Makuupussien valintaa

Rusty
Viestit: 5
Liittynyt: 02 Syys 2021 12:48

Makuupussien valintaa

Viesti Kirjoittaja Rusty »

Makuupussi topikkeja varmaan täällä jo onkin mutta....Pitäisi ostaa makuupusseja ainakin nyt kaksi kappaletta, toinen 162cm naiselle ja toinen 170cm miehelle. Mielellään sellaiset että ne olisivat ainakin lämpimät (ehkä jopa hieman ylimitoitetusti). Toki muutkin seikat vähän vaikuttaa, kuten paino.

Tilasin jo Nemo Equipment Disco Womens 15 Reg STD sekä Nemo Equipment Disco Mens 15 Reg STD (untuvapusseja), mutta sitten tulikin mieleen että luultavasti noiden kanssa tulee käytettyä ainakin ohutta sisäpussilakanaa ja mikseipä sitten voisi käyttää vaikka tarvittaessa paksumpaakin...jolloin periaatteessa voisi olla hieman jopa huonommalla eristyksella oleva pussi sekä vaikka kuitutäytteinen.

Pitääkö noiden joiden sisäpussilakanoiden lämpöä lisäävät asteet lähellekään paikkaansa, esim. 8 astetta Sea to Summit Sleepliner Reactor?

Tuli vain mieleen että saisimmeko paremman ja monikäyttöisemmän "modulaarisen" setin suurinpiirtein samaan hintaan?

Onko oikeasti käytännössä suuri ero untuva- ja kuitutäytteisen toiminnassa vaikka syyskostealla kelillä olettaen ettei pussi oikeasti pääse kastumaan sateessa tai märässä maassa?


hannes
Viestit: 10781
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Viesti Kirjoittaja hannes »

Untuva on kevyempää kuin kuitu, rinkkaa kantaessa sillä on merkitystä. Kastuessaan untuva on huonompi eristävyydeltään kuin kuitu.
Untuvapussia tilatessa kannattaa katsoa ettei untuvia ole revitty eläviltä linnuilta - hanhilta tms. Untuvan hankinnasta on "hyvillä firmoilla" siitä maininta.

Hyvin on eristävä makuupussin sisälakana Sea to Summitilla kun 8 astetta lupaa, omani on Vietnamissa valmistettu, enkä usko että se enempää kuin 2-3 astetta lisää lämpöä.
En sitä usein käytäkään, mutta - se pitää makuupussin kauemmin puhtaana.

Itse pidän hiukan ylilämpimästä makuupussista, jotkut lisäävät yöksi vaatetta heikommalla eristyksellä jos tarpeen.
Rusty
Viestit: 5
Liittynyt: 02 Syys 2021 12:48

Viesti Kirjoittaja Rusty »

Mitä sinä tarkoitat kastumisella eli miten se kastuu? Varmasti valmistajat pyrkii tekemään untuvapussinkin niin että ulkopinta on ainakin vettä hylkivää ellei jopa vedenpitävää. Ihminen sitten tuottaa sitä kosteutta aika paljonkin sisäpuolelle.

Tuossa tuo sisäpussilakana https://www.retkitukku.fi/sea-to-summit ... r-lisaa-8c
hartsuherra
Viestit: 140
Liittynyt: 31 Heinä 2013 09:13

Viesti Kirjoittaja hartsuherra »

Tässä lienee paljon henkilökohtaisia mieltymyksiä ja mielipiteitä. Muutama näkökulma
- untuva toimii paremmin kuin kuitu ja on kevyempi, oletus: et töpeksi ja kastele makuupussia
- kannattaa hankkia sopiva tai aavistuksen ylimitoitettu makuupussi
(sukat ja kerrasto ajaa saman asian kuin ylimääräinen lakanapussi, jolla ei ole muuta funktiota
lämpiminä öinä pussin voi pitää auki väärinpäin peittona, jolloin ei tarvitse hikoilla sitä kosteaksi
poikkeusolosuhteissa voit lisätä vaikka untuvatakin päälle yöksi)
- paras pussi on juuri sopivan kokoinen, myös leveyssuunnassa
- hanki kerralla laadukas, sinulle sopiva ja hyvä … tulee edullisimmaksi
Rusty
Viestit: 5
Liittynyt: 02 Syys 2021 12:48

Viesti Kirjoittaja Rusty »

Onko noiden Comfort-, Limit- ja Extreme-lämpötilojen mittauksiin olemassa joku standardi?

