Grillihiilet kaminassa?

Mehtä Jussi
Viestit: 12
Liittynyt: 07 Maalis 2019 11:18
Paikkakunta: Nurmes

Grillihiilet kaminassa?

Viesti Kirjoittaja Mehtä Jussi »

Tuli ajatus että olisiko grillihiilien polttaminen tuvan kaminassa mitenkään järkevää, tai onko joku jopa kokeillut tätä. Ajatus lähti siitä, että pussillinen tai pari hiiliä ei ahkiossa paljoa painaisi ja siinä olisi "turvaverkko" jos tuvan liiteri onkin tyhjä. Herättääkö ajatuksia palstalaisissa?


luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Re: Grillihiilet kaminassa?

Viesti Kirjoittaja luuppi »

mikapa ettei... kalliiksi tulee, eli paistaapi siina makkarat samaan hintaan
Metsän Omena
Viestit: 3040
Liittynyt: 13 Tammi 2008 19:58

Re: Grillihiilet kaminassa?

Viesti Kirjoittaja Metsän Omena »

Hieman epäilen käytännössä ensimmäisiä tunteja jos kylmää kaminaa pelkillä puuhiilillä aletaan lämmittämään. Etenkin jos kyseessä on perinteinen ilman arinaa oleva valurautainen kämppäkamina. Kamina pitäisi ensin saada kauttaaltaan kuumaksi jotta palaminen on tehokasta ja ruokkisi kaikkia metallipintoja lämmöllään, ja jolloin kaminan tarkoitus nopeana lämmönlähteenä kylmään kämppään saapuessa toteutuisi, ja se onnistuu helpommin polttopuilla kuin pohjalla olevilla hiilillä? Kunnolla hehkuvat runsaat hiilet kyllä jaksavat myöhemmässä vaiheessa ylläpitää lämpöä jo valmiiksi kuumassa kaminassa kun ilmavirtaa on rajoitettu. Hiilien lisäily vain lienee hankalampaa kuin puiden.
cobbo
Viestit: 700
Liittynyt: 22 Elo 2017 20:48

Re: Grillihiilet kaminassa?

Viesti Kirjoittaja cobbo »

Kuinkahan kuumana hiilet palavat, ja kestääkö kamiina sitä, ja millaista suttaa niistä tulee piippuun? Armeijan kamiinassa poltettiin joskus turvepellettejä, ja kyljet menivät melkein jo ohi punahehkuisesta. Ei tietty sama asia kuin hiili, kunhan mietin.

Itsellä on ollut joskus mukana sahanjauhopuristeesta tehty briketti tai pari poltettavaksi kamiinassa illan viimeisenä pöllinä, kun olen halunnut pitkään kestävää jäännöslämpöä. Ne ovat aika käteviä, mutta jättävät jälkeensä paljon kuohkeaa tuhkapöllyä. Palavat tosi kuumana nämäkin, eli räppänöitä pitää kuristaa melko minimiin.
hannes
Viestit: 10743
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Re: Grillihiilet kaminassa?

Viesti Kirjoittaja hannes »

Luulisin grillihiilien palavan kuumempana kuin puun, mutta eihän palopesää tarvitse täyteen laittaa. Kyllä täydellä pesällä puuta, ilmaluukut auki saa saa kamiinan kyljet hehkumaan ja ajan kanssa puhki.

Saunan kiukaasta palaa yleensä kokemukseni mukaan ensimmäisenä yläpohja(kiuaskivien pohja) puhki suuremman rasituksen takia. Toki se vie aikaa.

Ahkiossa kevyet grillihiilet kyllä kulkevat.

Kovin usein en grillihiiliä makkaranpaistoon kotona ole käyttänyt, yleensä puuta ja puunsälää puuvarston pohjalta, joten asiaa pitäisi tutkia ajatuksella.
LauriA
Viestit: 815
Liittynyt: 14 Tammi 2017 17:19

Re: Grillihiilet kaminassa?

