Todennäköisyys saada kalaa?

Aaron
Viestit: 26
Liittynyt: 23 Maalis 2007 00:34

Todennäköisyys saada kalaa?

Viesti Kirjoittaja Aaron »

Olemme viiden hengen porukalla lähdössä elokuun alussa vaeltamaan viikon verran reittiä Keinovuopio-Råstojaure-Pälsastugan-Kilpisjärvi. Kahdella on mukana vanhat kunnon Cardinal 33 ja 44 haspelit ynnä UL sekä semi-UL vavat. Vieheinä lähinnä lippoja. Meillä on käsittääkseni kohtuullinen tietotaito lukea virtauksia/kohtia missä kala voisi liikkua. Kalastus tapahtuu lähinnä aamuin-illoin leiripaikkojen läheisyydessä koska päivällä pitää tehdä siirtymätaipaleita.
Kysymykseni on, miten moneen ateriaan luulette että voisimme olettaa saada "kalaa pyötään" sillä riskillä että vähenämme/kevennämme kuivamuonan määrää (tottakai pitää silti otta jokunen Blåbandi varmuuden vuoksi)? Mikä on todennäköisyys saada tammukkaa, harria tunturijoista, ahventa, haukea järvistä tuohon aikaan?
Miten paljon, te kokeneet kalastavat vaeltajat laskette sen varaan että kalaa tulee?


Engelbert
Viestit: 452
Liittynyt: 23 Touko 2006 07:58
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja Engelbert »

Kokemus on osoittanut, että mitä enemmän kalan/ riistan varaan laskee, niin sitä heikommin niitä saa. Joskus on pitkähköksi suunniteltu reissu pitänyt pätkäistä jopa keskeltä poikki kun saalista ei ole tullutkaan.

Itse lasken tätä nykyä kalan/ riistan varaan enintään puolet sapuskapuolesta jos olen liikkeellä kesäkuun puolivälin - lokakuun puolivälin välisenä aikana (muina aikoina en laske saaliin varaan mitään). Marja-aikana pärjäisi varmaan vähemmälläkin, mutta oma elimistöni vaatii reissulakin välistä sitä perinteistä kotisapuskaa, joten eipä sitä haluta välttämättä pelkkiä mustikoitakaan turpa mustana mussuttaa.

Reissun ajankohtahan on saalisnäkökulmasta hyvä. Itse olen ko. seuduilla kalastanut viimeksi likemmäs 20 vuotta sitten, joten en mene sanomaan kalavesien tilasta mitään varmaa. Tuolloin muinoin ne sen suunnan vedet tuppasi olemaan sellaisia oikullisia; kalaa tuli pirusti tai ei sitten juuri mitään (kalastin yleensä elokuun lopulla).
lohiloinen
Viestit: 69
Liittynyt: 13 Syys 2007 22:35
Paikkakunta: oulu

Viesti Kirjoittaja lohiloinen »

Koskaan ei ole taidettu jättää kalasaaliin varaan syömisiä, vaikka yleensä aina kalaa on saatu enemmän kuin tarpeeksi.
Noilla seuduilla on loistavia kalapaikkoja, joten saalista pitäisi saada helpostikin etenkin harrikanta erinomainen, samoin rautua ja taimenta löytyy hyvin.
Kävin viimeksi muistaakseni 2002 noilla seuduilla viikon verran perhostelemassa heinäelokuun vaihteessa. Vettä tuli koko viikon ja kaikki joet olivat harmaita tulvan takia ja kalantulo surkeaa. Silti pysyimme jotenkuten kalassa tunturilampien ansiosta. siis olosuhteet ratkaisevat paljon.
Jos metsään haluat mennä niin takuulla yllätyt
anonyymi ajattelija
Viestit: 291
Liittynyt: 10 Kesä 2007 16:43
Paikkakunta: kalajokilaakso

Viesti Kirjoittaja anonyymi ajattelija »

Mulla on nyrkkisääntönä, että on 50% mahis että kalaa tulee ja 50% mahis ettei tulekkaan.

Sääntö toimii aikasen monessa asiassa.
Mustavilja
Viestit: 360
Liittynyt: 10 Helmi 2008 19:38

Re: Todennäköisyys saada kalaa?

