Maistuvin makkara, kystin kyrsä.

Avatar
boueme
Viestit: 2997
Liittynyt: 21 Marras 2007 21:41
Paikkakunta: Kajaani

Viesti Kirjoittaja boueme »

Minä lopetan makkarasodan tähän. Valkoinen lippu ylös. Oikeassa olijaa ei voi voittaa!

-B


Ihmisen viisaus on rajallinen, mutta ihmisen tyhmyys on rajaton.
Nevis
Viestit: 1072
Liittynyt: 25 Helmi 2007 06:16

Viesti Kirjoittaja Nevis »

boueme kirjoitti:Minä lopetan makkarasodan tähän. Valkoinen lippu ylös. Oikeassa olijaa ei voi voittaa!

-B
Älä nyt luovuta, sillä nythän taistelu vasta alkaa!

Olit oikeassa siinä lauantaimakkara asiassa, sillä makkaradirektiivi vaatii, että makkaraksi kutsuttavassa elintarvikkeessa tulee olla yhtä paljon jauhoja ja lihavalmistetta. Näin ei ole lauantaimakkarassa jossa on esim. Snelmannilla 8% proteiinia eli käytännössä lihaa ja 5% hiilihydraatteja eli käytännössä jauhoja.

Kyseessä ei tosin ole leivoskaan, koska leivosdirektiivin mukaan se on liian suuri ja pakattu väärin.

Leivosdirektiivin morfologiset piirteet:

Leivos valmistetaan pienessä voimapaperista tehdyssä avoimessa ja neliönmuotoisessa rasiassa, jonka sivut ovat noin 5,5 cm pitkät ja joka on noin 2 cm korkea. Rasian reunat on taitettu yhdensuuntaisesti ja kulmat, joissa taitokset limittyvät, on väännetty. Taikina levitetään noin 1,5 cm paksuiseksi tasaiseksi pyöreäksi kerrokseksi rasian pohjalle. Taikinan tulee kohota reunojen yli jopa rasian ulkopuolelle muodostaen leivokseen ns. kyyneleen, joka voi olla sävyltään paahtunut muttei palanut. Rasian pohjan tulee paahtua kevyesti muttei palaa. Leivos painaa rasian kanssa 25–30 grammaa.

Jos makkaradirektiivin mukaan lauantaimakkara ei ole makkara, niin mikä se on? Leivosmakkara?
Lunkentus
Viestit: 1316
Liittynyt: 25 Tammi 2006 06:51
Paikkakunta: Säkkilahden reservaatti

Viesti Kirjoittaja Lunkentus »

Näin ei ole lauantaimakkarassa jossa on esim. Snelmannilla 8% proteiinia eli käytännössä lihaa ja 5% hiilihydraatteja eli käytännössä jauhoja.
Eli jos puhutaan kokonaisenergiasta, niin rasvan osuus on siten 87%. Tämä ei ainakaan ole mikään kevytlauantai 8)
Viimeksi muokannut Lunkentus, 31 Maalis 2008 07:31. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Lunkentus
Viestit: 1316
Liittynyt: 25 Tammi 2006 06:51
Paikkakunta: Säkkilahden reservaatti

Viesti Kirjoittaja Lunkentus »

Edit: tupla poistettu
kairankiertäjä
Viestit: 17
Liittynyt: 05 Kesä 2010 18:56
Paikkakunta: Kymenlaakso

Viesti Kirjoittaja kairankiertäjä »

Huiluntuhti taitaa olla meillä nykyään se suosikkimakkara! Wilhelm tomaatti-mozzarella lienee poistunut valikoimasta, tai ainakaan ei oo sattunut hollille. Se on parasta juustomakkaraa mitä olen syönyt :!: yleensä juustomakkarat tuppaa olemaan liian suolaisia ja rasvaisia, eli yhden makkaran jälkeen etoo jo...
Ja jauhomakkaroista en viiti sanoa mitään... :roll:
Avatar
jalmari
Viestit: 520
Liittynyt: 15 Maalis 2006 01:37
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Viesti Kirjoittaja jalmari »

Kabanossi savupekoni ja huiluntuhti siinä mun suosikit.

Ennen söin paljon HK:n löylylenkkiä, myös kylmänä ruisleivän päällä oli tosi maukasta. Sitten ne lopetti valmistuksen :x
Siellä se hernes toveriaan ehtii mutta turhaa on työnsä.
Korpijaakko
Viestit: 6935
Liittynyt: 07 Touko 2009 16:14
Paikkakunta: Etelä-Karjala
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Korpijaakko »

Lidlin Dulano Bratwurst, se ohkaisempi ja mausteisempi versio. Aivan kuningas valinta ja on lihaa ja makua. Kotimaisista "klassikoista" Kabanossi Original tai reippaasti makua kaivatessa Habanero. Savupekoni alkaa tökkimään viimeistään toisen makkaran kohdalla...

