Kahvi

Echo
Viestit: 435
Liittynyt: 05 Marras 2007 13:05
Paikkakunta: Roistonkulma

Kahvi

Viesti Kirjoittaja Echo »

Nyt kun olen kahvin juonnin jalon taidon opetellut, pitänee siis opetella sen keittäminenkin leiriolosuhteissa. Onhan tietysti olemassa kahvijauheita, mutta kunnon Presidenttiä sen olla pitää.

Eli laittakaapas tulemaan vinkkinne hyvän kahvin keittoon. Keittimenä minulla on Trangia, mutta pannua en ole vielä hankkinut.

Kotona lisään kahviin reilun lurauksen kermaa. Mikä on paras vaihtoehto tälle reissussa?


Nachos man
Viestit: 812
Liittynyt: 12 Tammi 2006 15:50

Viesti Kirjoittaja Nachos man »

Omalla kohdalla selkein ohjenuora on ollut laittaa kahvinpuruja varmuudeksi vähän liikaa.
Harvemmin maastossa tulee jatkuvasti keiteltyä tai nappailtua termoksesta, niinkuin kotioloissa ja silloin kun kahvia eteensä saa, pitää olla tuhtia tavaraa.
Kulutus on tosin silloin aika reilua ja viime kerralla olikin peräti kahvimitta mukana. "Välikahvit" otin sitten kofeiinipillerin muodossa.

Ihan muuten perustyylillä olen keitellyt. Kiehautus, purut, kiehautus, seisotus.
Tästäkin joku varmaan löytää huomautetavaa.
hannes
Viestit: 10808
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Viesti Kirjoittaja hannes »

Presidenttiin olen siirtynyt minäkin(kyttään aina K-kaupan tarjouksia joissa Pressaa saa silloin 2pkt 5e:llä/ostoskerta).
Viime aikoina olen suodattanut suoraan isoon mukiin.
Itse juon mustana .Hätätilassa kai maitojauhekin käy maidon/kerman korvikkeena .
Jossain säikeessä oli juttuakin noista retkikermoista....
FatRabbit
Viestit: 80
Liittynyt: 27 Kesä 2007 18:47
Paikkakunta: Kuopio
Viesti:

Viesti Kirjoittaja FatRabbit »

Presidenttiä menee täälläkin. Kahvin teen kiehauttamalla vedet, mittaamalla porot summamitalla (reilu keko keskelle), annan seistä vajaat 5 min (sekin summamitalla) ja kopautan pannua, jolloin porot tippuvat pohjalle.

Kahvia varten on kaupoissa näkynyt jonkinmoista "kermajauhetta", kermaa/maitoa kahvissa käyttävät kaverini ovat moista jopa kehuneet.
Vänkä
Viestit: 773
Liittynyt: 15 Tammi 2006 08:26

Viesti Kirjoittaja Vänkä »

Kunhan välttää noita euron kahvipaketteja, niin hyvää tulee Trangian kattilalla tai kahvipannulla.

Nachos manin ohje maanmainio. Mikäli haluat nopeammin juoda höyryävää porotonta kahvia, heitä tilkka kylmää vettä pannuun lopuksi.

Ja kermajauhe on oiva, jos haluat laajentaa makuskaalaasi.
Alhaalta ylös
sivulta eteen
kaarran kaaressa komeassa
Kösteri
Viestit: 1437
Liittynyt: 12 Tammi 2006 17:55
Paikkakunta: ~100

Viesti Kirjoittaja Kösteri »

Mikä grammarille 8) sopiva murukahvi olisi parasta?
abumatic
Viestit: 3109
Liittynyt: 18 Tammi 2006 09:44

Viesti Kirjoittaja abumatic »

Ainakin 10 vuotta käytin Kehitysmaakaupan Africafeeta. Sitten satuin maistamaan Nescafen Gold pikakahvia, jota siis nykyisin vedän. Mutta jollakin voi olla toinen maku.
Kom och ät konserverad gröt!
Ursus
Viestit: 9595
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Kahvinporot voi laittaa jo kylmään veteen suoraan, ja kun sitten kiehahtaa, niin seisotus / tilkka kylmää. Jos on hoppu juontiin voi säikäyttää myös täräyttämällä jotain tasaista vasten.

Kahvipannun olisi vissiin parasta olla muuta kuin alumiinia, ettei liukene pannu happaman vuoksi päähän ja muisti pihalle.

Jos keität kahvin termospulloon tee se ehdottomasti näin:
Laita kahvinporot termarin pohjalle ja kaada kiehuva vesi päälle. Kahvi on näin tehden kuin vasta keitettyä vielä tuntien kuluttuakin!

