Onko eläimistä vaaraa?

Avatar
rautu
Viestit: 6662
Liittynyt: 26 Tammi 2006 23:03

Viesti Kirjoittaja rautu »

Kyllä se vaan on niin, että nuo lemmikitkin pitää hävittää. Nehän ne punkit tuo ihmisten lähelle.

Olisko parempi, että asvaltoidaan koko luonto, niin näkee porhaltaa autollakin tuhatta ja sataa, eikä tartte elukoista välittää mitään. Riittää kun niitä on eläintarhassa. :roll:



Yle: Citykanien turkeissa kihisee punkkeja


Citykanien leviäminen on yksi syy siihen, että myös punkit ovat levinneet yhä uusiin paikkoihin pääkaupunkiseudulla.


Pääkaupunkiseudulla viime vuosina laajalle levinneet citykanit kantavat mukanaan puutiaisia eli punkkeja. Yhden kanin turkissa voi olla hurja määrä punkkeja, kertoo Ylen Helsingin alueuutiset.

Citykanien ohella puutiaisia levittävät usein lemmikkikoirat ja -kissat.

Citykaneja ja lemmikkejä on pidetty tutkijoiden keskuudessa yhtenä syynä siihen, että punkit ovat yleistyneet viime vuosina.

Punkit voivat olla vaarallisia eläimille niiden kantaman borrelioosin takia.

Citykanien määrä oli huipussaan vuosina 2008–09. Viime vuosina kanikannan on arvioitu vähentyneen merkittävästi metsästyksen ansiosta.

Helsingin kaupungin rakentamispalvelun Staran projektipäällikkö Antti Rautiainen sanoi keväällä, että kanipopulaatio on nyt paljon pienempi kuin huippuvuosina.

– Mikään tautiepidemia kantaa ei ole laskenut, Rautiainen sanoi.

Helsingissä kanit ovat vähentyneet etenkin kantakaupungin puistoissa, mutta heti keskustan ulkopuolelta kaniyhdyskuntia löytyy.

Punkkien ohella citykanien tiedetään levittävän myös kanitäitä, jotka voivat kantaa mukanaan jänisruttoa.


Kuva
Ei oo häränpäivää!!
tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Otsikko päivän paikallislehdestä: Villisiat sikiävät vauhdilla. "Hyökätessään villisika on kuin tykinkuula, joka osuu ihmistä jalkoihin ja alakehoon. Vakavammat aiheuttaa karju torahampaineen." Näin tapahtuu siis vain jos eläin on loukkaantunut tai se kokee uhkaa, muistaakseni villisikatarhan isäntä kertoi aikanaan että karjun tarkoitus tuolloin on katkaista torahampaillaan reisivaltimot. :shock:
dailymail
Viestit: 2973
Liittynyt: 23 Tammi 2013 20:41

Viesti Kirjoittaja dailymail »

tst kirjoitti:Otsikko päivän paikallislehdestä: Villisiat sikiävät vauhdilla. "Hyökätessään villisika on kuin tykinkuula, joka osuu ihmistä jalkoihin ja alakehoon. Vakavammat aiheuttaa karju torahampaineen." Näin tapahtuu siis vain jos eläin on loukkaantunut tai se kokee uhkaa, muistaakseni villisikatarhan isäntä kertoi aikanaan että karjun tarkoitus tuolloin on katkaista torahampaillaan reisivaltimot. :shock:
:shock:... :roll: ... :)
Mikään ei ole niin varmaa kuin minä
tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Päivän lehdestä: "Yleensä villisika pakenee ihmistä, mutta jos se hyökkää niin se hyökkää tappaakseen. Silloin se juoksee päin, tähtää lantionseuden päävaltimoihin, pyrkii kaatamaan ihmisen ja käy kasvoihin. Uhattuna tai haavoitettuna villisika on hengenvaarallinen, samoin liikenteessä. Täysikasvuinen karju voi painaa 250 kg ja juosta 70 km tuntivauhtia. Jos kolaroit villisian kanssa, pysy kaukana villisiasta." :shock: Käsittääkseni villisiat ovat yleistymässä joten olisiko tässä valistuksen paikka jollain taholla? Onko villisika kohta metsän vaarallisin eläin punkin tai hirven sijaan?
Harhailija
Viestit: 719
Liittynyt: 12 Joulu 2008 11:31
Paikkakunta: Keskisessä Suomessa

Viesti Kirjoittaja Harhailija »

Itse kuljen paljon metsissä koirien kanssa, välttelen teitä, iltaisin, öisin, silloin metsissä on vähiten ihmisiä, en halua häiritä ketään, haluan itsekkin nauttia vaan "luonnonrauhasta", metsissä olen kuitenkin tavannut mielenkiintoisimmat ihmiset, :wink: mutta näkyy joskus varsinkin susialueilla erikoisia "kulkijoita", maastureita, toiminta herättää äkkiä halun hävitä näyttäytymättä maisemista... Enemmän pelkään näitä kuin susia... :wink:
Maastossa on mukavaa!
Ursus
Viestit: 9552
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Muistakaa hoitaa ennen kesää punkkirokotukset kuntoon. Punkkihan se vaarallisin eläin metsissämme on.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
Avatar
varg62
Viestit: 5828
Liittynyt: 03 Syys 2008 18:34
Paikkakunta: Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja varg62 »

Ei ole varaa eikä tuo rokote edes suojaa Taigapunkin levittämää puutiaisaivokuumetta vastaa. Ihan eri bakteeri. Näitä Taigapunkkeja rannikot täynnä kiiton muuttolintujen.
tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Re: Onko eläimistä vaaraa?

