Lihasoppa

Nevis
Viestit: 1072
Liittynyt: 25 Helmi 2007 06:16

Viesti Kirjoittaja Nevis »

Nachos man kirjoitti:Muistaakohan joku Sirkan (mies) turinat I puolelta?
Lihakeittokin ollaan joskus tehty hänen opeillaan. Kun pohjoisen poikia on, voita taisi keittoonkin laittaa suuria määriä. Se jäi parhaiten mieleen.
Mahtavan hyvää oli ja oli riittävästi.
Voi on herkullisen maun tärkein tekijä, vaikka se onkin syntiä ja epäterveellistä. Voitahan ei lisätä loppuvaiheessa kuin kalakeittoon. Lihasoppaan se tulee voilla paistettujen lihojen mukana.


Avatar
boueme
Viestit: 2997
Liittynyt: 21 Marras 2007 21:41
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja boueme »

Nevis kirjoitti:
Nachos man kirjoitti:Muistaakohan joku Sirkan (mies) turinat I puolelta?
Lihakeittokin ollaan joskus tehty hänen opeillaan. Kun pohjoisen poikia on, voita taisi keittoonkin laittaa suuria määriä. Se jäi parhaiten mieleen.
Mahtavan hyvää oli ja oli riittävästi.
Voi on herkullisen maun tärkein tekijä, vaikka se onkin syntiä ja epätevellistä.
Noin 10% voita melkein ruoassa kuin ruoassa pitää miehen tiellä tai metsässä. Yli 20% seos alkaa heikompia jo närästämään. Ja voin pitää olla sitä punaista reilustisuolattua mallia, ettei tarvi heti alkaa lisäsuolaa etsimään.

-B
Ihmisen viisaus on rajallinen, mutta ihmisen tyhmyys on rajaton.
Nevis
Viestit: 1072
Liittynyt: 25 Helmi 2007 06:16

Viesti Kirjoittaja Nevis »

Mitä rankempi työ, sitä enemmin voita. 16 -vuotiaana 70 -luvulla tein eräässä alkutuotantofirmassa 12 tuntisia päiviä 7 päivänä viikossa yhden joulukuun ja työnantaja tarjosi todella voilla terästettyjä kastike- ja keittoruokia. Vatsaa vähän kipristeli, mutta energiaa riitti.
Avatar
boueme
Viestit: 2997
Liittynyt: 21 Marras 2007 21:41
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja boueme »

Naparetkillä kuulemma aamupuuro keitetään voihin, eikä veteen. Voisilmän jättäisin ehkä kuitenkin sellaiseen puuroon laittamatta. Margariinista pitäisi se silmä muotoilla, jossainhan se raja menee voin kulutuksessakin. Lukisipa Pekka Puska tämän ketjun... :wink:

-B
Ihmisen viisaus on rajallinen, mutta ihmisen tyhmyys on rajaton.
Nevis
Viestit: 1072
Liittynyt: 25 Helmi 2007 06:16

Viesti Kirjoittaja Nevis »

boueme kirjoitti:Naparetkillä kuulemma aamupuuro keitetään voihin, eikä veteen. Voisilmän jättäisin ehkä kuitenkin sellaiseen puuroon laittamatta. Margariinista pitäisi se silmä muotoilla, jossainhan se raja menee voin kulutuksessakin. Lukisipa Pekka Puska tämän ketjun... :wink:

-B
Naparetkeläisten juttuja ei pidä aina uskoa. Oikeasti ne viettävät hauskoja iltoja paikallisessa ja kusettavat sinisilmäisiä suomalaisia uskotellen, että ovat pohjoisnavalla.

Pekka Puska muuten syö salaa sängyn alla voita ja sokeria.
Avatar
boueme
Viestit: 2997
Liittynyt: 21 Marras 2007 21:41
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja boueme »

Pekka Puska syö salaa sängyn alla voita ja sokeria.
:lol:

Ja kuohukermalla huuhtelee ne alas.

-B
Ihmisen viisaus on rajallinen, mutta ihmisen tyhmyys on rajaton.
Nevis
Viestit: 1072
Liittynyt: 25 Helmi 2007 06:16

Viesti Kirjoittaja Nevis »

boueme kirjoitti:
Pekka Puska syö salaa sängyn alla voita ja sokeria.
:lol:

Ja kuohukermalla huuhtelee ne alas.

-B
Juuri niin! Mutta miten tämä liittyy lihasoppaan?
Nachos man
Viestit: 812
Liittynyt: 12 Tammi 2006 15:50

Viesti Kirjoittaja Nachos man »

Parhaiten jäi mieleen se voi siinä lihakeitossa. Kuitenkin rupesin nyt miettimään oliko se sittenkin poronkäristys eri kerralla?
Mielestäni se oli silti myös siinä lihakeitossa.
Sitä en tosin muista oliko se voin lisäys alussa vai lopussa.
Sirkka poika pelotteli minua vähän eteläisempänä syntynyttä, juuri sillä närästyksellä. Arveli kuinka selviäisin.

