Nyt kannattaa hankkia keittoaineksia kuivuriin

Nevis
Viestit: 1072
Liittynyt: 25 Helmi 2007 06:16

Nyt kannattaa hankkia keittoaineksia kuivuriin

Viesti Kirjoittaja Nevis »

Näin joulun alla juurekset ja sipulit ovat halpoja. Itse hain paikallisesta City Marketista 4kg sipuleita ja 3kg porkkanoita ja 3kg lanttuja. Hintaa niille tuli vain vajaat 4€. Sipulit ovat nyt kuivurissa ja huomenna juurekset. Osan sipuleista kuivaan niin, ettei väri muutu ja osan niin, että niistä tulee ruskeita ja makean rapeita. Edelliset tuleva keittoihin ja jälkimmäiset kastikkeisiin.

Ajattelin vaihteeksi kuivata juureksia raasteena. Se ei taida olla ruoan ulkonäköä ajatellen esteettisin tapa, mutta on varmasti tehokkain ja tilaa säästävin.


mikko66
Viestit: 15
Liittynyt: 17 Loka 2009 23:16

Viesti Kirjoittaja mikko66 »

Uunissa on tullut hirvenlihaa kuivattua. Mutta mistähän löytäisin hyvän ja halvan lämpötilasäädöllisen kuivurin, jolla helpommin onnistuisi kasvien kuivaaminen.
Ursus
Viestit: 9599
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Kasvisten ja marojen kuivaamiseen tarkoitetun kuivurin olen nähnyt ainakin Prismassa. Hinta oli muistaakseni viidenkympin korvilla.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
jutavi
Viestit: 736
Liittynyt: 16 Tammi 2006 07:26
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti Kirjoittaja jutavi »

Tuollainen tuli viime jouluna hommattua ja hyväksi olen havainnut. Vähän pienehkö, mutta voi tarvittaessa hankkia 2 ritilää lisää tai on kuivailtava useamassa erässä. Saa ainakin Prismoista ja varmaan muualtakin, hinta vaan on ehkä vähän kova 199€, mutta on kyllä retkiruoat parantuneet maultaan huomattavasti. ja saa tehdä ihan millaista itse haluaa, ei tarvii teollisesti tehyjä ruokia lisäaineineen syödä ja voihan sitä muuhunkin tarkoitukseeen kuivailla.
Avatar
OS
Viestit: 8150
Liittynyt: 28 Helmi 2006 19:19
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja OS »

Motonetissä myyvät tämmöistä, alimmaisena kuvien joukossa. Tehoja ei löydy kovin runsaasti, 250W ei taida kovin pitkälle riittää. Kiilon kuivurissa näyttää olevan 700W. Toisaalta tämän hintakaan ei ole kovin paha.
mikko66
Viestit: 15
Liittynyt: 17 Loka 2009 23:16

Viesti Kirjoittaja mikko66 »

Onko kukaan koittanut laittaa auton sisätilanlämmitintä normaalin sähköhellan uunin sisään. Paikallisessa Prismassa ei kuivuria ole, mutta näytti 2 kilowatin puhallin maksavan alta 20 euroa. Ajattelin sen laittaa uunin sisälle. Luukkukin jäisi sopivasti raolle, kun vetää sähköjohdon ulos, joten tuuletuskin pelaisi.
Avatar
Sokosti Suomujoki
Viestit: 2405
Liittynyt: 26 Syys 2008 22:37

Viesti Kirjoittaja Sokosti Suomujoki »

Rakensin itselleni uuden jääkaapin päälle kaapin, jonne johdetaan jääkaapin takaa nouseva hukkalämpö. Hukkalämpö kiertää ritilöiden välissä, joille kuivattavat sörsselit on laitettu. Esikuivatus hoidetaan leivinuunissa noin 50-70°c, ja pintakuivana siirretään kaappiin. Jääkaapin takaa nouseva ilma on noin 35°c.

Koska torpassani on puulämmitys, tällä tavoin kuivaaminen ei vie yhtään ylimääräistä energiaa.
Jokainen gramma on liikaa - http://sokosti.wordpress.com/

"Kyseinen nimimerkki SS on niitä joiden viesteissä ei useinkaan ole mitään perää. Sen olen todennut niin monesti vuosien aikana. " - Eräkulkuri
hunvo
Viestit: 21
Liittynyt: 10 Kesä 2010 16:00
Paikkakunta: Rovaniemi

Apua alkuun

Viesti Kirjoittaja hunvo »

Viitsisikö Nevis tai joku muu asiasta tietävä antaa vähän vinkkejä juuresten kuivaamiseen.

Jauhelihan kuivaaminen on tosi helppoa ja siihen löytyy ohjeita vaikka kuinka.

Samoin sipulista saa tummaa rouhetta kun vain työntää kuivuriin. Kuinka sen saa kuivaksi ilman että se tummuu?

Perunaa koitin kuivata kerran ja lopputulos oli karmeaa, tummunutta kikkaretta.

Mites porkkanat, lantut yms.???

Samoin mustikan kuivaamista olisi tarkoitus koittaa. Voiko niitä laittaa tehokkaaseen kuivuriin kokonaisena? vai onko se ihan ikuisuusprojekti?
pelkkä turisti täällä harrastajien seassa
IkiHonka
Viestit: 5848
Liittynyt: 11 Tammi 2006 23:42
Paikkakunta: Hundrakommun

Re: Apua alkuun

Viesti Kirjoittaja IkiHonka »

hunvo kirjoitti: Perunaa koitin kuivata kerran ja lopputulos oli karmeaa, tummunutta kikkaretta.

