Varustekangaskeskustelu

Avatar
boueme
Viestit: 2997
Liittynyt: 21 Marras 2007 21:41
Paikkakunta: Kajaani

Varustekangaskeskustelu

Viesti Kirjoittaja boueme »

Ajattelin, jotta täällä voitaisiin jahkailla kankaiden painoista ja muusta joutavasta.

Itselläni tuli heti yksi aihe mieleen. Onko Shelbynkin myymä laavukangas tällä hetkellä hinta/paino/kestävyyssuhteeltaan paras? Saako rahallakaan kevyempää/kestävämpää? Silinyloni on "tilapäisesti" loppu, se kai olisi hyvä vaihtoehto.

Myös dyneemanarua on ilmestynyt. Ilmeisen kestävää, mutta miten kulutuskestävyys?

-B


Ihmisen viisaus on rajallinen, mutta ihmisen tyhmyys on rajaton.
Heikki
Viestit: 1820
Liittynyt: 06 Helmi 2006 07:01

Varustekangaskeskustelu

Viesti Kirjoittaja Heikki »

Shelbyn kankaista en osaa sanoa mitään, mutta dyneemaa on käytetty jo pitkään kajakkien peräsinlaitteissa ja hyvin on kestänyt.
karskinen

Re: Varustekangaskeskustelu

Viesti Kirjoittaja karskinen »

boueme kirjoitti:...tällä hetkellä hinta/paino/kestävyyssuhteeltaan paras? Saako rahallakaan kevyempää/kestävämpää? Silinyloni on "tilapäisesti" loppu, se kai olisi hyvä vaihtoehto.

Myös dyneemanarua on ilmestynyt. Ilmeisen kestävää, mutta miten kulutuskestävyys?

-B
Sattuneesta syystä asia on ollut tutkiskelun alla. En oikein ymmärrrä ajatusta hinta/paino/kestävyys-suhteesta: varustemateriaali pitäisi mielestäni valita ensisijaisesti käytön mukaan. Hinnalla ei mielestäni ole mitään merkitystä, mikäli oma kukkaro hankinnan kestää. Haluttomuus maksaa varallisuudesta huolimatta on myös rajoittava tekijä.

Halutun varusteen paino tulee mielestäni pohtia etukäteen. Tavoiteltu paino ratkaisee materiaalin. Jos haluan kevyen majoitteen, on kankaan oltava kevyt. Jos haluan kulutusta kestävän varusteen, tulee materiaalin olla paksua.

Maailmalla silnylonia on myynnissä, joten hankinta onnistunee, jos tahtoa on. Eri asia on, riittävätkö taidot ja kokemus kankaan käsittelyyn.

Dyneemanarun ainoa haittapuoli voisi olla sen olematon venyvyys ja jäykkyydestä johtuva huono solmittavuus. Esimerkiksi teltan naruiksi sopii mielestäni paremmin jokin hieman venyvä laatu.
Avatar
boueme
Viestit: 2997
Liittynyt: 21 Marras 2007 21:41
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja boueme »

En oikein ymmärrrä ajatusta hinta/paino/kestävyys-suhteesta: varustemateriaali pitäisi mielestäni valita ensisijaisesti käytön mukaan. Hinnalla ei mielestäni ole mitään merkitystä, mikäli oma kukkaro hankinnan kestää. Haluttomuus maksaa varallisuudesta huolimatta on myös rajoittava tekijä.
H/P/K-suhteeltaan hyvä kangas on edullista, kevyttä ja kestävää. Sitä voisi käyttää monenlaiseen sovellukseen. Metrihinnalla on meikäläiselle jotain merkitystä, koska en ui rahoissa ja on muitakin menoja kuin harrastukset. Edellisessä viestissä aloittelin keskustelua siitä, mikä kangas olisi mahdollisimman kevyttä ja kestävää, mutta silti kohtuuhintaista, kuten shelbyn laavukangas. Ajattelin vain, että jos joku sattuu tietämään hieman kevyemmän, kestävämmän tai muuten vaan paremman kankaan tuossa kangasryhmässä, niin olisi kiva saada siitä tietää.

Silinailonin ompelusta sen verran, että kun tuossa männäviikolla pienensin teltansalkopussia, ei mitään ongelmia ilmennyt. Pussi on ohutta silikonoitua ripstoppia. Liekö tuurilla mennyt kun en silloin tiennyt ompelun hankaluudesta= :wink:

-B
Ihmisen viisaus on rajallinen, mutta ihmisen tyhmyys on rajaton.
karskinen

Viesti Kirjoittaja karskinen »

Kevyttä, kestävää ja halpaa kangasta ei ole. Yhtälölläsi ei ole ratkaisua, joka toteuttaisi kaikki kolme ominaisuutta.

On olemassa kevyttä ja kestävää.

On olemassa halpaa ja kestävää.

