Makuupussien valintaa

amatööri
Viestit: 3492
Liittynyt: 05 Kesä 2009 07:20

Viesti Kirjoittaja amatööri »

MrKnowItAll kirjoitti:Pari aatosta:

- ensinnäkin lisälakanat ja sisäpussit kyllä lisäävät eristystä, mutta ei niin paljon kuin luvataan. Sitäpaitsi tolkun ihminen kyllä tajuaa, että jos ne lisäisivät lämpöä niin paljon kuin luvataan, kannattaisi makuupussit tehdä sisäkkäisistä lakanapusseista eikä untuvista. Siis niihin turvautuminen ei painon ja pakkaustilavuuden kannalta ole järkevää, ei varmaan edes hinnan.

- Pussien yhdistäminen on romattinen ajatus, mutta ei oikein toimi todellisuudessa. Lämpimyys ei juuri lisäänny, kun väljyyttä tulee liikaa, ja ennen kaikkea suuaukko falskaa pahasti kun vähänkin liikahtaa. Siihenhän jää lapsenmentävä läpi.
Tuossa makuupussilakanassa on sitäkin pointtia että pysyy pussi puhtaampana. Joskus lukenut jostain testistä että pari-kolme astetta tulee tuolla lisää eristävyyttä.Mutta ei kuitenkaan aivan rajoilla kuljeta muutenkaan. Vaatetta on mukana tarpeen mukaan eikä makuupussilakanan paino ole toistaiseksi häirinnyt.

Eipä tuo ole haitannut jos pää on pussista ulkona.Paljolti tulee kuljeskeltua avotunturissa,kesälläkin tarvii usein pipoa muutenkin.Metsämailla ei sitten lämpö riittää muutenkin kun on tuulensuojaa.Mutta mukavasti kyllä tarkenee viileälläkin kelillä untuvapussissa kun lusikassa nukkuu.Kokemusta jostain kolmenumeroisesta määrästä öitä.

Mutta kukin tavallaan,tuo yhdistäminen on vain yksi vaihtoehto.


-Umpikännissä kaikki näyttääkin niin selvältä-
Avatar
Eräkulkuri
Viestit: 3118
Liittynyt: 19 Tammi 2006 08:56

Viesti Kirjoittaja Eräkulkuri »

Tuo makuupussin sisälakanan lämmöneristävyys ei niinkään perustu itse kankaan eristävyyteen, vaan ilmarakoon, joka jää makuupussin sisäpinnan ja lakanapussin väliin. Mikäli pussilakanana käytetään fleecekangasta, sillä on enemmän merkitystä myös eristeenä.
Elämä opettaa, varsinkin eräelämä
Avatar
varg62
Viestit: 5828
Liittynyt: 03 Syys 2008 18:34
Paikkakunta: Pohjanmaa

Viesti Kirjoittaja varg62 »

Kunnon makuualusta ja sen päälle se fleecesisäpussi ja makuupussi auki päällä.On paljon lämpimänpää eikä tarvitse rullailla yöllä aina kun kääntää kylkeä.
Hamalainen
Viestit: 3511
Liittynyt: 12 Tammi 2006 09:40

Viesti Kirjoittaja Hamalainen »

Mr know it All kirjoitti
"Pussien yhdistäminen on romattinen ajatus, mutta ei oikein toimi todellisuudessa. Lämpimyys ei juuri lisäänny, kun väljyyttä tulee liikaa, ja ennen kaikkea suuaukko falskaa pahasti kun vähänkin liikahtaa. Siihenhän jää lapsenmentävä läpi."

Pussien yhdistäminen toimii oikein hyvin. Mikä on mukavampaa kuin kietoutua puolison kylkeen kiinni. Lämpö mikä karkaa isommasta suuaukosta korvautuu puolison lämmöstä. Tupalapussiin kannattaa ottaa päällysvaatteet yöksi mikäli ne ovat kuivia. Aamulla on mukava laittaa lämpimät vaatteet päälle.
Meillä on nykyisin pakkasraja noin -20 jos on kylmempää ja ei ole pakko lahteä niin jäämme kotiin.
kaptu
Viestit: 1818
Liittynyt: 29 Elo 2012 15:32

Viesti Kirjoittaja kaptu »

varg62 kirjoitti:Kunnon makuualusta ja sen päälle se fleecesisäpussi ja makuupussi auki päällä.On paljon lämpimänpää eikä tarvitse rullailla yöllä aina kun kääntää kylkeä.
QUILT olisi oiva valinta makuupussin sijaan tuossa yhtälössä :idea:
cobbo
Viestit: 703
Liittynyt: 22 Elo 2017 20:48

Re: Makuupussien valintaa

Viesti Kirjoittaja cobbo »

Rusty kirjoitti:Onko oikeasti käytännössä suuri ero untuva- ja kuitutäytteisen toiminnassa vaikka syyskostealla kelillä olettaen ettei pussi oikeasti pääse kastumaan sateessa tai märässä maassa?
Keleillä joita nyt on ollut (sateista ja kylmää), ei pussia tarvi altistaa sateelle jotta se kostuisi ajan myötä. Se kerää hiljalleen kondenssia esim. kohdista joissa pussi on sisäteltan kylkeä tai pohjaa vasten eikä nukkujan hikoilema kosteus pääse karkuun, ja imee kosteutta myös ympäröivästä ilmasta.