Viesti Kirjoittaja Mustavilja »

Aaron kirjoitti:Meillä on käsittääkseni kohtuullinen tietotaito lukea virtauksia/kohtia missä kala voisi liikkua.
Valitettavasti tahi onneksi katsantotavasta ja epävarmuudelle annetusta arvostuksesta riippuen tietämys kalojen käyttäytymisestä niiden elin- elikkä asuinpaikoilla auttaa ainoastaan siinä tapauksessa, että kyseessä olevassa elikkä läsnäsijaitsevassa joessa tahi virtaamattomassa vesipaikassa, joka usein on järvi tahi lampi tahi harvinaisissa tapauksissa rantojaan venyttänyt lompolo, on yleensäkään kalaa.

On näet niin, että joissain paikoissa tahi tilanteissa elikkä veden korkeuden vaihtelun väleissä kalaa ei ole tahi se ei kertakaikkiaan käy pyydykseen lainkaan, vaan jurmottaa tahi piiloutuu heittokalastajan ulottumattomiin niin sitkeästi, ettei sitä saa liikkeelle saati leukojaan aukomaan taitavinkaan vapamies.

Jos kalaa paikalla tiedetään ja tunnistetaan olevan ja edes joskus jotain syövän, ja eletään kesän elikkä lämpimän puolta, voidaan hulttisella varmuudella mainita kalantulo suuresti varmaksi tahi ainakin hyvin mahdolliseksi. Kalan saannin mahdollisuudesta pääsee usein selville, kun istahtaa harkituksi toviksi tyynen paikan ääreen ja juoksuttaa katsettaan pitkin veden pintaa. Jos kala syö, siitä jää jälkiä.
Kysymykseni on, miten moneen ateriaan luulette että voisimme olettaa saada "kalaa pyötään" sillä riskillä että vähenämme/kevennämme kuivamuonan määrää
Ensiksikin on otettava punnintaan ravintoeetillinen eli aiheutetun kärsimyksen hyötysuhdetta mittaava näkemys, joka taulukoista katsottuna kertoo, että kalan energiamäärä on pieni. Ei siis pidä kulkijan siihen luottaman, että syömällä mahan täyteen kalaa jaksaa vallan hypellen kulkea. Kala on ensikatsoen erinomainen ruoka ja toisikatsoen vielä parempi ja terveellinen proteiininlähde, mutta hiilihydraattien suomaa voimallista ponnistelua ei pidä kalan varaan perustettaman.

Satun erinäisistä yhteyksistäni ynnä omakokemuksellisista seikoista tietämään, että polku, joka on teillä aikomuksena kiertää, suo saalista ensi alkuun kohtalaisella varmuudella, mutta mitä likempänä häämöttää Pältsan kaksinapainen huippu, sitä epätodennäköisemmäksi saaliin saanti käy. Jos jatkaisitte kohti länsietelää elikkä lounasta, kasvaisi kalan saannin mahdolisuus alati elikkä koko ajan.

Vaikka tiedän että on pahasti elikkä väärin toimia täten kuin esitän, niin murheellisiin valintoihini on kuulunut toisinaan kevyt kokoontaittuva katiska elikkä seisova pyydys, jolla olen saanut noudettua virtaavien tahi seisovien vetten alta keittoni tarpeet niissä epäonnekkaissa tapauksissa, kun kala ei ole onkeeni ryhtynyt. Jos tähän syntiin ottaa osaa, on ymmärrettävä oma pahuutensa ja samalla ehdottoman suurella varmuudella, varovaisuudella ja taidolla päästettävä joka ikinen ylimääräinen kala pois pyydyksestä elikkä katiskasta.

Toivotan onnea matkaan!
rytty
Viestit: 128
Liittynyt: 19 Heinä 2006 17:52
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja rytty »

Kokeneempia varmasti löytyy, mutta jokusen reissun elokuussa käyneenä vastaan, että kalaa tullee löytymään jos tehokas kalastusaika +2h, painottuen iltaan. Kuinka paljon sitten laskisin sen varaan ruokahuollossa? En paljoakaan, enemmänkin hyväksi lisäksi ja herkkuosaston täydentäjäksi.
Avatar
George
Viestit: 3343
Liittynyt: 22 Marras 2007 21:58
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja George »

Todennäköisyys saada kalaa on suoraan verrannollinen siihen kuinka kauan pitää onkea kalaa sisältävässä vedessä. Muuta riippuvuutta en ole huomannut. Tietysti retken ajankohta vaikuttaa.
Avatar
boueme
Viestit: 2997
Liittynyt: 21 Marras 2007 21:41
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja boueme »

Todennäköisyys saada kalaa on suoraan verrannollinen siihen kuinka kauan pitää onkea kalaa sisältävässä vedessä.
Tämähän on melkein yhtä nerokas vertaus, kuin että todennäköisyys voittaa hiihtokilpailussa on suoraan verrannollinen siihen kuinka kauan vietät aikaa lähtö- ja maaliviivan välissä...

