Helsport Spitsbergen 4 Camp

f7391
Viestit: 314
Liittynyt: 14 Elo 2007 09:23

Helsport Spitsbergen 4 Camp

Viesti Kirjoittaja f7391 »

Pitäisi hankkia isompi teltta Hilleberg Nammatj 3 GT:n tilalle. Vaihtoehtoina ovat lähinnä Hilleberg Keron 4 GT tai sitten Helsport Spitsbergen 4 Camp. Helsportissa olisi vakiona lumiliepeet ja hintaa kolmisensataa vähemmän. Minulla ei kuitenkaan ole mitään kokemusta Helsporteista, lienevätkö laatutelttoja?


abumatic
Viestit: 3109
Liittynyt: 18 Tammi 2006 09:44

Viesti Kirjoittaja abumatic »

Viikon kokemus Hellsportin Istindistä (kupoli): laatutyötä mutta kaarten pujottaminen olisi voinut olla paremmin suunniteltu. Tunnelissa tuota ongelmaa tuskin on. Tunneleiden ongelma on mielestäni mataluus. Ja jos sataa runsaasti lunta niin pitkien kaarien lumenkesto ei ole aivan yletön, vaikka ei minun Keron 4 ole vielä lumen painosta romahtanut.

Jos olisin nyt ostamassa isoa talvitelttaa niin kyllä se olisi korkeahko geodeetti tai kupoli, mallia Exped Pegasus tai Holmeslet Riverside. Samoissa hinnoissa kuin nuot Hillet tahi Hellsportit.
Kom och ät konserverad gröt!
Juurakko
Viestit: 199
Liittynyt: 24 Tammi 2006 18:13
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Juurakko »

Helsport Ringstind Light 2:sta on muutaman yön kokemus ja laadukkaalle vaikuttaa. Tosin tuohon hintaan pitää jo laatua ollakin.
Metsän Omena
Viestit: 3040
Liittynyt: 13 Tammi 2008 19:58

Re: Helsport Spitsbergen 4 Camp

Viesti Kirjoittaja Metsän Omena »

f7391 kirjoitti:Pitäisi hankkia isompi teltta Hilleberg Nammatj 3 GT:n tilalle. Vaihtoehtoina ovat lähinnä Hilleberg Keron 4 GT tai sitten Helsport Spitsbergen 4 Camp. Helsportissa olisi vakiona lumiliepeet ja hintaa kolmisensataa vähemmän. Minulla ei kuitenkaan ole mitään kokemusta Helsporteista, lienevätkö laatutelttoja?
Jonkin verran kokemusta Helsporteista.
Luotettavaa laatua, paitsi kaaret omavalmisteiset.
Omavalmisteisista kaarista ei ole hyviä kokemuksia.
f7391
Viestit: 314
Liittynyt: 14 Elo 2007 09:23

Viesti Kirjoittaja f7391 »

abumatic kirjoitti: Jos olisin nyt ostamassa isoa talvitelttaa niin kyllä se olisi korkeahko geodeetti tai kupoli, mallia Exped Pegasus tai Holmeslet Riverside. Samoissa hinnoissa kuin nuot Hillet tahi Hellsportit.
Jopa on tuossa Riversidessä korkeutta; 180 cm luulisi riittävän vaativammallekin retkeilijälle... Yllättävän lämmintä näyttää teltassa kuitenkin olevan ainakin mainoskuvan perusteella. Mitenkähän Naltio-keitin riittänee ko. teltan lämmittämiseen?
abumatic
Viestit: 3109
Liittynyt: 18 Tammi 2006 09:44

Viesti Kirjoittaja abumatic »

f7391 kirjoitti: Mitenkähän Naltio-keitin riittänee ko. teltan lämmittämiseen?
Hyvä kysymys. Se on selvää, että teltan katossa lämpöä piisaa, joten vaatteet kuivuvat takuuvarmasti. Mutta riittääkö sitä alemmas? En tiedä mutta haluaisin tietää. Tehokkaan keittimen lämpö tulee polttimon liekistä, joka suuntautuu voimakkaasti ylöspäin. Tunnelissa lämmin ilma kyllä levittäytyy aika mukavasti koko telttaan, mutta Holmeslet on peräti 70 cm korkeampi kuin Keron 4, joten voisi olettaa, että siinä olisi suurempi lämpötilakontrasti kuin tunnelissa. Asiahan ei selviä muuten kuin rinnakkain käytännössä vertaamalla. Exped Pegasuksessa lämpö riittää ihan varmasti, korkeuseroa on vain n. 25 cm.
Kom och ät konserverad gröt!
akuusist
Viestit: 594
Liittynyt: 15 Helmi 2007 14:34

Viesti Kirjoittaja akuusist »