Viesti Kirjoittaja tst »

Toisessa ketjussa oli juttua hirvien uhittelusta. Kerran pysäytyin auton ja jäin katselemaan 10 m päässä olevaa hirveä. Se laittoi kohta korvat luimuun ja alkoi hyökkäilemään kohti autoa ja samalla mätkäisi auton luona maata etujaloillaan. Tämä siis toistui monta kertaa, oli syksy.
Ursus
Viestit: 9552
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Re: Onko eläimistä vaaraa?

Viesti Kirjoittaja Ursus »

^^ - "Ixodes-suvun punkit (puutiaiset) ovat runsastuneet Euroopassa voimakkaasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Samalla on kasvanut riski sairastua niiden levittämiin tauteihin, joista yleisimpiä Suomessa ovat bakteeriperäinen borrelioosi ja virusperäinen puutiaisaivokuume (Kumlingen tauti, TBE = tick-borne encephalitis). Jälkimmäistä vastaan on olemassa rokote, jota suositellaan kaikille riskialueilla liikkuville." Näin kertoo potilaan lääkärilehti.
Nimenomaan molempien puutiaislajien levittämää puutiaisavokuumetta vastaan rokote toimii, mutta ei borrelioosia, joka hoidetaan antibiooteilla.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
honkamukka
Viestit: 6093
Liittynyt: 12 Touko 2012 19:30

Re: Onko eläimistä vaaraa?

Viesti Kirjoittaja honkamukka »

Joopa, ajattelin ottaa punkkirokotteen tehosteineen ennen kevään koitoksia. Menneenä keväänä, alkukesänä oli sen verran monta punkkia iholla, että tuon pahemman muodon tartunta-arpa saattaapi olla mahdollinen. Borrelioosinhan kärvistelin, johon sain parin viikon kuurin.

Pirkanmaalla tuota aivokuume versioata ei ollut montaa, mutta riski senkin suhteen kasvanee.
Jossain tutkimuksessa oli saatu tulokseksi, että aivo kuumeversiota kantavat punkit selvisivät talvehtimisesta paremmin, kuin pelkkää borrelioosia tartuttavat. Tutkimuksen tasosta en tiedä.
omat polut
Viestit: 4210
Liittynyt: 19 Tammi 2006 21:32
Paikkakunta: Espoo

Re: Onko eläimistä vaaraa?

Viesti Kirjoittaja omat polut »

Ainakaan Amazonin eläimistä ei ole vaaraa, neljä lento-onnettomuuteen joutunutta lasta selvisi kaksi viikkoa sademetsässä, nuorin 11 kuukautta.
honkamukka
Viestit: 6093
Liittynyt: 12 Touko 2012 19:30

Re: Onko eläimistä vaaraa?

Viesti Kirjoittaja honkamukka »

^
Taisivat olla alkuperäiskansan edustajia ja saattoi olla taitoja selviytymiseen.

Ps. Tieto olikin ennenaikainen, lapsia ei ole löydetty.
omat polut
Viestit: 4210
Liittynyt: 19 Tammi 2006 21:32
Paikkakunta: Espoo

Re: Onko eläimistä vaaraa?

Viesti Kirjoittaja omat polut »

^Joo, olikin uutisankka, harmi ettei ole löydetty, todennäköisyydet huononevat.
honkamukka
Viestit: 6093
Liittynyt: 12 Touko 2012 19:30

Re: Onko eläimistä vaaraa?

Viesti Kirjoittaja honkamukka »

Perskules, tänäkin vuonna punkki pääsi kiinnittymään korvani taakse. Vuosi sitten ehti, toisen korvalehden takana, tartuttaa borrelioosin, kun en heti havainnut ötiäisen touhuja.
Aivokuumetta vastaan otin rokotteen, kuten aiemmin kerroin, mutta borrelioosiahan se ei estä. Viimemainittua hoidetaan hiukan pidemmällä antibiootti kuurilla.
Metsän Omena
Viestit: 3069
Liittynyt: 13 Tammi 2008 19:58

Re: Onko eläimistä vaaraa?

Viesti Kirjoittaja Metsän Omena »

^ Noin puolet borrelioositartunnoista tekee iho-oireen. Itsellä selvä rengas syntyi vain ensimmäisellä kerralla. Satoja puutiaisia olen itsestä irroittanut. Viimeksi tänään.

Puutiaisten levittämistä taudeista uutisoidaan lähes yksinomaan puutiaisivokuumeesta ja borrelioosista vaikka Suomessakin puutiaisten levittämiä tauteja on ainakin toistakymmentä. Tutkimukselle onkin läpimurto kun ymmärtävät monen melko yleisen mutta synnyltään tuntemattoman neurologisen vaivan johtuvan näistä. Siitä se tulppa aukeaa ja johtaa mm. hoitokäytäntöjen muutoksiin ja vaikkapa kauriskannan suitsimiseen.
Vastaa Viestiin