Esimerkiksi kun

https://www.xxl.fi/nemo-equipment-disco ... 0_1_size_1

ja

https://scandinavianoutdoor.fi/marmot/v ... ular-2018/

vähemmällä täytteen määrällä paremmat "lämpöarvot".

Tämä ihmettely johtuu osittain toki siitä että mieluummin maksaisin makuupusista vaikka 100e vähemmän kuin ( nyt 239e ja 269e) ja ostaisi välirahalla vaikka parikin eri paksuista sisäpussia molemmille ja taitaisi säästyä silläkin rahaa.
tst
Viestit: 6547
Liittynyt: 20 Heinä 2006 21:36

Viesti Kirjoittaja tst »

Pikavilkaisulla ihmettelen myös noin suurta eroa mukavuuslämpötiloissa koska täytteen määrä ja FP käytännössä samat. Varmaankin juuri Fill Power ja täytteen g-määrä ovat ratkaisevat lämpötiloissa. Löytyyköhän täältä apuja jos tarkkaan tutkailee: https://www.outdoorgearlab.com/topics/c ... eeping-bag EDIT: EN 13537 standardi
akuusist
Viestit: 604
Liittynyt: 15 Helmi 2007 14:34

Viesti Kirjoittaja akuusist »

Noista kahdesta Nemo on erityisen leveä mikä näkyy painossa mutta voi tuoda mukavuuttakin. Käy koekierimässä jos mahdollista.
Talvi ja syksypussini olen ostanut täältä myyntipalstalta ja tori.fi:stä noin satasella, mutta vaatii toki aikaa että sopiva tulee vastaan.
Avatar
seppo
Viestit: 2781
Liittynyt: 17 Tammi 2006 22:49
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja seppo »

Rusty kirjoitti:Onko noiden Comfort-, Limit- ja Extreme-lämpötilojen mittauksiin olemassa joku standardi?

Esimerkiksi kun

https://www.xxl.fi/nemo-equipment-disco ... 0_1_size_1

ja

https://scandinavianoutdoor.fi/marmot/v ... ular-2018/

vähemmällä täytteen määrällä paremmat "lämpöarvot".

Tämä ihmettely johtuu osittain toki siitä että mieluummin maksaisin makuupusista vaikka 100e vähemmän kuin ( nyt 239e ja 269e) ja ostaisi välirahalla vaikka parikin eri paksuista sisäpussia molemmille ja taitaisi säästyä silläkin rahaa.
On standardit: katso tuolta.
https://www.luontoon.fi/retkeilynabc/va ... akuupussit
amatööri
Viestit: 3493
Liittynyt: 05 Kesä 2009 07:20

Viesti Kirjoittaja amatööri »

Silläkin saa muutaman asteen lisää lämpöä kun valitsee sellaiset pussit jotka saa liitettyä vetoketjulla toisiinsa eli yhdistettyä.Toisen pussi vasen ja toinen oikea.Siihen makuupussilakana ja molemmat sinne niin aina vain tarkenee paremmin. Pitää toki pystyä nukkumaan lähekkäin :D mutta toimii.
-Umpikännissä kaikki näyttääkin niin selvältä-
akuusist
Viestit: 604
Liittynyt: 15 Helmi 2007 14:34

Viesti Kirjoittaja akuusist »

Ja vaikka olisi vetoketju väärällä puolella niin saa yhteen kun hyväksyy että toisessa on huppu yläpuolella tai kääntää toisen nurin. Kunhan vetoketjut on samaa hammastusta ja suunnilleen yhtä pitkät.
Rusty
Viestit: 5
Liittynyt: 02 Syys 2021 12:48

Viesti Kirjoittaja Rusty »

standardi: EN-13537 -standardin niin sanottu comfort-arvo kertoo, mikä on kylmin lämpötila, jossa keskivertonainen tai -lapsi nukkuu yönsä mukavasti. Limit-arvo puolestaan kertoo saman keskivertomiehen osalta. Extreme-arvo taas ilmoittaa, missä lämpötilassa pussi suojaa keskivertonaista tai -lasta paleltumiselta."

https://en.wikipedia.org/wiki/EN_13537

tuosta saa jotain käsitystä mitä siinä testataan

https://outdoorindustry.org/pdf/EN13537 ... Method.pdf
Viimeksi muokannut Rusty, 09 Syys 2021 06:28. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
hannes
Viestit: 10781
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Viesti Kirjoittaja hannes »

Rusty kirjoitti:Mitä sinä tarkoitat kastumisella eli miten se kastuu? Varmasti valmistajat pyrkii tekemään untuvapussinkin niin että ulkopinta on ainakin vettä hylkivää ellei jopa vedenpitävää. Ihminen sitten tuottaa sitä kosteutta aika paljonkin sisäpuolelle.