Kalan syöntihalukkuus on ratkaisevan tärkeä.
Kakkosena tulee syötti.
Kolmosena kalaonni.

-B
Ihmisen viisaus on rajallinen, mutta ihmisen tyhmyys on rajaton.
Avatar
George
Viestit: 3343
Liittynyt: 22 Marras 2007 21:58
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja George »

boueme kirjoitti: Tämähän on melkein yhtä nerokas vertaus, kuin että todennäköisyys voittaa hiihtokilpailussa on suoraan verrannollinen siihen kuinka kauan vietät aikaa lähtö- ja maaliviivan välissä...

-B
B, oikeampi vertaus on, että todennäköisyys voittaa hiihtokilpailu kasvaa, jos osallistut siihen.

En ole erityinen kalamies mutta empiirinen havaintoni on että ne saavat enemmän kalaa jotka ahkerammin kalastavat. Nuotiolla juttujen kertojat ovat kuulemma saaneet isoja kaloja
Avatar
boueme
Viestit: 2997
Liittynyt: 21 Marras 2007 21:41
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja boueme »

En ole erityinen kalamies mutta empiirinen havaintoni on että ne saavat enemmän kalaa jotka ahkerammin kalastavat.
Tuo on totta, mutta aika ei silti ratkaise, vaan kalastaessa saatu kokemus ja tietotaito, jota ei tule vain siimaa liottamalla. Hankkimalla sitä empiiristä tietoa jatkuvasti tarkkailemalla säitä, kalojen liikkeitä, ilmanpainetta, kuun asentoa, suupielien asentoa, jne. Siten päästään hyviin saaliisiin. Pelkkä istuminen Nuuskamuikkusen tyyliin ongen kanssa joen rannassa ei tuota tulosta.

-B
Ihmisen viisaus on rajallinen, mutta ihmisen tyhmyys on rajaton.
Matti J
Viestit: 255
Liittynyt: 04 Helmi 2006 12:03
Paikkakunta: Varsinais-Suomi

Viesti Kirjoittaja Matti J »

Kovin paljon en muonavaroja vähentäisi kalojen varassa. Itse en ainakaan ole niin rohjennut tehdä, mutta varsin tarkalle toki ruuat tulee mitoitettua.

Todennäköisesti tuolta tulee kalaa ihan kohtuudella. Tosin ahvenia et tule löytämään ja tarkalleen tuolta reitiltä 99% varmuudella et myöskään haukea pysty yhyttämään. Oma hauen korkeusennätys on n. 665 m, paikka Råstojauren eteläpuolisella alueella, mutta Råstojärven pohjoispuolelta en ole haukea saanut. Joissakin matalimmalla sijaitsevissa lutakoissa olen tosin kuulut haukia olevan. Esim. Oggujavrissa (+546) Kummaenon pohjoispuolella.

Suurin riski heikkoon kalansaaliiseen on huono sää. Siinä ei yleensä ole paljon apua kovastakaan ahkeruudesta kalastamisessa. Harri on paras varakala; se kun ei ole niin ronkeli ilmoista. Mutta jos sattuu olemaan huonojen ilmojen aikaan niin ylävesillä, ettei harria ole, ei siitäkään ole tieysti apua.

Täällä palstalla on kyllä parempiakin alueen kalastuspaikojen tuntijoita, mutta voisin pistää hiukan tarkempaa vinkkiä omien kokemusten pohjalta vaikka yksityisviestinä. Eihän nämä mitään valtiosalaisuuksia ole, mutta kun osa omista tiedoistanikin perustuu osin yksityisesti saamiini tietoihin, niin en niitä julkisesti ala markkinoimaan netin palstoilla.
tst
Viestit: 6535
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Todennäköisyys saada kalaa on ollut viimeisenä n. 15 vuotena erittäin hyvä siellä missä olen itse jokea tuijotellut. Viime keikalla kalan tulo loppui milteipä kuin seinään kun alkoi tuulemaan pohjoisesta tosin vaihdettiin samalla paikkaa joten sekin tietysti vaikutti. Se oli ehken hyväkin koska alkoi jo taimen tökkimään. :)
Vastaa Viestiin