JAUHELIHAN KUIVATUS
Pannulla paiston jälkeen laitan kuuman jauhelihan plus muut mukana paistetut (tomaatti, paprika , sipuli, porkkana..mausteet) siivilään valumaan - vähän hämmennystä lisäksi ja juokseva rasva valuu läpi.
Näyttää säilyvän hyvin muovipussissa valolta suojassa - ainakin vuoden ja ilman mahanpuruja. (nämä ovat vielä olleet yleensä reissulta jääneitä ylimääräisiä ja siis kuitenkin hyvin säilyneet).
Yleensä teen ennen reissua uuden tuoreen ruokasatsin mutta vanhojakin otan nykyään mukaan. Ennen en arvannut sitä tehdä mutta kun kokeilun jälkeen maha pysyi kunnossa niin miksei...
Näyttää säilyvän hyvin muovipussissa valolta suojassa - ainakin vuoden ja ilman mahanpuruja. (nämä ovat vielä olleet yleensä reissulta jääneitä ylimääräisiä ja siis kuitenkin hyvin säilyneet).
Yleensä teen ennen reissua uuden tuoreen ruokasatsin mutta vanhojakin otan nykyään mukaan. Ennen en arvannut sitä tehdä mutta kun kokeilun jälkeen maha pysyi kunnossa niin miksei...
Oma vaelluskausi lähestyy huimaa vauhtia ja ruokien kuivaus käynnissä, tänään vuorossa jauheliha.
Sulatin pakkasesta noin 1,5 kg hirven ulkopaistinpalan jonka jauhoin. Olishan tuolla ollut valmistakin jauhelihaa, mutta se on liian rasvaista, jauhoin sen sekaan syksyllä myös hirven kuuta(valkoista kovaa rasvaa). Uroshirven paistissa rasvan määrä on lähellä nollaa.
Pilkoin sekaan sipulin ja valkosipulia, turaus tomaattipyrettä ja mausteeksi suolaa, lihaliemikuutio ja pippuriseosta. Sitten koko höskä 2 kylmälle pannulle ja levy keskilämmölle. Noin puolen tunnin kärsivällisen kääntelyn jälkeen ei pannulla ollut enää ollenkaan nestettä, eikä juurikaan rasvaa, makukin oli hyvä. Sitten normaaliin uuniin kahdelle pellille, uuni 50-60 asteeseen ja luukku raolleen. Huomenna nähdään kuinka onnistui.
Lähtöpaino raakana oli sipuleineen kaikkineen 1665g, kerron huomenna mikä loppupaino oli. Oma veikkaukseni on 420-480g
Sulatin pakkasesta noin 1,5 kg hirven ulkopaistinpalan jonka jauhoin. Olishan tuolla ollut valmistakin jauhelihaa, mutta se on liian rasvaista, jauhoin sen sekaan syksyllä myös hirven kuuta(valkoista kovaa rasvaa). Uroshirven paistissa rasvan määrä on lähellä nollaa.
Pilkoin sekaan sipulin ja valkosipulia, turaus tomaattipyrettä ja mausteeksi suolaa, lihaliemikuutio ja pippuriseosta. Sitten koko höskä 2 kylmälle pannulle ja levy keskilämmölle. Noin puolen tunnin kärsivällisen kääntelyn jälkeen ei pannulla ollut enää ollenkaan nestettä, eikä juurikaan rasvaa, makukin oli hyvä. Sitten normaaliin uuniin kahdelle pellille, uuni 50-60 asteeseen ja luukku raolleen. Huomenna nähdään kuinka onnistui.
Lähtöpaino raakana oli sipuleineen kaikkineen 1665g, kerron huomenna mikä loppupaino oli. Oma veikkaukseni on 420-480g
No niin, lihat olivat yön yli uunissa noin 14 tuntia ja täysin valmiita. Yhden kerran vaihdoin uunipeltien paikkoja illalla, jotta kuivuvat tasaisesti. Uunipellilltä ei löytynyt lainkaan rasvaa.
Loppupaino oli sitten 443g eli vettä haihtui pois 1222g jos oikein tarkkoja ollaan. Ja jos oikein laskin niin painon jäämäprosentti olisi noin 26%.
Loppupaino oli sitten 443g eli vettä haihtui pois 1222g jos oikein tarkkoja ollaan. Ja jos oikein laskin niin painon jäämäprosentti olisi noin 26%.
