Luistelutalvi 08/09

Avatar
George
Viestit: 3343
Liittynyt: 22 Marras 2007 21:58
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja George »

Nilakka kirjoitti:Espoossa alkaa olla hyvät jäät kaikilla vesillä.
Bodom-Järvellä tilanne erinomainen,jäätä riittää vaikka kuinka tuhtille ukolle.
Myös meren jäälle alkaa päästä,Laajalahti lienee viikonlopuksi luistelukunnossa....

Toivottavasti ei tule lunta ihan vielä.
Tänään oli Nuuksion ylänköjärvillä upeat luistelukelit. Porukkaakin tuli iltapäivään mennessä ihan mukavasti. 7 cm teräsjää ja kaunis ilma. Panin muutaman retkeltä otetun Nuuksion talvikuvan tänne. Laajalahdella oli jo myös eilen kansaa.


Ekso
Viestit: 347
Liittynyt: 20 Elo 2006 21:01
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja Ekso »

Tänään oli Pispalassa Pyhäjäven rannassa luistelijoita. Pitkin rantajäätä liihottivat. Jää kuulema 7 senttistä, yön yli kun pakastaa vielä, niin huomenna jo 9 senttiä. Eli kaks vuotta sitten hankitut retkiluistimet pääsee huomenna ekaa kertaa jäälle! Jahuu!
Metsään mennään ja vieläkin kauemmas harhaan. http://eskonpolku.blogspot.com/
Avatar
OS
Viestit: 8138
Liittynyt: 28 Helmi 2006 19:19
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja OS »

George kirjoitti:Panin muutaman retkeltä otetun Nuuksion talvikuvan tänne.
Etelässähän näyttää jo lähes talviselta ja veteen kaatunut kelokin oli kasvattanut itselleen valkoisen talviturkin.
suvela
Viestit: 158
Liittynyt: 05 Joulu 2008 13:06

Viesti Kirjoittaja suvela »

Kuopion jäämaraton tapahtuma helmikuun puolenvälin paikkeilla kiinnostaa. Oletan, että se ei ole " numerolappu rinnassa " tapahtuma eli tavallinen luistelija voi osallistua omaksi ilokseen ? Jäätilanne tietysti Kallavedellä on oma riskitekijänsä, jos pakkaset loppuvat lyhyeen. Mieluusti lukisin kokemuksia tuosta Kallaveden tapahtumasta , jos olette suihkineet siellä edellisinä vuosina.
omat polut
Viestit: 4205
Liittynyt: 19 Tammi 2006 21:32
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja omat polut »

suvela kirjoitti:Kuopion jäämaraton tapahtuma helmikuun puolenvälin paikkeilla kiinnostaa. Oletan, että se ei ole " numerolappu rinnassa " tapahtuma eli tavallinen luistelija voi osallistua omaksi ilokseen ? Jäätilanne tietysti Kallavedellä on oma riskitekijänsä, jos pakkaset loppuvat lyhyeen. Mieluusti lukisin kokemuksia tuosta Kallaveden tapahtumasta , jos olette suihkineet siellä edellisinä vuosina.
Pari kertaa olen ollut, varsinaiset matkat 25, 50,100 ja 200km ovat lappu rinnassa, mutta silti jokainen tietysti luistelee omaa vauhtiaan:), 12.5km aurattu rata jota kierretään, yleensä ongelma ei ole jään määrä vaan pinnan laatu, liian vetistä/lumista tms. Ihan ok tapahtuma, kohtalaisesti hollantilaisia mukana, löytynee googlella Kuopio ice marathon. Rata on yleensä vapaasti luisteltavissa(aurataan) viikkoja tapahtuman jälkeen jos sääolot sallivat kuten viime talvena.
omat polut
Viestit: 4205
Liittynyt: 19 Tammi 2006 21:32
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja omat polut »

Pks:lla ollut tämän viikkoa hienoja merijäitä, vain sisäsaaristossa, mutta laatu priimaa ja rannikkoa seuraillen jonkunlaista matkaakin pääsee vetämään. Merellä upean keväinen tunnelma, jäänrajassa paljon vesilintuja, suosittelen ihan fiilistelyyn.
suvela
Viestit: 158
Liittynyt: 05 Joulu 2008 13:06

Viesti Kirjoittaja suvela »

Elämäni ensimmäistä kertaa laitoin retkiluistimet monoihini ja suihkin Kallavedellä . Ihan huippufiilikset: jää oli ajettu jollain ihme konstilla kuin nuolemalla, siis ihan uskomaton baana. Retkiluistimilla suihkiminen sopii minulle tuhat kertaa paremmin kuin hokkarit. Olis suoraan sanottuna ihan koukuttavaa, paitsi minun lähivesistöillä tähän lajiin ei ole mahdollisuutta. No, ehkä jäätiellä voisi kokeilla, sitäpäs en ole ennen hoksannut.

Retkiluistimilla ensikertailaisena tajuan nyt mikä ero on poikittaisella ja pitkittäisellä railolla. Retkiluistin on armeliaampi kuin hokkari ja antaa paljon kömpelyyttä ja jään epätasaisuutta anteeksi.

