Tarinoita Repoveden latvoilta

Avatar
Eräkulkuri
Viestit: 3144
Liittynyt: 19 Tammi 2006 08:56

Tarinoita Repoveden latvoilta

Viesti Kirjoittaja Eräkulkuri »

Tässä avaus Repoveden tarinoihin:

Jos katsotaan kartalta mistä kaikkialta vedet virtaavat Repoveteen, niin sen alueen pinta-ala on noin 300 km2 ja erikseen nimettyjä lampia sekä järviä nelisen sataa. Varsinainen ydinalue on n. 100 km2. Se kattaa nykyisen Repoveden kansallispuiston, Aarnikotkan sekä Pahkajärven alueen ollen topografialtaan kalliojyrkänteiden sekä syvien vesiväylien murrostamaa maastoa.

Tutustuin Repoveden erämaihin 1950-luvun alkupuolella, kun poikasena kävimme sielä seikkailemassa. Tuolloin se oli oikeasti erämaata, kun autolla ajettavia teitä ei tuolla mainitulla ydinalueella ollut. Asuin Hillosensalmella ja sieltä kuljimme yleensä soutaen Repoveden perukoille. Talvella hiihtelimme jäädytettyjä hevosteitä pitkin. Siihen aikaan Repoveden latvavesien metsissä oli suuret savotat. Kotiseutuhistoria kertoo, että koko Repoveden vesistöalueella oli silloin n. 20 metsätyökämppää ja satoja miehiä hakkuutöissä sekä hevosmiehinä talvisaikaan. Kesäisin uitossa oli porukkaa öin ja päivin. Siihen aikaan sotien jälkeen metsätöissä oli monen moista jätkää. Niitähän me pojat seurailtiin silmät tarkkana. Siellä oli ainakin yksi paikka, missä tiputettiin ja myytiin pontikkaa.

Pahkajärven ampuma-alue perustettiin 1950-luvun lopulla, mutta sillä ei alkuun ollut kovin suurta merkitystä. Vasta 1960/70-lukujen taitteessa Repoveden takamaihin rakennettiin nykyiset metsäautotiet ja ampuma-alue erotettiin puomeilla sekä kieltotauluilla. Sitä ennen kulku oli melko vapaata. Sitten vuonna 1960 Repovesi jäi, kun elämä vei maailmalle, mutta 70-luvulta lähtien olen kulkenut Repoveden takamailla näihin päiviin asti.

Vähitellen Repoveden tunnettavuus retkeilyalueena kasvoi ja v. 2003 syntyi Repoveden kansallispuisto. Sen myötä retkeilijöiden määrä on noussut valtaviin mittoihin, ollen 233 000 kävijää vuonna 2021. Tästä on seurannut se, että puolustusvoimat on tehostanut huomattavasti valvontaa Pahkajärven alueella estääkseen retkeilijöiden harhautumista ampuma-alueelle. Nykyisellään ampuma-alueella on kameravalvontaa, sensoreita ja ilmeisesti myös ilmavalvontaa droneilla. Ampumaharjoitusten määräksi puolustusvoimat on ilmoittanut n. 300 päivää vuodessa. Saa olla melkoinen metsäsissi, jos selviää näistä joutumatta kiinni. Minutkin saivat vihdoin haastettua käräjille.

Repoveden takamailla on muutamia paikkoja, joista ei juurikaan tiedetä. Sellainen on tämä luola, joka on sivussa yleisiltä kulkureiteiltä aivan kansallispuiston ja Pahkajärven ampuma-alueen rajalla. Kalliojyrkänteen juurella on ahdas kulkuaukko luolaan, jonka peräkammarissa on makuulaverit ja lämmitettävä kamiina. Kamiinan savutorvi on piilotettu kallion halkeamaan ja sen ruosteinen väri sulautuu hyvin kallion graniittiin.

Luolaan liittyy tarina sotaa paenneesta miehestä, joka asusteli luolassa. Näin minulle on ainakin kerrottu.