Tuossa tuo sisäpussilakana https://www.retkitukku.fi/sea-to-summit ... r-lisaa-8c
Makuupussi kastuu sisältä hien tms.kautta. Jos on pelkkää telttaretkeilyä ja sataa jatkuvasti, makuupussia ei saa kuivaksi, koska ilman kosteus huitelee lähellä sataa mikä kastelee makkaria myös ulkoapäin.
Myös märkä teltan sisäpuolinen seinä kastelee, jos makuupussi siihen osuu.
Kuivapussi paineen alla sumpussa päästää kosteutta läpi, jos vaikka rinkan sisään pääsee vettä. Taisi viime Retki-lehdessä olla tästä juttu.

Itsellä on Joutsenen kesä- ja talvipussit, niiden pintakangas ehkä hylkii hiukan pisaroita mutta hengittää.
Jos on vedenpitävä, se ei hengitä.
Muistan kun pusseja ostaessani myyjä kysyi käyttötarkoitusta: jos on telttailua, niin hengittävä, jos ulkona nukkumista, niin vedenpitävä.

Hyvällä kelillä makkari kuivatetaan aamulla vaikka puun oksalla nurinpäin käännettynä.
Tuvissa on tietysti kamiinan lämpö.

Tuo sisäpussilakana lisää varmaan hyvin lämpimyyttä, painaahan se melkein 250g. 8 asteen lämpimyyslisä on tietysti mitattu optimioloissa. siihen tuskin käytännössä pääsee.
MrKnowItAll
Viestit: 137
Liittynyt: 16 Tammi 2021 18:46
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja MrKnowItAll »

Pari aatosta:

- ensinnäkin lisälakanat ja sisäpussit kyllä lisäävät eristystä, mutta ei niin paljon kuin luvataan. Sitäpaitsi tolkun ihminen kyllä tajuaa, että jos ne lisäisivät lämpöä niin paljon kuin luvataan, kannattaisi makuupussit tehdä sisäkkäisistä lakanapusseista eikä untuvista. Siis niihin turvautuminen ei painon ja pakkaustilavuuden kannalta ole järkevää, ei varmaan edes hinnan.
- kuitu ja untuva on kumpikin eristettä, mutta untuva paljon parempaa, eli menee pieneen tilaan ja painaa paljon vähemmän. Suunnaton etu makuupussia repussa kannettaessa. Kostautuu lompakossa.
- Osaava retkeilijä ei kastele makuupussiaan. En ole koskaan joutunut pulaan kostuneen untuvapussin kanssa (yli 40 vuotta pelkästään untuvilla). Pakataan vesitiiviiseen pakkauspussiin josta ilmat puristetaan pois (ei omaan pussiinsa, joutaa roskiin). Ei jätetä sateeseen eikä sillä pyyhitä teltan kostunutta kattoa. Ei kaadeta kahveja päälle. Kuivataan aina kun mahdollista yön jälkeen nurin käänneettynä, siksi sisäpuoli on musta että aurinko ottaa siihen paremmin.
- Yhdellä pussilla ei oikein pärjää koko vuotta, kaikissa olosuhteissa riittävä on aivan liian lämmin ja painava kesällä. Toimivin ratkaisu on kevyehkö kesäpussi noin 600g hyvistä untuvista ja toinen 3 vuodenajan pussi noin kilon luokassa (siis kokonaispainot). Talvella nämä yhdistäen pärjää missä vain. Ei tarvitse saada sisäkkäin, toinen heitetään täkiksi päälle.
- Vesitiiviys tai sen tavoittelu ei toimi, koska silloin pussi kastuu hiestä. Ei jatkoon. Hätäyöpymissäkit pussin ympärllä eivät nekään toimi kuin yhden yön tämän takia.
- Pussien yhdistäminen on romattinen ajatus, mutta ei oikein toimi todellisuudessa. Lämpimyys ei juuri lisäänny, kun väljyyttä tulee liikaa, ja ennen kaikkea suuaukko falskaa pahasti kun vähänkin liikahtaa. Siihenhän jää lapsenmentävä läpi.
- Jos lisälämpöä tarvitsee, niin fleecehousut tai ohuet toppahousut ja vastaava takki toimii, mutta untuvatakki kannattaa mieluumin heittää sekin avoimena täkiksi päälle eikä pukeutua siihen. Eristeet pysyvät kuohkeina.
- Jos alta tulee kylmää, niin sinne voi laittaa painepisteisiin varavaatteita lisäeristeeksi. Jos on kaksi patjaa (solumuovia ainakin toinen), niin yksi patja kannattaa panna kaksin kerroin välille lonkka - hartia. Pää tyynyllä (vaatemytty siis) ja jalat eivät kaipaa kahta alustaa.
Metsän Omena
Viestit: 3067
Liittynyt: 13 Tammi 2008 19:58

