Hirvikärpäset Etelä-Suomen kohteissa

honkamukka
Viestit: 6124
Liittynyt: 12 Touko 2012 19:30

Viesti Kirjoittaja honkamukka »

Eilisellä puolukankeruulla aukeilla (sähkölinja) ei juurikaan, mutta molemmin puolin männikössä ihan riittävästi. Sain ämpärini täyteen tuon ison sähkölinjan alta ja vain kymmenkunta hirvaria saalisti minut. Olin varautunut hyttysverkolla, jota tosin en käyttänyt, mutta toimiva konsti. Verkon kun vetää takin kauluksen päälle saakka, niin säästyy tunkeilijoilta aika hyvin.

Ensimmäiset hirvikärpäset surahtelivat reilu pari viikkoa sitten, kun kävin puolukoiden esiintymistä ja kypsyysastetta tarkistamassa. Nytkin on vielä raakaa marjaa niin paljon joukossa, että naatiskelen käsin keruulla, eli vain kypsimmät koriin.


amatööri
Viestit: 3512
Liittynyt: 05 Kesä 2009 07:20

Viesti Kirjoittaja amatööri »

Tänään vasta kerkesin hakemaan ensimmäisen sangollisen puolukoita.Vakiopaikka ja hämmästyin kun ei ensimmäistäkään hirvikärpästä tarttunut matkaan.Tuoreita hirvenjälkiä kyllä oli ristiin rastiin ja joka syksy tuolla on saanut olla hirvikärpästakki päällä.Oli kyllä autossa varalta nytkin.

Pari aamuna kyllä ollut hallaa eikä nytkään ollut kuin 6 astetta lämmintä,olisivatko jo vähän kangistuneet..
-Umpikännissä kaikki näyttääkin niin selvältä-
Raato
Viestit: 196
Liittynyt: 10 Maalis 2008 12:13

Viesti Kirjoittaja Raato »

Niin hirvikärpäsen ja hirven esiintymisellä syksyllä samalla paikalla ei ole mitään tekemistä keskenään. Kärpäsiä on siellä missä hirvet ovat talvella. Siksi voi olla hyvinkin kärpäsistä tyhjiä paikkoja.
honkamukka
Viestit: 6124
Liittynyt: 12 Touko 2012 19:30

Viesti Kirjoittaja honkamukka »

Kevättalvihan se on, kun hirvi pääsee eroon loisistaan, eli loppukesästä, syksyllä tulokset ovat koettavissa.

Tänään oli aika hiljaista hirvarien suhteen. Leppäkerttuja oli enemmän. Aamulla oli katot ja nurmikot huurteessa. Autonlasitkin kunnolla jäässä, kuten ovetkin tiivisteissään.
amatööri
Viestit: 3512
Liittynyt: 05 Kesä 2009 07:20

Viesti Kirjoittaja amatööri »

^^
Niinpä.Tuolla ei voi välttyä näkemästä hirviä/hirven jälkiä oli sitten kesä tai talvi,hirviä riittää.Sen verran rauhallista seutua.

Eilen ei näkynyt kumpiakaan,ei hirviä eikä hirvikärpäsiä,hyvä niin.
-Umpikännissä kaikki näyttääkin niin selvältä-
Metsän Omena
Viestit: 3103
Liittynyt: 13 Tammi 2008 19:58

Viesti Kirjoittaja Metsän Omena »

Kotelot putoavat talvella hirven makuupaikalle. Paikalta kuoriutuvat hirvikärpäsaikuiset elosyyskuussa ja geenejä jatkavat yksilöt löytävät lyhytmatkaisina lentäjinä lähistöltä hirven. Hirvikärpäsen ja hirven kohtaaminen täytyy tapahtua paikallisesti nyt syksyn tullessa jotta jatkumo säilyy. Hirvien ja hirvikärpästen esiintymispaikoilla on satunnaista suurempi yhteys keskenään siis myös syksyisin, etenkin kun hirvikärpäsnaaras tuottaa elinaikanaan vain muutaman jälkeläisen, joka selviää lentoon asti.
-Terveiset nimimerkki Raadolle eräpartioajoilta.
Raato
Viestit: 196
Liittynyt: 10 Maalis 2008 12:13

Viesti Kirjoittaja Raato »

Niin vastasin siihen, että äsken edestä lähtenyt hirvi ei niitä kärpäsiä siihen tuonut. Ne toi talvella samalla paikalla makaillut hirvi.
jutavi
Viestit: 736
Liittynyt: 16 Tammi 2006 07:26
Paikkakunta: Mikkeli

Viesti Kirjoittaja jutavi »

Tänään Karhunpolun reissulta palatessa oli radio uutisissa, että nyt Hirvikärpäset levinneet jo poronhoitalueen etelä reunalle saakka. Eipä varmaan mene kauaa, kun leviää pikkuhiljaaa vielä pohjoisemmaksikin.(vai mahtaako olla jo ollut aikaisemminkin tiedossa)
Heikki
Viestit: 1824
Liittynyt: 06 Helmi 2006 07:01

Viesti Kirjoittaja Heikki »

Tänään kävelin muutaman tunnin Siikaisten perämettissä, lähellä pohjanmaan rajaa ja yhden
hirvikärpäsen toin sieltä kotiin tuliaisina. Muuten oli sopiva puolipilvinen sää ja lämpöäkin n. 17 astetta.
Osmo
Viestit: 107
Liittynyt: 02 Syys 2010 18:48

Viesti Kirjoittaja Osmo »

Käppäilin eilen pikku sieniretken itäisellä Uudellamaalla, Myllyjärven UUVI-alueella. Järven rantapolulla sai olla rauhassa, mutta reilusti metsän puolella tuli melko paljon lisää "retkiseuraa". :? Alkoi ihan tosissaan ärsyttää. Jatkuvasti sai kynsiä kiipijöitä pois korvien takaa ja parrasta ja klanipäästä. Enpä ole tuollaista hirvikärpäsmäärää vielä aiemmin kokenut.
Raato
Viestit: 196
Liittynyt: 10 Maalis 2008 12:13

Viesti Kirjoittaja Raato »

"Jutavi: Tänään Karhunpolun reissulta palatessa oli radio uutisissa, että nyt Hirvikärpäset levinneet jo poronhoitalueen etelä reunalle saakka. Eipä varmaan mene kauaa, kun leviää pikkuhiljaaa vielä pohjoisemmaksikin.(vai mahtaako olla jo ollut aikaisemminkin tiedossa)"

En tiedä mistä tuo uutinen on tullut, mutta se se on mitä ilmeisimmin fake. Hirvikärpäset ovat jo pitkään olleet pororajan pohjoispuolella. Muistaakseni 2005 Kuusamon retkikuntamme eläinlääkäri vahvisti niskavilloissa möyhineen kärpäsen hirvisellaiseksi. Samaan aikaan Kainuussa niitä oli ihan mahdottomasti.
KaukoAntero
Viestit: 476
Liittynyt: 22 Heinä 2008 13:03
Paikkakunta: Pori / Helsinki

Viesti Kirjoittaja KaukoAntero »

Ei auta, kuin antaa hirvestäjille rajaton kaatolupa :D.

Kauko
Vastaa Viestiin