JAUHELIHAN KUIVATUS
-
- Viestit: 67
- Liittynyt: 01 Helmi 2009 12:35
- Paikkakunta: Kajaani
Olen ihan samaa mieltä tosta jauhelihan keittämisestä, hukkaan menee kaikki makuaineet ja rasva..rasvahan on ruoassa se joka niitä makuja kantaa, sitäpaitsi rasvasta saa meikeläisen rasvapolttonen kroppa hyvää energiaa..
Jos jauhelihan keittää vedessä, niin silloinhan pitäisi kuivata sekin keitinvesi ja ottaa reissuun matkaan, menee varmaan aika pieneen tilaan
Jos jauhelihan keittää vedessä, niin silloinhan pitäisi kuivata sekin keitinvesi ja ottaa reissuun matkaan, menee varmaan aika pieneen tilaan
Rasvan kuivaamisessahan on se ongelma, että se ei kuivu. Osan rasvasta voi toki säilyttää kuivatessa, mutta silloin lopputuotteen säilyvyys ei ole niin hyvä. Toki jos meinaa kohtuullisen nopeasti käyttää, niin kyllä sitä rasvaakin saa varmasti mukaan jättää. Makupuolelta jauheliha on minusta aika pliisua, mausteita tulee käytettyä joka tapauksessa oli sitten rasvaa tai ei. Kokeilemalla varmasti selviää, että minkä verran uskaltaa rasvaa jättää mukaan.
Jaksamisen (niin energian kuin hormonitoiminnan kautta) kannalta rasvaa olisi hyvä olla mukana. Tulee tuota eläinrasvaa kuitenkin sen verran reippaasti nautittua muutenkin, että ainakin itse lyhyemmät vaellusreissut pärjännen vähän pienemmälläkin eläinrasvamäärällä (kuin esim. perusjauhelihan 17 g/100 g). Kasvirasvaa (rypsäriä ja/tai oliiviöljyä) otan pienen pullon mukaani.
Jaksamisen (niin energian kuin hormonitoiminnan kautta) kannalta rasvaa olisi hyvä olla mukana. Tulee tuota eläinrasvaa kuitenkin sen verran reippaasti nautittua muutenkin, että ainakin itse lyhyemmät vaellusreissut pärjännen vähän pienemmälläkin eläinrasvamäärällä (kuin esim. perusjauhelihan 17 g/100 g). Kasvirasvaa (rypsäriä ja/tai oliiviöljyä) otan pienen pullon mukaani.
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
Kysymys oli louestajalle. Hirvi, varsinkin tarkasti leikattu, on niin vähärasvaista, että lopputuote tuntuu ja näyttää selvästi erilaiselta kuin kuivattu naudan jauheliha. Ja varmaan myös säilyy paremmin.Pekka kirjoitti:Kyllä, nimen omaan hirveä. Jos nyt oikein laskin, sain 23,3%.Korpijaakko kirjoitti:Käytätkö nimenomaan hirveä? - -Louestaja kirjoitti:- - Mulla jää painoa yleensä noin kolmannes alkuperäisestä.
Blenderin ansiosta kuivausaika lyhenee melkoisesti, ei kai sillä muuta etua saavuta. No, ehkä myös käytössä liotusaika lyhenee.
-
- Viestit: 1083
- Liittynyt: 05 Maalis 2010 22:01
Ihan vaan kommenttina tänne väliin: kuivasin vajaat 6vko sitten jauhelihaa reissua varten (parasta laatua 4% rasvaa, normi pannulla paisto, nesteet pois ja pellille 8 tuntia). Jäi vähän yli ja eilen illalla huomasin kun tulin myöhään kotio (kuvaamasta, en baarista ) että ei ole muuta ruokaa kuin nuudelipussi. No, pitihän sitä höystää ja muistin jauhelihat. Olivat olleet huoneenlämmössä n. 4vko reissun jälkeen, ihan tavalliseen elintarvikemuovipussiin pakattuna, yksinkertainen solmu vaan sulkemassa pussin. Katsoin ja haistoin, kaikki näytti olevan ok ja ja pistin ruoan sekaan, ei makuvirheitä ja aamutoimet normaalit, täysin syömäkelpoista oli siis jauheliha näinkin pitkän säilytyksen jälkeen ilman vakuumia tahi kylmäketjua.
Olen ennen kuivannut jauhelihan ihan sellaisenaan hieman maustaen vain. Nyt kun pakastimessa on paljon hirven jauhelihaa, joka vaatii hieman hauduttelua "nitkuloiden" vuoksi, lähestyin asiaa hieman erilailla. Tein periaatteessa bolognesekastikkeen ilman suurusteita. Laitoin sekaan sipulia, porkkanaa, vihreää pestoa, tomaattipyrettä, ketsuppia, liha- ja kasvisliemikuutiot, mustapippuria ja runsaasti valkosipulia. Ruskistin kevyesti ilman rasvaa, lisäsin hieman vettä ja annoin hautua kannen alla tunnin verran. Sitten kansi pois ja puolisen tuntia haihduttamista, kunnes irtonestettä ei enää ollut. Tässä vaiheessa otin sitä jo lautaselle ja maistelin, erittäin maukasta!
