JAUHELIHAN KUIVATUS
-
- Viestit: 3
- Liittynyt: 21 Elo 2008 16:13
JAUHELIHAN KUIVATUS
Tapasimme keväällä pariskunnan, joka esitteli meille ylpeänä kuivurilla kuivattua jauhelihaa. Antoipa meille vielä mehukkaasta keitosta maistiaiset. Sorruin tietenkin ostamaan hyötykuivurin ja onnistunut ostos olikin vihannesten ja hedelmien osalta, mutta se JAUHELIHA. Kertokaapa nyt tälle umpitumpelolle miten te sen jauhelihan kuivaatte kuivurilla niin, ettei se putoa samantien kehikon läpi pohjalle? Pitääkö siihen laittaa harsokangas tai vastaava?
-
- Viestit: 360
- Liittynyt: 10 Helmi 2008 19:38
Re: JAUHELIHAN KUIVATUS
Keitä tai paista jauheliha, vuoraa kuivuri leivinpaperilla (tai hanki tiheämpi verkko tai kuivuri, jossa on kiinteät tasot) ja kuivaa.pirjoriitta kirjoitti:mutta se JAUHELIHA. Kertokaapa nyt tälle umpitumpelolle miten te sen jauhelihan kuivaatte kuivurilla niin, ettei se putoa samantien kehikon läpi pohjalle? Pitääkö siihen laittaa harsokangas tai vastaava?
Lainaa kirjastosta tai osta Raija Hentmanin kirjoittama kirja Herkutellen luonnossa. Siitä selviää lähes kaikki tai ainakin sillä pääsee pitkälle.
Mukavia kuivailuja! Itse tekemällä tulee hyvää.
-
- Viestit: 3
- Liittynyt: 21 Elo 2008 16:13
kiitos
Kiitos vastauksestasi. Nyt pyörän päälle ja kirjastoon
Jauhelihan kuivaus onnistuu mainiosti myös kiertoilmauunissa. Itse ruskistan jauhelihan ja kaadan nesteet pois. Sitten vain leivinpaperin päälle uunipellille sopivien höysteiden (chili, sipuli, paprika jne.) kera. Luukku raollaan miedolla lämmöllä puolisen vuorokautta kunnes eväs on kuivaa. Helppoa ja hyvää, kerralla valmistuu ainakin pari pellillistä.
Viime talvireissulla en edes jaksanut varioida ruokalistaa, vaan joka päivä vedin pari kertaa saman satsin: jauhelihaa, pottumuusia (jauheesta), tomaattipussikeitto, öljyä ja mausteita. Herkkua.
Viime talvireissulla en edes jaksanut varioida ruokalistaa, vaan joka päivä vedin pari kertaa saman satsin: jauhelihaa, pottumuusia (jauheesta), tomaattipussikeitto, öljyä ja mausteita. Herkkua.
Kuivasin myös uunissa 1200 g kerralla, paistoin hyvin, rasvat pois, ja leivinpaperille. 6 tuntia riitti hyvin kun sekotteli välillä. Laatutavaraa tuli. Isomman määrän sais kyllä kerrallakin mutta en sitä varastoonkaan kauheasti kuivaa.
BB:n Pohjolan perunapata on yllättävän hyvän makuista jauhelihan kanssa. Sitä perunamuusijauhoa en ole edes testannut kun intin liisteristä jäi kammo. No tarvii ottaa pussi mukaan ja testata.
BB:n Pohjolan perunapata on yllättävän hyvän makuista jauhelihan kanssa. Sitä perunamuusijauhoa en ole edes testannut kun intin liisteristä jäi kammo. No tarvii ottaa pussi mukaan ja testata.
-
- Viestit: 2678
- Liittynyt: 11 Tammi 2006 21:08
- Paikkakunta: Jyväskylä
Täällä kovasti ihannoidaan minigrippiä, mutta en luota sen suljinsysteemin tiiviyteen, joten mitään pilaantuvaa en siihen pakkaa. Pakastuspusseihin pakkaan ja solmin suun tiukasti.
Kerta-annos tietenkin niin suuri tai pieni, kuin tarpeelliselta tuntuu. Käytän pataruokien "terästeenä", ja nyt kuten aiemmatkin kerta-annokseni yhdelle (eli itselleni) on n. 50 grammaa kuivana.
