli sisäkorkeus oli nollassa, sisääkäynti oli holvattu hyvin ja siinä rakenne oli paksumpi, joten se oli vielä pystyssä, joskin painunut. Kammi painui varsin nopeasti, jo kolmessa päivässä oli hävinnyt sisäkorkeutta n. 15cm. Syynä todennäköisesti puutteellinen holvaus.

Olisi kiva saada lumikammeja rakennelleiden kokemuksia kammien painumisesta: missä olosuhteissa rakennettu kammi, kuinka paljon on painunut ja missä ajassa! Kun nämä tuntuvat olemaan hyvälumisen talven muoti-ilmiö olisi meillä hieno mahdollisuus kerätä tietoa aiheesta.
Joronjälki
Viestit: 187
Liittynyt: 11 Helmi 2006 12:58
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja Joronjälki »

Lumihiutale on kuusikulmainen sakara, kaikki ovat varmaan nähneet lähikuvia niistä. Kun näitä hiutaleita eli lumikasaa hämmenetään vaikkapa lapiolla niin kitkan vaikutuksesta sakaroiden kärjet vähän sulavat ja kun sitten hämmennettyä lunta taputellaan kammin sinäksi niin jäätyessään sakarat tarttuvat toisiinsa ja siitä tulee luja. Näin saadaan tuoreestakin pakkaslumesta tehtyä kestävää rakennetta, eli lunta kannattaa muokata vähän ennenkuin sen lätkäisee kasan päälle. Myöskin hangen pohjalta otettua jo sokerin tyyppiseksi muuttunutta vanhaa lunta kannattaa muokata, silloin sekin sitoutuu paremmin ja jäätyy kovemmaksi.
Kammin keskelle lapioitua lunta ei kannata tampata vaan yrittää lapioida sen mahdollisimman kuohkeaksi, silloin kaivaminen on helpompaa. Vain kammin seinäksi tulevaa eli ulkopintaa noin 20 cm kannattaa tampata.

Jossain aiemmin puhuttiin oikeasta muodosta ja sanottiin että sen näkee kananmunan päästä. Toinen tapa on kun roikottaa ketjua tai painavaa köyttä jolloin muodon näkee ylösalaisin. Sehän ei ole puolipallo vaan vähän niinkuin ellipsi. Puolipallon muoto ei ole hyvä kammissa tai iglussa koska seinämien massa tekee painetta pystyosille ulospäin ja keskikatto pyrkii putoamaan alas.
Vastaa Viestiin