Sitten uunipellille ja kuivatusta noin 50 asteessa vajaa vuorokausi välillä käännellen, uunin luukku tietysti raollaan. Noin 1600g alkupainosta jäljelle jäi 450g. Pakkasin lihat noin 60g annospusseihin ja heitin pakastimeen tulevaa käyttöä odottelemaan
Sitten uunipellille ja kuivatusta noin 50 asteessa vajaa vuorokausi välillä käännellen, uunin luukku tietysti raollaan. Noin 1600g alkupainosta jäljelle jäi 450g. Pakkasin lihat noin 60g annospusseihin ja heitin pakastimeen tulevaa käyttöä odottelemaan
Vastaus tulee pienellä viiveellä, on näemmä mennyt heinäkuussa ohi. Juu minä en kuivaa hirveä, vaan kaupan naudan jauhelihaa.Korpijaakko kirjoitti:Käytätkö nimenomaan hirveä? Minulla vähärasvaisen hirvijauhelihan (ja pienen sipulimäärän, joka paistetaan sen kanssa) paino tippuu kuivatessa vähän alle 25%:iin alkuperäisestä, enkä edes jauha sitä blenderillä vaan tilsin vaan lastalla pieneksi. Rasvan määrä lienee tässä erona?Louestaja kirjoitti:^ Tosi kuivaksi olet saanut, liki 20 prossaa alkuperäispainosta. Mulla jää painoa yleensä noin kolmannes alkuperäisestä.
"Antakaa minun vielä kerran katsoa tämän maailman hulluutta."
Pitää - raotuksen tarkoituksena on että kosteus pääsee jonnekin pois uunin sisältä.Criisi kirjoitti:Typerä kysymys mutta kysympä silti. Pitääkö kiertoilmauunissakin piettää uunin luukkua hieman auki kuivatus prosessin aikana?
Vakaana seisoo metsä paikoillaan.
Ihmisen vaellukset täällä ovat niin turhia.
-Erno Paasilinna
Ihmisen vaellukset täällä ovat niin turhia.
-Erno Paasilinna
Minä keitin vähärasvaista jauhelihaa painekattilassa 10 minuuttia (erillisen kattilasysteemiin kuuluvan yläastian avulla, rasva valui astian rei'istä alas veteen) ja sitten yöksi 50-asteiseen kiertoilmauuniin. Minusta keittäminen oli hyvä ajatus ja liha oli aivan hyvää, joskin kuivaa, mutta ei häiritsevästi. Ainakin säilyi.
Riippunee tapauksesta? Joissainhan on se kosteudenpoistotuuletin, jonka voi tökätä päälle, jos (ja kuten jauhelihaa kuivatessa on) sille on tarvetta. Jos tuuletinta ei ole, niin luukku raolleen.Criisi kirjoitti:Typerä kysymys mutta kysympä silti. Pitääkö kiertoilmauunissakin piettää uunin luukkua hieman auki kuivatus prosessin aikana?
"Antakaa minun vielä kerran katsoa tämän maailman hulluutta."
Ehkä tyhmä kysymys mutta miten kuivattuja asioita oikein käytetään ruuanvalmistuksessa?
Jotenkin olen olettanut että se pitää laittaa likoomaan veteen pitemmäksi aikaa jotta se imee vettä itseensä, onko näin?
Kuivasin kokeeksi kai 400g jauhelihaa. Ensin paistoin sitä hieman, sitten keitin sen. Jonka jälkeen siivilällä suodatin sen juoksevan veden alla. Sitten laiton lopulta kasvikuivuriin kuivumaan sen noin 40-50 asteen lämpöön. Siitä tuli sellaista ruskeaa rae maista ainetta noin 90g verran. Joten se on nyt ollut pienessä minitrip pussissa jossa olen testaillut sen säilyvyyttä. Kuinkahan kauan rutikuiva jauheliha säilyy näin?
Jotenkin olen olettanut että se pitää laittaa likoomaan veteen pitemmäksi aikaa jotta se imee vettä itseensä, onko näin?
Kuivasin kokeeksi kai 400g jauhelihaa. Ensin paistoin sitä hieman, sitten keitin sen. Jonka jälkeen siivilällä suodatin sen juoksevan veden alla. Sitten laiton lopulta kasvikuivuriin kuivumaan sen noin 40-50 asteen lämpöön. Siitä tuli sellaista ruskeaa rae maista ainetta noin 90g verran. Joten se on nyt ollut pienessä minitrip pussissa jossa olen testaillut sen säilyvyyttä. Kuinkahan kauan rutikuiva jauheliha säilyy näin?
En ole itse liotellut kuivattua jauhelihaa. Kylmän veden joukkoon vaan sitten kun on ruoanlaiton aika ja kattila keittimelle. Siinä vaiheessa, kun ruoka on valmista, jauheliha on ihan hyvin ehtinyt turvota suurin piirtein entiselleen.
