Kevyt ruokatermos

PyyMetso
Viestit: 740
Liittynyt: 25 Elo 2016 14:24

Viesti Kirjoittaja PyyMetso »

Pepi kirjoitti:Kyllähän silloin isommassa on tilavuuden (massan) suhde ulkopintaan (lämpöhäviö) edullisempi kuin pienemmässä.
Tämän takia termospullon pitäisi olla pallon muotoinen ja mahdollisimman iso. Janne Pyykkö on tietääkseni ainoa vaeltaja, joka on ymmärtänyt tämän aivan konkreettisella tasolla.


Ursus
Viestit: 9510
Liittynyt: 13 Tammi 2006 19:01
Paikkakunta: K-P Suomenselkä

Viesti Kirjoittaja Ursus »

:D
Jos metsään haluat mennä nyt , sä takuulla yllätyt ...
hannes
Viestit: 10743
Liittynyt: 12 Tammi 2006 10:06

Viesti Kirjoittaja hannes »

Pepi kirjoitti:^ Siis täytit. Kyllähän silloin isommassa on tilavuuden (massan) suhde ulkopintaan (lämpöhäviö) edullisempi kuin pienemmässä. Mutta jos olisit laittanut saman määrän kumpaankin, olisi tulos taininut olla toisin päin.

Termosastian on oltava annoskokoon nähden mahdollisimman sopiva.
Eipä tullut vajaatäyttö mieleenkään. Tilanne on silloin tietysti eri, eli kuten sanoit:toisinpäin.
Avatar
zwak
Viestit: 319
Liittynyt: 17 Tammi 2008 15:37

Viesti Kirjoittaja zwak »

Termospullon muodolla ei periaatteessa ole väliä (tyhjiö eristeenä), sen sijaan sillä suuaukon koolla on paljonkin väliä (lämpö johtuu suuaukon sivuja pitkin ja korkit ei ole tyhjiöeristettyjä). Siksi ruokatermosten lämmönpitokyky on paljon huonompi kuin juomatermoksen, vaikka ruokatermoksen muoto on yleensä lähempänä palloa kuin juomatermoksen.

Jos kahden termoksen suuaukko on samankokoinen, niin silloin periaatteessa pitävät saman määrän lämpimänä yhtä kauan, riippumatta astioiden tilavuudesta.
Käytännössä tyhjiöt ei ole täydellisiä, joten ei mene ihan näin, mutta sinnepäin.

Jos syö vain keittoruokia, ei kannata käyttää ruokatermosta vaan juomatermosta, ne pitää lämmöt paremmin kuin vastaavan kokoinen/laatuinen ruokatermos.

1.5l iltaruoka on osoittautunu ihan hyväksi neste ja energiatasapainon ylläpidossa. Ja kun sen tekee termoksessa, niin sitä ei tarvi vetää alas yhtä kyytiä, vaan pysyy lämpimänä sen aikaa että sen saa syödyksi. Toki jos on kevyt päivä, niin ei sitä evästä niin paljoa tarvi.
PyyMetso
Viestit: 740
Liittynyt: 25 Elo 2016 14:24

Viesti Kirjoittaja PyyMetso »

zwak kirjoitti:Termospullon muodolla ei periaatteessa ole väliä (tyhjiö eristeenä)
Lämpö siirtyy kolmella tavalla paikasta toiseen: 1) lämmintä ainetta siirtyy (konvektio), 2) aine johtaa lämpöä (konduktio) ja 3) lämpö siirtyy sähkömagneettisena säteilynä (radiaatio). Sinä unohdat tuon kolmannen tavan. Säteilemällä lämpöenergia etenee tyhjiössäkin infrapuna-aaltoina. Termospullon sisäpinta on peili (ainakin vanhoissa kunnon termoksissa) juuri sen takia, että mahdollisimman suuri osa lämpösäteilystä heijastuisi takaisin pullon sisuksiin. Säteilystä vain osa saadaan vangittua.

Siis periaatteessa on väliä. Eri muotoisten pullojen erot voivat olla niin mitättömiä, että käytännössä väliä ei ole.
Avatar
Pepi
Viestit: 7423
Liittynyt: 23 Tammi 2006 18:16

Viesti Kirjoittaja Pepi »

Kyllä sen tyhjöeristyksenkin läpi lämpöä kulkeutuu. Ei johtumalla eikä kuljettumalla, vaan säteilemällä. Metallitermosten pinnat eivät ole yhtä hienosti sitä vastaan kiillotettuja, joten siisä se eristyksen ehkä suurin epätäydellisyys.

Ja totta, täyttöaukon suu ja korkin rakenne ovat ne heikoimmat kohdat. Isommassa pullossa ne ovat usein suhteessa tilavuuteen pienemmät. Etu toteutuu vain sillä, että sisältöä ja siis poistettavaa lämpöä on enemmän.

PS. PyyMetso kerkisi jo kirjoittaa samasta asiasta.
Ainoa keino olla koskaan eksymättä on olla koko ajan perillä.
Vastaa Viestiin