Viesti Kirjoittaja LauriA »

Mielenkiinto heräsi kotateltan titaani kaminaa jos kokeilisi. Ei tarvitsi kantaa klapeja tai heti tekemään risusavottaa. Ehkä myös illan viimeinen pesällinen hiilillä. No testillähän tämäkin selviää 8)
luuppi
Viestit: 5544
Liittynyt: 09 Tammi 2013 20:24

Re: Grillihiilet kaminassa?

Viesti Kirjoittaja luuppi »

LauriA kirjoitti: 10 Joulu 2021 16:29 Mielenkiinto heräsi kotateltan titaani kaminaa jos kokeilisi. Ei tarvitsi kantaa klapeja tai heti tekemään risusavottaa. Ehkä myös illan viimeinen pesällinen hiilillä. No testillähän tämäkin selviää 8)
hittaasti ja hartaasti 8) ; tahan briketit, ei grillihiilet
LauriA
Viestit: 815
Liittynyt: 14 Tammi 2017 17:19

Re: Grillihiilet kaminassa?

Viesti Kirjoittaja LauriA »

Nyt ei ollut käytössä kuin tarjous puuhiiliä.
Yks klapi alkutuliksi ja 2,8kg hiiliä perään. Mikä näytti aivan ok määrältä. Tunnin päästä vielä hiilet hehkui ja oli lämpöä. Missään kohtaa ei oiken ollut kokkaus lämpöä mutta muutaman asteen kyllä nostaa teltan lämpöä.
Joku voi sitten alkaa laskemaan hyötysuhdetta🙃
https://photos.app.goo.gl/MrzfGWYthBKpEZZTA

Sen verran vielä, että rapiat 2h jälkeen oli vielä lämpöä, joten ylläpitolämpöön näyttäisi pelittävän.
amatööri
Viestit: 3487
Liittynyt: 05 Kesä 2009 07:20

Re: Grillihiilet kaminassa?

Viesti Kirjoittaja amatööri »

Ei ole tullut grillihiiliä kokeiltua mutta grillibrikettejä kyllä kotateltan kamiinassa.Jatkaa hiillosta jos polttelee risuntapaisia.Puupriketeistä ei tule kuin sotkua kun murenevat helposti.Vuosia sitten oli myynnissä turvebrikettejä,saman tapaisia kuin nykyiset puubriketit eli vähän tiilikiven mallisia.Niitä jos vielä löytyisi niin niissä olisi potkua ja kestoa kamiinan lämmitykseen.

Nuo grillibriketit on myös hyviä jos meinaa savustaa pussissa jotain ja on niukasti muuta poltettavaa hiilloksen valmistamiseen.
-Umpikännissä kaikki näyttääkin niin selvältä-
Ursus
Viestit: 9510
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Re: Grillihiilet kaminassa?

Viesti Kirjoittaja Ursus »

Turvebriketti taitaa palaa niin kuumana että siinä voisi olla kamiina vaarassa - ainakin jotkut ovat onnistuneet sulattamaan saunankiukaansa niillä.
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
amatööri
Viestit: 3487
Liittynyt: 05 Kesä 2009 07:20

Re: Grillihiilet kaminassa?

Viesti Kirjoittaja amatööri »

Ursus kirjoitti: 11 Joulu 2021 20:16 Turvebriketti taitaa palaa niin kuumana että siinä voisi olla kamiina vaarassa - ainakin jotkut ovat onnistuneet sulattamaan saunankiukaansa niillä.
Juurikin näin,kuumasti palaa.

Aikoja sitten eräänä kesänä oli tuttuja vieraita kylässä niin laitettiin kevytrakenteinen ulkosauna lämpiämään,vieraat lämmitti ja talonväki navetassa.Kävin sitten välillä katsomassa saunaa...vetoluukku hyvästi raollaan ja pesä puolillaan turvebrikettejä.Mittari seinällä näytti+ 140 astetta :shock: . Luukku kiinni ja ovet sepposen selälleen.Kiuas pysyi kuosissaan,ainut tappio oli muovinen ilmastoinritilä katon rajassa joka oli valahtanut ressuksi osittain.
-Umpikännissä kaikki näyttääkin niin selvältä-
Vastaa Viestiin