Mulla ei ole kokemusta ei-käsitellystä untuvasta, mutta jopa hydrofobinen untuva menetti pöyheimmän kuohkeutensa kun siinä nukkui ilman mahdollisuutta kuivattaa vilttiä lämpimässä. Ei se katastrofaalisesti lätsähtänyt, mutta ei eristysarvo myöskään ollut ihan ennallaan. Toisaalta (ehkä käsittelystä johtuen) viltin sai aika äkkiä lähes entisekseen, kunhan sattui tuulinen ja sateeton lounastauko jolla sen pystyi ripustamaan puunoksaan.

Mitä tästä sanoisi...kyllä mä untuvaeristeellä syksylläkin lähtisin. Mutta ei kannata olettaa, että untuva lämmittää ihan yhtä hyvin pidemmällä reissulla kuin mitä rutikuivana. Toisaalta on niinkin että untuvapussin lämpimyyden voi mitoittaa vähän "yli" ja se on siltikin pakkautuvampi ja kevyempi kuin kuitupussi. Ihan ohut kuitupeitto untuvapussin päällä on myös joidenkin käyttämä ratkaisu.

edit: jaa, toistelin sitä nitä hannes jo aiemmin
Viimeksi muokannut cobbo, 12 Syys 2021 09:41. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Micke
Viestit: 2294
Liittynyt: 30 Maalis 2011 14:15
Paikkakunta: Maalla

Viesti Kirjoittaja Micke »

Hamalainen kirjoitti:Mr know it All kirjoitti
"Pussien yhdistäminen on romattinen ajatus, mutta ei oikein toimi todellisuudessa. Lämpimyys ei juuri lisäänny, kun väljyyttä tulee liikaa, ja ennen kaikkea suuaukko falskaa pahasti kun vähänkin liikahtaa. Siihenhän jää lapsenmentävä läpi."

Pussien yhdistäminen toimii oikein hyvin. Mikä on mukavampaa kuin kietoutua puolison kylkeen kiinni. Lämpö mikä karkaa isommasta suuaukosta korvautuu puolison lämmöstä. Tupalapussiin kannattaa ottaa päällysvaatteet yöksi mikäli ne ovat kuivia. Aamulla on mukava laittaa lämpimät vaatteet päälle.
Meillä on nykyisin pakkasraja noin -20 jos on kylmempää ja ei ole pakko lahteä niin jäämme kotiin.
Tästä samaa mieltä Hämiksen kanssa. Talvella olemme nukkuneet yhdistetyissä pusseissa -27 asteen pakkasessa ja toisen pussin limit-arvo oli -29, toisen -40. Itse nukuin lyhkäsissä kalasareissa ja naistystävä merinopitkiksissä. Meillä on välttämätöntä käyttää kaulurina kevyitä untuvahousuja, jotka blokkaa vedon suuaukoista, mutta untuvahousut olisivat jokatapauksessa mukana reissussa.
Väittäisin että aika paleleva naisystävä hyötyy yhdistämisestä noin 10 astetta, kun saa lämpöpatterin viereensä.
Meillä ei ole ollut päälysvaatteita pussissa, mutta omat merinopitkikset ovat jalkopäässä, mytyssä. Ne on helppo pukea pussin sisällä, kun tilaa on paljon. Ja samantien kun olen pussista ulkona pistän keittimen lämmittämään telttaa, jos olemme isommalla teltalla liikkeellä.
"This is my nature, who I am
If you don´t like it, here I stand"
Rusty
Viestit: 5
Liittynyt: 02 Syys 2021 12:48

Viesti Kirjoittaja Rusty »

Onkohan missään "juttua" missä olisi käsitelty miten kosteus toimii suhteessa untuvapussiin ja paljon se kosteus vaikuttaa untuvapussissa eristävyyteen? Tuostahan saisi jonkunmoisen insinöörityön..
Avatar
Pekka
Viestit: 4242
Liittynyt: 12 Tammi 2006 08:26

Viesti Kirjoittaja Pekka »

Heh, mulla oli parin viikon takaisella Meekon turneella -35 Tena Profess 80. Hyvin pärjäsi.
Kun eksyn, lähden kotiin.
Vastaa Viestiin