On olemassa melko kevyttä ja melko halpaa.

Käsittääkseni ohuen (44g/m2) silnylonin ompelun suurin haaste on pitkät saumat. Pitkän ,vaikka 2200 mm, sauman ompelussa joko ylempi tai alempi kankaan puolisko edistää ommellessa, joten sauman lopussa yhteen mitatuiksi osuvat kankaan päädyt eivät osu kohdalleen. Tämä asettaa suuria haasteita mittatarkalle teltan teolle. Toinen ongelma on mittatarkkojen palojen piirtäminen ja kankaan leikkaaminen. Ison palan mittaaminen lattialla erittäin liukkaasta kankaasta ei ole helpoimpia tehtäviä: pieni venytys ja pala on kiero ja ompelu muuttuu painajaiseksi ja lopputulos on susi.

Jos etsit halpaa silnylonia, niin kyllähän sen kauppaajia netistä löytyy. Eri asia on, saatko sitä, mitä tilaat. Mistä tunnistat sekundan laatutavarasta. Mielestäni ainoa keino on turvautua hyvämaineisen kauppiaan palveluihin ja maksaa tästä.
Metsän Omena
Viestit: 3038
Liittynyt: 13 Tammi 2008 19:58

Viesti Kirjoittaja Metsän Omena »

Kaikissa shelbyn varustekankaissa on naurettavan alhaiset vesipilariarvot. Parhaimmillaankin ilmoittavat vain 2000mm. Siihen voi miettiä mikä on kudoksen vedenpitävyyden oltava, jotta pitää:
A) Taivaalta tippuvan vesipisaran
B) Polvillaan olon paineen märkää maata vasten
C) Märän oksan piiskaisun

Mulla on muuten iso pinkka shelbyltä sitä silinailonia vihreänä. Siksi kai se sieltä loppui? Voisin myydä tuplahintaan.

Dyneeman venymättömyys on saanut aikaan sen, että mulla se on ainakin useamman kerran napsahtanut poikki jännitettyyn naruun johtuvan sivuttaisvedon ansiosta. Venyvä ei olisi mennyt poikki. Dyneemaa ollut telttanarunani käytössä kymmenkunta vuotta.

Hinnasta:
"Täydellinen kangas on painoton, päästää läpi kaiken sisälle kerääntyneen kosteuden, on täysin vesitiivis ja huippukestävä. Tällaista kangasta ei ole. On toki olemassa joukko kudoksia, joita eri teltantekijät käyttävät. Ne näyttävät usein hyvin samanlaisilta, kun ne ovat uusia. Mutta erot ovat valtavat. Halpa pettää sinut juuri, kun tarvitset sitä eniten."
karskinen

Viesti Kirjoittaja karskinen »

Metsän Omena kirjoitti:...Mulla on muuten iso pinkka shelbyltä sitä silinailonia vihreänä. Siksi kai se sieltä loppui? Voisin myydä tuplahintaan. ...
Karskinen kirjoitti:...Mielestäni ainoa keino on turvautua hyvämaineisen kauppiaan palveluihin ja maksaa tästä. ...
Kohtaavatko nyt maine ja hinta toisensa?
Metsän Omena
Viestit: 3038
Liittynyt: 13 Tammi 2008 19:58

Viesti Kirjoittaja Metsän Omena »

Jaa...Sittenhän se menee sikahalvalla.
Sitä samaa saat shelbyltä tai muualta halvemmalla sitten kun sitä tulee. Jos et päädy laskuvarjo- tai leijakankaisiin.

Shelbyn silinailon tuntuu käteen "tahmeammalta" kuin esimerkiksi laadukkaiden telttavalmistajien tuotteiden vastaavat materiaalit. Koska en itse ompelutöitä suorita, en ommeltavuudesta osaa sanoa mitään. Sauman vedenpitävyys, saumatyypistä riippumatta, on hankalin puoli. Siis turpoavat langat käyttöön. Jos valmiin varusteen saisin käteen niin mieluummin valitsisin liukkaamman ja kovemman silinailonin kuin shelbyllä. Olisi vesipilariarvokin toista luokkaa. Shelbyn palvelu yms asiallista ja nopeaa. Minkäs voivat etteivät saa tänne suomenperille kaikkein parasta kun muuallakin juuri sitä halutaan.

Normaalit PU-pinnoitteiset kankaat kuluvat nopeasti. Kovassa käytössä olevat erilaiset tarpit saa uusia parin vuoden välein. Veden läpipääsyn huomaa esim. siitä kun uittaa kantamukset vesistön yli kankaan sisään käärittynä, niin purettaessa rupeaa olemaan lätäkkö kankaan pohjalla. Silkkaa hapertumista.
karskinen

Viesti Kirjoittaja karskinen »

Selvittelyn alla ovat seuraavat käsitteet:

"1.3 oz. Silicone Impregnated Ripstop" -siis tämä on kait sitä, mitä haetaan. Paino on "kyllästyksen" jälkeen 44 g/m2. Tämän kaltaisia kankaita oletan laatutelttojen valmistajien käyttävän. On erittäin liukasta, lujaa ja kevyttä?

