LITOKAIRA

Ranger
Viestit: 232
Liittynyt: 02 Maalis 2006 09:35

LITOKAIRA

Viesti Kirjoittaja Ranger »

Hei!
Onko kenelläkään tietoa tai kokemuksia Litokairasta.
Ilmeisesti jokin laaja suoalue Oulun ja Ranuan välimaastossa.
Onko kämppiä, jos on niin voiko vuokrata jne.
Talvella tietenkin voi kulkea sitä kuuluisaa umpihankea pitkin, mutta entä kesällä, onko kulku hankalaa?
Jne, jne...
Kiitos vastanneille jo etukäteen!!!


Avatar
Tervasuo
Viestit: 735
Liittynyt: 12 Tammi 2006 12:33
Paikkakunta: Helsinki

Suota ja suota...

Viesti Kirjoittaja Tervasuo »

Litokairaan kesälle menevälle suosittelen kumisaappaita ja pitkää pinnaa, sillä soidensuojelualueella ei paljon muuta sitten olekaan kuin suota ja suota. Erilaisia soita on 75 prosenttia alueesta ja loppuosa soiden keskellä olevia metsäsaarekkeita, joissa on kyllä sitten vanhempaa puustoa kiitettävästi.

Itse olen käynyt Litokairassa syystalvella ensimmäisten pakkasten jälkeen, jolloin käveleminen oli enemmän kuin miellyttävää. Suot ja pienet lammet kantoivat kevyesti kulkumiestä. Kauhulla ajattelin tuolloin kesää ja hyllyviä mättäitä sekä ilmassa sakeana sinkoilevia paarmoja.

Kämppiä löytyy seuraavasti: Sumusaari (Isosuo) eli Kuusikkosaari,
Tervonniemi, Mäntyhovi (Isosuo), Näätähaara, Iso Litjojärvi,
Erotusaita (Pikku Papinsuo).

Kuvaukset ja paikat löytyvät Laaksosen Jounin autiotupaluettelosta osoitteesta http://www.kolumbus.fi/laaksonen.jouni/at/kainuu.htm
abumatic
Viestit: 3109
Liittynyt: 18 Tammi 2006 09:44

Viesti Kirjoittaja abumatic »

Eipä ole valtavaa tietämystä koska viikonloppuna olin siellä eka kertaa. Alue on pohjois-eteläsuunnassa n. 50 km pitkä ja itä-länsisuunnassa 10-20 km leveä, noin 130 m merenpinnasta. Pohjoisessa se tulee lähelle Ranuaa ja etelässä ns. kaljatielle (Tannila-Pudasjärvi). Oijärvi lännessä ja Asmunti idässä ovat lähimmät kylät. Alue on pääosin suota, korpia, rämeitä ja nevoja, joiden väleissä on kuusivataisia saajoja. Osa niistä on sekametsää, ja onpa joitakin mäntyvaltaisikin pilkkoja. Korkeuserot aluella ovat minimaalisia, 40 m sisällä koko alue, ja pääosin 20 m sisällä. Jos tällä alueella haluaa todella mennä johonkin pisteeseen, suunnistustaitojen täytyy olla selvästi keskimääräistä paremmat. 1:50 000 lehti oli aika suurpiirteinen, vasta toisena päivänä silmä oli tottunut maastoon niin että pysyin koko ajan kartalla. Eka päivänä oli hankaluuksia. Kepsistä oli iloa heti neitsytmatkallaan.

Alueella on ainakin kaksi hyväkuntoista kämppää, Iso-Litjojärvellä ja ns. Kuivauslammen porokämppä (tällä on muitakin nimiä). Tietääkseni varaustupia ei ole.

Talvella alueella on helppo liikkua (metsä)suksilla. Jängillä upotti 5-10 cm, ja korvillakin alle 20 cm. Lunta oli n. 60 cm. Kesästä ei ole kokemuksia, mutta kumppareilla epäilemättä pääsee siinä kuin muillakin suoalueilla.
abumatic
Viestit: 3109
Liittynyt: 18 Tammi 2006 09:44

Viesti Kirjoittaja abumatic »

Sumusaari ja Kuusikkosaari ovat sama asia kuin Kuivauslampi. Iso-Litjojärven uusi kämppä puuttuu Laaksosen sivuilta. Se on vanhasta kämpästä n. kilometrin etelään. Otin siitä koordinaatit mutta kepsi on kotona. Vieraskirjassa mainittiin että mettävaltion antamat koordinaatit ovat 5 km pielessä.
Kelo
Viestit: 812
Liittynyt: 12 Tammi 2006 08:40

Viesti Kirjoittaja Kelo »

Alueella on myös kolme uutta laavua: Koillisosassa pari kilometriä Papinpalosta (pitkokset Papinpalosta, lintutorni), tästä vähän keskemmälle Haarainmaassa ja eteläosassa Ison Äijönjärven koillispuolella.