Ihmettelen Savon Sanomissa esillä ollutta kritiikkiä jään huonosta kunnosta sunnuntaina. Suihkin itse jäällä myös sunnuntaina ja luonnonjää on aina luonnonjää. Ei cityasukkaat voi odottaa , että jokainen lumisentti ajataan heti pois.

Penskana olen kolannut luistelukentän järven jäälle ja rosot yms. olivat enemmän kuin arkipäivää. Kallaveden luistelubaanaa katselin ihailen äimänkäkenä.
Avatar
Smo
Viestit: 73
Liittynyt: 17 Maalis 2008 23:56

Viesti Kirjoittaja Smo »

Noh, me vedetään tuolla avomerellä. Joskus cityasukkaat unohtaa että ruotsinlaivat murtaa ton sisäväylän ja sit tulee huumorii.. hienot jäät oli mutta tuuli rikko ne ja sit tuli vielä toi sade päälle. Höh. Monet ehti silti luistelemaan Helsingistä Porkkalanniemeen ja takas melko ulkoa.
akuusist
Viestit: 593
Liittynyt: 15 Helmi 2007 14:34

Viesti Kirjoittaja akuusist »

Luistelukausi onkin sitten minunkin osaltani ohi. Tuli kuitenkin tehtyä se mitä on jo pari vuotta saamattomana suunnitellut, eli monipäiväinen retki. On niin harvinaista retkiluistelujutuissa, että kuvittelin hommaan liittyvän jotain ylenmääräistä hankaluutta. Ei kyllä yhtään enempää kuin potkukelkalla tai kickbikella tai puolijuoksua. Varustus minimiin ja homma sujuu.

Koska ei ollut taaskaan etelärannikolla jäitä loman aikaan, menin junalla Lahteen josta Sysmän ja Puulaveden kautta päädyin Mikkeliin. Jäätilanne oli heikko: pehmeä pinta ja usein tuplajäätä, mutta reissu oli silti onnistunut. Jos olisi sattunut hyviä yöpakkasia, saisi nautinnollisempaa retkeilytapaa hakea.

Pari huomiota retkeltä:

Oli tosiaan mahdollisuudet niin hienoon retkeen että seuraan tulevina talvina jäätilannetta laajemmalta alueelta.

Tuplajää voi olla ikävämpää kuin heikko jää. Avantopulahduksesta lämpenee puolessa tunnissa mutta kylkiluun murtuma vaivaa pari viikkoa.

Juomahuolto ei voi enää helpompaa olla. Raikasta kylmää vettä piikiniskun päässä jatkuvasti. Eipä tuo näillä vesillä melottaessakaan hankalaa olisi, mitä nyt turhan lämmintä parin kuukauden ajan.

Aina olen ollut huono tulentekijä ja tuntuu vaikeutuvan vuosi vuodelta. Kultaako aika muistot vai yrittääkö sitä aina vain pienempää ja kitsaampaa tulta. Pitänee kysyä neuvoa toisaalla tällä palstalla.

Vaikka pakkasin kevyesti, kannoin mukana pientä ruokatermaria. Tauolla laitetaan tulet, vesi kiehumaan ja samalla lusikoidaan suuhun termariin edellisellä tauolla hautumaan laitetut pöperöt. Lopuksi uudet ruoat ja kiehuva vesi hautumaan. Käytäntö tuntui kätevältä. Muuten menee puoli tuntia taukoa ennen kuin saa lämmintä ruokaa.

Riippumatto on hieno peli talviseen kevytretkeilyyn.
Abu aikanaan aiheellisesti kysyi miten riippumattoretkeilijä valmistaa lämpimän aamiaisen makuupussissa maaten. Ei valmista, mutta ruokatermari on pelastava enkeli. En kai olisi tajunnut näinkään ilmiselvää asiaa ilman Ompun riisipuuroaamiaisvinkkiä.

Kyllä vaelluskenkä osaakin olla huono kävelyjalkine siihen tottumattomalle. Pitääkö opetella luistelemaan nilkkaa tukemattomalla kengällä vai totutella kävelemään noilla?
Tällaisilla jäillä normaali vaelluspopon varsi hörppää vettä sisään pari kertaa päivässä.

Mitä isompi tie, sitä hankalampi peukalokyytiläiselle. Vauhdikkaimman ohituksen teki citymaasturi ULF-1. Kuka lie ollut.

Eläinhavainnot lintupuoleisia: hanhia, kurkia, metso. Ei ensimmäistäkään isoa nisäkästä. Ehkä niitä on turha hakea jääreissulta.
Viimeksi muokannut akuusist, 19 Huhti 2009 09:26. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Avatar
Umpihanki
Viestit: 3927
Liittynyt: 18 Tammi 2006 11:38

Viesti Kirjoittaja Umpihanki »

Hyvä muistutus akuusist:lta, että retkeilyä/vaeltelua voi harrastaa monella tavalla.

Varustus minimiin ja homma sujuu, on juuri tuon tyyppisessä rehaamisessa kaikki kaikessa, kuten sanoitkin.
suvela
Viestit: 158
Liittynyt: 05 Joulu 2008 13:06

Viesti Kirjoittaja suvela »

jäät sulamassa ja minä ostin ystäväperheeltä retkiluistimet ensi talvea varten :lol:
Vastaa Viestiin