P5120006.JPG
P5120006.JPG (90.75 KiB) Katsottu 1237 kertaa
img016.jpg
img016.jpg (93.54 KiB) Katsottu 1237 kertaa
Liitteet
PA120005.JPG
PA120005.JPG (65.82 KiB) Katsottu 1237 kertaa


Elämä opettaa, varsinkin eräelämä
Jouni
Viestit: 1243
Liittynyt: 24 Huhti 2006 20:43

Re: Tarinoita Repoveden latvoilta

Viesti Kirjoittaja Jouni »

Hyvä, anna tulla lisää vain. Kiinnostavan näköinen on kamiinallinen luola!
Jounin kirjamyymälä: Vaeltajan erämaat, Talviretkeilijän opas, Vaellustarinoita, Retkeilijän kansallispuistot, Pohjois-Suomen vaellusreitit, Suomen autiotuvat...
Usmi
Viestit: 602
Liittynyt: 18 Tammi 2006 14:44
Paikkakunta: Hyvinkää

Re: Tarinoita Repoveden latvoilta

Viesti Kirjoittaja Usmi »

https://samipuranen.galleria.fi/kuvat/S ... akkoluola/

Netistä löytyy lisää kuvia luolasta, ei mun kuvia.

Löytyisiköhän luola Pohjois-Pyrstiön läheltä...
Avatar
Eräkulkuri
Viestit: 3144
Liittynyt: 19 Tammi 2006 08:56

Re: Tarinoita Repoveden latvoilta

Viesti Kirjoittaja Eräkulkuri »

Kuten edellä kirjoittelin, niin olen 70-luvulta lähtien eli siis n. 50 vuotta kulkenut Repoveden takamailla kaikkina vuodenaikoina. Aluksi retkeilin etupäässä nykyisen kansallispuiston alueeella, missä Repoveden nykyisetkin tunnetut nähtävyydet sijaitsevat. Sitten yksinäisyyttä kaipaavana siirryin sinne, missä muita ihmisiä ei näkynyt ja missä luonto eli omaa elämäänsä. Eläimet olivat tottuneet Pahkajärven ammunnoista ajoittain kuuluviin ääniin eikä niillä kai ollut sen kummempia vaikutuksia kuin vaikkapa ukkosella.

Näiden ammuntojen varjolla oli myös seurauksensa. Törmäsin pari kertaa hirven salakaadon jälkiin. Hirvestä oli viety parhaat palat ja loput oli jätetty haaskalle. Koska alueella ei liikkunut juuri ketään ja ammuntojen aikana laukauksia kuului jatkuvasti, niin hirvikiväärin pamaus korvessa ei herättänyt mitään huomiota.

Metsälammista ja erämaajärvistä sai hyvin kalaa niiden ollessa luonnontilassa eikä pyyntiä juurikaan ollut. Olo oli kuin Herran kukkarossa. Metsistä löytyi kelopuuta pitkin poikin ja pystyssä. Palokärjet olivat kolonneet pystyyn kuivuneita kelohonkia ja niitä myrskyt olivat kaataneet pitkin tantereita. Niistä sai tehtyä rakotulet, joiden turvin pärjäsi hyvin talvipakkasilla, vaikka siihen aikaan kunnon makuupussia ei ollutkaan, Aina ei rakotulia tarvinnut viritellä, sillä hiiltyneitä tervaskantoja löytyi kaikkialta. Ne olivat jääneet muistoksi muinaisista metsäpaloista ja niitähän oli koko laajalla Repoveden korpialueella. Metsäpalon jäljiltä hiiltyneet tervaskannot olivat palokoron seurauksena pihkaantuneet ja kyllästynyeet tervalla. Sisäpuolelta ontoksi lahonnut kanto olikin helppo lohkoa kirveellä ja vääntää irti juuriaan myöten. Ne olivat parasta luonnon omaa polttoainetta, joka paloi hulmuavin liekein märkänä ja jopa täysin jäätyneenä. No, rakotuli oli kuitenkin se paras yötuli, koska se oli luonnon oma lämpöpatteri ja paloi hoitamatta koko yön yli.