Näätähaaran autiotalossa ei kuulemma enää ole toimivaa lämmitystä. Abumaticin mainitsemien lisäksi Tervonniemen kämppä Kivijoen varressa on varmuudella hyväkuntoinen.

Turinat I:n puolelta voi haulla löytyä jotain tietoa.
Kelo
Viestit: 812
Liittynyt: 12 Tammi 2006 08:40

Viesti Kirjoittaja Kelo »

abumatic
Viestit: 3109
Liittynyt: 18 Tammi 2006 09:44

Viesti Kirjoittaja abumatic »

Tervonniemen kämpän vierestä menee kelkkareitti, jos sillä on merkitystä (mulle on). Litjon uusi kämppä (iso, porstuat ja kaikki) ja Kuivauslammen kämppä oli rakennettu/kunnostettu EU-rahoilla, ja molemmilla on mettävaltion puuhuolto. Onko sulla Kelo niitten laavujen koordinaatteja? Muutama laavu vielä noitten kämppien lisäksi niin tuonne voi viedä lapsetkin!
Kösteri
Viestit: 1437
Liittynyt: 12 Tammi 2006 17:55
Paikkakunta: ~100

Viesti Kirjoittaja Kösteri »

abumatic kirjoitti:Tervonniemen kämpän vierestä menee kelkkareitti, jos sillä on merkitystä (mulle on).
Ahaa. Onko tämä Abu näitä kelkkailijoita?

Omin voimin retkeilijöillä on kelkkareitillä merkitystä sikäli, että sellaista kannattaa välttää viimeseen asti. Tunnettuahan on, millaista meno ja siivo on kelkkailijoitten suosimilla kämpillä. :cry:
abumatic
Viestit: 3109
Liittynyt: 18 Tammi 2006 09:44

Viesti Kirjoittaja abumatic »

Eikun juuri toisin päin: kun kämppä on kelkkareitin varressa sinne ei kannata mennä. Syyt Kösteri mainitsikin. Lisään niihin vielä melun ja bensankäryn.
Kösteri
Viestit: 1437
Liittynyt: 12 Tammi 2006 17:55
Paikkakunta: ~100

Viesti Kirjoittaja Kösteri »

Hyvä, Abu! Sori aiheettomat epäilykset.
Kelo
Viestit: 812
Liittynyt: 12 Tammi 2006 08:40

Viesti Kirjoittaja Kelo »

Reitti ei mene aivan kämpän vierestä, ilmeisesti ääni ei ainakaan kuulu, koska parilla talvireissulla Tervonniemen kämpällä en nähnyt tahi kuullut ainuttakaan kelkkailijaa. Saattoi olla satumainen tuurikin.

Kahden pohjoisemman laavun sijainti selviää seuraavasta:
http://polku.net/Downloads/Litokairan_laavuja.jpg
Laavujen välillä ei ollut mitään polkua tai reittimerkintöjä.

Äijönjärven paikasta ei ole muistiinpanoja, jossakin heti siinä Äijöltä Litjolle vievän 'vaara'jakson alkupäässä.
abumatic
Viestit: 3109
Liittynyt: 18 Tammi 2006 09:44

Viesti Kirjoittaja abumatic »

Kiitos Kelo! Iso Litjonjärven uuden kämpän koordinaatit puolestaan ovat P 7293901 ja I 3463983. Kepsin mukaan vanha kämppä on 371 m koilliseen uudesta.
tinder
Viestit: 855
Liittynyt: 18 Tammi 2006 18:17

Viesti Kirjoittaja tinder »

En (vielä) tunne Litokairaa, mutta tuoltakin löytyy kaikenlaista:

http://www.metsa.fi/page.asp?Section=2499

Litokairasta on myös paperiesite, jossa kartat, muita kuvia ja infoa
tinder
Viestit: 855
Liittynyt: 18 Tammi 2006 18:17

Viesti Kirjoittaja tinder »

tuossa ylläolevassa linkissä olikin vain lyhyesti, paperiversiossa on enemmän matskua (se on siis sellainen Metsähallituksen taittolehtinen, olen tainnut poimia Syötteen luontokeskuksesta).
Avatar
OS
Viestit: 8142
Liittynyt: 28 Helmi 2006 19:19
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja OS »

Litokairasta on tehty myös pieni kirjanen, tai vihkonen, miten vaan, 32 sivua, teksti ja upeat mustavalkokuvat ovat Jorma Luhdan käsialaa, julkaisija Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiiri. Julkaisuvuotta ei teoksesta löydy, olisiko -80 luvulta.
Vastaa Viestiin