Nokipannukahvi

Nuortti
Viestit: 933
Liittynyt: 23 Loka 2021 16:01

Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja Nuortti »

Aamulla radiossa kehuttiin nokipannukahvia. Itsekin on tullut keitettyä kahveet nuotiolla.
Mutta mihin perustuu väite , että nuotiolla nokisessa pannussa kiehuva vesi tekisi kahvista paremman kuin esim kaasuliedellä noettomassa pannussa keitetty vesi.


Walker
Viestit: 1796
Liittynyt: 31 Joulu 2007 17:55

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja Walker »

Kaikki perustuu siihen, että kun itse turaa tuon homman tulilla, niin tulos on parempi kuin keittiössä aikaansaatu! :D
Polku on siinä, missä mies kulkee.
Ursus
Viestit: 9570
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Ero selviää kun nuotiolla keittää kahvit sekä pienellä nokipannulla että moccamasterilla ;)
Vesijohtovesi ei ole ihan samanveroista kuin tunturipuron kirkas tai muu luonnon vesi. Käsittääkseni siinä vesijohtovedessä on vähän kemiallisia aineita mukana. Ne eivät varmaan ainakaan paranna kahvin laatua.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
diver
Viestit: 2367
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja diver »

Eikös ne eväätkin maistu paremmalta nuotion äärellä kuin keittiönpöydältä :D
Voi teitä joista alkaa kuolemamme.
Voi teitä joita vapaus kahlitsee.(Juice)
honkamukka
Viestit: 6108
Liittynyt: 12 Touko 2012 19:30

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja honkamukka »

Kyllä siihen liittyy myös se olotila. Olet sitten tunturin kupeessa tai ojien varsilla. Eikä sitä pannua tarvitse välttämättä noeta, trangia, tai vastaava keittää yhtä hyvät ja se nuotio voi olla siinä ohessa. No, tulet tietysti, vaikka sen kalan loimutukseen, tai muuten vaan.

Niin, sitä kahvia ei pidä keittämän, vaan pelkkä vesi lämmitetään kiehumispisteeseen, tai vähän alle. Pannukarkeat kourasta joukkoon, tai purkista. Selataan neste kuppiin ja takaisin pannuun muutaman kerran. Siinä samalla näkee väristä pöönien ja veden oikean suhteen. Laihaahan kahvi ei saa olla, mutta maun mukaan.
Sitten annetaan kahvin hiukan tekeytyä ja tarkistetaan selkiytymisaste, sekä nokkaporot pois.
Eikö olekkin helppoa kuin "heinän" teko, mutta kukin tavallaan.
Avatar
Eräkulkuri
Viestit: 3129
Liittynyt: 19 Tammi 2006 08:56

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja Eräkulkuri »

honkamukka kirjoitti: 14 Loka 2023 13:12
Niin, sitä kahvia ei pidä keittämän, vaan pelkkä vesi lämmitetään kiehumispisteeseen, tai vähän alle. Pannukarkeat kourasta joukkoon, tai purkista. Selataan neste kuppiin ja takaisin pannuun muutaman kerran. Siinä samalla näkee väristä pöönien ja veden oikean suhteen. Laihaahan kahvi ei saa olla, mutta maun mukaan.
Minä kyllä kiehautan pannukarkeat, jotta pööneistä saa kaiken maun kahviin. Suodatinkahvi on jauhettu niin hienoksi, että kahvin maku kyllä liukenee veteen keittämättä.

Makuasioitahan nämä tietysti ovat.
Elämä opettaa, varsinkin eräelämä
asentopaikan aave
Viestit: 101
Liittynyt: 05 Marras 2022 00:27

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja asentopaikan aave »

Minulle on opetettu nopea kiehautus, eli tulelta pois juuri kun pöönit ovat lähdössä kiehumaan nokan kautta ulos pannusta.

Pöönien saattaminen pohjalle puolestaan tehdään säikäyttämällä, eli puolisen desiä kylmää vettä roiskaistuna kahvin päälle tulelta ottamisen jälkeen.
diver
Viestit: 2367
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja diver »

^ns karkaisuvesi.
Voi teitä joista alkaa kuolemamme.
Voi teitä joita vapaus kahlitsee.(Juice)
Ursus
Viestit: 9570
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Vaan kysynpä vielä laittavatko kaikki pöönät vasta jo kiehuvaan veteen, vai heti pannua tulelle laitettaessa kylmään veteen, jolloin kahvi on valmis kun se kuohahtaa?
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
diver
Viestit: 2367
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja diver »

Isä tapasi sanoa että kahvi on valmis kun se on kahdesti kiehautettu ja kerran kaadettu :D
Voi teitä joista alkaa kuolemamme.
Voi teitä joita vapaus kahlitsee.(Juice)
Nuortti
Viestit: 933
Liittynyt: 23 Loka 2021 16:01

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja Nuortti »

Kaipaako nokipannukahvi seuraksensa miestä väkevämpää?
Eli kruunaako se kahvin?
amatööri
Viestit: 3500
Liittynyt: 05 Kesä 2009 07:20

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja amatööri »

Ursus kirjoitti: 14 Loka 2023 15:50 Vaan kysynpä vielä laittavatko kaikki pöönät vasta jo kiehuvaan veteen, vai heti pannua tulelle laitettaessa kylmään veteen, jolloin kahvi on valmis kun se kuohahtaa?
Minä kuulun siihen koulukuntaan että laitan pöönit saman tein kun vesi on laitettu pannuun.Kevyt kiehautus ja laskeutuminen ja kaato kuksaan.Koskaan en ole huonoa kahvia keittänyt eli ulkona kaikki maistuu paremmalta :lol: .

Kersana kun kotona keiteltiin kaasuhellalla niin ei pannua pesty eikä tyhjätty joka kerta vaan jätettiin vanhat porot pannuun ja lisättiin uusia pööniä vain vähän.Tuolloin elettiin sitä aikaa kun ihminen laskeutui ensi kerran kuuhun...muistan elävästi tuon hetken kun lopetettiin heinätyöt kesken päivän ja lähdettiin pellolta katsomaan teeveestä tuota tapahtumaa.Teevee oli merkkiä AGA,tallessa jostain syystä edelleen.

Ja tuohon Nuortin kysymykseen...ei todellaankaan kahvi kaipaa mitään miestä väkevempää,menee hyvä kahvi pilalle.
Viimeksi muokannut amatööri, 14 Loka 2023 19:10. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
-Umpikännissä kaikki näyttääkin niin selvältä-
diver
Viestit: 2367
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja diver »

Tai sitten vaan irish coffee ilman kahvia :wink:
Voi teitä joista alkaa kuolemamme.
Voi teitä joita vapaus kahlitsee.(Juice)
Nuortti
Viestit: 933
Liittynyt: 23 Loka 2021 16:01

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja Nuortti »

Jos Jaloviinaa kaataa nokipannukahviin niin tuleeko siitä jalokahvia?
StefanG
Viestit: 1905
Liittynyt: 17 Joulu 2013 12:21

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja StefanG »

Eräkulkuri kirjoitti: 14 Loka 2023 14:33 Minä kyllä kiehautan pannukarkeat, jotta pööneistä saa kaiken maun kahviin. Suodatinkahvi on jauhettu niin hienoksi, että kahvin maku kyllä liukenee veteen keittämättä.

Makuasioitahan nämä tietysti ovat.
Minä taas teen kahvin pressokannussa ja jauhan kahvipavut karkeksi kuin karkea suola ja vedenlämpötila 90 astetta.
Makuasioita.
Vastaa Viestiin