Kuten elämässä yleensä, niin myös metsissä jossakin vaiheessa johonkin paikkaan mieltyy ja siihen kotoutuu. Tuolla toisaalla kirjoitin, että olen pitänyt laavua erään metsälammen rantametsän kätkössä jo runsaat 20 vuotta. Kyseisellä paikalla on ollut aiemmin 1800-luvulla rakennettu ns. kruununtorppa. Lammen ympäristössä on vanha kaskimaa, jossa nykyisellään kasvaa lähes yksinomaan riutuvaa ja lahonnutta koivikkoa. Muualla lammen ympäristössä on kelohonkia ja vanhaa kuusikkoa, joka nyt viimeisten vuosien aikana on laajalti kirjanpainajien runtelemaa, osin maassa makaavaa ryteikköä. Paikka on sen verran kaukana kaikesta, että jos siitä piirrettäisi n. 5 km säteellä ympyrä, niin sen sisälle ei jäisi yhtään asuinrakennusta tai kesämökkiä.

Nyt kun tuo metsäelämä alkaa olla takana päin, niin voin omalta osaltani raottaa näiden salaisuuksien verhoa.
Kaariloue
Kaariloue
P3070568.JPG (105.04 KiB) Katsottu 1022 kertaa
Oma laavu
Oma laavu
DSCN0103.JPG (208.3 KiB) Katsottu 1022 kertaa
Rinkka-pulkka laavulla
Rinkka-pulkka laavulla
DSCN0144-001.JPG (134.59 KiB) Katsottu 1022 kertaa
Elämä opettaa, varsinkin eräelämä
hannes
Viestit: 10808
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Re: Tarinoita Repoveden latvoilta

Viesti Kirjoittaja hannes »

Eräkulkuri näyttää nauttineen luonnosta huomattavasti paremmin kuin muut.
Mielenkiinnolla tulee näitä luettua.
diver
Viestit: 2398
Liittynyt: 28 Helmi 2008 19:10

Re: Tarinoita Repoveden latvoilta

Viesti Kirjoittaja diver »

Näitä lisää.Hyvää settiä.
Voi teitä joista alkaa kuolemamme.
Voi teitä joita vapaus kahlitsee.(Juice)
Nuortti
Viestit: 961
Liittynyt: 23 Loka 2021 16:01

Re: Tarinoita Repoveden latvoilta

Viesti Kirjoittaja Nuortti »

Eräkulkuri on osaava kirjailija. Hienoa luettavaa. Kun en ole Repovedellä vaeltanut, odottelen tarinoita UK-puistosta ja erityisesti Itäkairasta. UK-puisto on tutumpi seutu minulle.
Jaksan toki odottaa esim kokemuksia Härkävaarasta.
honkamukka
Viestit: 6124
Liittynyt: 12 Touko 2012 19:30

Re: Tarinoita Repoveden latvoilta

Viesti Kirjoittaja honkamukka »

Yksin kun kuljen, niin kelleen en jää velkaa. Luonnon hämy sulkeutuu takanani, kun sitä varoen raotan.
Hanu
Viestit: 4028
Liittynyt: 03 Heinä 2007 14:30

Re: Tarinoita Repoveden latvoilta

Viesti Kirjoittaja Hanu »

Repovedellä taisi kansallispuisto lisätä retkeilyä aika paljon. Ennen kansallispuistoa olen siellä retkellä käynyt ja Pahkajärvellä on tullut sodittua. Hienoa maastoa. Todennäköisesti ampuma- alueen varoalueilla voisi olla rauhallisimmat paikat retkeillä, mutta tietenkin kiellettyjä alueita. Minulla on onneksi omat rauhalliset retkipaikkani. :D Eikä tule ammutuksi kuin hirvestysaikana ja silloinkin kommunikoinnilla sija löytyy.
Kero
Viestit: 7
Liittynyt: 08 Tammi 2023 18:39

Re: Tarinoita Repoveden latvoilta

Viesti Kirjoittaja Kero »

Voisiko jopa sanoa niin että tämmöiset ”pintaa syvemmältä” kertomukset ovat tämän foorumin suola…
Avatar
Eräkulkuri
Viestit: 3144
Liittynyt: 19 Tammi 2006 08:56

