Perinteiset materiaalit retkeilyvarusteissa

Avatar
boueme
Viestit: 2997
Liittynyt: 21 Marras 2007 21:41
Paikkakunta: Kajaani

Perinteiset materiaalit retkeilyvarusteissa

Viesti Kirjoittaja boueme »

Olen vakaasti jatkossa päättänyt pysyä varustehankintojeni osalta sillä kapealla sektorilla, minkä perinteiset materiaalit, kuten puu, nahka, villa, turkikset, rauta, varauksin teräs, samoin varauksin alumiini ja näistä perinteisin keinoin saatavat sivutuotteet antavat myöten. On varmaankin muitakin ns. perinnemateriaaleja, joita ei nyt minulla tule humalassa mieleen.

Perinnemateriaaleiksi määriteltäköön tässä materiaalit, joita on voitu käyttää noin vuonna 1945 ja ennen sitä.

Kuten niin monta kertaa aiemminkin, luultavasti taas lyön päätäni seinään, mutta kysyn silti:

1. Onko perinteisillä materiaaleilla enää mahdollisuuksia olla mukana vakavasti otettavassa (talvi)retkeilyssä?

2. Voiko kohtuullisella vaivalla huonokuntoinen retkeilijä toteuttaa pienimuotoisen (4-8vrk) talviretken ns. perinnemateriaaleihin perustuvalla varustuksella?

3. Onko täysin järjetöntä yrittää romantisoida retkeilyn raadollista varustehankintapakkoa kuvittelemalla, että retkeily voisi olla edelleen jokamiehen ulottuvissa niin taloudellisesti ajateltuna kuin myös ekologis-eetisesti kuviteltuna?


4. Kannattaako minun vielä ottaa yksi rommitoti, jotta sikaflunnsa talttuisi?

-Boueme


Ihmisen viisaus on rajallinen, mutta ihmisen tyhmyys on rajaton.
teeässä
Viestit: 312
Liittynyt: 08 Helmi 2009 14:28
Paikkakunta: seinäjoki

Viesti Kirjoittaja teeässä »

kaikkii kysymyksiisi vastaus on yksinkertaisesti......... KYLLÄ! ja kolmos kysymykseen EI.
Hamalainen
Viestit: 3511
Liittynyt: 12 Tammi 2006 09:40

Viesti Kirjoittaja Hamalainen »

Juuri talvella perinteiset materiaalit pääsevät oikeuksiinsa. Sarka, puuvilla, Puuvilla/polyester ja villa ovat parhaita. Nykymateriaaleista Fleece on myöskin hyvä. Kaikenlaiset gore yms. kalvot saavat aikaan sen että on koko ajan vähän nihkeä olo. Keinokuidut ovat arkoja kipinöille. Ja näiden perinteisten materiaalien kestävyys on aivan omaa luokkaansa. Jossain jäälakeudella ja avotunturissa kalvolliset asut puolustavat paikkaansa.
Veli Boume on hyvällä linjalla aatoksissaan.
K-nen

Viesti Kirjoittaja K-nen »

Hamalainen kirjoitti:...Ja näiden perinteisten materiaalien kestävyys on aivan omaa luokkaansa.
Heikko kestävyys on perinteisten materiaalien, puuvillan ja villan suurin ongelma.
tyy

Viesti Kirjoittaja tyy »

( Kuulen kuinka varmistia käännetään päältä ja miekkoja teroitetaan, tulee pahaa jälkeä taas )
K-nen

Re: Perinteiset materiaalit retkeilyvarusteissa

Viesti Kirjoittaja K-nen »

boueme kirjoitti:...
3. Onko täysin järjetöntä yrittää romantisoida retkeilyn raadollista varustehankintapakkoa kuvittelemalla, että retkeily voisi olla edelleen jokamiehen ulottuvissa niin taloudellisesti ajateltuna kuin myös ekologis-eetisesti kuviteltuna?
...
-Boueme
Koskaan aeimmin ei ole ollut niin paljon edullisia, jopa halpoja retkeilyvarusteita tarjolla, kuin nyt. Sekä halpahallit, että netin varustelekat ja vastaavat poistomyymälät tarjoavat tavaraa halvalla. Hiostavia kalvopukujakin saa jo melko halvalla. Halpoja telttoja ja makuupusseja on tarjolla aivan toisella tavalla, kuin silloin joskus hyvinä aikoina.
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

1. & 2. Toki. Muistaakseni tässä taannoin tehtiin Grönlannin ylitys jäljitellen perinteisiä ensimmäisten ylittäjien varusteita. Asialla taisi olla brittiarmeijan porukkaa. En valitettavasti löydä linkkiä aiheeseen, mutta www.thepoles.com:n arkistot kertonevat. Jokainen määrittelee itse vakavasti otettavan retkensä. Nykyaikaiset materiaalit ovat toki monesti edullisia, kevyitä, kestäviä ja toimivia. Usein enemmän noita mainittuja kuin perinteiset materiaalit nykyään, solumuovialusta on poron taljoja edullisempi.

