Nokipannukahvi

honkamukka
Viestit: 6124
Liittynyt: 12 Touko 2012 19:30

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja honkamukka »

Ursus kirjoitti: 14 Loka 2023 15:50 Vaan kysynpä vielä laittavatko kaikki pöönät vasta jo kiehuvaan veteen, vai heti pannua tulelle laitettaessa kylmään veteen, jolloin kahvi on valmis kun se kuohahtaa?
Kuten kerroin, niin pannukarkeat kiehahtaneeseen veteen, tai poreiluvaiheessa olevaan, mutta ei saa "poroineen" kiehahtaa.
Vanha kansa keitti vanhat porot moneen kertaan, vain hiukan kahvijauhoja lisäten, eli oli varsinaista sumppia korvikkeineen, kuten sikuri. Aika yleisesti taidettiin laittaa hippu suolaakin joukkoon.

Joskus työelämässä meillä oli porukan yhteinen hirvijahti. Tulilla keitettiin, tai oli tietty mestari kahvinkeitossa. Viiden litran nokipannuun kaadettiin kiehuvaan veteen paketti pannukarkeaa ja kiehautettiin pariin kolmeen kertaan. Minun suuhuni se oli aina yhtä kitkerää. Eli nuo kitkeryyttä aiheuttavat maut saatiin esiin kiehuttamalla. No, jos suu kaipaa tuonsuuntaisia makuja, nuin tehtäköön.
Minä kaipaan sitä makunystyjä hivelevää pehmeyttä.

Termarikahviakin tuli juotua nuoruudessa aika monta vuotta. Maito ja sokeri joukossa, niin oli aikamoista tököttiä iltapäivästä. Joku puolestaan keittää aamusella täyden pannun kahvia ja lämmittää sitä mikrossa pitkin pitkin päivää. Minulta jäisi moinen juomatta.


Ursus
Viestit: 9596
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Tulipa mieleen vierailu vuosia sitten iltapäivällä tutun vanhuksen luona. Hän tietysti kysyi, että joisinko kahvit, johon minä että voisin toki kupillisen juoda. Vanha mies otti esiin termarin ja kaatoi siitä valmiin kahvin molemmille. Kahvi oli niin hyvää, että loihen lausumaan kuinka kahvi oli hyvää vasta keitettynä. Siihen mies vastasi, että se oli aikaisin aamulla tehtyä kahvia. Kahvinkeitto oli tapahtunut seuraavasti: termariin laitetaan pannukarkeaa kahvia ja sen jälkeen täytetään termari kiehuvalla vedellä. Annetaan seistä tovi, niin kahvi on valmista. Tuota konstia olen käyttänyt itsekin tuon jälkeen esim päiväretkelle valmista kahvia mukaan ottaessani. Näin kahvi säilyy vasta keitetyn kaltaisena tuntikausia.
Huonoin kahvi tulee siloin kun tiputettu suodatinkahvi siirretään kaatamalla termariin. Kahvi kun ei tykkää ilmastoinnista. Siksi hyvä kahvikuppi ei ole teekupin kaltainen isosuinen, vaan yläosastaan kapea. Eräässä kahvilassa olenkin useamman kerran huomauttanut siitä, että heillä ei ole valikoimissaan kahvikuppeja, vaan ainoastaan laajasuisia teekuppeja. Niistä juodessa kahvi ilmastoituu ja väljähtyy nopeasti.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
KaukoAntero
Viestit: 476
Liittynyt: 22 Heinä 2008 13:03
Paikkakunta: Pori / Helsinki

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja KaukoAntero »

honkamukka kirjoitti: 14 Loka 2023 21:21 ....
Vanha kansa keitti vanhat porot moneen kertaan, vain hiukan kahvijauhoja lisäten, eli oli varsinaista sumppia korvikkeineen, kuten sikuri
....
Muistanpa, kun ensimmäisellä vaelluskeikallani porukan vetäjä aina "pirautti sumpit", jotta saimme toisen pannullisen samoista puruista. Seurueen tosikon naama oli aina jotenkin mutrussa.

Kauko
hannes
Viestit: 10808
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja hannes »

Meilläkin kotona keitettiin vanhoihin poroihin pannukarkeata moneen kertaan. Kun pannu tyhjennettiin ja pestiin , äiti ilmoitti kahvin olevan "uusiin poroihin".

Joskus keitin itsekin pannukahvia, purujen kaato ja kerran kiehautus.Siinä se!

