Kysy mitä vain melonnasta

Alan
Viestit: 47
Liittynyt: 04 Tammi 2009 13:25

Kysy mitä vain melonnasta

Viesti Kirjoittaja Alan »

Avaan tämän ketjun, sillä minusta on tarpeetonta aukoa sellaisia jokaiselle pienelle kysymykselle, joita ainakin minulle puuhan (miltei)aloittelijana saattaa herätä useampiakin. Enkä varmaan ole ainoa tällainen. :)

Ensinnäkin olen miettinyt pelastusliiviasiaa: ovatko paukkuliivit hyvä valinta, vai millaisia suosittelisitte? Virtaavissa vesissä en juurikaan Hobiella tule liikkumaan, isoilla selillä kylläkin.

Toinen juttu: löytyykö muuta suomenkielistä foorumia, jossa on asiallista keskustelua melonnasta.


Heikki
Viestit: 1820
Liittynyt: 06 Helmi 2006 07:01

Kysy mitä vain melonnasta

Viesti Kirjoittaja Heikki »

Paukkuliivit ovat sikäli ongelmalliset, että niissä oleva suola? patruuna saattaa saada vettä melontaolosuhteissa ja laukeavat, vaikkei olekaan uimasillaan. Pelkällä käsilaukaisimella toimivat kyllä
hyvin, jos ehtii laukaisunarusta vetäisemään. Jonkin verran paukkuliivejä kyllä melojillakin näkee. Nykyajan melontaliivit ovat nimenomaan melontaan suunnitellut ja eivät rajoita liikeratoja.
- sfnet.harrastus.melonta
- Relaa.com
ovat asiallisia keskustelufoorumeita.
R_R
Viestit: 51
Liittynyt: 11 Tammi 2006 19:56

Viesti Kirjoittaja R_R »

En ole kuullut että melojilla olisi muita kuin käsin laukaisemalla toimivia paukkuliivejä käytössä.
Päällähän paukkuliivit ovat mukavat, mutta jos ne joutuu laukaisemaan jouduttuaan uimasilleen niin hyvin hankala on kiivetä takaisin kajakkiin/kanottiin niitä rikkomatta, ja onhan uusi patruunakin jonkinlainen kustannuserä kun sen uusii. Itse suosin nykyään melontaan tarkoitettuja kelluntaliivejä joissa on taskut.
kuikkapää
Viestit: 10
Liittynyt: 14 Tammi 2006 20:36

Viesti Kirjoittaja kuikkapää »

Nykyiset melontaliivit ovat tosiaankin varsin mukavat eivätkä rajoita liikkeitä, kuten Heikki jo totesi. Jos haluat vielä "kiinteitäkin" mukavammat, valitse Hokka-sailing -"ryyni"liivi, niitä näkee melojilla kohtalaisen paljon.

Paukkuliivien suhteen yhdyn edellisten käsityksiin, ei kovin hyviä perusteita käyttää melonnassa.
Avatar
George
Viestit: 3343
Liittynyt: 22 Marras 2007 21:58
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja George »

Melontaliiveissa panen painoa käytännöllisyydelle. Ts. on hyvä olla useita taskuja joissa voi pitää tavaroita, kuten tuossa edellä jo mainittiin. Hyvä on myös huppu jonka voi sateen ajaksi vetää päähän
suvela
Viestit: 158
Liittynyt: 05 Joulu 2008 13:06

Viesti Kirjoittaja suvela »

Melontaliiveissä on monenlaista mallia.Minusta vetoketjullinen parilla taskulla varustettuna on ollut toimiva. Eka melontaliivini oli päänyli vedettävä . Jos ja kun joskus tarvitsi vesillä esim. vähentää /lisätä vaatetusta, niin aluksi olin täpinässä:pelkäsin kaatuvani ja olo oli hutera. Myöhemmin hankin vetskarillisen ja siihen olen ollut tyytyväinen. Kylmällä kelillä melontaliivi on myös hyvä lämmike.

Vielä taskuista: joissakin malleissa on selässä tasku juomapussille. Siis samaan tapaan kuin pyöräilyssä camelback. Esim. yksin isojen selkien ylityksessä ei tarvitse haroa juomapulloa, vaan voit letkusta imaista nestettä. No, harvoimpahan se juoman tarve on niin akuutti ja kiire semmoinen ettei pysähtymään ehtisi. Tietysti jos joutuu yllättäen myrskyn silmään tuntikausiksi .

Siis monia lisämausteita on tarjolla ja niistä jokainen löytää mieleisensä.