"1.9 oz Silicone Coated Ripstop" -tätä ei. Kankaan paino on ilmoitettu ennen pinnoitusta ja pinnoite on vain kankaan toisella puolella. Paino 2.25-2.5 oz pinnoituksen jälkeen? Sopii teltan pohjaan?

"1.9 oz Silicone Coated Nylon" -tätä ei ainakaan?

Tällä hetkellä käännän katsettani kohti firmaa nimeltä Seattle Fabrics. Ensin täytyy toki saada malli valmiiksi, testatuksi ja hyväksi todetuksi -tämä voi vapauttaa minut vielä parhaan kankaan metsästyksestä.

Tästä uretaanipinnoituksen kulumisesta on kokemusta: tein muutama vuosi sitten varustesäkkejä, joista pinnoite irtosi myöhemmin suikaleina -taisi olla sitä sekundaa, silti kangas oli vielä moitteettomassa kunnossa.
mäkäräinen
Viestit: 1691
Liittynyt: 15 Touko 2006 21:35

Viesti Kirjoittaja mäkäräinen »

Alibabalta löytyy jos jonkinmoista kangasta, Kiinalaiseen tapaan minimierät ovat vain julmetun suuria. Tämä olisi ehkä muuten hyvää?
Kösteri
Viestit: 1437
Liittynyt: 12 Tammi 2006 17:55
Paikkakunta: ~100

Viesti Kirjoittaja Kösteri »

mäkäräinen kirjoitti:Kiinalaiseen tapaan minimierät ovat vain julmetun suuria.
Kyllä kiinalainen poimii marjankin maasta, toisin kuin yleensä eurooppalainen. Pienetkin sarjat kelpaavat, kokemusta on. Kärsivällisesti ja kohteliaasti jos meilailee, niin voi ehkä tuota kautta löytyä vähittäiskauppias, joka sopivan pätkän suostuu myymään.
Avatar
boueme
Viestit: 2997
Liittynyt: 21 Marras 2007 21:41
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja boueme »

Kevyttä, kestävää ja halpaa kangasta ei ole. Yhtälölläsi ei ole ratkaisua, joka toteuttaisi kaikki kolme ominaisuutta.

On olemassa kevyttä ja kestävää.

On olemassa halpaa ja kestävää.

On olemassa melko kevyttä ja melko halpaa.
Kevyttä, kestävää ja halpaa kangasta on. Mielestäni Shelbyn laavukangas on kevyttä, kestävää ja halpaa. Ideana oli se, että jos löytyisi samaan hintaan vielä kevyempää ja vielä kestävämpää kangasta... Kysymys on vain siitä, että kuinka kevyttä, kestävää ja halpaa. Uskoisin, etteivät keveys, kestävyys ja hinta aina mene käsi kädessä, vaikka sitä linjaa noudattavatkin. Hinnalla on loppujen lopuksi vähiten merkitystä, jos keveys ja kestävyys ovat todella erinomaiset.

Asiasta toiseen. Voisikohan ohutta nailonkangasta kyllästää itse silikonilla? Esim. autokäyttöön tarkoitetulla sitruunan tuoksuisella spreillä? Voisihan tuota kokeilla pieneen palaan.

-B
Ihmisen viisaus on rajallinen, mutta ihmisen tyhmyys on rajaton.
Avatar
weke
Viestit: 233
Liittynyt: 13 Maalis 2006 15:26

Viesti Kirjoittaja weke »

boueme kirjoitti: Asiasta toiseen. Voisikohan ohutta nailonkangasta kyllästää itse silikonilla? Esim. autokäyttöön tarkoitetulla sitruunan tuoksuisella spreillä? Voisihan tuota kokeilla pieneen palaan.
Aikoinaan sfnetin puolella kirjoitteli herra nimeltä Timo Noko ja hän totesi, että tavallinen saniteetti-silikoni liukenee turpentiiniin eli tärpättiin. Olen tuota kokeillut lukuisia kertoja ja kyllä silikoni liukenee lakkabensiiniin ja tärpättiin. Silikonia sopivasti ohentamalla saa nestemäisen aineen, jota voi sumutella vaikka tavallisella kukkasumutin pullolla. Tietysti pitää varmistua siitä että kangas kestää lakkabensiinin. Kyllä tuolla menetelmallä saa tosi hyvän silikonikyllästeen ihan mihin vaan ja silikonissa on nykyään vielä homeenesto aineita mukana, joten samalla saa homesuojankin.
Vastaa Viestiin