Lappireissuillakin oli alussa Trangian kahvipannu ja pannukarkea kahvi, myöhemmin siirryin vaelluksellakin suodatinkahviin ja kahvipannu jäi kotiin.
3/4 l titaanimuki, verkkosuodatin kahville ( on kevyt) ja suodatinpaperit + suodatinkahvi, siinä siis retkikahvitarpeet.
Kotona juon yleensä suodatinkahvia (mustana), ylimäärän kaadan termariin ja aamulla keitetyn juon sitten maidon/kerman ja sokerin kanssa myöhemmin , muuten maistuu pahalle. :D
Pari tuntia maku säilyy termoksessa, ei sen jälkeen enää sinällään.

Erehdyin joskus ostamaan jonkinlaisen retkipresson, kahvi on hyvää mutta määrä minulle liian pieni.
Sitä paitsi työläs laite pikku osineen ja pesuineen. Siinäkin melkein suodatinkahvi on vähintään yhtä hyvää kuin varsinainen pressokahvi . Oli vika ostos :D
Avatar
Eräkulkuri
Viestit: 3144
Liittynyt: 19 Tammi 2006 08:56

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja Eräkulkuri »

Minä keitän kahvit nuotiotulella noen ja tervan pikeämässa Trangian pannussa. Kahvin juon maastossa aina mustaksi pinttyneestä kuksasta, jota ei koskaan saa pilata pesulla.
Elämä opettaa, varsinkin eräelämä
omat polut
Viestit: 4223
Liittynyt: 19 Tammi 2006 21:32
Paikkakunta: Espoo

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja omat polut »

Pakissa kahvi keitettiin niin kuin kaikki muukin, mahdollisimman kevyt alumiininen ilman kantta, aikansa minimalismia.
Nuortti
Viestit: 961
Liittynyt: 23 Loka 2021 16:01

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja Nuortti »

Joskus kaverin kanssa kilpailtiin kummalla tavalla kahvivesi kiehui nopeammin:
Trangialla sinoli polttoaineena vaiko pakissa nuotiolla.
Trangia voitti vaikka nuotion sai tehdä valmiiksi eli nuotion virittämiseen ei aikaa kulunut.
Patikoitsija
Viestit: 2603
Liittynyt: 18 Elo 2010 19:17

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja Patikoitsija »

Joo alumiininen. Hairahduin nimittäin ideaan hankkiakseni titaanipannun. Anekdoottimaisesti lohkoen tuo tuntuisi enempi olevan kelpo eriste eikä ainakaan lämmönjohdin. Ainakin kamiina nieli puita ison läjän kunnes vesi kupli. Tai sitten lämpöä antava pinta oli hieman notkolla jolloin kosketus astian pohjaan oli pahasti vajaa. Tosin kokeellisesti heti perään, samalla pinnalla, noen ja pien kerrostama alumiinikattila keitti veden paljon paremmin kuin puhdaspohjainen titaanikattila. Suosin kenttäolosuhteen osalta pikakahvia, pienet yksittäisannospussit. Samalla kun veden keittää ruokailua varten, hetken päästä lopun veden voi käyttää kahvikuppiin kahvimurujen päälle. Jos oli jo jäähtynyt, muutama tervaskannon siivu elvyttämään tulta, saa pannukin lisää tervaa pohjaansa kuin vene. Pitäisi ehkä joskus putsata pikikerros siitä pohjasta, niin kiehuisi vähemmin polttopuin. Viinaksia en kahviin laita. Toisaalta, jos viikonloppuna raotan monopolifirman lasia, ei siihen sekaan ole tarvista sekoittaa sitten kahviakaan.

Useimmiten käytän kuitenkin risukeitintä risuin ja kävyin, vähemmän tervaskantoja.

Tähän aikaan ei enää löydä kuivia käpyjä, risuja aina saa kuivia sieltä näreiden alaoksistosta.

Kaatuneen puun juurakosta on hyvä joskus ottaa tervassiivuja. Sen sijaan pitempi pystykanto, ontto "savupiippukelo" on tietysti välttämätöntä jättää rauhaan. Erilaisista pesäpaikoista on niukkuutta jopa vanhoissa metsissä ja tietyt lajit, pöllö ym kelpuuttavat pesäpaikakseen monesti vain tietynlaisia katkenneita keloja. Tuommoinen osittaisesti ontto katkennut kelo on hyvin arvokas semmoisenaan.