Säilymisajan rajoja ei kannata testata. Syömiskelpoisena hyvin kuivattu ja pakattu ehkä vuosia, mutta en ole muutamaa kuukautta kauemmin säilytellyt. Niin helppo homma, että ei kannata tehdä kerralla pitempiaikaista käyttöä varten. Luultavasti säilyy vähintään ne muutamat kuukaudet jääkaapissa tai lämpimässä.
Kuivaus onnistuu myös ihan tavallisessa uunissa hyvin.
Kerta-annos tietenkin niin suuri tai pieni, kuin tarpeelliselta tuntuu. Käytän pataruokien "terästeenä", ja nyt kuten aiemmatkin kerta-annokseni yhdelle (eli itselleni) on n. 50 grammaa kuivana.
Säilymisajan rajoja ei kannata testata. Syömiskelpoisena hyvin kuivattu ja pakattu ehkä vuosia, mutta en ole muutamaa kuukautta kauemmin säilytellyt. Niin helppo homma, että ei kannata tehdä kerralla pitempiaikaista käyttöä varten. Luultavasti säilyy vähintään ne muutamat kuukaudet jääkaapissa tai lämpimässä.
Kuivaus onnistuu myös ihan tavallisessa uunissa hyvin.
Viimeksi muokannut Korvapuoli, 22 Elo 2008 08:08. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Pidän kuvatut lihatuotteet yhden annoksen minigripeissä ja lähtöön saakka jääkaapissa. Varmuuden vuoksi kuivaan lihatuotteet vasta lähtöviikolla, niin säilyvät varmemmin. Lisäksi olen jostakin omaksunut ajatuksen - ja itsekin sen mielestäni todennut oikeaksi - että kun lihoja kuivaa vain juuri ja juuri riittävästi (noin 6-8 tuntia kuivurissa), niin imee kosteuden paremmin ja maistuu paremmalta.
Vihannekset ja juurekset ryöppään puolikypsiksi ja kuivaan ihan kuivaksi (noin 20 tuntia minun kuivurissani). Lisäksi ne eivät ole niin kranttuja säilytyslämpötilasta. Niistäkin kannattaa tehdä mahdollisimman ohuita viipaleita tai tikkuja, käytän perunoihin ja juureksiin juustohöylää.
Säilymisajasta en osaa sanoa, muutaman viikon ainakin, pitempää aikaa en ole kokeillut. Sieniä meillä on kuivattuna kotona parin - kolmen vuoden takaa, enkä ole todennut makuvirheitä.
Vihannekset ja juurekset ryöppään puolikypsiksi ja kuivaan ihan kuivaksi (noin 20 tuntia minun kuivurissani). Lisäksi ne eivät ole niin kranttuja säilytyslämpötilasta. Niistäkin kannattaa tehdä mahdollisimman ohuita viipaleita tai tikkuja, käytän perunoihin ja juureksiin juustohöylää.
Säilymisajasta en osaa sanoa, muutaman viikon ainakin, pitempää aikaa en ole kokeillut. Sieniä meillä on kuivattuna kotona parin - kolmen vuoden takaa, enkä ole todennut makuvirheitä.
Pakkaan jauhelihat pakastepussiin(2 pussia päällekkäin), valmiiksi annoksiksi eli 1 pussi per ateria, määrä riippuu porukasta onko useampi kaveri. Samoin puurot, kaakaot ym. annoksiin. Pussit voi polttaa sitten pois. Helppoa kun vain kippaa kamat kattilaan.
Ja voita kunnolla sinne jauhelihaan kun alkaa lämmittämään ruokaa.
En kyllä mitään kuivuria hanki kun määrät on sen verran pieniä. Tietysti voisi kuivata sitten kaikkea muutakin...
Ei ole testattua tietoa itsellä kuinka kauan säilyy mutta luulisin että suht kauan kun sitä rasvaa vaan ei jää sinne lihaan. Pakastimessa ainakin säilyy.
Pekonin kuivaustakin suunnittelin mutta onko pekonista mihinkään kun siitä rasvat häivyttää. Makuhan perustuu runsaaseen rasvaan ja suolaan. Voitakin kuluu sitten kohtuuttomia määriä.
Ja sitä rasvaa taitaa pekoniin jäädä väkisin ja pilaantuukin sitten nopeammin.
Ja voita kunnolla sinne jauhelihaan kun alkaa lämmittämään ruokaa.
En kyllä mitään kuivuria hanki kun määrät on sen verran pieniä. Tietysti voisi kuivata sitten kaikkea muutakin...