3. On, mutta kukin tyylillään. Kuten sanottu, nykyaikaiset varusteet voivat olla halvempia ja toimviampia kuin perinteiset, esim. K-:n mainostaman Varustelekan myymät armeijatavarat (ellei sitten vartavasten osta Itä-Saksalaisia jalkarättejä ja sarkapukua)-

4. Jätän kunkin oman harkinnan varaan.

5. Tärkeintä on, mielellään rommitotien vaikutuksen lakattua, pakata kamat - mitkä ikinä tekevät tyytyväiseksi - ja lähteä sinne retkelle!
Hamalainen
Viestit: 3511
Liittynyt: 12 Tammi 2006 09:40

Viesti Kirjoittaja Hamalainen »

En oikein tiedä mistä väite että puuvilla ja villa ei kestäisi. Siis ainakin kun puuvillaan yhdistetään polyesteriä niin saadaan ihan tajuttoman kestäviä kankaita. Ja kyllä pelkkä puuvillakin kestää. Kuuluisa peltipaita vaan paranee vanhetessaan ja en tiedä koska se kuluu niin paljon että sen voi heittää pois. Aikanaan VPU:n myymät villapidat tuntuvat kanssa kestävän ikuisesti. Omistan yhden armyvillapidan joka on englantilaista valmistetta en tiedä miten he ovat villan käsitelleet mutta se ei ole mennyt miksikään vuosien saatossa. Ns retkeilykauppjen ja -markettien villa-akryylipaidat eivät kestä kun vähan aikaa.
hannes
Viestit: 10798
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Viesti Kirjoittaja hannes »

Ekologiseettisesti puuvilla ja villatuotteiden ostossa pitää olla aika tarkkana - ajatellaan nyt vaikka Araljärveä tai U- Seelantia.

Sekoitteet ovat aika hyviä, esimerkkinä G-1000.
Stönäriskä
Viestit: 72
Liittynyt: 05 Syys 2009 13:05

Re: Perinteiset materiaalit retkeilyvarusteissa

Viesti Kirjoittaja Stönäriskä »

boueme kirjoitti:1. Onko perinteisillä materiaaleilla enää mahdollisuuksia olla mukana vakavasti otettavassa (talvi)retkeilyssä?
On. Eskimoiden pukeutumistekniikka perustuu kyseisen jutun mukaan makuupussitekniikkaan. Lämmönsäätelyn toimivuudesta en tiedä.

http://www.time.com/time/magazine/artic ... 59,00.html
K-nen

Viesti Kirjoittaja K-nen »

Hamalainen kirjoitti:En oikein tiedä mistä väite että puuvilla ja villa ei kestäisi. Siis ainakin kun puuvillaan yhdistetään polyesteriä niin saadaan ihan tajuttoman kestäviä kankaita. Ja kyllä pelkkä puuvillakin kestää. Kuuluisa peltipaita vaan paranee vanhetessaan ja en tiedä koska se kuluu niin paljon että sen voi heittää pois. Aikanaan VPU:n myymät villapidat tuntuvat kanssa kestävän ikuisesti. Omistan yhden armyvillapidan joka on englantilaista valmistetta en tiedä miten he ovat villan käsitelleet mutta se ei ole mennyt miksikään vuosien saatossa. Ns retkeilykauppjen ja -markettien villa-akryylipaidat eivät kestä kun vähan aikaa.
Miksi Savotta-rinkkojen kankaat ovat polyesteriä?
Kovimpaan käyttöön tehty LJK-malli on Corduraa, miksi?
Miksi villapaidoissa on kyynärpäissä kangasvahvikkeita?
Miksi (villa)sukkalankaan lisätään nylonia?
Avatar
Villasukka
Viestit: 236
Liittynyt: 20 Tammi 2006 15:46
Paikkakunta: Jyväskylä

Viesti Kirjoittaja Villasukka »

Puuvillaan lisätään polyesteriä nimenomaan parantamaan kankaan kestävyyttä.
Avatar
Joonas Frisk
Viestit: 2119
Liittynyt: 04 Tammi 2007 18:56

Viesti Kirjoittaja Joonas Frisk »

Kun Boueme viittaa takarajaksi n. 1945, niin kansa alkaa väätää kattä conduroist ja LJK:n vermeist. Ihan niinku Kolli arvaski. :lol:

Perkele, Kollaalla tarettiin kyllä, eikä edes tulilla lämmitelty. Tuleen ei saanu jäärä makaan....
Sarkaa päälle, villakinnasta käteen ja villahuopaa kääreks. Kiinasta tuotua untuvikkoo ei kannata ottaa peiteeks, kun tulee sit niitä kettutyttöi leiriin hämmetään soppaa. :wink:
Kyllä ne talvisoran kamppeet sen kestää käyttöö kun mieski, - yhen elinkaaren.
jaakko33
Viestit: 532
Liittynyt: 06 Helmi 2009 15:07

Viesti Kirjoittaja jaakko33 »

Joonas Frisk kirjoitti:Perkele, Kollaalla tarettiin kyllä, eikä edes tulilla lämmitelty. Tuleen ei saanu jäärä makaan....
Varmasti parasta mitä siihen aikaan oli järkevästi saatavilla sitten malli Kajanderin. Nykyisin amerikkalaisilla on jo paremmat materiaalit käytössä. Ja jos joku kuolee, niin ruumis skannataan resonanssikuvauksella. Siitä sitten näkee mistä luoti tai sirpale meni ja sitten mietitään miten vaatetusta voisi parantaa.
Harhailija
Viestit: 719
Liittynyt: 12 Joulu 2008 11:31
Paikkakunta: Keskisessä Suomessa

Viesti Kirjoittaja Harhailija »

Juu, talvella en aluvaatteeks ainakaan ottas muuta kuin villaa, ruskovillaa, yms... luonnollista, samaten sukat... Fleeseä on käyttäny seuraavassa kerroksessa, mutta luulempa, että oon siirtymässä siinäkin villaan takas... Päälykerroksessa voin pitää näitä uusia hippovermeitä...

Kaikkiin kohtiin kyllä, ekoloogis-eettiseen katsontaan en oo perehtyny...
Maastossa on mukavaa!
Vastaa Viestiin