Mites porkkanat, lantut yms.???
Kerran testattiin perunan kuivaamista. Raakana kuivaaminen antoi huonon lopputuloksen, eli kannattaa vähintäänkin ryöpätä ennen kuivaamista (vaikuttaa väriinkin). Tarkkaa ohjetta ei ole nyt antaa. Kuumennusajat pitää vain kokeilla. Riippuu tietysti perunoistakin. Silloin koe-erät tehtiin pienikokoisista uusista perunoista useammalla keittoajalla. Siitä joukosta löytyi ihan käyttökelpoinen lopputuote. Niin ja ohuiksi siivuiksi leikattuna.

Sittemmin on siirrytty valmiiksi suikaloitujen perunasipulipakasteiden kuivaamiseen. Helppoa ja hyvä lopputulos.

Porkkanoitakin on kuivattu. Ne kannattaa samoin esikypsentää.
"Mies menee ja mies tulee ja mies vastaa itse kulkemisistansa"
Ikis the I
ikihonka koiranhäntä hotmail piste com ikihonka koiranhäntä hotmail piste com ikihonka koiranhäntä hotmail piste
Avatar
Louestaja
Viestit: 4320
Liittynyt: 12 Joulu 2006 12:48
Paikkakunta: Vesivehmaa

Re: Apua alkuun

Viesti Kirjoittaja Louestaja »

hunvo kirjoitti:Perunaa koitin kuivata kerran ja lopputulos oli karmeaa, tummunutta kikkaretta.
Ei mitään kokemusta asiasta, mutta Raija Hentmanin kirjassa Herkutellen luonnossa perunan kuivaamisesta sanotaan mm.

"Multaperunat ovat parempilaatuisia...valitse kiinteämaltoinen lajike.
Tummumista ehkäisee lyhyt liotus yksiprosenttisessa sitruunahappoliuoksessa. Kotikäyttöön riittää noin viiden minuutin ryöppäys väljässä suolavedessä. (1tl/1 litra), retkille puolikypsäksi tai kypsäksi. Jos ruokaan tarvitaan nimenomaan kypsiä perunoita, ne voi keittää ensin kuorineen kypsiksi ja paloitella sitten kuorittuna."

Lanttu, porkkana ja -raaste puolikypsäksi. Porkkana pitäisi säilyttää ilmatiiviisti, tai tulee sivumakua. (Edelleen sama lähde.)
"Antakaa minun vielä kerran katsoa tämän maailman hulluutta."
Glottis
Viestit: 733
Liittynyt: 01 Elo 2010 15:29

Re: Apua alkuun

Viesti Kirjoittaja Glottis »

Louestaja kirjoitti:Jos ruokaan tarvitaan nimenomaan kypsiä perunoita, ne voi keittää ensin kuorineen kypsiksi ja paloitella sitten kuorittuna."
Hentmanin oppien vastaisesti itse tykkään paloitella perunat ennen keittämistä.
+Keittäminen nopeutuu
+Kaikki samanpaksuiset palat kypsyvät samaan aikaan vs. erikokoiset perunat
+kylmien perunoiden paloittelu on helpompaa kuin kuumien (Lajikkeesta riippuen kuumat, vasta keitetyt potut saattavat tahmata veitsen niin että sitä pitää pestä jatkuvalla syötöllä).

Väittäisin että myös kuivuminen on aavistuksen verran nopeampaa koska perunat ovat kuumempia kuivauksen alkuvaiheessa. Ne voi kipata suoraan läviköstä ritilöille, eivätkä jäähdy kuorimisen/paloittelun aikana.

Hentmanin oppien mukaan saavutetaan kyllä vähän parempi maku, koska perunat keitetään kuorineen.
Vakaana seisoo metsä paikoillaan.
Ihmisen vaellukset täällä ovat niin turhia.
-Erno Paasilinna
Avatar
Louestaja
Viestit: 4320
Liittynyt: 12 Joulu 2006 12:48
Paikkakunta: Vesivehmaa

Re: Apua alkuun

Viesti Kirjoittaja Louestaja »

Glottis kirjoitti:
Louestaja kirjoitti:Jos ruokaan tarvitaan nimenomaan kypsiä perunoita, ne voi keittää ensin kuorineen kypsiksi ja paloitella sitten kuorittuna."
Hentmanin oppien vastaisesti itse tykkään paloitella perunat ennen keittämistä.
+Keittäminen nopeutuu
+Kaikki samanpaksuiset palat kypsyvät samaan aikaan vs. erikokoiset perunat
+kylmien perunoiden paloittelu on helpompaa kuin kuumien (Lajikkeesta riippuen kuumat, vasta keitetyt potut saattavat tahmata veitsen niin että sitä pitää pestä jatkuvalla syötöllä).

Väittäisin että myös kuivuminen on aavistuksen verran nopeampaa koska perunat ovat kuumempia kuivauksen alkuvaiheessa. Ne voi kipata suoraan läviköstä ritilöille, eivätkä jäähdy kuorimisen/paloittelun aikana.

Hentmanin oppien mukaan saavutetaan kyllä vähän parempi maku, koska perunat keitetään kuorineen.
Koska lainailin vain sieltä täältä laiskana, niin tarkennan. Kyllä Hentmankin puhuu enimmäkseen perunoiden pilkkomisesta raakana ja sitten tuo yksi lause on kappaleen lopussa esitetty vaihtoehtona raakana pilkkomiselle. Sori.
"Antakaa minun vielä kerran katsoa tämän maailman hulluutta."
Vastaa Viestiin