Rakotuliaikakautta en ole nähnyt kuin vanhoissa kuvissa. Mennyttä on sekin aika, kun erällä ollaan vetäydytty kirjaimellisesti yöpuulle.
Pakinoitsija
hannes
Viestit: 10808
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja hannes »

Titaaniastia lämpenee tosiaan hitaasti, se pitää kyllä valmiin juoman kauan lämpimänä.
Pikakahvia joskus kokeilin reissulla, ei maistunut.
Oikeata kuksaa en omista, taskussa kairassa kulkee muovinen taittokuksa jolla on mukava kopaista ohimennen purosta vettä.
Peltiä tai muovia mukini ovat olleet. Oikea kuksa on minut jättänyt toistaiseksi kylmäksi :D
diver
Viestit: 2398
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja diver »

Vaellusreissuilla pikakahvia ja näin syksyisin metsästellessä on mukava fiilistellä nokipannukahvilla.
Voi teitä joista alkaa kuolemamme.
Voi teitä joita vapaus kahlitsee.(Juice)
Avatar
OS
Viestit: 8150
Liittynyt: 28 Helmi 2006 19:19
Paikkakunta: Rovaniemi

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja OS »

honkamukka kirjoitti: 14 Loka 2023 13:12 Niin, sitä kahvia ei pidä keittämän, vaan pelkkä vesi lämmitetään kiehumispisteeseen, tai vähän alle. Pannukarkeat kourasta joukkoon, tai purkista. Selataan neste kuppiin ja takaisin pannuun muutaman kerran. Siinä samalla näkee väristä pöönien ja veden oikean suhteen. Laihaahan kahvi ei saa olla, mutta maun mukaan.
Sitten annetaan kahvin hiukan tekeytyä ja tarkistetaan selkiytymisaste, sekä nokkaporot pois.
Eikö olekkin helppoa kuin "heinän" teko, mutta kukin tavallaan.
Aika lailla samoilla opeilla valmistuu oma nuotiokahvi, paitsi että kyllä vesi yleensä taitaa kiehahtaa ja pöönät on suodatinjauhettua Arvid Nordquistin Amigas-kahvia, pavuista kaupassa jauhettu.
oaivi
Viestit: 443
Liittynyt: 18 Syys 2011 20:24

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja oaivi »

Oikeita kahvinkeittotapoja on yhtä paljon kuin keittäjiä. Minä kiehautan nuotiolla (tai Trangialla) ensin pannussa veden. Heitän silmämitalla puruja sekaan ja nostan pannun tulelle vielä sen verran, että kahvi hiukan pyörähtää. Hetken päästä lorautan vähän kuppiin ja kaadan takaisin. Klaaraamiseksi tuota meillä päin kutsutaan, mutta päätarkoitus on kai se, että nähdään tuleeko vielä paljon puruja kuppiin vai ovatko jo laskeutuneet pohjalle.

Pannukahvi saa mielestäni olla reilusti vahvempaa kuin Moccamasterilla valmistettu. Tai sama kääntäen: laiha suodatinkahvi on vain laihaa, mutta laiha pannukahvi on pahaa.

Nokipannukahveista retkilläni en koskaan luovu, vaikka kuinka painoa kantamukseen tuleekin ja aikaa touhuun kuluukin. Ennemmin luovun vaikkapa muutamasta kilometristä. :D
Metsä. Kuntosali ja juhlasali. Työpaikka ja lepopaikka. Kirkko ja kapakka.
diver
Viestit: 2398
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja diver »

Voi teitä joista alkaa kuolemamme.
Voi teitä joita vapaus kahlitsee.(Juice)
diver
Viestit: 2398
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja diver »

Voi teitä joista alkaa kuolemamme.
Voi teitä joita vapaus kahlitsee.(Juice)
hannes
Viestit: 10808
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Re: Nokipannukahvi

Viesti Kirjoittaja hannes »

Sen verran täällä pannukahvia hehkutetaan, että pitääpä ostaa ja kokeilla pitkästä aikaa.
OS:n linkittämä (ylempänä) oli niin hyvä, että vesi herahti kielelle.
Itse olen Pauligin Mondo-kahvia juonut jo vuosia, sitä ei taida olla pannukarkeana, joten: jos meidän kaupasta Nordgvist- pannukarkeaa löytyy, niin ostan.
Vastaa Viestiin