Teltan tekeminen itse

K-nen

Viesti Kirjoittaja K-nen »

Vanhassa Aktossani pinnoite on pohjakankaassa sisäpuolella, tai ainakin sisäpuoli on pinnoitetun näköinen ja kitkainen.

--------------------------------------------------------------
Mikään ei voita metsien ja tuntureiden tuoksua itseensä imeneen telttakäärön avaamista olohuoneessa: siirryin heti ajatuksissa vaellukselle.


Avatar
Pepi
Viestit: 7423
Liittynyt: 23 Tammi 2006 18:16

Viesti Kirjoittaja Pepi »

Pinnoite on yleensä tosiaan tahmeampaa kuin kudos - ja pehmeämpää. On siis kaksi syytä laittaa se sisäpuolelle. Makuualusta luistelee vähemmän. Teltan sisällä käsiteltävät kamat ovat yleensä vähemmän kuluttavia kuin pohjan alle jäävä hiekka yms.

Päinvastaista puoltaisi, että alapuolella oleva pinnoite estäisi kudosta imemästä maasta sitä vähääkään vettä. Tästä syystä kunnon kumikankaasta tehdyt sadevaatteetkin tehtiin kumi ulospäin. Mutta kun siirryttiin vähemmän kulutusta kestäviin kalvoihin, oli vaatteissakin pakko laittaa kalvo sisäpuolelle.

Niinpä jos vedenpitävä pinnoite olisi samalla kulutusta kestävää, kankaita käytettäisiin luultavasti toisin päin.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
raipe56
Viestit: 23
Liittynyt: 07 Kesä 2006 15:15

Viesti Kirjoittaja raipe56 »

Linkin kuvissa 2 itse tehtyä majoitetta. Toinen kevyt 2-kerrosteltta ja toinen 2 kaaren varaan tehty 1-kerros katos ilman pohjaa.
telttakuvia
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Olen virittamassa kahdesta paksun puuvillakankaan vuoristoteltasta taman tyyppista
http://www.snowtrekkertents.com/shortwall.html
talvitelttaa, eli siis seinat harjasta alaspain kulkevat eri kulmassa, ilman tallaista vetoviritysta kuin kuvassa.
- pitaa nyt ensin kokeilla ihan lammittamattomalla talviteltalla ensin, etta nakee mista kayttomukavuus takkuaa
- mutta rakenteluun kysyisin nyt jo foorumin mielipidetta: pitaisiko harjatelttaan miettia lumiliepeita, vai lahtea siita, etta laidat peitetaan lumella "ihan muuten vaan". Nain painavaa telttaahan ei siirrella joka paiva. Kamiinaratkaisu nakyy linkin muissa kuvissa, eli siis lahinna piipun lapivientitapa
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Viesti Kirjoittaja luuppi »

Menee "aaneen ajatteluksi" eli siis:

Raamilliseen harjatelttaanhan saisi kopioitua kodan kastevaateajatuksen, eli ilmankierto ilman vedon/ viiman tunnetta. Kastevaate olisi siis ikaankuin ripustettu sisateltta, joka tosin loppuu vahan yli paankorkeudella (istuma-asennossa).Kastevaate voisi jatkua teltan (vahan koholla olevien) alareunojen alta lumiliepeiksi, ulospain. Pohja tallaisessa olisi tietysti silloin irrallinen (jokin pitaa olla, koska kuusenhavut alkaa olemaan - tietysti paikasta riippuen - harvinaista herkkua).