Ei ole testattua tietoa itsellä kuinka kauan säilyy mutta luulisin että suht kauan kun sitä rasvaa vaan ei jää sinne lihaan. Pakastimessa ainakin säilyy.
Pekonin kuivaustakin suunnittelin mutta onko pekonista mihinkään kun siitä rasvat häivyttää. Makuhan perustuu runsaaseen rasvaan ja suolaan. Voitakin kuluu sitten kohtuuttomia määriä.
Ja sitä rasvaa taitaa pekoniin jäädä väkisin ja pilaantuukin sitten nopeammin.
Itse valmistin jauhelihan aiemmin paistinpannulla melkein kypsäksi ennen kuivaamista. Nykyisin suosin keittämistä, koska siten tuntuu saavan rasvan paremmin pois. Reissuun olen pakannut ruuat minigrippeihin tai pakastepusseihin, mutta kotioloissa tiiviit lasipurkit lienevät parhaita kuivatuotteiden säilytykseen (mutta silloin tuotteiden täytyy olla täysin kuivia). Olen kyllä itsekin lipsunut lasipurkkien käytöstä, sieniä esimerkiksi säilytän paperipusseissa. Kuivatuotteiden säilyvyys on pääsääntöisesti hyvä, itse olen käyttänyt yli vuodenkin kuivattuna ollutta jauhelihaa. Vähärasvaisuus lisää säilyvyyttä. Totta on silti sekin että kuivaaminen on sen verran helppo ja nopea homma (ainakin kuivurilla tai kiertoilmauunissa) ettei tuotteita joita on läpi vuoden saatavilla, kuten jauhelihaa, välttämättä kannata kuivata pidempiaikaista säilytystä varten. Kausituotteet ja luonnontuotteet kuten sienet on sitten asia erikseen.
-
- Viestit: 21
- Liittynyt: 25 Joulu 2008 14:38
- Paikkakunta: Vantaa
Jauhelihan kuivauksessa on riskinsäkin, lukekaapa vaikka täältä:
http://www.kalamies.com/index.php/Perho ... iseen.html
http://www.kalamies.com/index.php/Perho ... iseen.html
Reissuraportista päätellen jauhelihojen kuivaus oli mennyt kaverilla ihan nappiin. Mutta heppu oli pakannut kuivatut jauhelihat ilmeisesti samaan säkkiin tuoreiden lihojen (?) kanssa. Kolmessa vuorokaudessa lihat (keli oli ajoittain jopa kuuma) olivat ilmeisesti alkaneet jo pilaantua ja siinä vaiheessa miekkonen valmisti niistä ruokaa. Kyllähän sitä vähemmälläkin vatsataudin itselleen saa.
Minä käsitin kirjoituksesta että kaikki kuivatut jauhelihat olivat samassa pussissa , ja siitä yhden annoksen ottamalla oli kosteutta päässyt sekaan pilaamaan loppuja pussin aineksia.
En itse ole omakuivatuista tehnyt koskaan päiväannospusseja, vaan olen kourallisen, pari ottanut pussista - ilman kostumisia, josta siis kaverin mielestä pilaantuminen on saanut alkunsa .
Varmaa tietoa ei ollut, mistä tauti todellisuudessa oli peräisin.
En itse ole omakuivatuista tehnyt koskaan päiväannospusseja, vaan olen kourallisen, pari ottanut pussista - ilman kostumisia, josta siis kaverin mielestä pilaantuminen on saanut alkunsa .
Varmaa tietoa ei ollut, mistä tauti todellisuudessa oli peräisin.
Mun mielestäkään jutusta ei käynyt ilmi, miksi juuri jauheliha oli epäilyksen kohteena. Olikohan käyttämättä jäänyt lihanloppu niin epämääräisen ja pilaantuneen oloinen?
Eikö puhdistamaton vesi kuitenkin ole yleisin tartuttaja? Tästäkin sai sen kuvan, että ripulituotokset jäivät sinne rantaveden tuntumaan vaanimaan seuraavaa retkeilijää... Makkaraakin tuntui reissaaja syövän vielä usean päivän jälkeen.
Ikävä juttu joka tapauksessa.
Eikö puhdistamaton vesi kuitenkin ole yleisin tartuttaja? Tästäkin sai sen kuvan, että ripulituotokset jäivät sinne rantaveden tuntumaan vaanimaan seuraavaa retkeilijää... Makkaraakin tuntui reissaaja syövän vielä usean päivän jälkeen.
Ikävä juttu joka tapauksessa.