Re: Tarinoita Repoveden latvoilta

Viesti Kirjoittaja Eräkulkuri »

REPOVEDEN METSÄT

Repoveden latvavesistön metsät ovat nykyisin pääosin yksityisten metsäyhtiöiden ja valtion omistuksessa. Vanhoissa kartoissa maita on merkitty myös läheisten kyläkuntien nimiin. Paikallishistorian mukaan yhteisomistuksesa olevien metsien käytöstä sovittiin ja kiisteltiin lakituvassakin koskien niiden nautintaoikeuksia, lähinnä tervan polttoa 1600-luvulta alkaen. Erityisen karussa ja kallioisessa maastossa metsät olivat enimmäkseen vankkoja mäntymetsiä, jotka olivat omiaan tervan valmistuksessa. Lukuisia tervahautojen maatuneita pohjia on nähtävissä metsien kätköissä moninn paikoin.

Erikoinen vaihe Repoveden historiassa oli se, kun keskelle korpea Tervarumpuun perustettiin loviisalaisen varakonsulin Anton Clayhills’n toimesta v. 1820 pieni koskisaha. Tiettävästi kyse oli purjelaivojen rakentamisessa tarvittavien mahdollisimman järeiden ja lujien eli tiivissyisten honkien sahaaminen lankuiksi. Tähän tarkoitukseen sopivia jättiläispuita tiedettiin löytyvän siihen aikaan seudun aarniometsistä. On vain ihmetelty, miten nuo sahatut lankut kuljetettiin keskeltä korpea Haminan satamaan. Sahan toiminta kesti vain hieman yli 30 vuotta. Omien havaintojeni mukaan vieläkin kyseisellä paikalla Jauholammen pohjalla on säilynyt runsaasti mätäneviä liistekasoja. Ovatko ne lähes 200 vuoden takaa sahattuja vai 100 vuotta myöhemmin rakennetun tukkien uittorännin ajalta?

Valtakunnalliset metsäyhtiöt ostivat Repoveden latvojen uittoreittien varsilta metsämaita 1800… 1900-luvun vaihteen tienoilla. Sen jälkeen alkoivat Repoveden korpimaiden metsien hakkuut ja uitot. Tätä varten rakennettiin kapeisiin puroihin uittorännit ja padot. Vasta 1960/70-lukujen vaihteessa rakennettujen metsäautoteiden myötä puukuljetukset siirtyivät pyörien päälle. Sen myötä metsien käsittely koneellistui ja valikoidusta harsintahakkuista siirryttiin avohakkuisiin.

Kun 2000-luvulle tultaessa Repoveden kansallispuiston perustamisesta tehtiin päätös, niin vielä valtion maalta säilyneet vanhat metsät säästettiin viime tingassa hakkuilta, vaikka sitä varten maastoon pusketut metsäautotiet oli jo tehty. Nyt nämä metsäautotiet ovat jo uuden kasvavan metsän peitossa. Vielä näitä vanhoja metsiä on pieninä erillisinä laikkuina lähinnä Pahkajärven ampuma-alueen reunamilla. Muualla metsät ovat lähes kauttaaltaan perattuja talousmetsiä.

Repoveden kansallispuisto on vielä pitkään raakile hakattuine metsineen. Se on valmis ehkä sadan vuoden kuluttua. Silloin nykyisten mahtavien maisemien lisäksi näemme, millainen on luonnontilainen eteläsuomalainen aarniometsä. Ikävä kyllä, kukaan meistä lukijoista ei taida olla sitä katselemassa. Repoveden kansallispuisto onkin lahja tuleville sukupolville, sillä sen verran meidän tuhlaileva ja itsekäs sukupolvemme on heille velkaa.
Liitteet
Vanhan kuusikon "kirjanpainajainen"
Vanhan kuusikon "kirjanpainajainen"
DSCN1033.JPG (153.07 KiB) Katsottu 770 kertaa
Vielä niitä honkia humisee
Vielä niitä honkia humisee
P6060001.JPG (196.3 KiB) Katsottu 770 kertaa
Vanhaa metsää laavun takana
Vanhaa metsää laavun takana
IMG_1592.JPG (201.17 KiB) Katsottu 770 kertaa
Elämä opettaa, varsinkin eräelämä
Avatar
Pepi
Viestit: 7437
Liittynyt: 23 Tammi 2006 18:16

