Paras talvikaasu?

eve
Viestit: 101
Liittynyt: 26 Maalis 2006 15:16

Paras talvikaasu?

Viesti Kirjoittaja eve »

Mikä on paras talvikaasu retkikeittimeen?
Kaasujen tarkoista koostumuksesta tuntuu löytyvän tietoa harvoin
Esim Primus Winter, Coleman Extreme, MSR Isopro All Season?


akallio
Viestit: 2061
Liittynyt: 18 Elo 2010 14:20

Viesti Kirjoittaja akallio »

Puhdas propaani on parasta, mutta sitä ei enää nykyään saa myydä retkikäyttöön sopivissa säiliöissä. Ja kohtuuttoman kallista se oli aikoinaankin.

Laadukas seoskaasu on nykyään parasta. Se mikä on ihan kaikista parasta riippuu tilanteesta. Seoskaasu tehdään laittamalla propaania (good stuff) ja sitten heikompia kaasuja eli butaania ja isobutaania niin, että tavallisen retkikaasusäiliön paine ei kasva liian suureksi. MSR Isopro sisältää isobutaania, jossa on butaania matalampi kiehumispiste, eli pikkupakkasilla siitä purkista tulee suurempi osa ulos.

Toisaalta pelkän propaanin ja butaanin sekoitus voi sisältää enemmän propaania kuin kolmen kaasun seos - toki näin ei välttämättä ole, jos vaikkapa valmistaja on halunnut kitsastella. Mutta joka tapauksessa propaani-butaani -seos voi olla on parempi jos käyttää säiliötä käännettynä eli niin että propaani puskee aluksi butaanin ulos, joka höyrystetään keittimen esilämmityskierukassa.

Joka tapauksessa noilla laadukkailla seoskaasuilla (kaikki mitä myydään talvikäyttöön) ei käytännössä liene niin eroa. Se Primus Winterin höyrystyspinnoite kai oikeasti hieman auttaa, mutta ei tee mahdottomia.
Avatar
zwak
Viestit: 319
Liittynyt: 17 Tammi 2008 15:37

Viesti Kirjoittaja zwak »

En ole tuota Coleman Extreme -27°C purkkia fyysisesti nähnyt, joten sekoitussuhdetta en tiedä, netissä ei ainakaan ole tietoa löytynyt. Mutta kuulopuheiden mukaan kai ihan toimivaa, ja laskin että purkki painaa 20g enempi kuin normaali, joten voi myös kestää vähän reilumman paineen kuin perussekoitukset.

Samoin se Primus Winter Gas ilmeisesti toimii vähän pidemmälle kuin perus isobutaani-propaani (sekoitussuhde on sama kuin muilla iso-butaani-propaaneilla). Mutta se on sitten ainakin itselle epäselvää että mikä se ero on. Onko se 1 vai 5 astetta ulkolämpötilassa.

Käytännössä erittäin suuri merkitys on sillä keittimellä jolla näitä polttaa. Hyvällä esilämmityksellä varustetulla keittimellä voi keittää millä hyvänsä kaasulla, kunhan käyttää kaiken aikaa kaasun nesteenä (eli ei polta siitä propaania pois ensin pitämällä pulloa venttiili ylöspäin)

Itellä edelleen 100% propaania sen verran etten ole näihin uutuuksiin käytännössä perehtynyt.

Käytän kuitenkin enimmäkseen Jetboilin isobutaani-propaani seosta (koska sillä hyvä saatavuus itselle), se toimii pullon päälle ruuvattavalla keittimellä pikkupakkasissa, talvella letkullisella -10°C menee kikkailematta, -15°C vähäisellä kikkailulla, sitä kovemmilla pakkasilla olen siirtyny 100% propaaniin, mutta enempi kikkailemalla onnistuu toki (esilämmityksellinen keitin ja kaasu nesteenä keittimeen, pullon lämmitys joko vedellä tai tuomalla kohtuu lähelle liekkiä tms.)

Ite sanoisin että isobutaani-propaani on paljon parempi kuin butaani-propaani. Näitä jälkimmäisiäkin myydään myös talvikaasuna tai ainakin ympärivuotiseen käyttöön, kannattaa olla tarkkana. (ei toki asiantuntevissa liikkeissä, mutta kyllä ne marketeissa kutsuu niitä talvikaasuksi jos paketissa lukee winter gas)

Kikkailu on paljon helpompaa iso-butaanin kuin butaanin kanssa. Butaani-propaani on parempi keskikesällä, koska siinä on ilmeisesti aavistuksen parempi lämpöarvo grammaa kohti (kun on enempi propaania). Periaatteessa perusbutaani olisi parempi myös talvella yli -12°C pakkasessa, jos ei voi voi lämmittää kaasupulloa ja ei ole esilämmitystä jolla voisi ajaa nesteenä kaasua keittimeen. Kuitekin käytännössä se 5% enempi propaania ei lohduta juuri mitään, ja vaikea keksiä syytä miksi sitä pulloa ei voisi lämmittää.
Vastaa Viestiin