Paukkuliiviin en yksin meloessa oikein luottaisi. Jos jostain syystä ei toimisikaan uimasilleen joutuessa keskellä selkää uppotukin yllättäessä, niin ...

Omassa melontaseurassa kahdella aktiivimelojalla on paukkuliivi. Heidän kokemukset ovat olleet positiivisia. Paukkuliivi ei hiota esim. kesähelteellä.
Ile
Viestit: 402
Liittynyt: 08 Heinä 2006 07:17
Paikkakunta: Roi

Viesti Kirjoittaja Ile »

Tutunoloista keskustelua. Millähän palstalla tästä liiviasiasta oli hiljattain juttua?

Meidän seuran toiminnassa ovat yhtä vahvasti mukana niin järvimelonta kuin jokimelontakin. Ja kun pohjoisen jokivesistä on kyse, niin siellä on aina vastassa myös koskia (on niitä toki etelässäkin). Yhtään paukkuliiviä en ole seuramme jäsenillä vielä nähnyt, enkä todennäköisesti paukkuliiviä käyttävää mukaan ottaisi silloin kun jokiretkeä vedän. Sileän retkelläkin vaatisin paukkuliivin käyttäjältä vakuuttavan näytön liivin asianmukaisesta huollosta ja sen käytön hallinnasta. Näin ennakkoluuloisesti siis ajattelen retkien ohjaajana. Perustan asenteeni Melojassa ja Erässä olleisiin käyttötesteihin ja asiantuntijoiden näkemyksiin.
Alan
Viestit: 47
Liittynyt: 04 Tammi 2009 13:25

Viesti Kirjoittaja Alan »

^

Kiitokset asiantuntevista mielipiteistä.

Paukkuliivi mulla on vanhastaan, venehommista, joten siksi otin sen puheeksi. Nähtävästi on viisainta hankkia kunnollinen melontaliivi. Tuo Hobie on vähän erilainen sikäli, että tavaroille, jopa juomapullolle, on säilytyspaikkoja ja kädet ovat vapaina, jos polkemalla etenee. Pitää hankkia mahdollisimman vilpoinen ja mukava liivi.

Keskustelupalstoja vilkaisin, tämä tuntuu olevan näistä aktiivisin, ja hyvä niin. Näkökulmakin on enemmän retkeilevän melojan.
Avatar
Pepi
Viestit: 7423
Liittynyt: 23 Tammi 2006 18:16

Viesti Kirjoittaja Pepi »

Alan kirjoitti:Tuo Hobie on vähän erilainen sikäli, että tavaroille, jopa juomapullolle, on säilytyspaikkoja ja kädet ovat vapaina, jos polkemalla etenee. Pitää hankkia mahdollisimman vilpoinen ja mukava liivi.
Liivin valintaan vaikuttaa myös se, että Hobiella polkiessa polvet nousevat korkeammalle kuin meloessa ja liivien pitää jättää reisille liikkumatila. Ja oltava mukavat selkänojaa vasten. Olkapäiden liikkuvuus taas ei ole ihan niin tärkeää kuin meloessa.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
Alan
Viestit: 47
Liittynyt: 04 Tammi 2009 13:25

Viesti Kirjoittaja Alan »

^

Tuo pitää ottaa huomioon. Nuo Hokka-liivit on ilmeisesti hyviä, kun hinta on niinkin kova. Täyttäisi varmaan tuon Hobien erityisvaatimuksen.

Onkos kukaan asentanut kanoottiin GPS-laitetta telineeseen? Katselin tuon GPS-ketjun läpi, mutta mukava olisi kuulla melonnan harrastajilta, jotta mikä malli sopii niihin touhuihin parhaiten. Kivahan se olisi seurata etenemisnopeutta, Hobien mastonjalkaan saisi vielä GPS:lle tehtyä helposti telineen.
pohjanpoika
Viestit: 21
Liittynyt: 10 Kesä 2006 18:22
Paikkakunta: Pohjois-Suomi

Viesti Kirjoittaja pohjanpoika »