Jollei lämpene niin ehkä Neviksen folioeriste auttaa. Lisäpainoa vajaa 200g.
Alkuperäiseen kysymykseen ei ole mitään kokemusta.
ikirja
Viestit: 1
Liittynyt: 27 Elo 2007 01:44
Paikkakunta: Turku

Viesti Kirjoittaja ikirja »

Alkuperäiseen kysymykseen ei minullakaan ole mitään vastausta, mutta kun speksejä katselee niin oletkos ajatellut Fjällrävenin Akka R/S 4:sta. Itse hankin tuon tilan puutteeseen ja olen ollut erittäin tyytyväinen.
Huokailija
Viestit: 245
Liittynyt: 20 Huhti 2009 12:14

Viesti Kirjoittaja Huokailija »

f7391 kirjoitti:Mitenkähän Naltio-keitin riittänee ko. teltan lämmittämiseen?
Kuva

Siinä istuu Abu uudessa teltassaan kuin kunnon filosofi ikään. Keitin pöhisee ja lämpö nousee. Keskellä kieppuu termiikki ja tempaa mukaansa makuupussista irronneet irtohöytyvät, jotka lipuvat ulos tuuletusaukosta tuhansien tähtien joukkoon liittyen osaksi avaruuden ajatonta pölyä.

Mutta jaloille ei lämpö riitä, hädin tuskin päällekään, eikä nojatuolikaan työttä siirtynyt. Tuuletusaukosta vilahtaa tumma latva. "Joka kuuseen kurkottaa se katajaan kapsahtaa", ajattelee Abu.

Hillebergissä vara parempi, sanotaan.
En ma iloitse, en sure, huokaa;
mutta metsän tummuus mulle tuokaa,
puunto pilven, johon päivä hukkuu,
siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu,
tuoksut vanamon ja varjot veen;
niistä sydämeni laulun teen.
abumatic
Viestit: 3109
Liittynyt: 18 Tammi 2006 09:44

Viesti Kirjoittaja abumatic »

Hillebergin ja muiden tunneleiden ongelma on hikisten vaatteiden kuivaaminen. Asensin (lue: vaimo ompeli) Keroniin ylimääräisiä nauhalenkkejä, joihin pingotin peräti 12 m kuivausnarua. Määrä ei ole liioittelua, koska 2 mieheltä kertyy pirunmoinen määrä hikisiä kamppeita.

Ongelmia on kaksi. Teltta tulee täyteen roikkuvia vaatteita. Toiseksi sisäteltta valuu alaspäin vaatteiden painosta. Sitten on ahdasta. En usko että tämä ongelma korjaantuu millään konstilla tunneleissa.

Talvitelttaan pitää saada sellaiset kuivausnarut jotka eivät vedä sisätelttaa alas. Kösterillä on kaaret sisäteltassa, joka ratkaisee ongelman, varsinkin kun teltta on geodeetti. Exped Pegasuksessa, jossa kaaret ovat ulkoteltassa, on kaksi tuuletusräppänää korkeimmalla kohdalla missä kaaret risteävät. Jos kuivausnarun saisi tuuletusräppänän aukosta kiinni kaarten risteykseen, siis ulkotelttaan, se pää olisi lujasti kiinni. Toinen pää pitäisi saada kiinni isomman oviaukon yli menevän kaaren tyveen, siis ulkotelttaan sekin. Silloin olisi yksi naru, jonka voisi pingottaa tiukalle, ja joka ei vetäisi sisätelttaa alas, koska se olisi kiinni ulkoteltassa. Kalsarit ja paidat ehkä siihen mahtuisivat. Tuuletusaukkojen alle sitten semmoinen gear loft, siis verkko jonka päälle voi latoa käsineitä tms. kuivumaan. Jos tämä onnistuisi niin E. Pegasus voisi olla todella pätevä peli talvitelttailuun. Kerpele kun pääsisi jossakin tutkimaan Pegasusta.
Kom och ät konserverad gröt!
Huokailija
Viestit: 245
Liittynyt: 20 Huhti 2009 12:14

Viesti Kirjoittaja Huokailija »

abumatic kirjoitti:Toiseksi sisäteltta valuu alaspäin vaatteiden painosta. Sitten on ahdasta. En usko että tämä ongelma korjaantuu millään konstilla tunneleissa.
Jos ulkoteltan saa viritettyä pinkeäksi, mikä Hillen tapauksessa saattaa olla vaikeaa, sisäteltan voinee ripustaa ryhdikkäämmin uusia kiinnistyspisteitä ompelemalla tai vaikka naruista "kurkihirret" tekemällä. Myös sellainen vaihtoehto tulee mieleen, että ripustaa kuivausnarut roikkumaan ulkoteltasta, mutta juoksuttaa ne sisäteltan läpi.

Hille on kuitenkin kokeiluun kallista materiaalia, koska tätä ideaa ei ole millään muotoa testattu käytännössä. En siis suoranaisesti suosittele toimeen ryhtymistä. Todennäköisyys epäonnistumiseen on suuri.

