Kevyt ruokatermos
Kevyt ruokatermos
Suositelkaapa jotain vaelluskäyttöön sopivaa ruokatermosta, jossa voisi esim. valmistaa pakastekuivatut retkiruuat pakkasella tai hauduttaa/pehmittää itse kuivatut hirvenlihat ennen ruuaksi laittamista.
Esim. Primuksella näyttää olevan vai noin 300 g painoisia ruokatermoksia, mutta niiden tilavuus on vain 0.55 l. Tuntuu pieneltä. Yleensä liikun yksin, joten mitään perheastiastoa en ole etsimässä.
Esim. Primuksella näyttää olevan vai noin 300 g painoisia ruokatermoksia, mutta niiden tilavuus on vain 0.55 l. Tuntuu pieneltä. Yleensä liikun yksin, joten mitään perheastiastoa en ole etsimässä.
Pilvien yläpuolella paistaa aina aurinko!
https://scandinavianoutdoor.fi/isosteel ... 9YEALw_wcB
Tuommonen on talvella kulkenut mukana.Liekkö kevyin en tiedä mutta lämpimän lounaan on aina päivällä saanut
syödä kun on aamulla valmiiksi laittanut pulloon hautumaan.
Tuommonen on talvella kulkenut mukana.Liekkö kevyin en tiedä mutta lämpimän lounaan on aina päivällä saanut
syödä kun on aamulla valmiiksi laittanut pulloon hautumaan.
-
- Viestit: 1211
- Liittynyt: 06 Helmi 2006 22:22
Riittääkö puoli litraa
Riittääkö puolen litran termos mainittuun käyttöön yhdelle?
Pilvien yläpuolella paistaa aina aurinko!
Riittävyys riippuu tarpeista. Monellekko henkilölle pitää riittää on yksi tekijä.
Normaali ihmisen vatsalaukku on keskimäärin puoli litraa.
Jos haluaa ruokatermoksen käytön olevan lämmön pitävyyden ja koon suhteen optimaalinen, niin silloin pitää olla mahdollisimman vähän tyhjää tilaa.
Eli kun syödään, niin syödään koko sisältö, ei jätetä puolta sisällöstä jäähtymään.
Jos tarvitsee kaksi ateriakertaa, niin kumpikin omiin termoksiin.
Puoli litraa olisi siten usein paras kooltaan.
Jos samaan aikaan juodaan kahvit/teet/kaakaot erillisestä termoksesta ja ehkä voilepäkin, niin 0,35L ruokatermoskin saattaisi toimia. Siinä paino ja koko ei ole mainittavasti parempia verrattuna 0,5L versioon.
Ahkiossa ei tuo paino- ja kokoero merkitse niin paljoa.
Kannattaa miettiä sitä miten käyttäisi ja sitten kokeilla muilla välineillä mikä olisi sopiva koko omiin annoskokoihin sopien. Voi sitten jättää pois harkinnasta kaikki liian pienet ja selvästi liian suuret.
Normaali ihmisen vatsalaukku on keskimäärin puoli litraa.
Jos haluaa ruokatermoksen käytön olevan lämmön pitävyyden ja koon suhteen optimaalinen, niin silloin pitää olla mahdollisimman vähän tyhjää tilaa.
Eli kun syödään, niin syödään koko sisältö, ei jätetä puolta sisällöstä jäähtymään.
Jos tarvitsee kaksi ateriakertaa, niin kumpikin omiin termoksiin.
Puoli litraa olisi siten usein paras kooltaan.
Jos samaan aikaan juodaan kahvit/teet/kaakaot erillisestä termoksesta ja ehkä voilepäkin, niin 0,35L ruokatermoskin saattaisi toimia. Siinä paino ja koko ei ole mainittavasti parempia verrattuna 0,5L versioon.
Ahkiossa ei tuo paino- ja kokoero merkitse niin paljoa.
Kannattaa miettiä sitä miten käyttäisi ja sitten kokeilla muilla välineillä mikä olisi sopiva koko omiin annoskokoihin sopien. Voi sitten jättää pois harkinnasta kaikki liian pienet ja selvästi liian suuret.
Meillä on tuollaiset puolen litran Thermokset ja sehän on juuri sopiva yhden hengen käyttöön. Esimerkiksi tavanomaisessa retkiruoassa nestettä tulee yleensä n. 3 dl, joten kaikenlaiset annokset ovat sinne hyvin mahtuneet ja toisaalta tyhjää ei jää liialti. Sitten jos on ruokailija jonka mielestä tavanomainen retkiruoka ei ole mikään kunnollinen annoskoko niin kannattaa hankkia isompi. Tai jos haluaa säilyttää siellä jotain erikoisempaa kuten pihvejä, kuumia makkaroita tms.
