Suomen ja Norjan välisen rajan ylitys maastossa vaelluksella

Wirta
Viestit: 32
Liittynyt: 13 Helmi 2012 22:17

Suomen ja Norjan välisen rajan ylitys maastossa vaelluksella

Viesti Kirjoittaja Wirta »

Ilmeisesti Suomen ja Norjan välisen rajan ylitys maastossa ei ole tällä hetkellä sallittua lainkaan. Löytyykö tästä asiasta keneltäkään tarkempaa tietoa tai lähdettä/linkkiä, mistä asia selviää? Onko ylittäminen kumpaankaan suuntaan luvallista? Rajanylitykseen liittyvät säännöt ja ohjeet näyttävät muuttuvan jatkuvasti, onkohan maastossa ylittämiseen tulossa lähiviikkoina muutosta?

Virallisten rajanylityspaikkojen kautta Norjaan matkustamisesta löytyy tietoa esim. tältä yksityisen pitämältä sivustolta:
https://kerranelamassa.fi/norja-matkail ... joitukset/

Mutta nyt siis kaipaisin tietoja rajan ylittämisestä maastossa. Oli tarkoitus vaeltaa heinäkuun lopulla Norjan puolelta Somasjärven ja Valtijoen seudulle, mutta taitaa nykysäännöt olla esteenä rajan ylitykselle maastossa, vaikka olisin ensin mennyt virallisen ylityspaikan kautta autolla Norjan puolelle. Mitään tartuntavaaraahan tuolla maastossa ei ole, jos ei ole ihmiskontaktejakaan, mutta pitäisihän niitä sääntöjäkin noudattaa ja ainakaan sakkoja ei olisi kiva saada.


amatööri
Viestit: 3493
Liittynyt: 05 Kesä 2009 07:20

Viesti Kirjoittaja amatööri »

Luontoon.fiin ajankohtaista käsivarressa säikeessä ainakin on2.7 päivitetty uutinen jossa kerrotaan ettei rajaa voi ylittää kuin virallisilta rajanylityspaikoilta. Siinä myös linkki raja.fi.

Tuo tuokin sitten oma mausteensa jos menee esim. taksilla Kilpisjärveltä Guolasjärvelle ja kävelee siitä Somasjärvelle ja edelleen Valtijoelle.Hienoja seutuja kyllä.

Kilpisjärven tullista ja Luontotalolta saa varmaan jonkinlaista tietoa myös,varsinkin jos on hieman aikaa odottaa vastauksia.
-Umpikännissä kaikki näyttääkin niin selvältä-
Avatar
Mr_C
Viestit: 3123
Liittynyt: 12 Tammi 2006 01:07

Re: Suomen ja Norjan välisen rajan ylitys maastossa vaelluks

Viesti Kirjoittaja Mr_C »

Wirta kirjoitti:Oli tarkoitus vaeltaa heinäkuun lopulla Norjan puolelta Somasjärven ja Valtijoen seudulle, mutta taitaa nykysäännöt olla esteenä rajan ylitykselle maastossa, vaikka olisin ensin mennyt virallisen ylityspaikan kautta autolla Norjan puolelle.
Ei ole todennäköistä että heinäkuun aikana tulisi muuttumaan säännöt rajan ylittämisestä maastossa.
Sama kielto on molempiin suuntiin, eli ei ole mitään merkitystä onko mennyt "ensin" rajan yli virallisesta paikasta.

Lisäksi kannattaa huomioida että Norjan puolella luonnollisesti vahtivat tarkemmin sitä tuleeko joku rajan yli väärästä paikasta.
Eli aikoessa palata takaisin autolleen (palatakseen sillä Suomeen) voi tulla muistutuslappu lomasta.
Wirta
Viestit: 32
Liittynyt: 13 Helmi 2012 22:17

Viesti Kirjoittaja Wirta »

Samasta aiheesta on keskusteltu myös otsikon "Seuraava vaelluskohde Norjassa tai Ruotsissa" alla.

Kysyin asiaa myös Rajavartiostosta ja sain 6.7. seuraavanlaisen vastauksen:


Tervehdys Lapin Rajavartiostosta.

Olitte tiedustelleet rajanylittämisestä maastoitse Suomen ja Norjan välisellä rajalla.