Oli puheissa laavuretkikin taas ja lupasi keiton valmistaa, elinikäkin kuulemma lyhentyisi.
Työesteitä oli tällä kertaa.
Toni
Viestit: 804
Liittynyt: 20 Syys 2007 19:43

Viesti Kirjoittaja Toni »

ite jättäisin lihaliemi kuutiot pois.tai ainakin vaihtaisin ne natriumglutamaatittomiin vaihtoehtoihin.

en usko että elimistö tarvii tai on mitenkään hyvilläkään kaikistakaan?lisäaineista.armomivahventeet on mulle yks selkäpiitä hyistyttävä ajatus,mutta elinhän monta,monta vuotta täysin ilman suolaa ja sokeriakin....silti lisäaineet on mulle juttu erikseen.
esm fosfaateista(liha/jauho jalosteiden perusainesosanen) on kiistelty mielenkiintoisesti vuosikausia;aiheuttaisivatko ne elimistössä kalsiumpakoa...?

sen sijaan liemeen laitan(tottakai)juuriselleriä,tai mikäli jostain löytyy niin juuripersiljaa.pieniä määriä...sekä muitakin juureksia/vihaneksia jo makuakin tuomaan sekä antamaan ravinnolle,elimistönkin halajamaa monipuolisuutta.

varmaan moni luonnon juurakkokin antaisi samantapaisen aromin,mutta milläs niitä nyt tongit ylös...

kattelin muuten eilen tuossa teevee houoneessamme,taloon joskus jäänyttä vanhaa vhs-jäämistöä.sieltä tuli eteen video:maija kojola 90v. sika ruuaksi 1,2,3.oikein mainio teos perinteisestä(koko sian)pöperöksi valmistamisesta teurastamisineen.

siinä työnnettiin ruokamarjoja(käsittääkseni katajan marjaa)joka lihan kulmaan makua antamaan.ehkä tällä ei ennen ollut niinleimallista riistamausteen statusta kuin nykysellään?

ja voille iiiso kyllä!
mäkäräinen
Viestit: 1691
Liittynyt: 15 Touko 2006 21:35

Viesti Kirjoittaja mäkäräinen »

Minullekkin tuli tuosta paljosta voin lisäämisestä mieleen poronkäristys. En ole koskaan poronkäristystä tehnyt, mutta telkkarissa olen sitä nähnyt lapinmiehen tekevän, kokonaisen voin pataan laittoi. Tavallisessa lihakeitossa suuri määrä rasvaa ei välttämättä maistuisi hyvältä? Pintaankin nousisi keltainen kerros. Vaan makuasia.
Nevis
Viestit: 1072
Liittynyt: 25 Helmi 2007 06:16

Viesti Kirjoittaja Nevis »

Poronkäristykseen tulee 125g voita jokaista lihakiloa kohden eli paketti voita 4kg:n käristykseen. Sillä määrällä pärjää mies jo pari päivää selkosilla.

Se, miten tämä rasvashokki vaikuttaa haitallisen kolesterolin määrään, voi vain arvailla... Ehkä kova liikunta kompensoi haitalliset vaikutukset...

Toisaalta itse en ole syönyt voita kuin yhden paketin viimeisten 20 vuoden aikana, eikä kolesterolitasoni ole silti laskenut mihinkään.

Tehtävä:
Loviisan ydinvoimalan teho on 500 MW. Käytössäsi on puhdasta happea käyttävä polttouuni. Montako voipakettia sekunnissa pitää polttaa, jotta saadaan sama teho?
Avatar
boueme
Viestit: 2997
Liittynyt: 21 Marras 2007 21:41
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja boueme »

Vastaus tehtävään: Noin 31 pakettia sekunnissa.

500MW=119500000cal/s
Voi sisältää 780kcal/100g=3900kcal/pkt

119500Kcal/3900kcal/pkt=30,64102564pkt

Eli noin 31 pakettia sekunnissa.

Edit: Mutta miten tämä liittyy lihakeittoon?

Edit: Jos voimalan hyötysuhde on esim. 80%, niin voipaketteja kuluu tietenkin jo 38,3 kpl...

-B
Ihmisen viisaus on rajallinen, mutta ihmisen tyhmyys on rajaton.
Nevis
Viestit: 1072
Liittynyt: 25 Helmi 2007 06:16

Viesti Kirjoittaja Nevis »

boueme kirjoitti:Vastaus tehtävään: Noin 31 pakettia sekunnissa.

500MW=119500000cal/s
Voi sisältää 780kcal/100g=3900kcal/pkt

119500Kcal/3900kcal/pkt=30,64102564pkt

Eli noin 31 pakettia sekunnissa.

Edit: Mutta miten tämä liittyy lihakeittoon?

Edit: Jos voimalan hyötysuhde on esim. 80%, niin voipaketteja kuluu tietenkin jo 38,3 kpl...

-B
Tämä ei liity mitenkään lihasoppaan, mutta vastus oli oikea eli kotona voisi periaatteessa tuottaa ydinvoimalan energiamäärän polttamalla voita öljypolttimessa johon on kytketty suihkuhävittäjän jälkipoltin.
Lunkentus
Viestit: 1316
Liittynyt: 25 Tammi 2006 06:51
Paikkakunta: Säkkilahden reservaatti

Viesti Kirjoittaja Lunkentus »

boumen saama tulos ei muutu vaikka lasketaan "nykyaikaisemmilla" suureilla, voin arvot finelistä:

500MW = 500.000.000W (J)
Voi sisältää 3035 kJ/100g > 500g paketti = 15175kJ = 15175000J
500000000J / 15175000J = 33 pkt/s
JBay
Viestit: 1582
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Re: Lihasoppa

Viesti Kirjoittaja JBay »

boueme kirjoitti: Onko hyviä vinkkejä?
-B
Joskus kun on aikaa keitellä kannattaa kokeilla myös härän häntiä keittoon. Niistä tulee aivan järjettömän hyvä maku ja liha luissa on todella hyvää. Vaatii keittämistä ehkä enemän kuin tunnin, mutta tulee hyvää! Sekaan ei kannata sitten laittaa sikaa makua pilaamaan.

Kun ostaa häntää, niin kannattaa pyytää lihakauppiasta leikkaamaan nikamaväli vielä puoliksi sahalla niin liha kypsyy nopeammin ja lihan syöminen luista on helpompaa.
Vastaa Viestiin