Jos keität kahvin ja kaadat sen valmiina termariin, kahvi jäähtyy ja väljähtyy kuin se olisi huonolla keittimellä suodatinkahvista tehty ja lasipannussa tuntikausia seisotettu.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
Avatar
j_susiraja
Viestit: 440
Liittynyt: 11 Tammi 2006 13:36
Paikkakunta: Nokia
Viesti:

Viesti Kirjoittaja j_susiraja »

Niin, Nachoksen ohje käy kyllä. Kiehautus riittää, keittää ei saa enää kahvin lisäämisen jälkeen.

Itse en kermaa käytä, mutta kahvimaidot saa tehtyä maitojauheesta helposti pienessä pullossa. Tulee parempaa kuin suoraan kahviin sekoittamalla. Yleensä juon kuitenkin mustana.

Pieni määrä suolaa veden seassa parantaa kahvin makua, lumesta sulatetussa vedessä varsinkin.

Vänkä kertoi laittavansa kylmää vettä kahvin sekaan. Opin myös tuon kahvin "säikyttämisen" isältäni. Toimii hyvin.
mäkäräinen
Viestit: 1691
Liittynyt: 15 Touko 2006 21:35

Viesti Kirjoittaja mäkäräinen »

Ennen keittelin kahvin isovanhemmilta opitun tavan mukaan; Kiehautus, porot, 3xkiehautus, tilkka kylmää vettä.

Nykyään; kiehautus, porot, tilkka kylmää vettä.

Kun jättää kahvinporojen lisäyksen jälkeen kokonaan kiehauttamatta, tulee kahvista pehmeämmän makuista, lähempänä suodatinkahvin makua.
kuusanka
Viestit: 106
Liittynyt: 18 Maalis 2006 22:17
Paikkakunta: Parikkala

Viesti Kirjoittaja kuusanka »

Olen nähnyt kahvia säkyteltävän ja itsekin kokeillut, mutta minusta kahvi on edelleen jonkin verran sameaa, vaikkakin karkeampi tavara onkin laskeutunut pohjalle. Vai onkohan säikytetty oikein?
Nachoksen tapaa käytän ja kiireettömästi valmistaen kahvi on kirkasta kuin Presidentin mainoksessa.
Avatar
Ölliäinen
Viestit: 835
Liittynyt: 15 Helmi 2006 13:37
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Ölliäinen »

Kirkasta vettä, ruttukuksalla mitaten, kiehautus, koussikalla pyönät reilusti mitaten, hämmennys, kiehautus, hämmennys, kans kiinni seisomaan. Muutaman minnuutin piästä koussikalla kolome kertoo kovasti pannun kumpaannii kylykeen kopkopkop. Ja kohta nokan selevitysvesi joka pallautettaan pannuun ja kans kiinni. Jonnii aijan kuluttua ala kuroja nuamaas.

Pyönävellissä on aena vähän kareksia eikä ihan kirkasta välttämättä suakkaa. Kuivakerma lie jottain rasvasotkosta, joka jiäpi osittain kokkareiseks. Ite en juuri käytä muuta ku imeläkiven kuppia kohti.

Ku laeskottaa, on tyyvyttävä kultamokan murukahvin ja kaakaon ja sokerin tai cappukiinodajmin sekotukseen.
Eläkeehä immeisiks
Sissi
Viestit: 172
Liittynyt: 16 Tammi 2006 13:32

Viesti Kirjoittaja Sissi »

Tunnustan "epäerähenkisyyteni" tässä asiassa: Teen Trangiallakin useimmiten suodatinkahvia, koska sen sisään mahtuvan 0,9 litran pannun sisällöstä turhan suuri osa olisi poroja pannukahvia tehtäessä.

Mukana siis muovinen suodatinkuppi ja tarvittava määrä suodatinpusseja. En ole tarkkaan laskenut, mutta kahvia kuluu viikon reissulla uskakseni ainakin suodattimen painon verran vähemmän pannukahviin verrattuna, pannukahviin tulee laitettua poroja turhan paljon.

Pannukahvit teen silloin kun teen sitten isommalla pannulla tai pakilla nuotiolla: Veden kiehautus,porot pannuun tai pakkiin arviokaupalla, kuohautus ja muutaman minuutin selkeyttäminen - ja plöroterästeet vielä sekaan...;)
mäkäräinen
Viestit: 1691
Liittynyt: 15 Touko 2006 21:35

Viesti Kirjoittaja mäkäräinen »

Tässä ehkä vähän harvinaisempi kahvipannu. Toimintaperiaate; Vesi kuumennetaan ensin lähes kiehuvaksi, sitten pannu vain käännetään ylösalaisin. Vesi valuu kestosuodattimen läpi jossa juhlamokat ovat. Pari kupillista tulee kätevästi.
Sarekretkeilijä
Viestit: 1665
Liittynyt: 26 Tammi 2006 13:12

Viesti Kirjoittaja Sarekretkeilijä »

Aamulla isoon pannuun 4 kourallista. Puolet sitten juomapulloon ja kylmänä kahvitauolla iltapäivällä alas. Kahdessa viikossa menee 1,5 pakettia kahvia.
Vastaa Viestiin