Tässä aiheesta kuitenkin vielä tyylikäs kuva. Ensin ommellaan kaksi riviä lenkkejä sisäteltan kattoon, sitten lenkkien läpi pujotetaan narut, jotka kiinnitetään ulkotelttaan tai kaariin. Luulisi että narut jaksaisivat pitää sisäteltan korkealla, jos ulkoteltta ei anna periksi.

http://www.aijaa.com/v.php?i=4149812.jpg
En ma iloitse, en sure, huokaa;
mutta metsän tummuus mulle tuokaa,
puunto pilven, johon päivä hukkuu,
siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu,
tuoksut vanamon ja varjot veen;
niistä sydämeni laulun teen.
abumatic
Viestit: 3109
Liittynyt: 18 Tammi 2006 09:44

Viesti Kirjoittaja abumatic »

Uudemmissa Hillebergeissä on muovilenkki ulkoteltassa, johon sisäteltan ripustus pujotetaan. Siis siellä on valmiit lenkit kurkinarulle, samoin kuin kiinnityspiste keskimmäisen kaaren kohdalla. Ajatus ei ole ollenkaan hassumpi. Vika on vain siinä, että vanhoissa Hilleissä ratkaisu on toisenlainen: sekä ulko- että sisäteltassa on kuminauhat, jotka liitetään keskeltä toisiinsa. Näitä gumminauhoja olen vahvistanut, mutta se ei poista ongelmaa.

Hillen pystyttäminen tiukaksi on helppoa, ks. vinkkiosasto :wink:

Vielä tuli mieleeni, että jos Hille alunalkaen tekisi ylimmät kiinnityspisteet joustamattomasta remmistä, niin koko ongelma poistuisi. Jos muut olisivat tavanomaisia, niin sisäteltta asettuisi aivan samalla tavalla kuin nytkin. Ehkäpä ehdotan tätä heille.
Kom och ät konserverad gröt!
f7391
Viestit: 314
Liittynyt: 14 Elo 2007 09:23

Viesti Kirjoittaja f7391 »

ikirja kirjoitti:Alkuperäiseen kysymykseen ei minullakaan ole mitään vastausta, mutta kun speksejä katselee niin oletkos ajatellut Fjällrävenin Akka R/S 4:sta. Itse hankin tuon tilan puutteeseen ja olen ollut erittäin tyytyväinen.
Tuo näyttäisi olevan matalampi kuin Spitsbergen tai Keron ja viisi senttiä matalampi kuin nyt omistamani Nammatj 3 GT.
akallio
Viestit: 2061
Liittynyt: 18 Elo 2010 14:20

Viesti Kirjoittaja akallio »

Vanha ketju, mutta eipä ole nämä asiat paljon mihinkään muuttuneet.

Olen ruvennut miettimään hyvin palvelleen talvitelttani Exped Pegasuksen korvaamista tunneliteltalla. En ole tunnelien ystävä alkuunkaan, mutta talvivaellus on vähän oma lajinsa ja tämä voisi olla perusteltu liike.

Isona tavoitteena on siirtyä pelkän telttailun aikakauteen talvellakin ja tehdä telttailusta niin kätevää ja mukavaa, että ei harmita, vaikka autiotupiin nojautuvat retket avotuntureille ovat käyneet vähän vaikeiksi. Se isompi miinus Pegasuksessa on pystytyksen työläys. Tunneli olisi tässä suhteessa helpompi, varsinkin rullatekniikkaa käyttäen. Toki tässä ollaan aika pienien parannusten äärellä, mutta ainahan sitä pitää jotain viilata.

Vastaavaa tunnelia kun katselee, niin ominaisuuksien ja hinnan osalta aika ylivertaiselta vaikuttaa Helsport Spitsbergen Xtrem 4 Camp. Pegasukseen verrattuna tuossa arveluttaa matalampi sisäteltan korkeus ja kuivausverkko. Pegasuksessahan on hyvä kuivausverkko, kun taas Spitsbergenissä on jonkinlainen, ehkä pienempi? Sisällä keitintä käyttäessä vähän myös miettii sitä, että miten hyvin ne käryt tuulettuu pois.

Onko kellään tuosta Spitsbergenistä kokemuksia, että miten toimii talvella ahkioreissuilla?

Entä tämä iso kupoli/geodeetti vs. iso tunneli talvella, kummasta olette pitäneet?
Hamalainen
Viestit: 3511
Liittynyt: 12 Tammi 2006 09:40

Viesti Kirjoittaja Hamalainen »

Kannattaisko jättää nuo teltat suosiolla kotiin talviretkillä. Vaihda kotaan, ne on helppoja pystyttää lumeenkin. Lisämukavuutta tuo puisilla alueilla kevyt titaanikamiina. Kamiinan kanssa mukavuustaso nousee ihan uusiin luokkiin.
T
Vastaa Viestiin