-
- Viestit: 2678
- Liittynyt: 11 Tammi 2006 21:08
- Paikkakunta: Jyväskylä
Suunnilleen tuon verran se kevenee. Nauta ehkä hieman vähemmän. Hirvenliha on hyvää vaelluksella ja hyvän tuoksuistakin. Sen totesi myös kärpänen joka kuivatessani hirvenlihaa uunissa, palasi sinne pois hätistelyn jälkeenkin. Katselin ympärilleni enkä useampia kärpäsiä nähnyt. Ei niitä juuri korkealle kerrostaloon isommin lentele.
Eilen kuivattelin ensimmäistä kertaa (hirven) jauhelihaa paistinpannulla ja uunissakin. Täältä löytyy juttua mitä tapahtui ja missä ajassa: http://akpojanblogi.blogspot.fi/2016/10 ... vatus.html
Kai tähän kuivaushommaan aika äkkiä jää koukkuun Ensi viikonlopuksi metsään ja kokeilemaan ennallistumista...
Kai tähän kuivaushommaan aika äkkiä jää koukkuun Ensi viikonlopuksi metsään ja kokeilemaan ennallistumista...
Kerroppa sitten miten helposti tuo jauheliha pehmeni syötäväksi. Itsellä hieman arveluttaa tuossa menetelmässä tuo pitkä "paistaminen" pannulla. Se saattaa tehdä lihan pinnasta liian paistuneen joka hidastaa ennallistumista. Sama homma käy jos uuni on liian kuumalla kuivatuksen aikana. Lihan pinta ikäänkuin paistuu kiinni.
Hirven jauhelihaa olen usein kuivannut ja se kuivaa tosi hyvin ja nopeasti. Ennallistuukin ihan mukavasti. Hirven jauhelihan jälkeen naudan paistijauheliha suoraan paistista jauhettuna on seuraavaksi suositumpaa ollut meillä.
Itse vain käytän lihaa pannulla, enkä kypsennä sitä. Kun lihasta ei tarvitse poistaa rasvaa, niin uunissahan vesi haihtuu. 6 tunnissa on yleensä kuivunut jokin kilon raakapainoinen lihamäärä, mutta usein olen laittanut illalla myöhään kiertoilmauunin ja ottanut aamulla pois.
Itse vain käytän lihaa pannulla, enkä kypsennä sitä. Kun lihasta ei tarvitse poistaa rasvaa, niin uunissahan vesi haihtuu. 6 tunnissa on yleensä kuivunut jokin kilon raakapainoinen lihamäärä, mutta usein olen laittanut illalla myöhään kiertoilmauunin ja ottanut aamulla pois.
Ei oo häränpäivää!!
Viikonloppuna Teijossa lämmitin lauantai-iltana nuo hirven jauhelihat muiden tortillojen täyteaineksien kanssa kenttäpakissa. Siellä oli pari paprikaa, sipuli, ja kurkkua lisäksi ja pari-kolme desiä vettä, että eivät tartu pohjaan kiinni. Kasviksia en ollut ehtinyt kuivaamaan. Saman oloiseksi ennallistui jauhelihat kuin mitä olisi, jos ei olisi kuivannut välissä. Sen aikaa pidin, että täyte kuumeni ja näytti vesi kiehuvan hetken. Toimi minun mielestä ihan hyvin siis noinkin. Pari kuvaa kyseisestä ruuasta löytyy lauantaipäivän postauksen lopusta.Inari74 kirjoitti:Kerroppa sitten miten helposti tuo jauheliha pehmeni syötäväksi. Itsellä hieman arveluttaa tuossa menetelmässä tuo pitkä "paistaminen" pannulla. Se saattaa tehdä lihan pinnasta liian paistuneen joka hidastaa ennallistumista. Sama homma käy jos uuni on liian kuumalla kuivatuksen aikana. Lihan pinta ikäänkuin paistuu kiinni.
Kriittistä lienee, että ei ole levy paistinpannulla kuivatessa liian kovalla lämmöllä.
En oikein ymmärrä tuota keittämistä ellei sitten tarkoituksena ole poistaa rasvaa. Talvireissulla se on ainakin täysin turhaa, kun ruoat säilyvät hyvin. Pannulla miedolla lämmöllä pitkään käännellen haihtuu jauhelihoista jo valmiiksi runsaasti nestettä ja kuivatus uunissa lyhenee merkittävästi. Myös maku on näin tehden takuulla parempi kuin keitetyssä jauhelihassa.