Lueskelin tata ketjua, ja ainoa joka on harkinnut kaminateltan tekemista oli mkalima. Kuinkahan pitkalle se projekti meni? Harmi tata olisi aloittaa, jos se sitten tekovaiheessa kaatuu johonkin huomiotta jaaneeseen seikkaan.
- esim. tuleeko (hengittavaan) puuvillakankaiseen kattoon ei-lammitetylla yojaksolla niin paljon kondensaatiota, etta aamut alkavat teltan sisaisella lumihilesateella?
gubbe
Viestit: 489
Liittynyt: 03 Marras 2009 14:10
Paikkakunta: P-P

Viesti Kirjoittaja gubbe »

No niin, nyt ois tuossa vieressä tuliaisia shelbyltä, emäntä kävi hakemassa kahden hengen teltan tarveaineet :) . Saapa nähdä mitä noista syntyy ja kuin pitkällä aikavälillä :D
akpoika

Viesti Kirjoittaja akpoika »

^ Hyvähyvä! Mistä materiaaleista lähdette telttaa kasailemaan? :-)
gubbe
Viestit: 489
Liittynyt: 03 Marras 2009 14:10
Paikkakunta: P-P

Viesti Kirjoittaja gubbe »

akpoika kirjoitti:^ Hyvähyvä! Mistä materiaaleista lähdette telttaa kasailemaan? :-)
Siitä "perinteisestä" vihreästä laavukankaasta :) . Sisätelttaan tulee tuota shelbyn (49g/neliö)mustaa hyttysverkkoa. Parit vetoketjut, 3mm paracordia, 20mm nauhaa, hansikas koukkuja 9g/12kpl(sisäteltan kiinnitys ulkotelttaan), 20mm tarranauhat, saumateippiä, lankaa ja ja ja. Kanttinauha vaan puuttuu, (sisäteltan nurkkasaumat) muuten pitäis olla kaikki tarpeellinen =). Paremmasta puoliskosta tuntui että pitäisi hommata oma ompelukone, tuntu innostuneen tästä projektista :D
akpoika

Viesti Kirjoittaja akpoika »

Juu, hyvät on materiaalit :-) Jotenkin osaan kyllä kuvitella ja ymmärtää tuon innostuksen määrän ;-) Olen myös pohtinut tuota ison sisäteltan/rankisen mahdollisuutta Paulitarppiin, mutta oikea muoto on haastava keksiä, että sopisi mahdollisimman moneen pystytykseen. Ei olisi mukava rajata pystytysvaihtoehtoja sen takia kohtuuttomasti, kun vihdoin on kunnon majoite hyppysissä missä erilaisille pystytyksille on vain mielikuvitus rajana. Itsellä ei ehkä sisäteltalle ole juurikaan tarvetta, mutta jollekin muulle voisi ollakin.. Ainakin sitäkin olisi kiva testailla ja viritellä sopivaan muotoonsa :-)

Ompeluun jää aika helposti koukkuun, kun homma lähtee sujumaan. Jos omaa konetta aiotte hankkia, niin kerralla vaan kunnollinen sitten eikä mitään halpista. Tein tuon oman tarppini vanhalla halpiskoneella ja langat oli vähän väliä solmussa. Nykyisellä uudella huskulla on tehty tarppeja ja vaatteita yms vaikka kuinka paljon eikä langat ole menneet kertaakaan sekaisin. Äänikin on mukavan hiljainen ja työn jälki helposti siistiä :-)
gubbe
Viestit: 489
Liittynyt: 03 Marras 2009 14:10
Paikkakunta: P-P

Viesti Kirjoittaja gubbe »

No niin. Tällä viikolla saatiin aloitettua värkkäily, teltan sijasta tuleekin hybridi, laavu-teltta :D . Homma on vielä alussa mutta eiköhän tuon saa koekäyttöön reilun viikon päästä ivalojoelle :) . Toivottavasti.
sepaonu
Viestit: 248
Liittynyt: 16 Tammi 2015 20:32
Paikkakunta: Ingliste, viro

Viesti Kirjoittaja sepaonu »

2,9x3,6m tarppi ja 1hnkl hyttystelttaa ommeltu, kokonaispaino 660gr
http://www.sepikoda.ee/sisu/NSw1MDcsMTc ... d-projekt/
aamu alkaa kahvilla
Vastaa Viestiin