Minulla oli viime kesän reissuilla mukana gps-kännykkä Sport tracker ohjelmalla varustettuna. Oli mukava seurata nopeutta ja kuljettua matkaa. Samalla saattoi aina päivän päätteeksi lähettää tiedot palvelimelle ja kotiin tullessaan oli kiva katsella Google mapsin kartta sovelluksesta kuljettua reittiä nopeuksineen päivineen. http://sportstracker.nokia.com/nts/work ... ?id=298246 Minulla on puhelimena N95 ja ainakin tähän saakkaa gps on toiminut moitteettomasti. ...Ai niin, kuluttaa muuten tuon päällä pitäminen akkua aivan älyttömästi, joten ostin pienen 12V, 7Ah moottoripyörän akun, joka etummaisessa lastitilassa ja sieltä sitten piuhat kannelle ja autolaturin kautta virtaa kännykkään. Ainakin seitsemän päivää kesti tuo viritys pitää puhelinta kaiket päivät päällä ja ladata vielä kaverinkin kännykkää.
Ile
Viestit: 402
Liittynyt: 08 Heinä 2006 07:17
Paikkakunta: Roi

Viesti Kirjoittaja Ile »

Väistämättä tulee vertailtua omiin kokemuksiin gps:n käytöstä melonnassa. Viime kesänä Kilpikseltä Tornioon mittasin joka päivä melonnat Garminilla. Taisi muuten olla ensimmäinen kerta, kun tuo ACR-reitti mitattiin gps:llä. Päivittäinen melonta-aika oli jopa yli 12 tuntia. Paristoja viikon aikana kului 6 kpl (3*2 kpl). Ei mikää huima kustannus, eikä kovin suuri paino mukana kuljetettavaksi. Gps oli koko matkan kajakin kannella pääosin ilman erillistä suojaa. Vain kovimmissa (yli II-luokan) koskissa laiton gepsin muoviseen säilytysrasiaan hieman parempaan kolhusuojaan.
Kännykkää käytin vain päivittäisten kuulumisten lähettämiseen tekstarilla. Melonnan aikana kännykkä oli suojassa kannen alla. Virta riitti yhdessä akussa koko viikoksi.

Enpä olisi valmis vaihtamaan kahden erillisen laitteen kokoonpanoani gps-gsm-yhdistelmään, jos se vaatii moiset lisäviritykset. Mieluummin kuljetan mukana muutamat lisäparistot. Enkä kyllä uskaltaisi jättää vaikkapa Kilpisluspan kivikossa känny-gps:ää kannelle. Siinä voi tulla melko kovaa käsittelyä kaatotilanteessa ja sen myötä menee kerralla molemmat laitteet käyttökelvottomiksi.
Avatar
Pepi
Viestit: 7423
Liittynyt: 23 Tammi 2006 18:16

Viesti Kirjoittaja Pepi »

Ile kirjoitti: Enkä kyllä uskaltaisi jättää vaikkapa Kilpisluspan kivikossa känny-gps:ää kannelle. Siinä voi tulla melko kovaa käsittelyä kaatotilanteessa ja sen myötä menee kerralla molemmat laitteet käyttökelvottomiksi.
Eipä taida Alan olla Hobiellaan tuommoisiin koskiin menossakaan. Itse en käytä GPS:ää, mutta kuvittelisin siitä voivan olla hyötyä lähinnä selkävesillä ja sokkeloisimmissa saaristoissa. Jokivesillä kyllä tietänee muutenkin, missä mennään.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
Ile
Viestit: 402
Liittynyt: 08 Heinä 2006 07:17
Paikkakunta: Roi

Viesti Kirjoittaja Ile »

Pepi kirjoitti: Eipä taida Alan olla Hobiellaan tuommoisiin koskiin menossakaan. Itse en käytä GPS:ää, mutta kuvittelisin siitä voivan olla hyötyä lähinnä selkävesillä ja sokkeloisimmissa saaristoissa. Jokivesillä kyllä tietänee muutenkin, missä mennään.
Kuten Pohjanpojalla, niin myös minulla gps on nopeuden ja matkan mittaamista varten mukana. Olenpa sitten joella tai järvellä, niin suunnistan paperikartalla.
Alan
Viestit: 47
Liittynyt: 04 Tammi 2009 13:25

Viesti Kirjoittaja Alan »

Mulla on vähän pelko persiissä siitä, että kastelen tai kolhin tuollaisen laatukännykän, joten taitaa se kallistua erillislaitteen puolelle. Helposti siihen näköjään saa 400 euroa karttoineen haaskattua, ja näytöt tuntuu olevan niissä harmillisen pieniä, ainakin autonavigaattoriin verrattuna. Kymmenen euron vanha kännykkä välttää muuten.

En tosiaankaan harrasta koskenlaskua Hobiella, mutta joku varmaan noista Ilen kokemuksistakin hyötyy.

Vaan paksussa jäässä on Päijänne, ja lisää taitaa vielä kertyä. Odottaminen on syvältä. :twisted:
Vastaa Viestiin