Re: Tarinoita Repoveden latvoilta

Viesti Kirjoittaja Pepi »

Eräkulkuri kirjoitti: 13 Tammi 2023 11:07 ...Omien havaintojeni mukaan vieläkin kyseisellä paikalla Jauholammen pohjalla on säilynyt runsaasti mätäneviä liistekasoja. Ovatko ne lähes 200 vuoden takaa sahattuja vai 100 vuotta myöhemmin rakennetun tukkien uittorännin ajalta?
Jos tuo ei jollakin taholla ole valmiiksi tiedossa, luulisi tuon ikäisistä hyvinkin saavan lustotutkimuksella iän selville. Metsäntutkimuslaitoksella lienee tutkijoita, jotka sen voivat tehdä. Kustannuksista tai kiinnostuneesta maksajasta minulla ei ole tietoa. Ovatko kasat puiston vai vain ampuma-alueen puolella?
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
Avatar
Eräkulkuri
Viestit: 3144
Liittynyt: 19 Tammi 2006 08:56

Re: Tarinoita Repoveden latvoilta

Viesti Kirjoittaja Eräkulkuri »

Pepi kirjoitti: 13 Tammi 2023 12:51
Eräkulkuri kirjoitti: 13 Tammi 2023 11:07 ...Omien havaintojeni mukaan vieläkin kyseisellä paikalla Jauholammen pohjalla on säilynyt runsaasti mätäneviä liistekasoja. Ovatko ne lähes 200 vuoden takaa sahattuja vai 100 vuotta myöhemmin rakennetun tukkien uittorännin ajalta?
Jos tuo ei jollakin taholla ole valmiiksi tiedossa, luulisi tuon ikäisistä hyvinkin saavan lustotutkimuksella iän selville. Metsäntutkimuslaitoksella lienee tutkijoita, jotka sen voivat tehdä. Kustannuksista tai kiinnostuneesta maksajasta minulla ei ole tietoa. Ovatko kasat puiston vai vain ampuma-alueen puolella?
Nuo tukkien sahausliisteet ovat veden alla hapettomassa tilassa, mikä on mahdollistanut niiden säilymisen. Jotain jäänteitä on myös maalla, mutta ne ovat lahonneet pehmeäksi mössöksi turpeen alle.

Se Tervarummun Jauholampi on kansallispuiston siinä osassa, joka kuuluu Pahkajärven ampuma-alueeseen.
Elämä opettaa, varsinkin eräelämä
Ursus
Viestit: 9596
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Re: Tarinoita Repoveden latvoilta

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Dendrokronologisen tutkimuksen materiaalissa pitää puun ajoittamiseksi olla tallella pintakerros/kuori. Joensuun yliopistolla tutkimustyötä johti tannoin Pentti Zetterberg, nykyisistä tukijoista en tiedä. Itsekin olen yhden tutkimuksen teettänyt siellä puusta, jota tuppeen sahattaessa vanha sahuri sanoi minulle kenttäsahan perämiehenä toimineena: En ole koskaan ennen sahannut näin punaista puuta.
Lapin vesistä on nostettu jokeen/järveen kaatuneita puita puiden iän selvittämiseksi, miksi se ei siis onnistuisi etelämpänäkin veteen kaatuneiden puiden ollessa kyseessä.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
KaukoAntero
Viestit: 476
Liittynyt: 22 Heinä 2008 13:03
Paikkakunta: Pori / Helsinki

Re: Tarinoita Repoveden latvoilta

Viesti Kirjoittaja KaukoAntero »

Hmmm,
Olisiko oli n. 2016 kevättalvea, kun Lojukosken kodalle hiihteli aamulla lammen yli herrasmies ahkion kanssa. Toivoteltiin hyvät huomenet ja kun kysäisin mistä matka, oli vastaus “tuolta latvavesiltä”. Satuinkohan kohtaamaan kuuluisuuden?
Kauko
Vastaa Viestiin