Ja tärkeintähän grillimakkaroissa on perusteellinen grillaaminen, jotta maillard-reaktiot synnyttävät makkaran pinnassa grillimakkaralle ominaisen maun. Grillaaminen mieluiten nuotion hiilloksella savuisen aromin ja tunnelman nimissä.

Ai että! Alkoi tehdä mieli grillimakkaraa!
Mar-ley
Viestit: 57
Liittynyt: 18 Joulu 2008 21:13
Paikkakunta: etelä-häme

Viesti Kirjoittaja Mar-ley »

Huiluntuhti rules!

Huittinen suureksi ja Vampula vapaaksi...eh,Vampulahan on nykyään Huittista,mites tää nyt näin meni...

Kuiteskin Huittisista on tullut hyvää makkaraa jo ennen nykyistä valmistajaakin.
Puhumattakaan nakeista,Kivikylän vanhanajan nakit sulaa suussa!
"menee miten menee turha jarrua kuluttaa,kun kaksin käsin lapata saa kaikkee mahtavaa"
Avatar
Mr_C
Viestit: 3125
Liittynyt: 12 Tammi 2006 01:07

Viesti Kirjoittaja Mr_C »

Mar-ley kirjoitti:Huittinen suureksi ja Vampula vapaaksi...eh,Vampulahan on nykyään Huittista,mites tää nyt näin meni...
Tarkoittikohan se sitä että Vampula pitää vapauttaa Huittisista ja Huittinen saada silti isoksi.
Joku siis jo aikoinaan arvasi miten käy.
mazcu
Viestit: 321
Liittynyt: 01 Helmi 2007 12:15

Viesti Kirjoittaja mazcu »

Lukematta muuta kuin ekan viestin koko ketjusta.
Veljekset Mattilla hyviä on ainakin miniryynäri ja chorizo sekä julkujärven grillimakkara.
Helsingin makkaratehtaan yönakki oli myös positiivinen kokemus.
Noita vaan ei tahdo olla joka kaupassa, kuten ei pienten panimoiden olutakaan.
tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Re:

Viesti Kirjoittaja tst »

boueme kirjoitti: 30 Maalis 2008 21:15 Olen yrittänyt elämässäni viimeiseen asti vältellä henkilökohtaisuuksiin menevien loukkausten käyttämistä. Niitä ei tarvitse vieläkään käyttää, vaikka ei se Turinoissakaan ainutkertainen tapaus olisi.
Aikanaan HK:n sininen lenkki oli suosikkini
Onkohan HK:n sinisen laadussa tapahtunut heikkenemistä? Minustakin se oli ennen parempaa. Vai ovatko nämä nykyiset supermakkarat niin hallitsevia, että parinteiset lenkin maistuvat ravaiselta jauhomössöltä?

-B
Boueme, missä lieneekään nykyään, totesi sinisestä lenkistä noin jo ajat sitten. Pari viimeistä kertaa kun olen syönyt niin se ei ole enää ollenkaan jäpäkkää vaan muistuttaa koostumukseltaan jo pehmeää maksamakkaraa eikä makukaan ole sama kuin ennen.
diver
Viestit: 2350
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Re: Maistuvin makkara, kystin kyrsä.

Viesti Kirjoittaja diver »

Kivikylän hevoslenkki nuotiolla.Minun makuuni.
Voi teitä joista alkaa kuolemamme.
Voi teitä joita vapaus kahlitsee.(Juice)
tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Re: Maistuvin makkara, kystin kyrsä.

Viesti Kirjoittaja tst »

Onko tullut uusia kyrsä suosikkeja? Itelle kuitenkin tärkeintä mitä sinappia sen päälle.
Avatar
OS
Viestit: 8142
Liittynyt: 28 Helmi 2006 19:19
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Maistuvin makkara, kystin kyrsä.

Viesti Kirjoittaja OS »

tst kirjoitti: 12 Elo 2023 10:32 Onko tullut uusia kyrsä suosikkeja?
Tämä on ollut tikun nokassa viime aikoina:
https://www.kariniemen.fi/tuotteet/tuot ... ara-260-g/

Näitä versioita en ole vielä maistanut:
https://www.kariniemen.fi/tuotteet/tuot ... ara-260-g/
https://www.kariniemen.fi/tuotteet/tuot ... ara-260-g/
StefanG
Viestit: 1891
Liittynyt: 17 Joulu 2013 12:21

Re: Maistuvin makkara, kystin kyrsä.

Viesti Kirjoittaja StefanG »

Oma makuni on sellainen että en tykkää jos makkarassa on liikaa lihaa, pitää olla sopivan pehmeä. Sopiva suhde on noin 70% lihaa ja 20% rasvaa. Mielellään siinä saa olla vaikkapa juustoa mausteena tai jotain tomaattia tai muuta vastavaa joka antaa kosteutta. Mitään merkkiä en nyt osaa sanoa kun ei ole mitään tiettyä suosikkia.
Vastaa Viestiin