Itellä on isosteelin 1.5l, ja käytän sitä myös yksin. Siihen mahtuu juuri ja juuri iltaruoka yhdelle. Lounaalle hieman turhan väljä, mutta monasti tulee syötyä 2 lounasta päivän aikana, jolloin onkin juuri sopiva. Tilavuuteen suhteutettuna tuo 1.5 l vehje on markkinoiden kevein käsittääkseni (700g ilman kahvaa ym turhia osia) . Sen sijaan jos n. 0,7l riittää niin thermoksen ruokatermari lienee kevein (400g).
En oikein keksi miten se lisäilmatila eristävyyttä vähentää.
Siinä mielessä toki että isommassa termoksessa on isompi korkki ja suuaukko, joka on näissä se huonosti eristetty osa. Mutta se on kevyempi lisäeristää kuin ottaa toinen astia. Esim mun 1.5l on lisäeristetty makuualustalla ja painaa 725g lisäeristeineen.
Sen se kyllä tekee että vajaa astia on entistä tärkeämpi lämmittää ennen käyttöä, tokihan isommassa astiassa on enemmän terästä tyhjiön sisäpuolella lämmitettävänä. Eli jos kaataa tilkan kuumaa isoon kylmään termokseen, niin tokihan se jäähtyy nopeasti, kun pitää sen termoksen sisäpinnat lämmittää. Mitä painavampi termos, sitä enempi siihen menee energiaa.
En oikein keksi miten se lisäilmatila eristävyyttä vähentää.
Siinä mielessä toki että isommassa termoksessa on isompi korkki ja suuaukko, joka on näissä se huonosti eristetty osa. Mutta se on kevyempi lisäeristää kuin ottaa toinen astia. Esim mun 1.5l on lisäeristetty makuualustalla ja painaa 725g lisäeristeineen.
Sen se kyllä tekee että vajaa astia on entistä tärkeämpi lämmittää ennen käyttöä, tokihan isommassa astiassa on enemmän terästä tyhjiön sisäpuolella lämmitettävänä. Eli jos kaataa tilkan kuumaa isoon kylmään termokseen, niin tokihan se jäähtyy nopeasti, kun pitää sen termoksen sisäpinnat lämmittää. Mitä painavampi termos, sitä enempi siihen menee energiaa.
Isot on iltaeväkset, jos 1,5 litran termos vaaditaan.
Jäähdytysteho on suoraan verrannollinen termoksen pinta-alaan. Toisaalta lämpöenergia on suoraan verrannollinen ruoan massaan. Jos termokseen lisää tyhjää tilaa, niin pinta-ala ja sitä myöten jäähdytysteho kasvaa, mutta lämpöenergian määrä ei, eli ruoan lämpötila tippuu nopeammin. Toki tyhjä tila ei välttämättä haihduta yhtä tehokkaasti.
Termodynaamisesti paras termos olisi pallo, joka on juuri oikean kokoinen koko seurueen sapuskoja varten. Korkki olisi niin pieni, että juuri ja juuri mahtuu keiton sattumat tulemaan läpi.
Jäähdytysteho on suoraan verrannollinen termoksen pinta-alaan. Toisaalta lämpöenergia on suoraan verrannollinen ruoan massaan. Jos termokseen lisää tyhjää tilaa, niin pinta-ala ja sitä myöten jäähdytysteho kasvaa, mutta lämpöenergian määrä ei, eli ruoan lämpötila tippuu nopeammin. Toki tyhjä tila ei välttämättä haihduta yhtä tehokkaasti.
Termodynaamisesti paras termos olisi pallo, joka on juuri oikean kokoinen koko seurueen sapuskoja varten. Korkki olisi niin pieni, että juuri ja juuri mahtuu keiton sattumat tulemaan läpi.
Oli miten vaan.
Kerran täytin samanaikaisesti pienen termospullon ja litrasen pullon samalla nesteellä , eli teellä. Pienen pullon sisältö oli viileämpää kuin ison, kun niitä samanaikaisesti muutaman tunnin päästä nautittiin.
Isompi termospullo oli Airamin, pienemmän merkkiä en muista - on jo metallinkeräyksessä ja varmaan myös sulatettukin.
Terästermoksia kumpikin , pulloja , ei ruokatermoksia jos sillä on jotain väliä.
Kerran täytin samanaikaisesti pienen termospullon ja litrasen pullon samalla nesteellä , eli teellä. Pienen pullon sisältö oli viileämpää kuin ison, kun niitä samanaikaisesti muutaman tunnin päästä nautittiin.
Isompi termospullo oli Airamin, pienemmän merkkiä en muista - on jo metallinkeräyksessä ja varmaan myös sulatettukin.
Terästermoksia kumpikin , pulloja , ei ruokatermoksia jos sillä on jotain väliä.
^ Siis täytit. Kyllähän silloin isommassa on tilavuuden (massan) suhde ulkopintaan (lämpöhäviö) edullisempi kuin pienemmässä. Mutta jos olisit laittanut saman määrän kumpaankin, olisi tulos taininut olla toisin päin.
Termosastian on oltava annoskokoon nähden mahdollisimman sopiva.
Termosastian on oltava annoskokoon nähden mahdollisimman sopiva.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.