Olennaista tässä on, ettei jauhelihaa kuivaa liian kuumassa. Jos 80 asteessa kuivaa, niin epäilen palautuuko edes pitkään liottamalla pehmeäksi. Olen kuivannut aluksi hetken 60 asteessa (jottei mikrobiologinen toiminta liikaa ehtisi vilkastua) ja kun liha on vähän ehtinyt kuivua, pudottanut lämmön 50 asteeseen tai jopa alle.
Edit: En näe mitään syytä jauhelihan keittämiselle, kun sen voi paistaakin. Ja syy paistamiselle keittämisen sijaan on tietenkin maku. Jos mausta ei pidä, tuo vesihanan alla huuhtelu voi olla hyvä keino. Kuivumista se ei edistä...
Olennaista tässä on, ettei jauhelihaa kuivaa liian kuumassa. Jos 80 asteessa kuivaa, niin epäilen palautuuko edes pitkään liottamalla pehmeäksi. Olen kuivannut aluksi hetken 60 asteessa (jottei mikrobiologinen toiminta liikaa ehtisi vilkastua) ja kun liha on vähän ehtinyt kuivua, pudottanut lämmön 50 asteeseen tai jopa alle.
Edit: En näe mitään syytä jauhelihan keittämiselle, kun sen voi paistaakin. Ja syy paistamiselle keittämisen sijaan on tietenkin maku. Jos mausta ei pidä, tuo vesihanan alla huuhtelu voi olla hyvä keino. Kuivumista se ei edistä...
-
- Viestit: 6935
- Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
- Paikkakunta: Etelä-Karjala
- Viesti:
Kore:n kanssa samoilla linjoilla: Jauhelihaa ei tarvitse paljonkaan liottaa, sen sijaan esim. suikaloitua kokolihaa ja isompia juurespaloja pitää. Kun jauhelihan laitta kylmän veden kanssa kattilaan, lämmittää veden, lisää muut ruoka-aineet ja kypsennyksen jälkeen antaa hetken vetäytyä, niin varmasti on palautunutta.
En myöskään näe syytä noin monimutkaiseen käsittelyyn (paisto, keitto, huuhtelu). Ei varmaan paljon jää makua. Vähärasvaisen jauhelihan paistan nonstick-pannulla ilman rasvaa (tosin usein sipulisilpun ja mausteiden kanssa) ja pilkon laskatta tai perunasurvimille hienoksi ja siitä sitten kuivumaan. Jos olisi oikein rasvaista lihaa (esim. saisi tosi edullisesti ja tahtoisi kuivata, miksi muuten sellaista käyttäisi?) niin sitten saattaisin keittää ja jäähdyttää keitoksen, jolloin rasvan voi kuoria pois (muistaakseni Boumen joskus vinkkaama tapa). Sitten valuttaisin lävikössä lihan kuivemmaksi ja heittäisin kuivuriin.
PS. Jos kuivaa suurempia eriä (mitä tahansa) pidempään säilytettäväksi kannattaa säilyttää ne kotona ilmatiiviissä lasipurkissa valolta suojattuna. Suoraan kuivurista purkkiin ja purkki kiinni, niin ei tule ylimääräistä kosteutta. Sieltä sitten siirtää paremmin reissuun sopiviin pakkauksiin. Tosin vakuumipakkauskoneella tulee myös säilyviä paketteja ja minigrip-pussissa olen säilyttänyt jauhelihoja (vähärasvaista hirveä) toista vuotta keittiökaapissa ja hyvin sekin on toiminut.
En myöskään näe syytä noin monimutkaiseen käsittelyyn (paisto, keitto, huuhtelu). Ei varmaan paljon jää makua. Vähärasvaisen jauhelihan paistan nonstick-pannulla ilman rasvaa (tosin usein sipulisilpun ja mausteiden kanssa) ja pilkon laskatta tai perunasurvimille hienoksi ja siitä sitten kuivumaan. Jos olisi oikein rasvaista lihaa (esim. saisi tosi edullisesti ja tahtoisi kuivata, miksi muuten sellaista käyttäisi?) niin sitten saattaisin keittää ja jäähdyttää keitoksen, jolloin rasvan voi kuoria pois (muistaakseni Boumen joskus vinkkaama tapa). Sitten valuttaisin lävikössä lihan kuivemmaksi ja heittäisin kuivuriin.
PS. Jos kuivaa suurempia eriä (mitä tahansa) pidempään säilytettäväksi kannattaa säilyttää ne kotona ilmatiiviissä lasipurkissa valolta suojattuna. Suoraan kuivurista purkkiin ja purkki kiinni, niin ei tule ylimääräistä kosteutta. Sieltä sitten siirtää paremmin reissuun sopiviin pakkauksiin. Tosin vakuumipakkauskoneella tulee myös säilyviä paketteja ja minigrip-pussissa olen säilyttänyt jauhelihoja (vähärasvaista hirveä) toista vuotta keittiökaapissa ja hyvin sekin on toiminut.