Valtioneuvosto on 29.6.2021 tehnyt Rajavartiolain (578/2005) 15 §:n mukaisen päätöksen sisärajavalvonnan jatkamisesta sisärajoilla ja Rajavartiolain 16 §:n mukaisen päätöksen tiettyjen rajanylityspaikkojen väliaikaisesta sulkemisesta. Sisärajavalvonta jatkuu Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Kreikan, Latvian, Liettuan, Luxemburgin, Norjan, Portugalin, Ranskan, Ruotsin, Slovenian, Sveitsin, Tanskan ja Viron välisessä liikenteessä huvialusliikennettä lukuun ottamatta. Päätös on voimassa tällä hetkellä 11.7.2021 asti.

Sisärajavalvonnan voimassa ollessa rajanylitys muualta kuin rajanylityspaikkojen kautta Suomesta Norjaan ja Norjasta Suomeen vaatii rajavartiolain 13§ mukaisen rajanylitysluvan. Rajanylityslupa annetaan, mikäli siihen on painava syy eikä menettelystä aiheudu vaaraa rajaturvallisuuden ylläpitämiselle.

Huomioikaa kuitenkin, että vapaa-ajan harrastustoiminnan ei ole katsottu lähtökohtaisesti täyttävän rajavartiolain 13§:ssä mainittua painavaa syytä, jonka vuoksi vapaa-ajan kelkkailuun, vaeltamiseen, kalastukseen, metsästykseen tai lomailuun rajanylityslupia ei lähtökohtaisesti myönnetä.

Norja sallii rajanylitykset vain virallisten rajanylityspaikkojen kautta, riippumatta siitä tuleeko ns. vihreältä alueelta tai ei.

Tällä viikolla tulee Valtioneuvoston uudet päätökset maahantulo-ohjeisiin, jotka koskevat aikaa 11.7.2021 jälkeistä aikaa. Tavoitteena on koko ajan koronatilanteen mukaan normalisoida ihmisten liikkumista. Suosittelen seuraamaan Valtioneuvoston päätöksiä, niin kauan kuin sisärajavalvontaa on, niin maastorajan ylitys vaatii erillisen luvan.

RVL, LR, Rajatoimisto

Lapin rajavartiosto,

PL 8212, 96101 Rovaniemi
pussukka
Viestit: 334
Liittynyt: 30 Loka 2006 20:41

Viesti Kirjoittaja pussukka »

Kiitos virallisesta tiedosta.

Eli "palataan" aikaan, kun Norja ei ollut vielä Schengen sopimuksen piirissä.
Tällöinhän piti anoa lupa noita maastossa tehtäviä rajanylityksiä varten.
Nyt tietenkin se ero, ettei lupia varmaan saa vapaa-ajan puuhasteluihin. :-)
Avatar
Mr_C
Viestit: 3123
Liittynyt: 12 Tammi 2006 01:07

Viesti Kirjoittaja Mr_C »

Wirta kirjoitti:Kysyin asiaa myös Rajavartiostosta ja sain 6.7. seuraavanlaisen vastauksen:

- zip -
Norja sallii rajanylitykset vain virallisten rajanylityspaikkojen kautta, riippumatta siitä tuleeko ns. vihreältä alueelta tai ei.

-zip-

RVL, LR, Rajatoimisto

Lapin rajavartiosto,

PL 8212, 96101 Rovaniemi
Tuo on se kaikkein tärkein tekijä.
On yhdentekevää antaako suomalainen viranomainen luvan rajan ylitykseen, silloin kun rajan toisella puolella olevan maan viranomaiset on kieltänyt ylityksen. Tässä tapauksessa Norjan viranomaiset.
Halutessaan ylitää tarvitsisi luvan molempien maiden viranomaisilta, jos molemmat on kieltänyt ylityksen. Niin kuin tällä hetkellä (09.07.2021) on.
weijoesso
Viestit: 50
Liittynyt: 12 Heinä 2013 10:57

Viesti Kirjoittaja weijoesso »

Onkos tietoa, tuliko tähän rajan ylitykseen tunturissa nyt muutoksia rajoitusten muututtua 26.7?
weijoesso
Viestit: 50
Liittynyt: 12 Heinä 2013 10:57

Viesti Kirjoittaja weijoesso »

Tänään rajavartiostoon soittelin. Rajan saa ylittää maanantain jälkeen mistä haluaa,mutta thl:n mukainen tartuntatautilaki voimassa.
Avatar
Mr_C
Viestit: 3123
Liittynyt: 12 Tammi 2006 01:07

Viesti Kirjoittaja Mr_C »

Ja edelleen Norja päättää miten rajan saa ylittää Norjaan päin mennessä.
mm. se miltä alueella suomessa asuu vaikuttaa esim tarvitseeko mennä hotellikaranteeniin.
Rajavartiolaitoksen ohje koskee Suomeen saapumista.
Vastaa Viestiin