Re: Makuupussien valintaa

Viesti Kirjoittaja Metsän Omena »

Rusty kirjoitti:Makuupussi topikkeja varmaan täällä jo onkin mutta....Pitäisi ostaa makuupusseja ainakin nyt kaksi kappaletta, toinen 162cm naiselle ja toinen 170cm miehelle. Mielellään sellaiset että ne olisivat ainakin lämpimät (ehkä jopa hieman ylimitoitetusti). Toki muutkin seikat vähän vaikuttaa, kuten paino.

Tilasin jo Nemo Equipment Disco Womens 15 Reg STD sekä Nemo Equipment Disco Mens 15 Reg STD (untuvapusseja), mutta sitten tulikin mieleen että luultavasti noiden kanssa tulee käytettyä ainakin ohutta sisäpussilakanaa ja mikseipä sitten voisi käyttää vaikka tarvittaessa paksumpaakin...jolloin periaatteessa voisi olla hieman jopa huonommalla eristyksella oleva pussi sekä vaikka kuitutäytteinen.

Pitääkö noiden joiden sisäpussilakanoiden lämpöä lisäävät asteet lähellekään paikkaansa, esim. 8 astetta Sea to Summit Sleepliner Reactor?

Tuli vain mieleen että saisimmeko paremman ja monikäyttöisemmän "modulaarisen" setin suurinpiirtein samaan hintaan?

Onko oikeasti käytännössä suuri ero untuva- ja kuitutäytteisen toiminnassa vaikka syyskostealla kelillä olettaen ettei pussi oikeasti pääse kastumaan sateessa tai märässä maassa?
Nukkumisjärjestelyjä olisi hyvä tarkastella kokonaisuutena. Makuupussin ja -alustan valintaan vaikuttaa mm. majoittumistavat joissa niitä käyttää. Pitkässä juoksussa syyskosteilla avotulimajoitteessa tai kaminamajoitteessakin myös palosuojakankaisella keinokuitumakuupussilla on sijansa vaikka suora sade ja maakosteus eivät vaivaisi. Etenkin jos painolla on vain vähäinen vaikutus valintaan.
Esuli
Viestit: 89
Liittynyt: 08 Joulu 2013 14:48
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Esuli »

Jos makuupussi on ohut se ei lämmitä vaikka limit olisi luvattu - 22
Jos vetoketju pyörähtää yläpuolelle sieltä käy veto, jos polvet ja alaselkä painaa eristeen lyttyyn sieltä tulee kylmä.
Jos on huonoilla appeilla ja märkä, palellu jo päivän sekä ollut ulkoilmassa päivätolkulla, tarvitaan hyvä makuupussi. Jos palelee niin teoriat ei auta, kylmä on kylmä.
Suurin ongelma on nykyään tässä rikkaassa länsimaassa ottaa oikea pussi mukaan. Hyviä makuupusseja on jo maailma täynnä.
Esimerkiksi keväällä kun mette lupasi nolla öitä, mutta pakkasta olikin yöllä - 6, piti laittaa untuvapuku päälle että tarkeni. Ongelmaa ei olisi ollut kun mukana olisi ollut limit - 10 pussi. Nyt oli - 0
Kautta linjan oi maakupussien ilmoitetuista limiteistä poistaa 10 astetta. Kauppamiehet valehtelee minkä kerkiää.
Tai ovat muuten ymmärtämättömiä.
Vastaa Viestiin