Lenkkarit vaelluskenkinä

cobbo
Viestit: 700
Liittynyt: 22 Elo 2017 20:48

Viesti Kirjoittaja cobbo »

PeteBee kirjoitti:Viime kesänä menin varmaan 10 päivää peräkkäin jossain vaiheessa märillä kengillä. Silisjoen ylityskin oli helppo, rannalle ja suoraan yli. Olin ollu siinä vaiheessa yli 6 tuntia vesisateessa niin ei jalat voinut enää tulla märemmiksi. Yleisesti kengät ja sukat kastui ylityksissä, suossa, sateessa, märissä varvuissa ..... Piilolasta lähdön jälkeen illuusio kuivista kengistä kesti reilun kilometrin. Sit taas mentiin märin jaloin. Elämä on :D
Joo, suomalaisessa luonnossa saa olla aika hyvä tuuri jos kengät oikeasti ehtivät kuivaksi, ennenkuin tulee joku kosteikko josta ne imevät vettä. Jossain tunturissa kävellessä joo, mutta vähänkin alempana on aina jotain suolänttiä tai tulvivaa puroa, tai sitten vain aamukastetta varvikossa.

Jalat on kosteat joko ulkoa tulevasta vedestä tai kalvokengissä jalan omasta hiestä, ei sille vaan voi mitään. Itse kannatan seurausten minimointia, elämä on yksinkertaisempaa noin :)


MrKnowItAll
Viestit: 137
Liittynyt: 16 Tammi 2021 18:46
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja MrKnowItAll »

Olen kävellyt lenkkareilla vuodesta -84 asti varmaan tuhansia kilometrejä, tosin enimmäkseen kuivilla poluilla (eli vuoristoreiteillä). Tämänhetkinen malli Salomonin XA Forces Mid GTX EN, jossa hieman jäykempi pistosuojattu pohja kuin siviiliversiossa. Eli Mid tarkoittaa puolikorkealla varrella tarkoitettua mallia. Paljon on menty myös matalalla versiolla viimeiset kymmenen vuotta.

Märkyys: jos on märkää, niin kyllä sukat kastuvat. Mutta mitä välii, ei jakoja palele niin kauan kun kävelee. Purosta voi mennä yli kenkiä riisumatta, vastarannalla kaataa vedet pois, vääntää sukat kosteiksi ja matka jatkuu. Leirissä sukat vaihdetaan kuiviin ja kengät & sukat kuivataan.

GoreTex pitää varvikkokosteutta pois, mutta sateella menee vettä kenkään joka tapauksessa. Se etu siitä kuitenkin on, että sisäpuolen, missä se GTX-kalvo on, voi helpommin pyyhkäistä kuivaksi jollain rätillä. Jos ulkopuoli onkin märkä, niin sisäpuoli voi olla kuiva tai melkein ainakin, pyyhkimällä.

Vaelluskenkiä ei ole tullut käytettyä sitten vuoden 2009, kun 52 päivää kestäneellä vaelluksellä pidin niitä yhden 5300m solan ylityksen ajan, loput 700 km meni matalilla polkulenkkareilla, mm kaksi muuta käyntiä yli 5000 metrin.

Minusta myöskin raskaitten kenkien nilkan tukeminen on höpöä. Klopot ovat kömpelömmät, lenkkarit ketterät ja turvalliset.
Vastaa Viestiin